Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visar innehåll med högst popularitet sen 2025-03-03 i alla kategorier

  1. 7 poäng
  2. Hej Vi vill välkomna @izfisk och @jonasroman som nya (nygamla) moderatorer på forumet! //Föreningen Saltvattensguiden -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Visste ni att Saltvattensguiden.se drivs av en helt ideell förening med samma namn? Vi är ett gäng på ca 10 personer som i olika grad jobbar för att guiden ska fortsätta finnas kvar för hobbyn i framtiden, vilket behöver engagerade människor med olika erfarenheter och egenskaper. Vi försöker också att vara aktiva i den mån som går via ex. facebook och instagram, men vårt huvudfokus är att främja saltvattensakvaristiken via forumet som har hjälpt många akvarister med sina salta drömmar i över 20 år nu. Vi söker alltid nya föreningsmedlemmar som kan hjälpa guiden framåt. Har du en timme över i veckan, lust att bidra i ett gäng med likasinnade? Då tycker vi att du ska söka dig till oss. Man behöver inte vara expert på saltvattensakvaristik. Det viktigaste för oss är att viljan finns att utveckla föreningen och det kan vara smått som stort. Hör av dig till oss vid intresse på admin@saltvattensguiden.se eller till vår ordförande Fredrik via att PM:a Nike83 på guiden. Stort tack till er alla och det ni gör för vår hobby redan idag Mvh Föreningen Saltvattensguiden.se
    6 poäng
  3. Uppdaterade förstasidan med en översikt av hur systemet ser ut idag. Plus färska helsidesbilder
    5 poäng
  4. Lite bilder på de nyaste fiskarna som jag inte dokumenterat så bra tidigare. Salariasen är lite svårfångad på bild. Genicanthusen har lugnat ner sig lite och jagar mest honan just nu.
    4 poäng
  5. Det grundläggande problemet med remissen är förstås nivån av byråkratisk detaljstyrning (corruptissima re publica plurimae leges), men det vill de nog inte höra... Istället för absoluta mått skulle jag föreslå frasen "anpassat efter den aktuella artens naturliga levnadssätt" även för längd och volym ovan. Måste detta "blad" vara tryckt på papper eller kan en miljövänligare webbsida räcka? Kanske frasen "skriftlig information" passar bättre. Överflödig regel, eftersom akvarister knappast vill att fiskarna skall hoppa ut. Även en mer generell formulering som t ex "säkerställ att fiskarna inte kan ta död på sig själva" vore ganske överflödig. Innebär detta att även kortare resor iväg från akvariet förbjuds? Att försäljning av foderautomater innebär uppmuntran till djurplågeri? Den mer generella frasen "tillsyn så ofta som deras behov av omvårdnad kräver" passar kanske bättre.
    4 poäng
  6. Lite om teknik har 2 BlauAqua 12KDC som returpumpar, retur separat på olika sidor av karet. reef factory XL rullfilter, deltec XL skummare båda från AquatechEU. Titan 850 UVC(ska skaffa en större) Maxspect gyre 350 2 stycken. Ska skaffa 2 till. Nero 5 2 stycken. ska börjar med 8 stycken AI hydra 64. Alla begagnad från Saltvattenguiden Inkbird temperatur monitor Ska börjar med apex när jag är tillbaka från Singapore. Har kopt apex dator och probes,pumpar begagnad men fick råd är Det är bättre att köpa en ny trident istället för begagnad.
