Gå till innehåll

Gröngölingsfrågor om saltstart


Trilobite

Rekommenderade inlägg

Nu blev det ingen kub - min fru gillade inte kuber. Nu vet jag inte när det kan startas upp - jag får vänta på något begagnat fynd i Uppsalatrakten. Typiskt. Om ni hör om något bra kar som skall bytas ut kan ni ju hojta till!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 73
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

ja jag har åckså börjat precis hade i salt i dag i mitt 480 l få se gur det går nu. jo föresten tycker ni man ska ha i sand före vattnet har hört olika men nu har ja ju redan i vattnet men jag undra vad ni tycker??

DAVID!

Jag tycker du ska starta en egen tråd då det som nybörjare kan vara nog så jobbigt att ha koll på eget akvarium i sin egna tråd.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har tittat runt på en massa akvarietrådar och det verkar som om jag någon gång kommer att landa på en 4-500 liter. De fiskar jag skulle vilja ha är

P. volitans/P. antennata (eftersom jag velat ha drakar långt innan skitfilmen Eragon)

2 putsarräkor

Två par clownfiskar (det kan bli krisigt med drakarna antar jag? Någon som har erfarenhet?)

Någon sandsilare, kanske sjögurka eller så? Eller kanske sandvändare.

Palettkirurg

Vad tror ni om grundupplägget? Är det vanskigt att släppa i en volitans i ett revakvarium? Fasan är ju att den blir 40 cm och att man måste håva upp en sprattlande giftbest vid flytt någon gång? Man kanske skulle börja med clowner o paletter etc, och ta draken när allt annat funkar, eller är det bättre att introducera draken med småfisk samtidigt, så att de får växa ihop tillsammans? Mina gamla påfågelsciklider rörde inte foderguppies när de boat in sig i akvariet - patetiskt.

Andra som haft drakfisk - vad har ni låtit gå tillsammans med dem? De svarta drakarna är grymt mycket svartrock!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Finns en del som gnäller om att "sjögurkor tar ihjäl allt i akvariet om dom dör" osv, men det finns över huvud taget lite belägg för om det är ett faktum. Om så vore, så finns det flertalet djur i våra akvarier som kan ställa till med sån katastrof, så att undvika sjögurkorna enbart för detta kan jag inte råda till.

Jag kommer definitivt införskaffa en sådan när jag lagt i sand och fått "lite skit" i sanden.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det finns många som varit på G eller har haft volitans här på SG. Om du använder sökfunktionen och söker på volitans kommer du få massa att läsa om dem. När du läst på frågar du om det som du inte förstår eller hittar. Lycka till i jakten på information!

Jag har inte haft någon sälv och kan därför inte uttala mig men jag är helt övertygad om att de kommer käka upp putsar räkorna också då de vill putsa på fiskar och draken äter det som rör sig.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ingen annan som lyckats med sällskap till P. volitans?

Min Volitans slukade både Clowner och räkor.

Då bestämde jag mig för en dvärjdrake...

Den slukade objekt som i princip var större än den själv!!!

Kunde inte svälja spröten på en putsarräka den tog på ett dygn för räkan var två cm längre än draken. Vacker men glupsk rackare.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tänkt mer på fisk och tittar på annan burk + att min fru är mer entusiastisk, vilket är största framgången. Hon tycker dock att palettkirurgen ser ut som en smaklöst målad surfingbräda, att drakfiskar har surt fejs och att clownfiskar ser töntiga ut. (hon är underbar i alla fall). 500 liters, utan sump, med biobollar, skummare o UV i bakfack, MH ramp. Ett aber är att det är drygt att fixa med vattenbyten etc i ett så högt akvarium när man saknar sump.

Blir denna belastning för hög i ett revakvarium med biobollfilter? En saftig skummare kanske behövs?

P Volitans 2

Röda havsclown(Amphiprion sebae) 2

Palettkirurg 2

Sandätande sjögurka/annat kryp som får vara ifred 1

Kan man ha 2 volitans på den storleken? De lär ju skräpa ner hur mycket som helst - jag har ingen koll på hur effektivt ett biobollfilter är. Sedan kanske ett par

Röda havsclowner och hålla tummarna, de blir ju lite större och är morskare än de mindre clownerna och kanske kan växa ihop med drakarna. + nån Palett eller ett par, det får väl räcka.

I natt drömde jag att jag hade en volitans som satte i sig tre mandarinfiskar mitt framför ögonen på oss. Ursch.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej Trilobite:

Vattenkvalité och prick hör ofta ihop (sämre vatten = motstådnssvagare fisk).

Jag tycker att 4-500L är i minsta laget för en volitans. Har själv en i ett 540L och jag tycker det börjar se trångt ut. Så småningom ska den till ett större kar.

Drakar vill gärna ha lite lugnare kompisar än kirurger (brukar funka men drakarna kan bli stressade / fenbitna enl vad jag läst mig till, har inte provat med palett och drake).

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Större än 500 kan jag nog inte få in i dagsläget. Då får det väl bli en ensam volitans, och om den växer ur karet får den skänkas bort till hugad fantast/bli bouillabise. Jag tänkte ju börja lugnt med sten innan jag drar i den snällare fisken. Draken får bli sista gäst i om man säger så.

