Jump to content

tiomm

Stödjande medlem
 • Content Count

  317
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by tiomm

 1. 24 liter Triton Other Method Ingen sump, ingen skummare
 2. Har kört båda. Gillade svart sand och det var inte så magnetiskt att det fastnade överallt eller störde. Korallerna syntes verkligen i kontrast mot sand och sten. Men ja, det blir mörkare. Hela karet framstår som mörkare pga sanden. Men det behöver inte vara dåligt. Red sea sanden var fin. Men jag hade problem med grumligt vatten länge så jag bytte mot ati sand istället. Då var vattnet klart igen på nån dag. Och ja, jag rengör alltid sanden noga innan den åker i karet. Det var bara något med red sea som inte funkade. Nu kör jag med ATI sand igen. Tredje karet med denna. Mycket nöjd. Kör me
 3. Tråkigt att höra! Exploderade rutan eller hann du tömma karet? Bara att bita ihop och komma igen. Nu har du ju möjlighet att ändra på det som du inte varit nöjd med [emoji38]
 4. tiomm

  Strumpa?

  Det går bra. Tvätta noggrant i diskmedel och skölj flera gånger.
 5. Vad har du för andra koraller och hur beter de sig? Vattenbyten hur ofta? ICP-test?
 6. Är du nöjd med karet? Har ögnat det lite. Ser ju himla fint ut, och gillar att bänken är solid och rejäl.
 7. tiomm

  Ati sunpower

  Bäst färger får du om du håller en superstabil miljö för korallerna under lång tid. Har sett galna färger från både led och t5'or. Fördelen med t5 är spridningen av ljus och ett spektrum som funkar (och som du inte kan justera som med en led-lampa). Men båda funkar lika bra egentligen. Tycker nästan att led ger bättre färger. Åtminstone om man kollar i blåljus. Hitta en teknik och en färgkombo som bevisat fungerar (och som du gillar). Kör sedan på det månad ut och månad in, och håll stabila/bra vattenvärden så kommer färgerna komma med tiden.
 8. tiomm

  Ati sunpower

  Kolla ATI s hemsida. De har ett antal förslag på kombinationer beroende på armatur och färgtemperatur. I ditt fall hade jag nog kört med 4 blue plus, 2 actinic, 1 purple plus och en coral plus. Men det är som sagt upp till tycke och smak.
 9. Har för mig att lampan blir starkare när den placeras under vattenytan. Enligt tunze ökar watten då.
 10. Fundera på om du verkligen vill ha överrinningen i mitten. Min erfarenhet säger att det ser väldigt störande ut med en pelare i mitten av karet. Även om du vill kunna gå runt karet så är det snyggare med överrinningen mot en ruta eller i ett hörn.
 11. https://foretagsakvarium.se/product/preis-nano-frag-tank-200-89-liter/
 12. Företagsakvarium har ett fraggkar med låga mått på sin hemsida. Tror det är Preis som tillverkar dem. Det finns ju även 60-F från ADA om det är ett nano du är ute efter. De finns att beställa från Godhems Zoo.
 13. Det låter välplanerat. Det svåra är ju många gånger att hålla sig till sina planer. Men belysningen låter klok. Satsa på en AI Hydra eller eventuellt Prime 16hd om du har den långt upp och inga sps'er. Har hört att Radion 5G kan se lite matta ut i skenet och dessutom är ju AI billigare.
 14. Har du sett den här? De mäter bl.a spridningen på ljuset och rekommenderar placeringen av flera enheter. Dock G5 Blue, men det är nog ändå nyttig info.
 15. Snyggt! Vad har du för inställning på lampan?
 16. Töm karet omedelbart. Det kommer släppa och då vill ni vara förberedda. Se till att karet står i våg, då det nog är en anledning till varför stilikonet ger med sig.
 17. Hade varit skeptisk till kopparresultatet. Icp är ett grymt verktyg, men inte ofelaktigt. Du har nog sett videon på Youtube där man jämför icp-tester mot varandra... Det verkar som du haft många förändringar i karet/karen det senaste och jag tror som andra att du haft lite för mycket variationer på för kort tid. Se över ditt osmosfilter och sköt karet i övrigt som du alltid gjort. Saker kommer studsa tillbaka.
 18. Kolla in Bulk Reef Supply's video om Hydra- belysningen. Har för mig att de rekommenderar 30-35cm höjd ovanför karet. Det räcker nog gott och väl till att omvandla vardagsrummet till diskotek.
 19. Du kommer behöva bygga in belysningen rätt bra, annars kommer din vita lägenhet snart bli blå
 20. Jag var varit med om att en Entacmaea sp. delat sig vid stress. Jag uppgraderade ett kar (delvis ny torr sten / delvis inkörd + ny belysning) och det nya vattnet låg felaktigt på 1.029 sg. Min anemon som var så himla nöjd och ståtlig i det äldre karet delade sig inom en timma efter att ha kommit i det nya karet. Efter det tynade båda bort inom någon vecka som Lasse beskriver. Har också läst om personer på amerikanska forum som medvetet stressat sina anemoner för att uppmuntra delning. Testa vattnet och håll koll på djurens hälsa. I och med karets storlek så är det ett enkelt ingrepp att byta
 21. Hoppas att det går bra för dig. Men om snäckor dör och anemoner delar sig i ett nytt akvarium så kan det vara dåliga nyheter. Anemoner gillar sällan nya kar och de delar sig vid stress likaså av naturliga skäl. Så håll utkik och ha i bakhuvudet att det kan bli en följd av negativa reaktioner. Var försiktig och byt vatten så fort du tror att det behövs.
 22. Varför ens bemöda sig med sump och filter i ett så litet kar? Ett 10 liters vattenbyte löser långt fler problem än en dsb eller algfilter kan mäta sig med. Och då får du spårämnena på köpet [emoji1]
 23. Det finns mjuka skärbrädor i silikon. Hade nog passat bra. Annars en bit pvc-rör, modell större.
 24. Vad har vi för prisbild på svenska marknaden? 10.000:- för 60x60 spridning och en kopia på det spektrum som ATI's lysrör för 150:-
 25. Tips! Kolla in Orphek OR2. Såg dem på Företagsakvariums LPS-kar och det är helt otroligt snyggt ljus. Snygga armaturer som är otroligt minimalistiska. Var på väg att starta ett 60cm kar och hade då kört på dem.
×
×
 • Create New...