    4 poäng
  7. Liten uppdate, börjar hända lite saker. Har fått Nycklarna till nya bostaden, förra veckan blåste jag ut allt och hunnit lägga nytt golv i hela lägenheten, flyttat väggar, dörrar osv och slagit ut köket, samt målat tak å väggar ... Mellan allt detta fick Guldhedens flytt släpa upp karet (våning 4) Golvet är ett vinylgolv så det tål vatten så man kan kladda på bäst man vill sen. igårkväll ställde jag fötterna på karet, men fyfan vad waterbox karen är jobbiga då man inte kan lyfta ur golvet ur möbeln... Med andra ord kan man inte ställa fötterna när karet står där det skall vara (i ett hörn i mitt fall) då man bara kommer åt de yttre fötterna, så man fick välta möbeln, justera mäta och välta igen osv (de ställfötterna som är i mitten av möbeln som går från fram till baksida är helt omöjliga att justera om inte möbeln ligger ner heller. Blev väll inte 100% som jag brukar ha de men är inte orolig då det är så lite det lutar frammåt ytters lite (mätt med ett 1.5 meters långt vattenpass åt alla olika håll osv) Började så smått hänga dit småsaker, Blir att testa ett Tropic Creations Roller clean 200 rullfilter. Har haft Clarisea sk5000 innan och Red sea reefmat 1200. Detta var helt klart smidigare än bägge när de kommer till rullbyte/installation, tar heller inte mycket plats, finns dock ingen app om man bryr sig om det. Blir en Aqua bee Upp 8000 DC som returpump, tycker dessa och vectra pumparna fungerar riktigt bra, enligt mig det bästa om man inte vill betala Abyzz pengar. ATO blev faktiskt Red sea ATO+ köpte även den helvetesdunken (vem fan betalar 1500kr för en plastdunk?) men waterbox vattenbehållare till ATO tar ju upp en hel "torrdel" av skåpet så dunken ger mig utrymmer för massa annat kul där istället. Kommer inte gå lika fort för mig denna gången som det brukar då jag står å renoverar samtidigt, så karet får nån halvtimma då å då... Kök osv kommer nästa vecka så då blir de full rulle med det. Mitt mål är väll att ha rengjort all sand samt hängt upp lampa denna veckan så kanske man kan smyga igång osmosen så den får börja jobba lite
    4 poäng
  8. dags för en liten uppdatering. karet rullar på, fast har STN på en av de nya acros (den mycket blåa Tenius). näringsvärdena har börjat gå ner mot 0, så jag matar betydligt mer... jag har börjat att funder på varför mitt nitrat har gått från ca 10 till 0 på 2 månader (svaret kommer nedan). Idag var det dags för lite underhåll. Fylla på balling, byta filter till osmosen, dosera efter ICP, samt att koppla in Strontium på doserpump. Efter ICP-resultat, så kan jag konstatera att mitt system är mer lämpat efter @jonasromans recept på balling. tidigare har jag behövt dosera ca 10 flaskor. nu är jag nere på 5. Dock är det så att Svavel (Sulfur(S)) verkar förbrukas, men jag avvaktar med att göra något åt det. Dock har jag samma problem med att det går en massa Strontium (Sr) i mitt system. Därför bestämde jag mig idag för att ta bort doserkanalen med kolkälla och ersätta den med Sr. Till min förvåning, så doserar jag ca 5ml varje natt med kolkäll, vilket förklarar då mitt låga nitrat ibland så blir jag förvånad över vilka nybörjar-misstag man gör konstant. men det är kanske en del av hobbyn.... Nu står 4 liter KH redo att gå ner i sin behållare.
    4 poäng
  9. Och en snabb fts för eget kom-i-håg
    4 poäng
  10. Senaste tiden har rullat på och mycket fix i och runt akvariet. Har stabiliserat upp NO3 som legat mellan 5 -10 ppm senaste månaden. Högt fosfat har hållit sanden tråkig (behöver röra runt den varannan dag). Beslut togs om att börja dosera lantanklorid. Doseringen påbörjades manuellt men insåg snabbt att det vore skönt att sätta in dosering på det, så jag har idag mekat ihop det och doserar tillsvidare i skummaren. Är tudelat därute hur folk doserar för att minimera risk med skada på fisk, men jag valde till slut mellanvägen genom att låta det tumla runt i skummaren. Innan returfacket har jag även filtermattan som barriär och har hittills inte sett någon negativ respons på fiskarna under de två veckor jag doserat manuellt i sumpen. Doseringen (som är väldigt utspädd nu) sänker i teorin fosfaten med 0,01 ppm per dygn. I övrigt har jag behövt köpa in nytt SD kort till Alkatronicen. Var enkelt när man väl kom igång (drog ut på det några veckor). Annars rullar det på med allt det levande. Ser bara ökad och ökad tillväxt nu på korallerna när jag börjar få ordning på fosfaten igen. I kombination med det gör säkert vårsolen sitt då akvariet står på en väldigt ljus plats under sommarhalvåret.
    3 poäng
  11. Får bli en kvällsbild med
    3 poäng
  12. Bara vänta ni till djurrättsaktivisterna som styr jordbruksverket får reda på att majoriteten av fisk i våra kar är vildfångade. Då ryker denna hobbyn också. Mina grodor och gisselskorpion ska enligt de nya reglerna avlivas eftersom de inte får äta levande insekter längre. Blennys 50 liters revskål ska mer eller mindre slängas, fast den uppnår alla krav på fiskvälfärd i nuläget. Min ödla som jag haft i 10 år sedan han var en liten bebis, har ett terrarium som är 130x70x70 cm. Om lagen går genom kommer ett terrarium på 2,5 x 0,9 x 2 meter vara för litet. Tänk på att bara för att det inte påverkar er nu, betyder det inte att ni går säkra när nästa lag kommer. Ni vet väl om att det pratas om positiva listor? De sätts ihop as we speak. Det innebär att alla djur som inte är med på listan automatiskt blir olagliga att äga. Jag är arg som ett bi.
