Gå till innehåll

Laserbengan

Medlem
  • Antal inlägg

    175
  • Gick med

  • Senaste besök

All aktivitet

  1. Jag har bokat in den 3e. Ni är alla varmt välkomna! Här finns gott om plats.
  2. Tack! Jo jag bara väntar på att korallerna skall bli större också.. Bakgrunden är väl det som står på tur nu. Jag har kontakt med ett tryckeri som kan trycka på plexiglas vilket ger mer lyster än bara ett papper. Kanske vore snyggt med något blått som tonar uppifrån och ned för att få en naturlig djupeffekt?
  3. Fint kar! Det där med Biopellets är intressant. Jag tror det kan vara bra att börja innan nitrat och fosfat är höga. Annars kan bakterieproduktionen i pelletsen bli för häftig och skapa syrebrist, och snabba förändringar i akvariet. Funderar själv starkt på biopellets i mitt nya.
  4. Trevligt! Välkomna till Gnosjö att kolla och prata saltvatten :-) Här kommer lite fler bilder! Sumpen med "mineral mud". Funderar på att ha macroalger där för att öka produktionen av små djur. Korallerna växer och trivs. Inga cyano eller tråkiga alger syns till. pepper peppar!
  5. Här kommer en bild på karet hur det ser ut nu i blåljus. Djuren är följande. 1 Imperator, stor 1 Paru, stor 1 Navarcus ,liten 2 Gula kirurger 1 Sixline, gylta 1 Salaris 1 Hepatus 3 Clowner. 1 eldräka 1 Panulirus versicolor, en sorts langust (kan bli stor...) Korallerna är främst acropora, nya fraggar + några från gamla karet. Så nästa steg är att införskaffa lite fler koraller och anemoner. Tekniken jag använder är nu en skummare (Bubble king) och Aluminiumbaserad fosfatremover. Har tänkt börja med NP biopellets ,men skulle först behöva mer input av folk som har erfarenhet av det. Jag har dessutom ny större sump med mineral mud. Mest som ett kul experiment. Kalkreaktorn har jag inte startat ännu eftersom korallerna är små. Övriga tillsatser jag använder är Faunamarin Organic och Ultramin s. Har ännu inte skaffat någon bakgrund men funderar på blå plexi eller liknande.
  6. Nu var det dags att starta upp akvariet efter några års uppehåll. Akvariet står i foajén till mitt kontor och har måtten 1900x850x730mm, alltså ganska högt. Jag lägger med några foton på uppbyggnaden av revstrukturen. Detta gjordes strax innan jul och speglingen av en ljusstake kan ses i glaset:-) På den ena bilden syns Ballsam inuti akvariet! Ett stort tack! Målet var att få en luftigare revstruktur istället för det sedvanliga stenröset mot bakväggen. I det gamla karet samlades massor med detrius just där och orsakade en del otrevligheter med tiden. Vid bygget användes epoxilera ,buntband och smältlim. Tyvärr gick det åt långt mer epoxi än vad som fanns hemma för att få fram den önskade strukturen. Men resultatet blev rätt trevligt ändå. Smältlimmet var dock en nödlösning och bör undvikas! Nu har karet fått ”gå till sej” undertiden jag varit på 1 månad semester i Australien . För någon vecka sedan är nya korallfraggar inplanterade och de gamla fiskarna är tillbaks och ser glada ut efter att fått ”övervintra” i en liten 300l burk Detta var en liten aptitretare och jag kommer snart att posta fler bilder på utvecklingen av karet.
  7. Hej! Jag hade en igelkottfisk som dog vid strömmavbrottet efter stormen Gudrun. Det var en helt fantastis fisk som jag hade i 5 år. Den blev väldigt tam. När dom vilar ligger den på botten bara! Jag har sett detta i naturen när jag dök på Filipinerna. Vänta ett tag och se om den blir bättre. Jag har hört att om den blåser upp sej med luft så kan den inte få ut allt utan kan dö . Så det är viktigt att man inte tar upp fisken över ytan i en håv utan man skall ha en burk med vatten till hands när man lyfter den ur karet.
