Gå till innehåll

Linneas första akvarium


linnea85

Rekommenderade inlägg

För att få till salthalten. Du måste naturligtvis ha något att mäta den med så du kan kontrollera:

om du är osäker på vattenvolymen. Räkna ut volymen så exakt du kan. Läs i tabellen som Sillen bifogat. Tillsätt lite mindre salt än du tror behövs. Mät salthalten. Tillsätt mer salt tills du fått önskvärd halt.

eller

240l är "inte så mkt vatten". Töm karet. Fyll på med volymsmått (tex 10l hink) som du vet exakt volym på & räkna antalet hinkar så får du bra koll på hur stor vattenvolym karet rymmer. Räkna sedan ut i tabellen hur mkt salt som behövs.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 152
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

240 liter tycker jag är en hel del vatten om man tillverkat osmosvatten, det tar en stund att tillverka nytt vatten. räkna på 200liter och häll i salt för det och mät dig fram tills du har bra resultat, det är nog enklast.

Nota bene: det står inom situationstecken så alla får tolka det som de vill. Jag tycker det inte är speciellt mkt.

Tanken var mer att spara osmosvattnet i kärl. (Lite omständigt). IKEA har 120l kärl som är mkt användbara för en liten peng. Perfekt att ha till vattenpåfyllning & annan förvaring. Fördelen med detta är att man du får veta exakta mängden vatten.

Man kan naturligtvis göra nytt vatten om man vill. Tar lite tid bara, men inget hårt arbete direkt.

Tänker man bara på salthalten är det bättre & enklare att köpa en refraktometer.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nää.. Aldrig i hela mitt liv att jag skulle ställa mig o göra nytt osmosvattet.. tar typ 100år och badrummet såg ut som en enda stor hembränningsappart, köpte en köksvåg vägde noga i början, sedan slängde i lite så mätaren visade en bra halt.

Har nu lagt i all korallsand.. Så nu är det väll bara och vänta i 10dagar och sedan slänga i stenen?

Har förresten fått buckt med oljudet, det bara gav med sig av sig själv, har dock ändå tapetserat hela innerskåpet med biltemas ljuddämpningmattor men då det är skjutdörrar så hjälpte det inte så super mycket, kan säkert göras bättre, fast då blir det svårt att öppna åt sidorna.

Vattnet som kommer ifrån returpumpen in i akvariet sprutas ju ut genom nån typ av plast sak som ser ut som en näbb, men det finns ett litet hål borrat på sidan på den plastsaken, där åker det också ut vatten. Är detta normalt? Skall det vara så?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...
Linnea:

skulle man inte kunna få se en helbild på ditt akvarie ?

mvh manne

Hej!

Här kommer bilder på mitt akvarium! Det har nu varit igång med sten i 4veckor och det kliar i fingrarna på mig att få köpa lite levande varelser... Ja jag har ju nån snigel som flyttade med stenen..

Tog prover:

KH = 8droppar

Nitrite = 0

Tror ni att jag vågar lägga i lite fisk eller kanske en sjöstjärna??

post-4297-14468917162662_thumb.jpg

post-4297-14468917162757_thumb.jpg

post-4297-14468917162829_thumb.jpg

post-4297-14468917162902_thumb.jpg

post-4297-14468917162975_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag hoppas du tänker ha hela berg av koraller, för annars kommer du ha världens mest stressade fiskar. Sten fyller två huvudfunktioner. Dels då den man normalt diskuterar, biologisk avfallshantering. Den andra är ju att de även står för inredningen. Uppenbart? Möjligt. Men det är ens plikt som akvarieinnehavare att tillgodose sina invånares behov, och i dem ingår inredning där de kan ta skydd, gömma sig, för varandra, och för "hot" utanför akvariet. Man har aldrig så fina fiskar att titta på som man har när en fisk utan problem kan hålla sig gömd veckor i sträck. Då de känner sig trygga skäms de inte för att vara ute i öppet vatten.

Småsaker som allt det coola liv de för med sig, osv kan i det närmsta ignoreras i jämförelse.

BTW. Vad är det för sand?

B!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vilka växter?

I saltvatten har man inte vad du är van att se från sötvattensakvarium. Stora skogar av grönt finns inte, med undantag för saltvattensakvarium som drivs för att testa ideer, eller för att trådalgerna tillåtits ta över. (inte snyggt, sten är bättre vilken dag som helst)

Det som kommer närmst "växter" är diverse koraller, och de sätter man på stenarna. När de växt till sig syns inte stenarna så mycket, och det är MASSOR av färg i baljan.

B!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Stenarna blir ju snyggare med tiden också när dom täckts av kalkalger, eller så är dom redan täckta när man köper dom.

Ciklidhuset i Lerum har ofta fin sten med mycket kalkalger, men hur det ligger till just nu vet jag inte.

Några sniglar och ett par eremiter borde vara helt ok att sätta i nu iallafall, särskilt om det börjat växa alger på rutorna osv.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Så det finns inga akvarium som fungerar där man inte har minst 10% sten??