    3 poäng
  13. 3 poäng
  14. Svempas G. Melanospilus i karantänen. Tanken är att försöka para ihop den med min existerande hona.
    3 poäng
  15. Jag har slutligen kommit till slutsatsen att fördelarna med ease of use med coraroc för mig inte överväger estetiken. Gillar man sådana här super negative space aquascaped så passar det nog. Men jag tycker det ser onaturligt ut. Så nu har jag plockat ut det jag hade och ersatt med nått som jag tycker ser mer naturligt ut.
    3 poäng
  16. Hej alla saltvattensakvarister, Jag, Carl 16 år gammal, är förmodligen både yngre och mindre kunnig än de flesta här på saltvattensguiden. Tänkte skapa en tråd här för att dokumentera början på min resa inom saltvatten, men även för att få feedback och tips från erfarna akvarister. Önskar att jag hade skapat denna tråd tidigare för att undvika en del misstag, men bättre sent än aldrig. Jag har sedan ~två månader tillbaka ett waterbox 130.4, som jag nu har fyllt med en del fisk, koraller och lägre djur. Däremot har jag fortfarande mycket kvar som jag vill göra med och införskaffa till tanken. Nedan listar jag hur det ser ut nu, vad jag tänker göra härnäst och några andra frågor: All teknik och akvarium är köpt begagnat: Waterbox 130.4 Oceanakvarium revljus 120 cm x 3 (den nyaste modellen) 2 x Aqua medic smart drift 11.1 Jebao dc 6500 Nyos quantum 220 Doppvärmare Kylfläkt Aqua medic temp controller Oceanakvarium revdos Tunze osmolator 3155 Fisk och cuc, främst inköpt på aquariatech i Stockholm: 2 ocellaris clowner Fox face Tomini tang Silver belly wrasse Ornatus wrasse 2 yellow watchman goby Pistolräka 4 pepparmintsräkor 2 sjöborrar 10 turbosniglar 10 eremiter Sandvändande sjöstjärna 3 fighting conch Putsarräka Korallmässigt har jag blandat med mjukisar, lps och sps. I princip så verkar alla koraller överleva och må bra än så länge, till och med mina sps vilket nybörjarjag ser som ett gott tecken. Däremot har jag inte sett särskilt bra tillväxt på korallerna, inte ens snabbväxande som gsp, vilket jag misstänker beror på låga näringsämnen - där jag den senaste månaden legat på 0 i både fosfat och nitrat. Utöver korallerna har jag även anemoner - en vanlig bta och en haddoni carpet anemone. Tyvärr hade jag också en vit clownanemon som sögs in i en streamer och avled . De nuvarande anemonerna verkar däremot trivas och är stationära. Som konsekvens av låga näringsämnen drabbades jag av en del dinoalger. Efter en del dosering av ati fosfat och nitrat verkar dessa som tur är nästan vara borta. Däremot mäter fosfat och nitrat fortfarande på noll, och jag upplever endast att alger suger upp näringen vid dosering. Hur borde man gå tillväga för att höja näringen utan att orsaka orimligt mycket alger? Jag har även skapat ett litet temporärt refugium med caulerpa och en röd makroalg i min DT, vilket inte hjälper mot låga näringsvärden. Dock är tanken att bevara dessa tills jag skaffar en refugiumlampa och kan odla i sumpen. Vattenparametrarna idag mätt med salifert: Kh - 7,8 Ca - 390 Mg - 1200 PO4 - 0 NO3 - 0 Salt - 1,025 Just nu doserar jag för hand: endast kH buffer från aqua forest löst i osmos vatten, vilket har bibehållt kH på ~7,7 den senaste månaden. Alla fiskar förutom min ornatus verkar må prima. Sedan jag köpte den för 2 veckor sedan har den inte visat intresse för någon mat jag har gett den - artemia, mysis, musslor, cyclops och pellets. Eftersom den fortfarande lever och inte ser allvarligt sjuk ut, antar jag att den livnär sig på copepods som jag har doserat två gånger. Just nu är jag väldigt kluven på vad nästa steg blir. Det som känns intressant är att antingen: 1. Köpa mer fisk. Drömfisken vore antingen en acanthurus eller en copperband. Vad jag förstår är båda dessa svåra, och kanske för stora för mitt akvarium. Möjligtvis vore copperband ett bättre val, men isåfall vill jag börja odla phyto och copepods innan jag skaffar den. 2. Inköp av koraller/fraggar. Intresset ligger främst på lps, möjligtvis någon torch. 3. Införskaffa bättre filtrering såsom en roller mat. Kom gärna med freedback, tips eller tankar om hur ni skulle gå framåt. All respons uppskattas! Mvh Carl
