Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation on 01/21/2022 in all areas

 1. Karet ser mycket fint ut. Inga repor i glaset. @Karl Lindfelt, som du är inne kanske möbeln har inte att önska. Finnishen är det inget fel på, inte alls. Men med en möbel i spånskiva, och kanske någon mdf, med rätt usla fötter så kan det hur som helst.... Givetvis justerade jag och vägde in bottenplattan först. När man sedan kastar upp ett kar, som utan vatten, nästan väger 200kg händer det något med materialet. Framförallt med fötterna. Men, riktigt snyggt kar. Nu väntar jag bara in ny soffa och nya vardagsrumsmöbler så ska nog karet gör sig fint i rummet.
  7 points
 2. GHLs efterlängtade ION director är nu på väg till oss, Finns ett fåtal kvar, för den som har längtat och väntat länge. Gå in på https://www.aquariatech.eu/category/ghl
  3 points
 3. Installerade igår kväll. Såhär vart det för min del. Använde ett av hålen i locken för att låta luft "pysa ut" lite (tänker på fukten främst, ska nog byta till genomskinliga slangar framöver så att jag kan se om det samlas för mkt fukt däri). Kom upp i 8,3 redan efter mindre än 24h. Hade säkert nått det fortare om jag hade strypt flödet för rumsluften ännu tidigare än vad jag gjorde. Nu blir det att hålla koll på KH:et igen då. Om controllern börjar slå av skummaren så får jag öppna upp för lite mer rumsluft.
  2 points
 4. Alla Balling er utveklet till stabile system, hvor forbruket er stabilt, en nystart af en burk kan forlöpe på månge ilike sät. ATI skal ej brukes till at öke Mg eller Ca, men för at ha stabilt KH Alla system er lite ulike, så der skal justeres i blant, men ATI er på det sät mycke enklare än Triton. Som jag har forstået det så inneholler ATI PRO inte kolkälle, det ville vära kontraproduktivt da metoden ville crasche system hvor man enbart har koraller til eksempel, eller store refugiums, så nej ingen kolkälle. Till at balancera PO4 och NO3 anvåander jag ATI Neutrition, det er 3 flaskor C = En kolkälle N = Källe til NO3 P = Källe til PO4 Jag har doserat P 1-2 ggr i min burk, (efter jag har skiftet ROWA) der går åt mycke C, och jag dosera ofte N
  2 points
 5. 31,5% saltsyra är 8,5 mol eller 8500 mmol. 1 kH 0 0.1783 mmol. 0,2 kH är då0,0356 mmol. 8500 / 0,0356 = 238000. 1ml koncentrerad saltsyra sänker alltså kH med 0,2 i ungefär 238 liter vatten. Nu är ju saltsyra frätande och avdunstar också starkt så håll flaskan alltid inlåst och späd det ordentligt innan du använder det. Häll aldrig vatten på saltsyra då det stänker saltsyra. Häll i stället saltsyran i vatten - betydligt säkrare.
  2 points
 6. Hej! Efter många och långa funderingar har jag äntligen beställt ett nytt kar. Fick ett gäng offerter från ett par olika tillverkare. Men det är sjukt svårt. Och dyrt. Hur som, så landade det i ett Peninsulakar från Waterbox. Snyggt, stilrent och det kommer passa bra med resten av hemmet. 19mm glas, rimless och totalt 705 liter i systemet. Det svåra är att hitta hårdvaran till karet.... Karet ska bestyckas med: 3 st Kessil A360 X blue tuna. 2 st Mp40 Ecotech. NYOS Quantum skummare. Vi ses!
  1 point
 7. Nja, detta är mitt fjärde saltkar. Har aldrig kört med någon "känd metod" för uppstarten. Men det verkar ha gått bra ändå. Däremot karantänas allt för att minimera risken för att få in någon parasit. Och då är allt från levande sten till minsta turbo singel. Fokus kommer nog att ligga på lps och fisk. Vi får se. Uppdatering: 3 st Kessil A360 X blue tuna. 3 st Mp40 Ecotech. NYOS Quantum skummare. 1 st maxspect dc pump 6000l/t 1 st apex-unit.
  1 point
 8. Jag var lite inne på att köra denna för enkelhetens skull: https://foretagsakvarium.se/product/fauna-marin-skim-breeze-reactor/?v=f003c44deab6 Och kolla PH:t med Salifert eller ph test typ denna: https://foretagsakvarium.se/product/hanna-ph-and-temp-tester-hi98107/?v=f003c44deab6 Var sen förbi hos kaptenen och fick se hans lösning och blev inspirerad att köra likadan CO2 scrubber med samma produkter. So I did.
