Gå till innehåll

Döden har hunnit ikapp mig igen...


wrang

Rekommenderade inlägg

Bytet av akvariet trodde jag hadde gått bra allt vatten som jag hade innan är det samma så endast ca 120liter nytt vatten. Inget att oroasig för...

Köpte idag 4st Z. Flavensis som koppades in som vanligt mådde bra å simmade glatt och nyfiket runt i sitt nya hem.

ca 1h senare då jag kommer hem igen så ligger 3st på sidan på botten och den 4:e simmar lite ryckigt men med snabba andningar

:ledsen:

Vad är det nu då??

Samma som den 20februari då alla mina fiskar dog. Karet har gått sedan dess tomt med me diverse koraller som i övrigt mår bra.

Vattenbyten som vanligt ca 60liter 1ggr/månad

När jag bytte akvarium nu så var jag extra nogran med att kolla efter svamp hittade inga så okey

Men ändå så verkar det vara nån förgiftning i karet.

Har kollat alla värden

Kh 11

Ca 380

Nitrat 10mg

Nitrit 0

Ammoniak 0

Ph 8,1

Phosfat 0

Blandat med Osmosvatten som vanligt

Salt samma som innan (Reef Crystals)

Vad ÄR DET FÖR FEL??:ledsen:

Hoppet börjar tryta efter detta och man ser sina fina firar simma som en plattfisk längsbotten å man ej vet felet:smiley5:.

Skall man behöva slänga allt å köpa nya Levandesten koraller mm för att vara riktigt säker. Inte vågar man köpa en fisk igen för att se ifall den dör omg eller klarar sig :död:

1800:- rätt ner i toaletten

:smiley28:

jag ger snart upp det hela å börjar med sötvatten igen!?

post-736-14468912032325_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 99
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

smiley19.gifsmiley19.gifsmiley19.gif

om det nu är förgiftning , finns det nåt vatten labratorium i din närhet som kan köra tester efter metaller å annat otyg ?

jag har dock ingen aning va detkostar

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej, så du hämtade fiskarna idag?

Jag var på Marinakvarie idag och då sa Bengt att du skulle hämta dem imorgon. Det var tråkigt att det inte fungerar för dig. Det kanske är dags att testa något drastiskt som t.ex byta ut den levande stenen. Jag har för mig att Bengt hade ett kar där hemma som han aldrig fick rätt på där han bytte ut den levande stenen.

//Markus

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Beklagar sorgen Christian!

I det här fallet verkar det ganska uppenbart att det är någon form av förgiftning. Inte ens ammoniak som är det klart giftigaste i den vanliga nerbrytningscykeln dödar så snabbt... om det inte rör sig om extrema nivåer. Så här måste det röra sig om något annat.

Du har behållt allt sten och sand från akvariet med kraschen eller? Kommer vattnet också därifrån?

Som jag ser det så finns det två möjliga förklaringar... och en jobbig lösning..

Förklaring 1: Något riktigt elakt (biologiskt) har hänt i ditt kar som förgiftade dina fiskar tidigare. Trots att du har gjort vattenbyten såsitter detfortfarande för mkt kvar i dina stenar och i sanden.

Förklaring 2: Det finns fortfarande något kvar i i ditt kar som förgiftar fiskarna. Någon av levande stenarna innehåller kanske något olämpligt som hela tiden läcker ut till akvariet.

Lösning: Byt sanden, byt stenen och byt vattnet! Dyrt, tråkigt och jobbigt..... men där finns något som förgiftar dina fiskar. Jag vet inte vad... det verkar inte vara ngt vi kan lätt mäta... så byt byt byt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Om du kan få det labbtestat så verkar ju det kanon.

Kan du inte annars börja med något inte fullt så drastiskt som att byta ut allt. Göra ett 100% vattenbyte och se om det hjälper. Skulle det fortfarande vara lika dåligt så vet du ju i alla fall att det inte var vattnet i sig som haft kvar något.

Du skulle ju kunna prova olika lösningar och förändringar och sedan bara ta in en pilotfisk, T. ex. koppa in en black Molly- de går ju bra om man tar det sakta. Kanske skulle kännas onskefullt mot fisken i fråga men det måste ju tillslut ditt någon fisk och helldre en 30 kr fisk än en 200 kr´s.

MVH Peter

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hejsan och tackar för svaren och tippsen.

*suck*

Stenen och vattnet är det samma som innan i karet har bara kompletterat med nyköpt LS ca 10kg. Denna sten har gått innan i ett akvarium och ca 1,5vecka i mitt akvarium innan bytet.