    2 poäng
  17. Ja om man vill ha en noggrannhet som avståndet mellan Kiruna och Smygehuk Ska du mäta nitrat och få någorlunda bra noggrannhet (mellan Gränna och Visingsö ungefär) så använd Hannas HR nitrat checker MVH Lasse
    2 poäng
  18. Har inte börjat med rörmoddandet ännu, blivit mycket annat som kommit ivägen men har allt hemma. Åkte idag å köpte några första fiskar till karet, 2 kirurger och 2 blennies som karantänas nu blev följande 1x Ecsenius midas (midas blenny) 1x Salarias ramosus (Star blenny) 1x Acanthurus pyroferus (chocolate Tang) 1x Naso elegans Buffrat upp kopparn till 1.15 ppm (copper power) i karantänen så kommer buffra upp till 2.35 imorgon över 3 doser imorgon över dagen. När jag når 2.35 ppm koppar så startar jag klockan och kommer köra 14 dagar över 2.35. Efter detta blir det ett formalinbad å sen in i displayen, på detta sättet har jag karantänat fisk förr och har alltid haft vitbröstad eller liknande å aldrig sett en ända prick på mina fiskar i systemen jag kört denna metod. Utöver detta har jag kopplat på mitt Troptronic 85w UVC, redan nu efter 24 timmar så är dino nästan helt borta. buffrar upp fosfaten varje morgon, kör liten dos plankton och massvis med pods + UVC verkar bita bra på just den typen dino jag fick nu.
    2 poäng
  19. Nya leveranser till butiken Den här veckan har vi fyllt på med mer fisk, koraller, levande foder och prylar. Bla så har vi par av Splendidus mandariner, och Picturatus mandariner, axplock av det som finns inne. Välkomna in, Ons-Fre 11-17 Lör-Sön 11-15
    2 poäng
  20. Karet tuffar på, har slängt i 20 påsar med copepods fått lite dino, Nitratet låg igår på 5.5 och fosfatet 0.02 (sjunker så gissar på att stenen jag lakat ur absorberar trots allt) doserat upp fosfatet lite igen så mäter ikväll igen. Ska börja karantäna fisk nu fortsätter att störa mig på Waterbox sketna lösning på overflow box så kommer ikväll plocka isär rören å kapa å göra om helt så man får upp "emergency pipen" mycket mer så kommer behöva lite böjar och annat (bilder kommer) Har dock lyckats få tyst på karet som det är nu med returpump, men när wavemakers kommer i så kommer det aldrig va så tyst jag vill att det skall vara. fick 10kg levande sten från Whitecorals igår som komplement till den döda stenen för att förhoppningsvis skynda på mognaden en aning. Scapen är inte superkul som den är nu utan koraller men där är gott om grottor å annat
    2 poäng
  21. Ja, lite för stor. Den har börjat ta över och växa sig fast på den omkringliggande stenen. Har behövt klippa ner den ett bra tag men dragit ut på det. Men i dag var det dags! Det blev en rejäl klippning. och många många stora fraggar.
    2 poäng
  22. En liten uppdatering. Nu har jag haft två sådana Nanoblock i två till tre månader, och antingen börjar de faktiskt fungera nu, eller så har något annat hänt. Jag har inte ändrat något annat. Fiskarna blir större, jag matar mer, och karet är ju moget (över ett år gammalt), så det ligger nära till hands att tro att det faktiskt är blocken som börjat verka. Det är inte helt överraskande att det kan ta ett par månader för dem att börja fungera, eftersom vi pratar om denitrifikation. Nitrat låg på 15 mg/l i början och nu ligger det runt 5–7 mg/l. Jag börjar också få lite mer fosfat (positivt), så nu har jag nästan den perfekta kväve-fosforkvoten jag vill ha. Det syns också i akvariet. Jonas
    2 poäng
  23. Ett 32 rör med godstjocklek 1.6 mm klarar 10 bars övertryck (PN10) så du behöver nog inte vara orolig. Ett 32 rör med tryckklass PN16 (klarar 16 bar) har 2,4 mm godstjocklek. Ett 63 mm rör i tryckklass PN10 (10 bar) har 3 mm godstjocklek. Dina gamla rör var troligtvis PN16 och dessa PN10 MVH Lasse
    2 poäng