  8. Marinakvariet har fått im medlet Ultralife nu. Ted kommer nog att testa det. Det fungerar säkert bra. Bentonit och Montmorillonit (Na,Ca)0,3(Al,Mg)2Si4O10(OH)2·nH2O Bildas genom förvittring av vulkanisk aska och har dom egenskaper som Hellman beskriver. Enligt Sverges provnings och forskningsinstitut kan mineralet användas till polymera nanokompositer och användas till detta: Stötfångare för bilar Skärmar till datorer, mobiltelefoner, kameror, mm Ytor och tyger med smutsavstötande ytstruktur Stekpannor som motverkar vidbränning Självtvättande fönster Solskydd i bilrutor Bränsleceller Reptåliga ytor Bättre solskyddsmedel Tennisbollar som håller lufttrycket längre Starkare tennisrack Reflexfria solglasögon Filter för vattenrening (obs! obs!) Dentala fyllnadsmaterial Bläck För att ytterligare späda på listan vet jag att det används i gjuteribranchenn till formar och för att kapsla in utbränt kärnbränsle . Som sakt Dunderhonung för burken.
  9. Jag körde med algenex pricis innan jag stack 43veckor på semester. Hade då både Bryopsis och en ful brun hinna överallt på sanden och stenar ,men iövrigt bra trivsel. (den bruna hinnan kom efter de första korallerna köpts..affären hade samma bruna alger....) Jag körde knapt 2 veckor med Algenex och fick följande resultat: Det positiva: Den bruna hinnan (förmodligen dinoflagelater) försvann på ca 1vecka och kalkalgena syntes för första gången på mycket mycket länge. Bryopsisen blev ljus och började dö bort. Acroporona påverkades inte mycket av Algenexet. Sniglar sjöborrar och linkian klarade sej bra. Det negativa: 2 montipora blektes och började dö bitvis(de förgrenade) Flakväxande påverkades ej.. Alla koraller såg lite tröttare ut med en mindre "polyp extension" Jag avslutade kuren(för tidigt pga resan) Montiporan tog sej fint men även bryopsisen..tyvärr De bruna äckel-algerna är fortfarande borta och sanden är så ren och fin!!! Om dinoflagelaterna kommer igen tvekar jag inte att använda algenex igen trotts allt.
  10. Hej! är tillbaks igen.! Det verkar som att många har fått problem med bryopsis i sommar. Mina Bryopsis har växt som fn i sommar då värmen i karet varit 28-29 grader. Har dessutom varit borta i 3 veckor, och fick en spann full.... Märkte också att kalkreaktorpumpen pajjat och har inte fixat den ännu. Men det som händer nu är att bryopsisarna verkar försvinna!!Minskad värme eller minskad CO2?? Trevligt iallafall. Algenexkuren jag körde med i början av sommaren tog dessutom bort alla bruna ful-alger , så nu börjar det se det riktigt trevligt ut... Skall följa ditt tips med mer vattenbyte(har gått över från Preis till Tropic marin) och köra ballingmetoden tills algerna är helt borta. Sedan fixa en större behållare med kalksand för att neutralisera CO2 från kalkreaktorn. Blir intressant att se!
  11. Nej det är inte fel på fiskarna. Mina clowner är fortfarande ganska små(odlade)2,5-3cm, men de har också kommit överens om vem som skall vara hane/hona. Och det är den lille som "spelar"
  12. Tipps! Ingvar Hellman har en mycket trevlig och snygg alg i sitt refugium som han skördar. Jag vet dock ej vad det är för art.
  13. Har nu bytt ut mina 400w BLV 10000k till BLV 14000k. Klart det snyggaste ljus jag sett!!!