  1 point
 9. @Jojo @Kim Rosenqvist Riktigt snyggt. Är sugen på att köra något liknande. Behöver bara göra plats och komma på en lösning då jag inte har någon sump. Tips?
  1 point
 10. Relativt säker på att det är en Stomatella. Lade märke till plattan som sitter lite på snedden, vilket tydligen är ett skal. Det handlar alltså inte om en nakensnäcka. https://firsttimemarinekeeper.com/2020/07/17/snail-focus-stomatella-snail/ https://www.google.com/search?q=Stomatella&tbm=isch&ved=2ahUKEwjJouCN6cP1AhWXxyoKHZBoD2YQ2-cCegQIABAC&oq=Stomatella&gs_lcp=ChJtb2JpbGUtZ3dzLXdpei1pbWcQAzIHCCMQ7wMQJzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzIECAAQEzoICAAQCBANEB46BggAEAgQHjoECAAQHlD0BVjREWDcE2gAcAB4AIABygGIAfgFkgEFNy4xLjGYAQCgAQHAAQE&sclient=mobile-gws-wiz-img&ei=ASrrYYmeKZePqwGQ0b2wBg&bih=670&biw=360&client=ms-android-samsung-ss&prmd=imsxvn
  1 point
 11. Smart löst med ventil på ena hålet i locket. Jag får mycket fukt i slangen och även kondens i mediabehållaren. Lite fukt ska tydligen vara bra och få mediat att reagera och bli aktivt, men vad är lagom och vad är för mycket är frågan..?
  1 point
 12. Personligen är jag mkt nöjd med Essentials PRO och har använt det i snart ett år. Mkt skönt att slippa blanda balling själv. Om något av värdena är för låga så höjer jag det med andra preparat just för det ändamålet. Jag hade lite högt Mg en period när jag startade med PRO men det löste jag med ett större vattenbyte. Sen dess har det legat ganska bra mellan 1350 - 1450 på varje ICP (red sea blå hink, gör normalt sett inga vb förutom vid justering av salthalt).
  1 point
 13. Jag skulle hellre använda citronsyra. Den är inte lika giftig för oss och bryts ner av bakterier i akvariet efteråt. Det blir alltså ingen pH- sänkande effekt efter någon dag. Ättiksprit fungerar också utan pH- sänkning. Oxalsyra och vinsyra vore också tänkbara men de löser sig sämre i vatten.
  1 point
 14. Ingen glasroser i mit DT, her har jag en Kopparbandad og tilföjer 1-2 peppermintsräker når butikkerne har hjemme. Svårt at se om en peppermintsräker er en äkte, men jag har jo plats. Ser dom aldrig, som med så mycke annat I mit refugium har jag masser af glasroser hvilket jag tycker er interassant da jag inte har glasroser i DT eller mit Nemo-akvarie som er koplet til det store system. Det er enbart i mit nye system jag er fri for glasroser, har altid haft och rekkomender "Rödvins-Metoden", på små glasroser, jag brykade spryte 60 ml kokende vatten över glasrosen, om den slap får man ta et klunk vin som belöning. Er dom stora er denne metod ej bra och då er Aipasia-X vägen fram.
  1 point
 15. Jag har en känsla av att kokande vatten är bra. Då verkar man förlama glasrosen så att den inte "spottar". Men det behövs mycket vatten per glasros. Har använt Aiptasia-X och oavsett hur mycket man täcker rosen så är det alltid någon av dem som hinner "spotta" och därigenom sprida sig. Har sett att man rekommenderar ren citronsaft i vissa amerikanska trådar på FB, men det har jag inte vågat testa.
  1 point
 16. Jag utrotade mina genom att spruta in kokande vatten i dem. Tog helt enkelt en spruta med grov kanyl, sög upp kokande vatten i den sen ner i hålet där glasrosen drar ihop sig och sen bara spruta in det varma vattnet.
  1 point
 17. Aha, tack för det!
  1 point
 18. Jag tänker att ju mer vatten som flödar förbi den desto mer korrekt värde efter som mer av systemets volym kommer i kontakt med proben oftare, sålänge det inte går till överdrift så att den slår i glaset eller liknande så den kan skadas. Jag har den bara skyddad för att jag inte vill att det ska växa kalkalger och annat gojs på den då det är ganska mkt ljusspill i sumpen för min del. Är det mörkt tror jag inte du behöver tänka på det.