Jodå. Det är inte sällsynt att stora uppvisningsakvarium har väldigt lite LS i förhållande till vattenvolym, som ett praktexempel. Det finns andra lösningar på att ge fiskarna trygghet. Tex stora stim på ett hundratal individer...

Mer realistiska lösningar, för hemma bruk är att man har articifiell inredning, och sen antingen löser renhållningen med hård skummning, fluidiserande sandfilter, eller helt enkelt att man har en massa LS i sumpen. Man måste dock fortfarande se till så att invånarnas behov av (möjlighet till) avskildhet uppfylls.

B!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Men om jag lägger i lite sten i sumpen och sedan lägger nån kruka eller likande i akvariet så borde det ju inte vara några problem? Finns ju faktiskt lite sten för de fikar som vill gömma sig Jag har väntat på sten i 6 veckor, först beställde jag ifrån Bioted Marin - Kungsbacka men då han inte kan kunde få tag i färsk sten fick jag vända mig till ciklidhuset i Lerum där tog jag de stenar jag tyckte var fina. Vet ni någon som har färsk levande sten inne så köper jag mer än gärna men vill inte betala över 140kr/kg för sten som legat i mer än 6 veckor.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Du skall nog inte ha i någon "kruka", det är en påtaglig risk för någon form av förgiftning.

Vissa krukor innehåller en hel del metaller etc, inget som hör hemma i ett saltkar.

Skaffa lite mer sten och sen lite mjuka enkla koraller, typ skivisar och knappar som snabbt växer över stenen till en salig blandning av färger.

//NiXoN

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Varför vill du inte ha sten som legat ett tag? Den har ju börjat köras in och har en mindre negativ påverkan på ditt vatten än ny smutsig sten...

Stenen är fantastisk fin när du gett den lite tid så att det börjar växa kalkalger, svampar, rörmaskar och grejer på den. Den kommer inte alls att se så trist ut som nu om ett tag - det blir bara bättre och bättre. Jag hittade en sida där du kan se vilken skillnad det kan bli när allt fått växa till sig:

http://www.fishlore.com/live_rock.htm

För övrigt kan man ha växter i saltvatten också - sjögräs - problemet är att det är väldigt restriktivt att handla med i många delar av världen och svårt att få tag på. Sen är det vad jag läst mer eller mindre svårskött också. Men makroalger kan vara fint - har själv en del olika sorter och gillar dom. Det är dock inte heller så vanligt i svensk handel men ofta växer det ut ur levande sten med tiden och man kan byta/ge bort mot sånt som andra har.

http://se.reeflex.net/kategorie/47.html

Ge det några månader under inkörning och skaffa lite lättskötta koraller och makroalger för att dölja lite så länge.

Tycker att min sten var skitful också i början - nu är det tvärtom.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Du behöver inte alls vänta 4-6 veckor igen. Kör nu igång försiktigt med några tåliga fiskar. Mata ytterst försiktigt - jag brukar använda ca 10 - 15 frysta vuxna artemia varannan till var tredje dag den första veckan. Bra om du samtidigt använder någon typ av bakteriekultur - själv brukar jag använda SERAS nitrivec - 20 ml/100 liter dagligen i minst 3 veckor. Vad jag också skulle skaffa in nu är en ordentlig städpatrull bestående av eremiter, snäckor och kanske några sjöborrar. Efter en vecka börjar du ge samma mängd varje dag och efter två veckor börjar du öka på mängden lite - men aldrig några snabba ökningar. Vill du nu lägga till lite mer extra sten så gör det succesivt - ser du några snygga intressanta stenar så köp dem, blanda gärna från olika leverantörer då brukar man få med roligast grejer. I Göteborgsområdet hittar du salt på minst fyra ställen - förutom Bio Ted och Ciklidhuset så kan du köpa sten på Marinakvariet i Mölndal och på Herkules Zoo på Hissingen. Du kan ju också köpa några stenar med skivanemoner eller andra mjukisar så börjar du få in koraller också.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag tycker som alla andra att du ska ha i mera sten, det blir så mycket snyggare då, och tro mig du vill ha plats för koraller, jag har säkert 50-60kg i 300l +ca 15kg i sumpen och visst det är mycket sten men jag har rejäl simyta för fiskar + att dom har som Björn sa mycket grottor att gömma sig i, men som Lasse skrev behöver du ju inte köpa allt på en gång. Jag hade nog köpt 2st clowner och en städpatrull i ditt läge (om du nu vill ha clowner) för övrigt tycker jag ditt akvarium ser riktigt fint ut på bilderna, snygg design. Lycka till mvh Rickard

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack för alla era svar.

Fick se att det finns en kille här som säljer begangnad sten, kanske vore nått? typ 15kg?

Sedan kommer nog ett par clowner att få bosätta sig i mitt akvarium känns väldigt tomt och tråkigt nu. Nån som kan tipsa som nån snygg och tålig korall som skulle passa mitt akvarium? (den får inte vara grön)

Växer inte mycket alger i mitt akvarium just nu, men de sniglar som flyttade med stenen till mitt akvarium verkar trivas...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...