Jag har läst varenda tråd med ordet volitans i - resultatet har varit lite magert med råd om bra akvariekamrater, i värsta fall får man väl testa själv. Fast fenbiten är ju vad man absolut inte vill när det gällerr en drake!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ett 450-500 kar jag tittar på (tror det är ett Percula, men ägaren visste inte) kör på biobollsfilter bak (helfack i bakväggen). Sedan ingår skummare så klart, pumpar och metallhalogenramp. Jag har försökt hitta info om biobollar - hur effektiva är sådana filter? Finns det problem med organiskt material som ackumuleras, så man måste rengöra det?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Om jag packar LS i bakfacket (i akvariepaketet jag tittar på ingår död LS, den borde väl gå att ympa med levande om man packar ihop blandade bitar), + skummare, räcker det? Jag har som sagt inga praktiska erfarenheter och vill inte underdimensionera reningen. DSB är inte min grej tror jag, det verkar bökigt att få det att fungera.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vore ja dig skulle jag köra basic variant och bara köra små LS i facket och använda "facket" som en refugium istället. Senare i framtiden när man blivit bekväm kan man ju testa nya lösningar.

Viktigaste av allt är vattenbyten, städning av slagg/skit/bajs och skummare som fungerar och rengörs regelbundet.

Strunta i hightec lösningar som DSB, krångliga filter, dyra tillbehör och tillsatser. Om du anser att det är nödvändigt efter ett halvår i gemet så köp det med eftertanka. Jag tycker iallafall inte det är kul att rengöra filter och kolla att tekniken fungerar hela tiden.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 4 veckor senare...

Har köpt ett nytt kar, startar väl en tråd om projektet när jag får hem det.

Jag kan hämta obegränsat med avjoniserat vatten på ett labb, men det blir drygt i längden - därför är väl osmosanläggning ett måste; hur mycket vatten kan man få ut ur ex en Aquatic Nature Antarctica? Jag har absolut ingen erfarenhet av osmos, så jag har ingen uppfattning om hur ofta man byter media, membran etc.

Uppsalas vatten skall precis bli avhärdat, då skall vattnet bli så här:

Alkalinitet ca 120-150 mg/l

Hårdhet, total ca 8 dH

Kalcium ca 30-40 mg/l

pH ca 8,1

Övrig vatteninfo finns ej på kommunens hemsida.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Nu har jag fått hem mitt begagnade kar och lite tillbehör, men jag kommer inte att börja fixa förrän om ett par veckor pga semesterplaner. Tänkte bara slänga in lite om mina inköp, så startar jag en tråd om själva projektet när jag kommer igång. De frågor jag har rör huvudsakligen UV-filtrets placering, skummaren och pumparnas placering

PICT8189.jpg

Själva tanken har måtten 120*55*53, sedan tillkommer bakfacket som är på en 85 L fyllt.

sumpfacken.jpg

Karet har en inbyggd sump samt ett pumphus t h. Mellan dessa finns ett fack för sladdar ned till underskåpet. Facken har en svart täckglasskiva, vilket har gett mig visst huvudbry rörande skummaren (mer om den senare)

Jag fick även med två pumpar, Maxijet 1000L, varav en låter som f-n, den andra låter rätt bra den också. Jag har låtit dem gå i ättika ett par timmar nu, ingen förändring dock, även om de ser snyggare ut.

PICT8194.jpg

Jag behöver ett par pumpar till på en 3000 L totalt - akvariet är byggt så att alla pumparna sitter till höger utom en som sitter nere i mitten (utblås från sumpen). Jag tänkte sätta ett vinkelrör till en pump så att strålen går längs med bakväggen mot avrinningsboxen. Behöver man lägga in en pump till vänster i akvariet också, för att undvika strömskuggor, eller fixar det sig tror ni?

Skummaren är omärkt, känner inte alls igen modellen. Rätt ful hur som helst!

PICT8187.jpg

Den sticker upp rätt bra - själva uppsamlingskoppen måste väl vara helt över ytan i avrinningen? Det gör dessutom att jag inte kan använda täckskivan (som jag tycker är snygg)... Jag måste fixa en luftpump och en balsakub till skummaren också.

PICT8190.jpg

Rampen är en Aqualine buschke, 2x150 W MH + en liten månskenslampa. Tung som bly är den. Sedan har jag två T5 UV-reningar (D D Aquarium Solutions), ett på 20- och ett på 39W. 39-wattaren (ligger på akvariet på bilden högst upp) verkar saftigt överdimensionerad (för 1000-liters revkar enligt specifikationen), den andra är såklart mindre. Jag funderar på hur man skall kunna gömma den eller få undan den på något snyggt sätt - några ideer? Kan man dumpa den i teknikfacket? Då lär den bli grymt övervuxen med en massa gruk förstås. Sätter man den på sidan av skåpet måste man borra i täckskivan för att kunna föra ner slangarna.

Alla råd och kommentarer mottages tacksamt!

Mattias

PS

Jag fick en massa tester och en del tillsatser också, hur noga är det med bäst före datum?

Märke....................Produkt.................Utgångsdatum.......Kommentar

Aquacare...............Phosphate-minus...060301 .................Fosfatremover

.............................Strontium .............070301

.............................Magnesium...........070101

.............................Jod ......................060801

.............................Tripple Buffer

Aquarium Systems Reef Evolution Combisan ....................“biologisk stimulant” , spårämnen

JBL........................Calcium Marine med Strontium

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...