  1 point
 19. Använd med fördel en sådan här: https://saltivast.se/sv/foder/fiskmat/fauna-marin-reefbuster.html Ner med den i karet och ”pumpa” mot alger, cyano (det lila) och annan skit som du vill ha bort från koraller, sten, pumpar osv. Mycket användbar pryl! Kallas som sagt också turkey baster. Tror amerikanarna använder dem när de ska spruta in fyllning under skinnet på sina thanksgiving kalkoner.
  1 point
 20. Fick ett ryck och kopplade ihop CO2 scrubbern. Tilluft dels från skummaren via locket, och dels utomhusluft via slang genom fönstret. Tejpade för två av hålen på locket till skummaren. Lät ett av hålen vara öppet och drog en slang från det fjärde till mediabehållaren. Styr mängden uteluft via kran. Från mediabehållaren går slang till skummarens luftintag. Satte fast proben med klämma så länge. Får fixa riktig hållare framöver. Har inte haft någon mätning av PH innan så det var kul att se var jag låg. All mätning vid 14 tiden med lamporna på full fräs. Med intag av luft endast ur skåpet hade jag 8.0 Med intag av luft utifrån med ca: 1,5m slang 8.1 Ca: 1h efter inkoppling av scrubber 8.2 Och ytterligare ngn h senare 8.4, då controllern är inställd på att slå av skummaren. Ska bli kul att se om och i så fall vad detta ger för effekt!
  1 point
 21. Nu händer det lite. Belysningen är beställd, 3st Kessil 360x. Inkl upphängning, styrning och kablar (allt är extra, inget ingår...) 1st nyos-skummare beställd. 1st retur pump Maxspect dc beställd. 3st mp40or verkar vara på G. ....Och karet ska dyka upp imorgon. Det var, tametusan, inte lätt att finna allt. Framförallt inte inom landets gränser. Men det kanske får bli en separat tråd.
  1 point
 22. Igen vill jag ”varna” för extrema polyper om ni doserar AcroPower - blir som hästsvansar
  1 point
 23. då har det nu gått 3 veckor och cyanon börjar nu ge upp helt. eftersom att jag har en ny kirurg i systemet, så installerades ett större UVC. jag märkte direkt resultat i sanden i form av mer cyano efter 2 dygn med 24 timmar belysning. nu har jag justerat så det är bara igång nattetid. misstänker att UV:t dödar phyton i vattenkolumnen effektivt. i söndags beslutade jag mig för att blåsa bort cyanon på stenen med en pump. tanken var att hjälpa phyton lite mer på stenen, där jag inte sett så stora framsteg. idag strax innan släckning, så var det inte ett spår av cyano kvar där jag hade lyckats blåsa bort cyanon med pumpen. min bedömning om täckningsgrad av cyano: vecka 3 = cyano på sten = 20% Vecka 3 = cyano i sand = 10% Ser att jag har en del på bakrutan av karet, men låter det vara kvar så länge. kommer minst fortsätta en vecka till, troligen två.
  1 point
 24. Did a freshwater bath on Powder blue hybrid tang and several flukes as I was suspected came off. Very important to do this step before treatment with API General Cure...if the flukes are still attached and you do the medication, they will cause a huge harm and pain to your fish.
  1 point
 25. De senaste mätningarna av KH-värde (Hanna): 2021-11-27: 13,2 2021-12-11: 12,3 2021-12-26: 11,4 2022-01-16: 10,6 KH sjunker som önskvärt sakta men säkert.
  1 point
 26. Lite bilder då skymningen faller. Har försökt att rätt strikt följa ICP-utfallet när det gäller spårämnen och tweakar värdena med individuella flaskor för Cr, Co, Ba, Sr, Fe, I, Ni, Li, V och Mn. Tycker mig se bra utfall på färger och tillväxt. Mycket bättre än spårämnes-groggar i mystiska blå flaskor (läs KZ) .
