salar Postat 11 februari 2014 Postat 11 februari 2014 Satte en sats på 10 liter kallt kranvatten. I med salt. 1.023, matte kh. 9. Alltså är mitt salt okej? Eller?Min gamla mentor sa till mig.Såhär ska du göra.Blanda rätt mängd salt och låt vattnet stå med kraftig cirkulation i 1 dygn sen kan du mäta.Och va mätte han? typ salthalt va nog det enda som gick att mäta.Om man har ett streck i en gammal salthink och fyller vatten dit och sedan köper en hushållsvåg och väger saltet så sparar man grymt mycket tid och slipper blänga i refraktometern.Oj va jag svävade iväg.Låt det stå i ett par timmar med cirkulation och tempen bör nog ligga över 20 sen kan du mäta.Patrik Citera
Waterboy Postat 11 februari 2014 Postat 11 februari 2014 Samma missnöje med TM här. Senaste 90kg (2 säckar a 20kg och 2 hinkar a 25kg) har legat på 3-4Kh. Kraschade mer eller mindre karet för ett år sedan då jag försökte korrigera lågt Kh med rejäla vattenbyten :/. Har varit i kontakt med Herr Balling som skickade mig ett nytt Kh test (som visade samma låga Kh) och slutligen skickade han mig en ny säck som höll goda värden. Senaste inköpet blev 22Kg Red Sea Coral Pro. Det har iaf inte för låga värden och passar mig rätt bra då saniteten drar iväg med höga ballingdoser. Citera
Reuben Postat 11 februari 2014 Postat 11 februari 2014 Min gamla mentor sa till mig.Såhär ska du göra.Blanda rätt mängd salt och låt vattnet stå med kraftig cirkulation i 1 dygn sen kan du mäta.Och va mätte han? typ salthalt va nog det enda som gick att mäta.Om man har ett streck i en gammal salthink och fyller vatten dit och sedan köper en hushållsvåg och väger saltet så sparar man grymt mycket tid och slipper blänga i refraktometern.Oj va jag svävade iväg.Låt det stå i ett par timmar med cirkulation och tempen bör nog ligga över 20 sen kan du mäta.Patrikgör man detta skall man dock vara noga med att saltet lagras ordentlgit så den inte suger åt sig fukt vilket kan göra det tyngre och därmed göra mätningen skev. Citera
Henric Postat 12 februari 2014 Författare Postat 12 februari 2014 Det är allt för många som har problem för att vi ska säga att det är mätfel. Och många av oss har mätt i flera år och jag tror inte vi mäter fel bara på TM-salt....Allt handlar inte om kh, Mg och och Kalium. Om man inte lyckas att göra rätt på macroelementen, hur ligger det till med spårelmenten? Vi vet ju vad Koppar kan ställa till med. Om man har använt samma mätinstrument för alla tillsattser kan nog saltet vara i stor obalans. Citera
PeterGG Postat 12 februari 2014 Postat 12 februari 2014 Det är allt för många som har problem för att vi ska säga att det är mätfel. Och många av oss har mätt i flera år och jag tror inte vi mäter fel bara på TM-salt....Allt handlar inte om kh, Mg och och Kalium. Om man inte lyckas att göra rätt på macroelementen, hur ligger det till med spårelmenten? Vi vet ju vad Koppar kan ställa till med. Om man har använt samma mätinstrument för alla tillsattser kan nog saltet vara i stor obalans.Här är ju minst tre trådar på guiden om detta problem.för mig känns det iaf rimligt att vi informerar Balling om vår diskussion och upplevda besvikelse på hans varumärke. Är det någon som kan pm.a mig hans email. Så formulerar jag något sakligt baserat på de rapporter som finns här. Jag vill gärna ha ett sakligt svar. Jag har själv kört TM pro reef sen jag började och aldrig haft problem... jag vill gärna fortsätta med det som bas.. Tänkte maila honom bara för egen del... men jag kan vidarebefodra mailet om jag får ngt svar.Sen antar jag att flera handlare redan pratat med TM om detta problem.. men jag har inte sett ngn handlare citera svar från TMSkickat från min GT-I9300 via Tapatalk Citera