  24. Uppdate Karet har vatten i sig + Lampan är upphängd, Det blev tillslut en Giesemann Aurora V12 med alla options (150cm ramp) LED har nu lekt lite med de olika kanelerna å jag älskar den! Otrolig bredd på spektrumet så den passar alla utan att behöva oroa sig för att där är för lite effekt blev en klassisk "stenhög" med lite "arches" , lite lägre ochså då det skall vara 90% acros så vill ha lite utrymme för tillväxt. min GHL dator är inkopplad också å börjat försöka lära mig hur den fungerar, lite knackigt i början men fått hjälp så man börjar förstå deras logik och hur systemet jobbar/funkar. Skummarn står å puttrar och jag kan inte förstå varför inte fler kör Tunzes DOC DC skummare, massa smarta funktioner, knäpptyst, lätt den lättaste skummarn att ställa in, kan inte skumma över osv osv Med vatten i karet så måste jag tillägga att jag tycker verkligen red sea karen är bättre på allt än waterbox när de kommer till sumplayout, overflow box, rör, möbel etc etc är smartare designat, tyvärr är dom dock inte bättre än Waterbox på att hålla kvar vattnet innanför glaset (därav valet). Tex nödröret sitter "relativt" mycket lägre än vad kammen är på overflow boxen så kör man lite "högre" flöde på returpumpen så faller vattnet för "hårt" ner i overflow boxen å börjar "plaska" Utan att modifiera det så kan man i stort sätt inte köra över 4-5000 liter i timman innan de börjar plasta så de låter i hela rummet. Fick kapa lite i rören å höja nödröret en aning men det går inte höja så mycket man hade önskat då retur rören går över (se bild) , men fick höjt det ungefär 1cm vilket gjorde SUPERSTOR skillnad, så nu är karet tyst på riktigt med ungefär 6500-7000 liter i timman flöde. Nu måste jag bygga klart vårat kök annars kastar regeringen här hemma ut karet, var inte superpopulärt att ja satt igång karet innan köket är klart då vi flyttar in nu i helgen... men men de finns ju pizzerior nu börjar de snart på riktigt! dags å ta hem lite lägre djur + ta fisk till jobbet å börja karantäna lite OBS! sanden var nyss nerlagd därav sketna rutor och sand som inte ligger som den skall. För övrigt är de Aquaforests sand som kommit i 1-2 mm kornstorlek nu så man kan köra lite högre flöde (lätt den snyggaste sanden enligt mig men var tyvärr svår att få ligga kvar när de var 0.5 mm korn.
    2 poäng
  25. Kelpen mår bra och väksar Videon om Svempas nedläggningen ska komma på YouTube på lördag. Visst fick jag fina saker, men skulle aldrig göra det igen. Lusten till mitt eget akvarium har lidit under nedläggningen, men efter snart 2 veckor är den så smått på väg tillbaka. Mätte PO4 till 0,7 och NO3 låg på 39,8, så något måste göras. Så igår gick hela dagen åt till att rensa mitt refugium (lampan hade slutat fungera), jag kom runt 50 kg levande sten. Ute har jag ca 100 kg sten liggande som alla ska i mina sumpar med tiden. Tänker 10-20 kg i veckan, beroende på hur systemet reagerar. Den stora fördelen är att utan makroalger kan jag öka flödet genom mina sumpar, tidigare körde jag max på 65% med en Blau 8k returpump, nu ligger jag på max och tänker köpa en till Blau 8K som båda ska köras på 60% - 70% eller mellan 10k-12k så att vattnet cirkuleras 4-5 gånger i timmen. Resultatet ser jag redan, då min RE250 skummare har producerat som aldrig förr, det kan vara en blandning av många faktorer: nya levande stenar, korrekt salthalt eller mer flöde +30-40% räknar jag med. Nu får vi se vad detta kommer att kosta på koralsidan, det har kostat en Kemao steppump och en AI Blade 120 cm som har det gemensamt att de inte är vattentäta och att ägaren är lite klumpig ibland. Tanken var att ta lite bilder idag men efter gårdagens projekt samt att jag har doserat fritt men NoPoX har det hänt lite i akvariet. NO3 = 10,4 PO4 = 0,34 Vilket ju är ganska positivt. Men ni kan nog gissa er till färgen på vattnet, japp, mjölkigt. Så UVC skulle verkligen behövas. Nu en "Vino", därefter ska jag ha lite till levande sten (40 kg) i mitt gamla refugium, då UVC ska stå framför detta så att åtkomsten blir besvärlig.
