Gå till innehåll

Ytterligare ett AN nano startat.


H8RED

Rekommenderade inlägg

  • Svar 199
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Man tackar och bockar.

Det lustiga är att frugan köpt denna åt mig och blev underrättad att det var en skivanemon, dock hadde killen i butiken sagt att saltvatten inte var hans avdelning så det kan ju förklara detta samt bekymret med kamelräkan.

Skötselråd på denna sinularia mottages tacksamt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej Lasse.

Anledningen till att jag frågar är att jag har för mig att 6500 k motsvarar ett ljus där färgerna uppträder så som ögat upplever det, alltså normalt (jag kan ha fel, är ingen ljustekniker) motsvarande om man skulle titta på ett objekt som befinner sig i luften en bit framför betraktaren.

Konstig formulering kanske men jag vet inte hur jag annars ska förklara det.

Jag vill inte ha ett ljus med lägre kelvintal då jag inte uppskattar det gula i ljuset utan tycker att vattnet ser skitigt ut.

Jag skulle vilja ha en färgtemperatur på ca 13000-14000 k då jag gillar illusionen av ett större djup. Dock kan jag helt klart acceptera 6500 k då det är svårt att hitta ett vettigt alternativ eftersom jag ej vill ta av locket pga högre avdunstning, men en liten klocka ringer i mitt huvud och säger att dessa små mh-lampor ligger lägre, runt 4000k .

Vet inte varför jag har för mig detta.

Ha det gott...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej Jocke

Mina funderingar var liknande. Har för mig dagsljuset ligger där ngn stans och jag vet att ett sätt för tillverkarna att få högre Kelvintal är att filtrera bort vissa våglängder. Då jag är intresserad av det biologiskt mest effektiva ljuset så tror jag att det är större chans att få mer våglängder av biologisk betydelse om ljuset liknar dagsljuset så mycket som möjlig. Åtminstone för organismer som lever grunt.

Arkadia har ett 36 watts kompaktrör som håller 14000 K. Är dock för stort för våra burkar. Passar med ett nödrop till ett mollykar. Jag tycker att det bör finnas rör kring 14.000 K som passar till våra burkar.

Min burk kommer från en av de första importerna av AN burkar och på paketet gjordes reklam för en lyxvariant som hade en belysning på 24 watt. Jag har varit i kontakt med importören om det men de kunde inte få fram den varianten.

Om du är intresserad av färgeffekten så kanske du kan komplettera 11 wattaren med några ledbelysningar. Jag har både på IKEA och Hornbach sett blåaktiga små ledbelysningar. De borde gå att limma fast i locket

Bifogar bild av mitt kar just nu

Lasse

post-2331-1446891264372_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

personligen tycker jag att detta med att skrubba stenen förstör merparten av det liv man vill ha kvar i karet, det finns enligt min mening betydligt bättre sätt att kurera sten (eller att köpa "färdigkurerad" sten) i flera trådar både här och på utländska forum!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Svar till Greger : Skrubbningen var inte så ingående att kalkalger och dylikt togs bor utan tog bara bort det som jag fick information om att det kunde vara ett slags mögel som ej var önskvärt.

Svar till Lasse : Drakfisken har små t5 armarurer som jag tror skulle passa våra burkar, ev kan man komplettera befintlig belysning med en mycket blå variant på ca 20-22000 k för att uppnå önskat utfall.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej Jocke

Har du adress, tfn eller webbsida till Drakfisken? Om det är olämpligt att skicka via forumet - sänd ett personligt medelande.

Jag har själv via mitt jobbs leverantör av ljuskällor skickat ut en förfrågan till deras leverantörer. Får se om det dyker upp ngt svar.

Till Greger

Behöver väl inte säga att du har en meningsfrände i mig?

MVH

Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Såg just något jag aldrig sett förut, en av krabborna som följde med stenarna har fått som en grön säckliknande sak med prickar i som pulserar mellan benen på den. Stor är den också.

Kan det vara en äggsäck?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej Jocke

Till frågan om våra små akvariums stabilitet. I går kväll var det "någon" som i sin iver att testa en ombyggd ljusramp drog ur fel kontakt! Misstaget upptäctes efter 12 timmar i och med att mitt äldsta akvarium såg grumligt ut. Snabb isättning av kontakten och nu tio timmar ser det ut som det enda som hände var att en glasros som jag länge velat bli av med hade krypt upp och satt sig på en makroalg. Både den algen och glasrosen är borta nu. Lärdomen är: syssla aldrig med akvarium efter en hård arbetsvecka.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hej Lasse.

Skönt att det ordnade sig för dig.

Jag sitter just nu här och är spänd på vad som kommer att hända med mina vattenvärden när dessa små krabblarver börjar att dö av, vilket de kommer att göra då jag inte har för avsikt att ens försöka driva upp dem med tanke på akvarievolymen (vill inte peta i en massa levande föda som ytterligare förpestar mitt vatten) hoppas dock att några klarar sig.

Vi får se om Darwins teori stämmer i 27 liter.

Dock har jag lite planer på att gå ifrån praxis ifråga om mitt 375 liters i och med att jag bor ett stenkast ifrån ett kalkbrott och inte är direkt intresserad av fiskar utan mera lägre djur

Återkommer om detta när tanke omsätts i handling.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Lite uppföljning.

Har mätt lite vattenvärden så här ett tag efter krabblarvsfödseln och daglig matning av räkor med artemia (har dock råkat bli lite mycket ibland, brukar ligga en del kvar).

dKH 9,6

Calcium 400

Ph 8,2

Nitrat 2

Fosfat 0,03 (dock svåravläst men tror inte det är över detta)

Nitrit ej mätbar

Summan av kardemumman resulterar givetvis i en fråga,

Bör jag mata försiktigare samt införskaffa nitrat och fosfatborttagande preparat eller är värdena godtagbara?

Glömde salinitet, 1,0244

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Hallå där.

En fråga till er som vet, allt sköter sig som det ska, bra vattenvärden, dock lite fosfat men det var väl väntat i detta lilla format, dock har jag börjat få lite alger på rutorna i form av små brunaktiga prickar som är svåra att skrubba bort, tycker nästan att de förekommer tätare emot sanden.

Är detta ett resultat av fosfaten eller kan det vara sanden som släpper ut kisel ( vit korallsand borde väl inte göra så ? ) ,använder silicatfilter efter osmosen sedan start.

Tacksam för svar.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...