Jump to content

Anemoner Vad är de för anemon?


mallan

Recommended Posts

Har köpt begagnat akvarium och det var en anemon med, undrar vad det är för sort?

blir lite rädd nu när jag läser om anemoner som dör och försöt hela akvariumet. Har inte så jätte bra vattenvärden nu och ibland sen han väldigt hängig ut. har flera gånger trott den ska dö men han har klarat sig i ca två veckor nu. har högt nitrat men har bytt vatten några gånger så det håller på att sjunka. kan man köpa något i affären som sänker nitrat? har även högt kalcium som inte vill sjunka!

Har en liten gobie och är rädd för att skaffa fler fiskar, tänkte köpa någon putstäka och två clowner.

Tips på vad jag ska gööra?

sen en till liten fråga, det är skivanemoner i akvariumet (ganska många) och endel sitter nära anemonen gör det något?

Känner mig inte påläst alls och är ny i saltvatten!

post-5921-1446892218142_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Hej,

Det där är en Bubbletip Anemon eller en BTA. Sålänge den hittar en plats den trivs på är de ganska säkra, men du får hålla koll på dem... Precis som det mesta som har så stor massa som en anemon så kan det ta död på allt om de skulle dö.

Link to comment
Share on other sites

köpte begagnat akvarium med anemonen i, stod inte va de va för anemon, och han sa att det va ett bra att ha som nybörjar akvarium. De va dåligt att inte läsa på så mycket innan, trodde det mäste skulle lösa sig själv, var inte förns anemonen börja se dålig ut jag läste mer & nu försöker jag göra det bästa av situationen, överväger att ge bort anemonen om det inte blir bra snart!

Link to comment
Share on other sites

jag vet inte vad du har för koraller men har du inga stenkoraller så skulle jag inte brytt mig om calsium och magnesium.

Hur högt nitrat har du?

Om det är bara 60l du har så är det lättaste att sänka nitraten och hålla bra vattenvärden att göra vatten byten. byter du 10l i veckan så kommer du väldigt långt.

Den sortens Bta som du har "brukar" vara väldigt tåliga och det ska till mycket innan dom dör. Sitter den still så skulle jag haft den kvar. Det som skulle vara mest kritiskt för anemonen är nog ljuset i så fall. Men har ägan innan haft den där så funkar det nog.

Tror anemonen kommer bränna dom skivanemoner som växer för nära så det är nog lugnt.

Räkor kan va bra att köpa i par då dom då får rom och ger lite mat till resten av invånarna. Många arter e tvåkönade.

Så bra vattenbyten så kommer det funka kanon. tänk på att få ner nitraten innan du tillsätter räkorna bara. behöver dock inte vara 0.

Link to comment
Share on other sites

Kan tillägga att jag haft en liknande anemone och ett par vänner till i olika miljöer, och den är ganska tålig, jag hade gjort precis som turboadde rekomenderat. Sedan kan det vara bra o skriva vilka värden du har mer specifikt, för då blir det enklare att hjälpa.Så desto mer info om ditt kar desto enklare blir det att hjälpa.

Däremot hade jag väntat med att köpa clowner eller andra djur som skulle höjja nitraten samt mata sparsamt och försök undvika drastiska förändringar eler åtgärder, det ser inte ut att vara något fel på din Anemone! (förresten har den delat på sig, ser ut som en liten likadan precis bredvid ? )

Mvh

Sunny

Link to comment
Share on other sites

Nitratet är nu ungeräfr 50, va högre förut! tack för tipsen! men undrar om man kan hälla i något i karet som sänker nitratet?

Den lilla filuren va med i akvariumet och den vandrar runt ganska mycket! Ser ut som en liten mini verision av den andra anemonen!

Link to comment
Share on other sites

Strunta i calsiumet. finns ingen anledning att mäta det om du inte har stenkoraller.

50är inte kritiskt högt så du behöver nog inget preparat för att sänka det. enklare med vattenbyten. då det inte är bra att nolla nitrat. mjukkoraller trivs ofta lite bättre när det finns lite nitrat i vattnet. Gör det så enkelt du kan i början. Mata det dom äter, gör vattenbyten och mät inte för mycket ;). Tänk på att snabba förändringar i karet kan vara värre än dåliga värden.

Link to comment
Share on other sites

varför skaffar du djur som du inte vet vad det är för något?

varför läser du inte på, innan du skaffar?

varför skaffar du djur när du har dåliga vattenvärden?

Tror du att du hjälper till med det inlägget? Det är sådana som du som får folk att hålla käften i stället för att fråga!

Link to comment
Share on other sites

varför skaffar du djur som du inte vet vad det är för något?

varför läser du inte på, innan du skaffar?

varför skaffar du djur när du har dåliga vattenvärden?

Sådant här tycker jag att en moderator ska lägga ut en varning/tillsägelse för ... Rena påhoppet direct..<label for="rb_iconid_8">:arg:</label>

Gnäller utan ha läste hela tråden... Bror duktig..<label for="rb_iconid_8">:arg:</label>

Link to comment
Share on other sites

Det är inte så att temperaturen går upp under dagen när du har ljuset på?

Eftersom jag förstår att du nyss startat akvariet hemma hos dig så är jag inte säker på att din nitrattest är rättvisande. Har du det minsta uns nitrit så visar nitrattesten rätt så fel. Det är inte matrester som är den farligaste parametern när du startar karet. Så fort fisken äter så utsöndrar den ammonium så ta det försiktigt med matningen, kanske bara lite grand var annan dag till att börja med - och då menar jag lite..

Du kan också göra så att du ser till att rikta dina pumpar mot vattenytan och om du har en skummare - ge så mycket luft som möjligt. anledningen är att du på det sättet får bort farlig ammoniak

Satsa på att byta vatten som flera har föreslagit - byt 20 liter i veckan under den kommande månaden.

Ta det lungt och stressa inte. Ett tips är att anemoner ofta vill gömma foten ordentligt, någon liten keramikkruka eller liknande vet jag att folk användt för att få den att sitta stilla.

MVH Lasse

Link to comment
Share on other sites

Mina anemoner har tidigare regerat på höga nitrat värden så vattenbyten kan va bra. Har själv gjort vattenbyten på 30-40% när det åkt i lite för mycket mat och fisk på samma gång. Då har min anemon repat sej på ett par veckor. 50 nitrat låter högt. vad använder du för test. Har du testat nitrit. kan ju finnas om stene varit uppe under transport?

Link to comment
Share on other sites

Gör du som Denny säger å tar det lite piano, så kommer du säkert klara allt! :) Vad jag erfarit så har hastigt skiftande värden gjort mer skada än "fel" värden. Jag hade ett nitrat långt över 100 när jag tog över mitt kar! Idag har jag stabila värden och anemonen mår fint. Nitratet fick jag ner främst med mer sten och makroalger. Vill du ha alger kan du säga till! :)

Lycka till!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...