  1 point
 27. Efter mååånga år har en fragg på min gamla gemmifera visat sitt rätta jag igen. Den har inte haft tillstymmelse till färg på flera år och moderkolonin är död. Håller alla tummar för att den vill fortsätta växa nu. Två bilder på moderkoloni och en på nuvarande fragg
  1 point
 28. En ny uppdatering, på månadsdagen från den förra. Hade helst gjort en videouppdatering, men dagtid är det fan alltid en unge som för ett jävla liv här hemma, och kvällstid försöker vi vara tysta så att gnället inte vaknar. Så videon får snällt ligga kvar på att-göra-listan. Vad har hänt sen en månad tillbaka då... * Jag har slängt i en liten påse rowaphos, inte för fosfaten men för mitt aluminium som lagt sig på en lite för hög nivå. Har förresten ingen aning om varför. Aluminium har nu iaf gått ner från 55 ug/l till 30 ug/l, enligt senaste icp. * Jag hade råkat få upp jod till nästan 0,1 mg, förmodligen på grund av att jag spetsat den senaste ballingmixen för mycket. Fick byta ut denna och är nu nere på 0,08 mg/l enligt icp, eller 0,079 enligt mastertronic (hell yeah) * Jag har äntligen kommit ner till en bra nivå på magnesium (1350 mg/l - från 1550 tidigare), detta efter åtminstone ett par månader utan magnesium i ballingmixen. Behöver fixa in Colombos magnesiumtest till mastertronicen, red sea ger ett alldeles för högt värde... Men Colombos tester verkar minst sagt svåra att få tag i hos svenska återförsäljare. * Sagt och gjort, jag har kopplat in en kalkwasser mixer (deltec Km500, löjligt dyr enligt mig) med en kamoer doseringspump (inte bullig den heller!), som pumpar in 3,3 ml/minut, 200 ml/timme, eller 4,8 liter/dag vatten mättat med kalciumhydroxid. Skrotade samtidigt min recirkulerande co2-scrubber. Fick skruva ner ballingdoseringen från 85 ml till 30 ml/dag. Ph håller sig bra mellan 8,2-8,4. Funderar på hur jag ska försöka hålla uppe spårämnena nu när det blir mindre dos balling varje dag... * Också sagt och gjort, en 25 mg begagnad ozonator har kopplats in i skummaren. Herregud så klart vattnet blev! Wow. Inte enorm skillnad på ORP men ändå en ökning. Väntar också på lite silica gel kulor som ska in i ett luftfilter innan ozonatorn, då torr luft gör den mer effektiv. Får se om det funkar. Gjorde dessutom en ny "hatt" till skummaren, men istället för co2-remover så fylldes den med aktivt kol - för att fånga upp eventuella ozon-rester. * Jag har fortfarande inget mekaniskt filter sedan senaste filterrullen tog slut, för cirka två månader sedan. Inga märkbara negativa effekter. Fosfat varierar mellan 0,02-0,04 mg/l, nitrat ligger runt 3-4 mg/l. Korallerna har till synes mer polyper ute. Clarisean har sedan dess rengjorts och lagts ut till försäljning Funderar på att köpa en på-hängbar filtersockhållare som kan sättas in vid behov... * Min walt disney fraggades ner i ett sista försök till att få den att överleva, men med tiden bleknade alla fraggar och dog. Köpte då en ny på AquariaTech, som hade klart fler polyper efter 5 minuter i karet än vad den förra hade på 5 veckor. Nu får fan den här överleva och frodas... * Jag har lyckats utrota ganska mycket av mina oönskade zoas med en kombination av pincett-attacker och aiptasia-x besprutning. Det sistnämnda var verkligen effektivt i att punktera livskraften ur dom som överlevde pincetten. * I köpet av min begagnade ozon fick jag med en gammal ecotech mp10 som jag satte in i fraggkaret. Fasen så imponerande denna pump är! Min första hittills av detta märke. Blev helt klart sugen på att byta ut mina gyres till mp40 i displayen... * Jag sålde en "dubblett" koloni av acropora tortuosa för att framöver kunna placera ett par nya sprakande rariteter. Tips mottages gärna Jag tror att det mesta generellt mår bra. Dock märkte jag att PAR har ökat med 50-100 nere på botten, till följd av hur klart vattnet blev med ozon. Har en chalice som bleknat lite. Justerade ner krämen i mina hydror lite grand. Jag skulle gärna få till ett ökat vitt ljus från hydrorna, för att komplettera det blåa i mina orpheks. Blått på blått kan ju vara effektfullt kvällstid men på dagen får det gärna vara ett lite bredare färgspektrum. Jag kör dock mina två or3or och t5 actinic lite omlott under dagen, där alla tre startar och slutar vid olika klockslag. I och med detta blir det så himla många skiftningar i färgspekrumet vid olika tillfällen under dagen, vilket blir lite estetiskt trist till och från, tycker jag. Vet inte riktigt hur jag ska få till det där på ett bra sätt, utan att behöva laborera för mycket med korallerna främsta behov. Jag har för övrigt förlorat min flame hawkfish. Hittade honom torr och stendöd på golvet, efter en helg ute på sommarstället. Mycket trist. En udda typ som alltid glodde snett på en. Tur jag har min fru kvar som kan axla den rollen.
  1 point
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00
×
×
 • Create New...