    2 poäng
  26. Jag kör nu ett försök med LaCl- Jag har tagit en Aqua Forest AF90. Fyller med GFO och aluminium absorber ca 6-7 cm Packar filtervadd ovanför. I matarpumpens insug sitter ett doseringsrör från en doseringspump. Jag matar reaktorn omvänt - vattnet går uppifrån och ner. Vadden tar det första vattnet, Efter 4-6 dagar när flödet minskar matar jag in lite LaCl - motsvarar ungefär en minskning med 0,1 ppm i mitt 300 liters akvariet. Fälld lantanfosfat fastnar i vadden. Ibland upprepar jag doseringen. den är gjord så att dosen doseras in under 1 timme i små intervaller. När detta är gjort rensar jag reaktorn - slänger vadden och ibland även GFO+ Al. Men ofta sköljer jag ur mediat (slänger alltid vadden) och kör en gång till. MVH Lasse
    2 poäng
  27. Jag funderar också på punkt 3 i Thomas inlägg, ska klor, nitrit och ammonium tvingas mätas regelbundet i alla akvarier? Det gör ju att man blir fundersam när de skriver att de utgått från vetenskap och nya rön när de tagit fram förslaget.....
    2 poäng
  28. När man tillsätter lösningen utgår man från en mängd av lösning som ger en viss ppm per xxx liter (normalt per 100 L akvarievatten) Med den lösning som jag brukar förespråka (40 g NaNO3 eller KNO3 till 500 ml vatten) får man en lösning där 1 ml per 100 L akvarievatten höjer koncentrationen med ca 0.5 ppm (eller mg/L) Vill man höja 100 liter till 3 ppm så ger man bara 6 ml av baslösningen. Är det 150 L man vill höja till runt 3 ppm - ge 9 ml av stamlösningenKommersiella lösningar kan ge annat - läs bruksanvisningen. Du kan alltså räkna ut hur mycket du skall tillsätta - Inget behöver inte mätas. Orsaken till tillsättningen är att motverka cyanobacteria blomning i starten. Har märkt att detta fungerar bra i en start. MVH Lasse
    2 poäng
  29. Nu har sonen och jag landat i hur vi tror vi kommer vilja ha scapet. Det känns ”luftigt” för god cirkulation samt många många ytor att fästa framtida koraller.. Sand har tillkommit idag samt 3 påsar podds. Nu behöver vi bara en fisk att producera lite ammonium. Tyvärr har lokala butiken slut på clownfiskar.
    2 poäng
  30. Det är rätt bakterier. Men för att dessa bakterier ska trivas behöver de ammonium. Därför tillsätter en del ammonium samtidigt, alternativt, en fisk eller två som man matar. Jag gör det senare.
    2 poäng
  31. Äntligen har nitrat börjat gå ner; Jag köpte de fär nanoblocken, som jag egentligen inte trodde på, men kanske är det de som har kickat in?Det tog flera månader för dem att göra det isåfall. Nirat från 15 som högst ner till 5ish idag. Ja, värdet är dubbelkollat mot andra mätinstrument. Alla visar samma mellan 5-6. Kul fas. Fosfat kusligt lågt dock men varit sedan dag 1.
    2 poäng
  32. Den sidsta är en Aptasia, "glasros" den skal dö. Jag kan "varmt" rekkomendera Rödvins-metoden. Du skal ha en +60 ml kanyl, kokende vatten och rödvin, gerna Chianti, dom flesta årgångar funger bra. Identificer glasroc, fyll kanyl med kokende vatten, sät "munnen" på kanylen hvor glasrosen är och ge den en veldig varm dush, gör du rett dör den, och slippar stenen, fång den och som belöning får du ta ett sipp rödvin... För mindra kar fungar dett med Whisky.
    2 poäng
  33. Tack för stöd. Febuari 2025. @Alexander O, @Aldebert, @Twik, @Roman, @MagnusLM, @piffis, @Salah och @jai_12
    2 poäng
  34. Håller med Roman om att formalin är en bra dip-metod - problemet är att det inte speciellt nyttigt för oss att hantera och inte helt lätt att få tag på. Kopparbehandling är skadligt för interna organ vid längre användning, men fuckar också upp immunförsvaret hos fiskarna du köper inför flytt, så de kommer till en ny miljö, nya bakterier med nedsatt immunförsvar - lite vad som händer med din egen tarmflora efter en Penicillinkur. De enda Ich resistenta firrar jag känner till är Chromis och comet-abboren Altivelis, men det finns säkert fler. Den enda karantänsmetoden som egentligen fungerar är ju ett eget karantänssystem som använder vatten från akvariet dit firrarna ska. Butikskarantäner är ett plus, men det är slutligen oftast miljöombytet, som triggar sjukdomsutbrott - jag brukar jämföra med barn som byter dagis eller kommer tillbaka till dagis efter skolloven.