  14. När jag köpte mitt blå 80w t5 "actinic+" var det en otrolig styrka i det. Efter ca 2månader var det halva styrkan och har hållit sej likadant i snart ett år. Kanske detta skiljer sej från olika märken? Metallhalogen håller styrkan hyfsat under sin livslängd enl vad jag har märkt.
  15. Jo visst var det inte alla som gillade tanken på kemikalier! Kanske var dumt men man blir vansinnig att se algerna varje dag!! Men nu har det iallafall tunnat ut rejält på algerna. Vi får se om salarisen blir förgiftad ,men jag tror inte att han äter de döda algerna iallafall. Frågan är hur algenex verkar? Det måste vara nåt som stör algernas metabolism på något sätt. Vad gäller sandvändaren så tror jag inte det är så farligt.
  16. Nu har kriget mot algerna hållit på snart 2 veckor(på måndag). Algenexen har tagit kål på alla små algbestånd och sitter nu grå och tråkiga kvar på stenarna. Rutorna behöver inte skrapas heller! Har försökt blåsa bort dem med en pump och en del släpper. De stora bestånden är fortfarande gröna dock. Vad gäller korallerna verkar de flesta må bra men har blivit lite dassiga i färgena. 2 acropora börjar bli som Draedons i hans tråd tyvärr(börjar vitna vid foten). Om det beror på Algenex vet jag inte. Jag har även tunnat ut sandlagert en del och visst var där svavel!! Svart svavelosande sand på vissa ställen. Men nu ser det ganska skapligt ut iallafall. Kom jusst hem från Göteborg och Marinakvariet så jusst nu sitter jag och koppar in 1 Salaris 1 vit "sandvändargoby" + ormsjöstjärna och 12 eremiter. Jag skall även utomlands i 3 veckor (nästa torsdag) så jag funderar på att avbryta Algenexkuren och byta mycket vatten kanske 100 l om dagen istället för att få korallena på humör fram tills dess. Jag vill att allt skall vara riktigt stabilt när jag åker. Vad tror ni är bäst?
  17. Klarar dom sej i full salthalt också 35ppm under längre tid? De är väl sötvattensräkor i viss mån?
  18. Miracle mud är vad jad förstått finkrossade mineraler typ glimmer fältspat kvarts mm Den fina kornstorleken och materialets lätthet gör att små djur förökar sej bra där i. Den skall användas ihop med Caulerpa alger i sumpen. Vanlig kalksand är mer tung och kompact. Själv har jag inte testat miracle mud ,men det verkar vara ganska populärt i USA.
  19. Ja, det där finkorniga slammet känns nte bra. Men jag har sett liknande slamm på stenar under dykningar på västkusten.
  20. Jag funderade mest var detriusen består av kemiskt/biologiskt. Det biologiska avfallet från djuren är väl något proteinhaltigt eller eventuellt cellulosahaltigt avfall. Detriusen ser närmast mineralisk ut.
  21. Coola! Bläckfiskar är intelligenta!
  22. Intressant läsning. Hur är det med högarna av detrius som accumuleras bakom stenarna?. Vad består det av egentligen? Hur farlig är det? Hur ingår den i den biologiska processen? Barebottom freaken suger ju bort detta ideligen. Men det är inte så lätt i ett stort akvarium med mycket LS
  23. Jag känner en som försökt köra utan LS och bara teknik istället. Det fungerade inte alls!!!! Om man inte vill se LSen kan man ju alltid ha den i sumpen med belysning + helst caulerpa. Det kommer producera mängder med små nyttodjur och plankton. Utan LS kommer man ej heller att kunna få kalkalger utan bara skit alger. MVH Bengt
  24. När jag hade vätesulfidkrach i sanden kom detta mycket snabbt. Som tur var hann jag få upp fiskarna. Men många koraller dog dock. Lukten kan man inte ta miste på.....
  25. Grattis! Grymmefint!! Vilka kanonfärger!!
×
×
  • Skapa Ny...