campokatt Postat 12 februari 2014 Postat 12 februari 2014 Bra, bättre att ta reda på fakta och vara konstruktiv istället för att alla bara ska prata en massa om saker som kanske inte stämmer..Skulle vara intressant att veta hur saltet tillverkas oxå.. Om det nu kan skikta sig som vissa här påstår. Har själv lite svårt att tro att man tar en bytta och häller i lite pulver av varje och rör omkring för att få det färdiga saltet.. Då förstår jag att det är svårt att få koll på kvalliten. Borde vara lite mer homogent kan man tycka.. Typ att man löser upp allt i en lösning och sedan spraytorkar det eller nått liknande.. Fråga gärna om han kan redogöra för hur det tillverkas. Citera
Claes_A Postat 12 februari 2014 Postat 12 februari 2014 Jag är övertygad om att man gör just så - blandar ett antal salter i någon typ av roterande trumma och packar blandningen. De recept som ligger till grund för de syntetiska salterna har beskrivits i akvarielitteraturen. Här en trådstart för att se vad som troligen är den historiska grunden för Tropic Marins salter:https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?54000-Blanda-eget-artificiellt-saltvatten-fr%E5n-grunden-%28recept%29&highlight=CaCl2Utmaningen för en akvariesaltproducent är att hitta råvaror som är tillräckligt rena och över tiden väldefinierade men samtidigt inte för dyra. Jag vet från mitt jobb att det verkar vara svårt i dessa tider av extrem globalisering. Leveratörer köper av underleverantör och köper av underunderleverantör osv. Till sist så vet man inte var saker och ting kommer ifrån och vilket skit man får hem. Nyligen beställde vi hem 1 kg magnesiumsulfat till mitt lab från en av de större leverantörerna. Det visade sig att detta standardsalt hade grå prickar som utgjorde en olöslig fraktion som reagerade våldsamt med vatten och bildade värme samt gas. Lösningen blev kraftigt basisk. Jag gissar att det rörde sig om metalliskt magnesium som förorenade saltet av någon anledning. Citera
Henric Postat 12 februari 2014 Författare Postat 12 februari 2014 Absolut Peter. Då slipper jag maila honom. Det är ju framförallt en batch vi har problem med. Citera
campokatt Postat 12 februari 2014 Postat 12 februari 2014 Hänvisar du till information från -68?Du skriver att det är starten till tropic marin's salt. Alla andra tillverkare då? Vad bygger deras salt på?Du är övertygad.. Ska vi inte ta reda på fakta först?? Innan vi blir övertygade?? Citera
PeterGG Postat 12 februari 2014 Postat 12 februari 2014 Jag är övertygad om att man gör just så - blandar ett antal salter i någon typ av roterande trumma och packar blandningen. De recept som ligger till grund för de syntetiska salterna har beskrivits i akvarielitteraturen. Här en trådstart för att se vad som troligen är den historiska grunden för Tropic Marins salter:https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?54000-Blanda-eget-artificiellt-saltvatten-fr%E5n-grunden-%28recept%29&highlight=CaCl2Utmaningen för en akvariesaltproducent är att hitta råvaror som är tillräckligt rena och över tiden väldefinierade men samtidigt inte för dyra. Jag vet från mitt jobb att det verkar vara svårt i dessa tider av extrem globalisering. Leveratörer köper av underleverantör och köper av underunderleverantör osv. Till sist så vet man inte var saker och ting kommer ifrån och vilket skit man får hem. Nyligen beställde vi hem 1 kg magnesiumsulfat till mitt lab från en av de större leverantörerna. Det visade sig att detta standardsalt hade grå prickar som utgjorde en olöslig fraktion som reagerade våldsamt med vatten och bildade värme samt gas. Lösningen blev kraftigt basisk. Jag gissar att det rörde sig om metalliskt magnesium som förorenade saltet av någon anledning.Jag tror som dig.. antar du tom vet bättre..En novis fråga... vad händer när man torkar havssalt? Finns det risk att calciumkarbonat eller ngt annat fäller ut? Så att torkat havssalt blir svårlöst? Kanske ot.Jag har fått emailen till balling nu. Ska fila på en formulering. ÅterkommerSkickat från min GT-I9300 via Tapatalk Citera