    2 poäng
  35. Top down från idag. Mina knappar har tyvärr oförklarligt tynat bort och jag brottas lite med cyano i sanden. I övrigt fungerar det ganska bra just nu iaf
    2 poäng
  36. En klåpare uti fingerspetsarna. Det är en bra beskrivning på på mig ibland. Tänkte att jag skulle ta bort "lite" alger på stenen , så jag satte igång ett projekt efter jobbet igår. Plockade sektion efter sektion och slamsög därefter Någon sektion luktade rent avlopp. Så där har kanske vattnet typ stått helt stilla. En revpelare, med bottenplatta av 5 cm porsa cement som jag gjorde med vp rör då jag skaffade karet. kan vara röret och vatten däri som luktade som en död råtta. Den enda delen av mitt rev som jag var nöjd med , som jag hade tänkt försöka försöka köra "the rule of three" och bygga vidare på tog jag naturligtvis sönder då en Anthaias hoppade ut ur stenen och ned på golvet. Sedan är jag nog inte heller så konstnärligt lagd att få ihop den regeln. Kan även sakna grenar för nåt jag såg o gillade på tuben. I området där det luktade var det rätt så tjockt täcke med sand. Så där tänkte jag inte riktigt och började skopa sand i en bytta. O satan vilken dimma. Det är inte första gången detta hänt och förmodligen inte sista heller. Gick kanske se 10 cm in i karet. Men o andra sidan hade jag tid att plocka bort alger på stenen. Vågade inte plocka mer iom Anthias incidenten då jag inte såg något. Så idag ser det ut så här. En salig röra och bara börja bygga. Igår så bytte jag nog 100 liter vatten. Blir minst 50 liter till idag för att slamsuga andra sidan. Har endast hittat en eremit. Det kan absolut finnas mer på andra sidan. Men väl behövligt med ett nytt gäng. Det är i vart fall klart vatten nu. Blir att bygga ena sidan och därefter plocka o skrubba andra. Fick just mail om att städpatrull samt kirurger kommer i morgon. Bra då med att ta sönder lite revir så kanske nykomlingarna får en lugn ankomst. Kommer även att flytta en pump för att se om jag inte kan få bort döda spots som jag haft. En är redan flyttad till kortsidan. Osäker på gyren som jag har. Känns som den motverkar att få skräp till avrinningen.
    2 poäng
  37. I stort som funkat för mig( finns säkert andra varianter) 1. Starta odling av phytoplankton för att mata rotifers. 2. Se till att ha 2 rotiferskulturer på g( ca 20l/ kultur) 3.Mörklägg yngelakvarium( jag målade med akrylatfärg på utsidan) och gör klart med doppvärmare och luftsten.Fyll på med vatten från stora akvariet där lekparet håller till.Häll i phyto+ rotifers i yngelakvariet. En mindre belysning behövs. Belysning på 24/7 i ca 15-17dygn. 5. Plocka ur äggen samma dag som de släpper. Clownäggen släppte alltid på dygn 9( ca 2 timmar efter mörkläggning). 6. När äggen/ larverna släppt börja mata med rotifers helst 4 ggr/ dag eller mer. 7. Dag 4 börja mata även med TDO. 8. Metamorfos vid ca 9 dygn( larv till yngel) 9. "Vattenbyten"= fyll på med vatten varje dag från stora akvariet tom dag 15. Sen börja blanda nytt saltvatten och även göra rent på botten. 10. Ha koll på Nitrit. 11. Litet svampfilter vid ca 15 dygn. Förbered "svampen" med bakterier genom att lägga den i sumpen i stora akvariet. Min plan nu är att fortsätta med vattenbyten och skifta foder beroende på hur fort de växer. Ge inte upp är mitt råd. Det finns hur många fel som helst att göra. Otroligt att de klara sig i naturen