Så denna sten är det nog inte som gjort det hela¿¿

Om man nu slänger all sin Levandesten utan dessa "nyköpta" stenar skulle det funka eller är det all sten som måste bort.smiley5.gif

Ett vattenbyte 100% igt skulle man kunna göra men då vet man ju ändå ej vad det beror på så bättre med tråkigare som dykarn bla säger är nog det ända att göra...

Att byta ut all levandetsen är inge kul. Visseligen kan man köpa LS på bg marknaden men skall man ändå starta up på nytt igen så är det kanske bättre att sattsa på ny fräsh sten. Ush hämska tanke 75kg sten x XXXkr

Att köpa lite LS då å då vill jag ej riktigt risk att det ser ut som ett stenrös i mitt nya kar, eller är det bättre att köpa lite tex en låda åt gången.

*hjälp* tråkigt att se den där hämska inkörningsperioden igen.

Korallerna som är kvar och sitter på stenen är dessa oxså "förbrukade"??

Har även köpt en UV-C till karet igår (Deltec 20watts) känns som ett onödigt köp just nu för denna "behöver" la jag ej ifall man skulle köpa ny Levandsten, bättre att lämna tillbaka och köpa LS för pengarna eller är jag fel ute med detta?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Guest Granlund

Trist Christian! Beklagar verkligen!

Men det finns nog bara en lösning på problemet, det är att byta ut din sten. Jag håller med Dykaren det är något i ditt kar som läcker något riktigt elakt. Om du nu skulle testa ditt vatten och lyckas hitta något ämne som inte hör dit, så är det ju näst intill omöjligt att isolera just den sten som avger detta. Så börja med att byta stenen, sanden och vattnet. Korallerna är enligt min mening inte "förbrukade" så dessa kan du definitivt spara.

Lycka till nu Christian, och ge inte upp!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tackar. Men korallerna sitter ju på stenen bla och den sten som är "ny" som jag skrev inkluderar denna oxså som skall ut?

Tanken är oxså att man kanske skulle byta ut allt vatten för att testa men inkörningsperioden är ej lockande för att sedan konstatera att det ej funkade sen heller eller så funkar det.smiley5.gif.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Guest Granlund

Christian, kan du inte "mejsla" bort korallerna från dina stenar? Då får du ju minimalt med gammal sten kvar. Den nya stenen behöver du inte byta ut enligt min mening, skölj den noga i nyblandat salt vatten så bör det vara okej sen.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Grymt tråkigt!

En dum fråga kanske men... Kan det inte vara karet i sig? Kanske silikon från fogarna i kareteller rören till/från sumpen sompå något sätt släppt från sig något?

Om du har ett mindre kar kvar eller större tunnor så fixa nytt vatten i dessa, skölj av LS, de utan något annat roligt på, under sötvatten, och sedan snabbt ner i tunnorna. Separerar om möjligt ut den nya stenen till separat tunna.

Köp sedan några Black Molly, som tidigare föreslagit,som du slänger ner i resp tunna. Dessa får fungera som test fiskar...

Du borde då kunna få reda på om:

- Är det bara en del av stenen som är skadad eller orsakar problemen.

- All sten, vilket skulle vara j-vligt tråkigt.

- Annan möjlig orsak som inte har med stenen att göra.

Om detta inte ger något skulle jag tömma karet på vatten och fylla på det med en mindre mängd vatten och testa en Black Molly.

Hoppas att Labbet kan hjälpa dig!

Mvh

Anders

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Testade du ph värdet på vattnet du hade i fisk påsen? var alla i samma påse? läste en artikel om att de i bland stressas så att de förstör vattnet i påsen de kommer med och därefter har svårt att klara av aklimatiseringen. Hoppas de är nåt så enkelt så inte hela ditt nya system måste startas från grunden.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hejsan

Fick tipps utav Normannen som köpte mitt hörnakvarium idag att jag skulle blanda helt nytt vatten tvätta av stenen i lite starkare saltvatten tex 1035 för att diverse skit skulle lakas ut.

tvätta av all sten utan koraller etc

Göra nyttvatten i karet å sedan lägga tillbaka det hela igen.

Tur att man ej bor i Norge han sa att LS kostar där 180 norska kroner/kg

Att köpa ny sten får komma sedare i sommar höst efter att man kollat med billigare fiskar som tyvärr kanske då får sätta livet till, BlackMolly eller nån annan billig saltvattensfisk

Dykarn:

Förklaring 1: Något riktigt elakt (biologiskt) har hänt i ditt kar som förgiftade dina fiskar tidigare. Trots att du har gjort vattenbyten såsitter detfortfarande för mkt kvar i dina stenar och i sanden.

Vad tror du om att skrubba och skölja av stenen?