Claes_A Postat 12 februari 2014 Postat 12 februari 2014 Hänvisar du till information från -68?Du skriver att det är starten till tropic marin's salt. Alla andra tillverkare då? Vad bygger deras salt på?Du är övertygad.. Ska vi inte ta reda på fakta först?? Innan vi blir övertygade??Ja, grunden för saltvattenakvaristiken återfinns i litteratur från 60-talet. Du kan se i tråden att senare saltblandningar är varianter och förfiningar av samma grundidé. Just Hans-Werner Balling på Tropic Marin publicerade på området syntetiska saltblandningar i DATZ 1994, därav namnet "Ballingmetoden". Tropic Marins salter har alltid beskrivits som blandningar av syntetiska salter. T ex uppger de själva på sin engelskspråkiga hemsida: "Tropic Marin sea salt is manufactured from pharmaceutically pure salts". Pro Reef-saltet beskrivs som en utveckling av grundprodukten: "a continuous improvement of the Tropic Marin sea salt" samt "Manufactured from pure, pharmaceutical grade salts, free from nitrates, phosphates and other unwanted chemicals." Vissa andra märken använder intorkat naturligt havsvatten som grund för sina akvariesalter, därav min formulering.Jag försöker att upprätthålla ett kritiskt förhållningssätt och upplever att jag har fakta i målet; Tropic Marins salter är enligt de själva just blandningar av rena salter i samma tradition som i referensen från 1968.För min del är jag mer nyfiken på hur deras kvalitetkontroll av produkten ser ut. Citera
Claes_A Postat 12 februari 2014 Postat 12 februari 2014 En novis fråga... vad händer när man torkar havssalt? Finns det risk att calciumkarbonat eller ngt annat fäller ut? Så att torkat havssalt blir svårlöst? Kanske ot.Hoppas det inte är för OT. Visst är det så att torkar man saltvatten så blir den en olöslig fraktion som innehåller t ex kalciumkarbonat, magnesiumkarbonat och kalciumsulfat som inte går i lösning igen. Så de akvariesalt som är baserade på den produktionsmetoden görs genom att tillsätta vissa salter efteråt i ett försök att få naturliga halter av alla större joner. Men detta gäller alltså inte Tropic Marins helsyntetiska salter. Citera
stigigemla Postat 14 februari 2014 Postat 14 februari 2014 När jag började med salt 1972 använde jag ett syntetiskt salt, HW Meeressalz. Enligt allmän åsikt då var det renare än natursalterna. Citera
Guest Postat 14 februari 2014 Postat 14 februari 2014 blue treasure salt är ett salt som jag använt med framgång väldigt stabila och bra värden. Nackdelen av någon konstig anledning är det svårt att få tag i lokalt nu för tiden.Jo ang skaka hinkarna vet inte om handlarna är så pigga på att göra detta. jag tänker då inte sabba min rygg mm pga att man ska skaka en tung hink med alt spec inte pga att man är reumatiker.Det kan ju inte vara kul som handlare häller när det blir så här tokiga värden på ett salt. Visst att man ska mäta första satsen av blandat vatten gör jag alltid. Citera
Henric Postat 14 februari 2014 Författare Postat 14 februari 2014 Det här med att mäta innnan man använder saltet är säkert bra, men vi måste tänka på att allt går inte att mäta, t.ex. spårelement i för stor mängd är skadligt.VI MÅSTE KUNNA LITA PÅ DET SALT VI KÖPER. Citera