    2 poäng
  38. Har du kol i burken nu? Den kan tyvärr få andra koraller att må dåligt efter du fraggat den. Patrik
    1 poäng
  39. Bygge pågår får se hur det blir men barnen är taggade!
    1 poäng
  40. Jag hade inte varit orolig, bara lättare att kapa å såga i
    1 poäng
  41. Jag har räknat lite på hur kraven på akvariestorlek kommer att påverka oss. Jag har tittat upp lite olika fiskar (mestadels de lite större) i FishBase och tittat på den där specificerade maxlängden. Sedan har jag applicerat Jordbruksverkets förslag på dessa och jämfört med alla akvarier som säljs av Red Sea, Nyos och Aquaforest. Jag har även jämfört mot några av de största och välkända akvarierna här på guiden. https://docs.google.com/spreadsheets/d/10M2AUeVS2bx-29sy_QkTRXsJQR5zQlN63WBd_VinEsE/edit?usp=sharing Detta är ett urval av fiskar så även om det inte är med här så kan det komma att bli olagligt. Resultatet är att om man använder Fishbases maxstorlek rakt av så finns det inga komersiella akvarium som blir tillåtna för följande fiskar: Kirurger: Segelfenor, scopas, Lila, Svarta, ALLA Acanthurus, ALLA Naso, samt Dory. Kejsare: Gold flake, Lamarck, Queen, Regal, Imperator, Majestic, Blueface, Annularis Kaninfiskar: Alla utom one spot. Övriga: Alla muränor, Alla triggers, spotted boxfish, röd drakfisk. Muränor blir olagliga i alla privata akvarier i sverige. Tycker man att akvariefiskar ändå aldrig uppnår maxstorlek så har jag även gjort samma övning när jag använt 80% av maxstorleken. Gör man det så går det att ha achilles, chronixis, japonicus, trigostegus, lamarck, xanthopunctatus, diacanthus, alla kaninfiskar, samt spotted boxfish i vissa kommersiella akvarier. Men inte några av de andra.
    1 poäng
  42. Jag har inte provat microbe lift nite out. Vad jag kommer ihåg så fick det inte så bra kritik i den här utförliga testen på R2R Följer du min upstart så ger fisken den ammonium du behöver - det skall sedan omvandlas till nitrit och nitrat med hjälp av de bakterier som du tillsätter. Jag hade skippat flaskan och använt vattnet/glägget du sparat men det är jag det - jag misstror alla dessa preparat eftersom du vet inte exakt vad de innehåller. Om vattnet inte luktar så är det fortfarande syre i det. rör om i sedimentet varje dag så syresätts det också. Kom bara ihåg att vara försiktig med matningen av din fisk. MVH Lasse
    1 poäng
  43. lol, rödvin är en belöning Ingen röt i akvariet. Du skal koka glasrosen så den dör, samtigig kokar du eventuelt små aptasia babies. Dom skal dö.
    1 poäng
  44. Tack för stöd. December 2024. @reefgrrrl, @cuprinol, @jarecki68, @Hessi, @traxxxas, @Ramroll, @Asplin, @Conjor, och @salar.
    1 poäng
  45. Sedan ett år tillbaka - har jag höga PO4-koncentrationer - jag har kämpat mot det här med att använda en huvudsakligen järnbaserad lösning - men denna är inte tillräckligt stark för mitt akvarium. Jag har - och är - skeptisk till att använda Lantan - men jag ska göra ett experiment med det. Baksidan med lantan är att om du inte kan filtrera bort flockarna direkt - kan de täppa till gälarna på gälandande djur. Många doserar direkt i skummaren men jag väljer en annan väg Jag planerar att behandla med Lantan i perioder och köra GFO mellan behandlingarna. Jag har byggt om en reaktor för att kunna dosera Lantan direkt innan vattnet trycks in i reaktorn. I första försöket fyllde jag på lite korallsand plus en massa filtervadd. Jag testade igår och doserade i 0,5 ml Lantan per minut. Koncentrationen var - 1 ml sänkte 100 L vatten med 0,1 mg/L. Flödet genom reaktorn var ca 10 1 per minut. Jag misstänker att doseringen per minut var lite för hög - nästa gång kör jag 0,1 ml/minut så att allt flockas och filtreras ut innan vattnet lämnar reaktorn. Min utgångsvärdet med Hanna Marin Master ULR var 1,2 mg/L. En timme efter dosering - filtret fortfarande igång - var det 1,0 mg/L. Tanken har varit att rengöra filtermaterialet efter varje körning och ersätta det med GFO + filtervadd. Nu är reaktorn igång med GFO sedan i natt. Den ursprungliga planen var att när min GFO är förbrukad och måste bytas ut så skulle jag fylla på den med sand och filtervadd igen och köra några timmars Lantanbehandling innan jag bytte till GFO igen. Efter att min hjärna arbetat till 120%, dök en annan idé upp. När GFO:n ska bytas är den ganska tät och skulle faktiskt kunna fungera som ett filter för mina lantanflockar – för att sedan bytas ut helt. Att inte gå den komplicerade vägen med att tömma reaktorn - ny typ av filtermedia - tömma igen - och fylla på med GFO igen skulle underlätta Min Lantanbehandling skull minska min 1,20 mg/L till runt 0,9 (Jag mätte 1 mg/L efter en timme) Jag la nog i lite för mycket GFO - nu visade Hanna ca 0.5 mg/L nu på morgonen. Får se hut djuren reagerar på detta. MVH Lasse
    1 poäng
  46. Här klistrar jag in hela artikeln då det för närvarande är en del bekymmer för somliga att läsa artiklar:
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa Ny...