Förklaring 2: Det finns fortfarande något kvar i i ditt kar som förgiftar fiskarna. Någon av levande stenarna innehåller kanske något olämpligt som hela tiden läcker ut till akvariet.

Vad tror du om att skrubba och skölja av stenen?

Konstigt det är ju det samma sten som innan krash1 i Februari

TedB:

Samma Ph

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej Wrang.

Jag beklagar verkligen det som häntsmiley19.gif, det är för jävligt! Detta kanske låter som en korkad ideè, men kan det inte vara något som kommit från dina mangroove plantor? Vet inte vad det skulle vara i så fall men det är en tanke i alla fall. Såg att du sålde några så du kanske inte äns har några i nu?

Hoppas du kommer över detta hindersmiley19.gif.

MvH Daniel Olsson

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Korallerna mår bra skriver du. Då tror inte jag att det är så drastiskt att vattnet skulle vara "förgiftat". Kan ju finnas andra orsaker. Jag har själv råkat ut för att nästa alla fiskarjag har köpt på senaste tiden har dött. De fiskar som redan bodde i karet har klarat sig fint, vatten värden är toppen , inkoppning har skett enligt konstens alla regler, men likförbanat så har tåliga fiskar strukit med. Jag tror att även de lägre stående organismerna skulle må dåligt om vattnet var förgiftat . Sniglar har du sådana ? Lever dom ? Musslor och sniglar är ju bra värde mätare på vatten kvalitetet. Stå ut och testa med någon enstaka tålig fisk ett tag . Visst kan man testa vattnet efter gifter , men detta är ju knöligt om man inte vet vad man ska testa efter.

Nä jag skulle nog låta karet gå ett tag till ,ge inte upp Wrang.

Mvh Thomas

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Mangroveplantorna har ej varit i så dessa är INTE inblandade.

Inga sniglar eller musslor finns i karet.

Sniglar varför skall man ha sådana? smiley2.gif.

En snigel som jag tog med mig från Cypern för 2år sedan, lever i sanden å rotar runt

Koraller är mycket tåligare då det gäller förgiftningar i karet än fiskar så visst kan det ändå vara detta.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hm,kanske hardu fått dålig fisk.......... Himla trist i alla fall!

Ta det lugnt, kollaåtminstånde med labbet innan du tar till några drastiska åtgärder!

Dubbeltesta med nya tester (nitrit och amonium), tyvär råkar man ofta ut för dåliga eller ofräscha tester.

Var inteförra kraschen efter en flytt och nu denna efter nystart? Låter väl endå som den troligaste orsaken är något som hänt med det nitrifikationsprocessen!

Håll ut - det vänder alltid!

/Magnus

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jobbigtsmiley19.gif

Läste på reefcentral att UV-C ska vara bra på att bryta ned organisktbundna phosfater och gifter som koraller och annat levande i karet avger så, din UV kan ju kanske vara bra att ha kvar även om du inte har fisk i?

hade du i ny sand? för annars kanske du har rört upp nåt skit när du la i sanden från gammla karet.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vet inte om det hjälper men jag skriver av den delen ur Coral propagation av Anthony Calfo som berör detta:

Fish die but invertebrates survive: possible fish disease if the event occured over an extended period of days,toxin exuded from the flesh of a fish (boxfish,soapfish,mandarins,perhaps) or an invertebrate(sea cucumber),possible oxygen deficit(test for it),contamination(life fresh anti-perspirant from your freshly dipped armpit in the tank or any fragrant household chemicals) or stray voltage.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tackar för alla svar. Kör just nu med Aktivtkol 1 vecka testar sedan igen med ny fisk. Funkar det ej då så gör jag ett helvattenbyte till helgen

Kör så ett par månader testar lite då å då med fisk är det samma fortfarande så får jag köpa ny LS.

Aerie:

tackar.

Vad menar dom att jag skall mäta med possible oxygen deficit(test for it),

Skall iallafall skicka väg ett vattenprov till ett vattentestlabb som vi anlitar på jobbet så hoppas att man har svar på Onsdagkväll eller Torsdag

Kommer skriva att de skall mäta alla prover som går med vatten.

Sanden som är i karet är det samma som innan men nogrant tvättad i sötvatten innan jag la ner den i karet.

UV-C är inkopplad nu med

Dålig fisk kan det ej vara var nere i affären å såg på de andra gula som fanns inne de mådde bra och åt glatt. Fick med mig 2st "skräp" fiskar att testa med igen samma här inom 1h så var de båda döda.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Guest Granlund

Christian, har du kollat om du har nån "läckström" i burken? Kanske nån pump alt. värmare eller dyligt som läcker.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...