Reuben Postat 14 februari 2014 Postat 14 februari 2014 Det här med att mäta innnan man använder saltet är säkert bra, men vi måste tänka på att allt går inte att mäta, t.ex. spårelement i för stor mängd är skadligt.VI MÅSTE KUNNA LITA PÅ DET SALT VI KÖPER.Är just detta som är grejen. När vi köper en flaska vatten till oss själva så behöver inte vi kolla om den inte innehåller skadliga halter av något, även om det säkert skulle gå att kolla. man skall inte behöva mäta saltet man köper, det borde stå på dunken vad den skall ha, och det skall vara korrekt inte skilja med upp mot 20-30% på vissa ämnen. stämmer inte de enklare ämnena, vad är det som säger att spårämnen ens är i närheten!? Citera
PeterGG Postat 14 februari 2014 Postat 14 februari 2014 Hej. Jag har mailat HW Balling. Säger han okej, så lägger jag upp mail och svar på guiden. Tills vidare är det någon som har kvar sitt kassa salt? Jag har föreslagit att vi skickar ned några prover om de är intressarade att undersöka vad vi fått i våra hinkar... (jag tar på mig att samordna det om de som har kassa salt kan tänka sig skicka en liten påse salt till mig... ) Jag vill gärna köra vidare tryggt på mitt PRO-REEF, så jag tar dessa rapporter allvarligt..Kanske av The batch numbers reported so far23093 (at least 3 reports of low kH in same batch 3.8 – 4.0 )15053 (1 report of low KH 4.5dkH)25432 (1 report of kH 3.8, with calibrated test eq.)41153 (1 report of really strange values, and a second report of good values with the exact same batch, and a third report of good values except Kalium 270mg/l)41233 (1 report of poor kH)There are plenty more reports, but few tied up to batch-numbersSome batches reported ok.11103 41153 11153 Citera
jacs Postat 14 februari 2014 Postat 14 februari 2014 Har kvar mitt 41153 salt och skall göra byte på 40L i helgen så kommer att kolla upp värdena samt att då jag har typ 10Kg av saltet kommer det att blandas som f..... innan blandning. Citera
Andreas N Postat 14 februari 2014 Postat 14 februari 2014 Jag har kvar av mitt salt så jag skulle kunna skicka lite till dig. Citera
lexwin Postat 14 februari 2014 Postat 14 februari 2014 Tills vidare är det någon som har kvar sitt kassa salt?Jag har en hink 41153 som jag tycker jag behöver blanda starkt för att få vettiga värden på. Här är mina värden från en gammal tråd:SG: 1.0265KH: 8.3 dKHMg: 1320 ppmCa: 440 ppmMäter iofs med en vipparm men den var kalibrerad när jag köpte den. Jag donerar gärna för att få en uppföljning. Jag har gått i tankarna om jag borde kolla upp detta med Kalium. Citera
stigigemla Postat 14 februari 2014 Postat 14 februari 2014 Man vinner inte 2 gånger på lotto med samma nummer.Allvarligt talat: Mätaren är inte mer tillförlitlig för att den visat rätt en gång.Har du kommit fram i tid en gång med SJ vet du vad jag menar. Citera
jacs Postat 15 februari 2014 Postat 15 februari 2014 Ok, första blandningen på 20L var salthalt på 1.023 och Mg på 960, kh på 1 knappt (ändrade knappt färg). Andra blandningen tömde jag påsen i hinken så jag tog från botten enligt min meningen. Skall se i kväll vad den har för värden.Kollar inte Ca om nu Mg är total skit enligt mig. Blir att inhandla något annat salt nu för detta värdet är inte bra. Citera
stigigemla Postat 15 februari 2014 Postat 15 februari 2014 1.023 är en väldigt låg salthalt. Om du tittar lite längre till höger i refraktometern skall du ha en skala som visar 35 promille eller kanske en aning lägre.3,45 -3,5 % är den salthalt som de flesta av våra koraller och fiskar lever i i naturen. Citera
jacs Postat 15 februari 2014 Postat 15 februari 2014 29 promille på första blandningen.33 promille andra blandningen och Mg på 1020 så rena skiten och om det fanns snö hade saltet gått dit istället för akvariet. Citera
Rekommenderade inlägg
Gå med i konversationen
Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.