ramq Postat 19 maj 2006 Postat 19 maj 2006 Howdy!Först och främst vill jag passa på att presentera mig.Mitt namn är Björn och bor i Örnsköldsvik och jag pysslat med akvarium i närmare 15 år nu, dock sötvatten och till nästan uteslutande enbart Malawi-ciklider.Jag har länge tyckt saltvatten har varit intressant, men "dyrt och krångligt", vilket många säger. Vad som däremot fascinerar mig är just samspelet med så otroligt många organismer. Så, ännu så länge har det bara varit en dröm...Jag fick uppdraget av en vän till mig att skapa ett "blickfång" på en publik plats, där besökare skall ha något att fascineras av. Sagt och gjort, budget sattes och i sista stund bestämdes det att vi skulle lägga ytterligare pengar och gå på saltvatten istället för tidigare Malawi-tänket.Så, det var bara att sätta sig i skolbänken med artiklar på Internet och ett ivrigt letande efter böcker. Till slut hittade jag hit och upptäckte en otroligt bra kunskapsbank. Jag känner på mig att jag kommer att spendera en del timmar läsandes i det här forumet. Ett STORT plus för produktguiden!Böcker har lånats på biblioteket, men dom var från tidigt 80-tal och det kändes verkligen som om mycket har hänt sedan dess. Så, efter ett besök för ett par veckor sedan på Akvarielagret i Bromma köptes en nybörjarbok in och jag har läst passionerat varje kväll.Lite fakta kring bygget:1920L helglas akvarium, 300x80x80 cmdubbla 120cm armaturer med 2st 250W MH och 4st 54W T5-rörmoonlight i armaturenskummare AquaCare AF 2000VTunze Stream Kit TS24överrinningsbox AquaMedic C5000 ner till 375L sump under akvarietdubbla Eheim 1262 upp från sumpenJag avvaktar med att pladdra allt för mycket om akvariet just nu, utan hänvisar till min blogg istället: AquabloggTanken är att jag ska lägga upp lite kontinuerlig information där och samtidigt kunna rapportera lite här också.Titta gärna in!Kommentarer, tips och råd är också välkomna...
Tedb Postat 19 maj 2006 Postat 19 maj 2006 Roligt projekt ska bli skoj att följa. Vilken dröm att få bygga ett så stort kar. Det enda jag reagera på var att skummaren är väl liten. Jag hade helt ärligt kikat på nåt större med en gång. Typ Bubble King eller Deltecs Ap skummare. Lycka till jag ska följa de hela tiden på bloggen.
ramq Postat 19 maj 2006 Författare Postat 19 maj 2006 Det enda jag reagera på var att skummaren är väl liten. Jag hade helt ärligt kikat på nåt större med en gång. Typ Bubble King eller Deltecs Ap skummare. Lycka till jag ska följa de hela tiden på bloggen.Enligt uppgift från både tillverkare och leverantör så är denna dimensionerad för "akvarium upp till 2000L", vilket borde täcka in behovet? Tydligen är dessa skummera effektivare än andra skummare. Sedan hur pass bra det stämmer har jag ingen aning om. Någon som har erfarenhet av denna månne?Faktiskt tittade jag först på en Deltec AP 702/703, men jag fick rådet att AquaCare skulle vara effektivare.
Draedon Postat 19 maj 2006 Postat 19 maj 2006 tillverkare och leverantörer kan ibland vara lite optimistiska.. Som herr Svärd skrev tidigare i en tråd "ta siffran tillverkaren angett och dela den på hälften...".
ramq Postat 19 maj 2006 Författare Postat 19 maj 2006 tillverkare och leverantörer kan ibland vara lite optimistiska.. Som herr Svärd skrev tidigare i en tråd "ta siffran tillverkaren angett och dela den på hälften...".Visserligen har jag också svårt att gå på säljsnack, men så mycket som hälften?Låter allvarligt... Ska kanske höra med leverantören igen.I annat fall, vad skulle vara första indikation på att skummaren är för klen?
Tedb Postat 19 maj 2006 Postat 19 maj 2006 Jag har själv en aqua care 1000V till mitt 735L och den gör inte jobbet byter därför upp mej på söndag till en 2000V hade jag haft plats hade jag bytt till Bubble King eller Deltec Ap 702 men de går inte att knö in dem jag har provat.Vad de gäller akvariedator tycker jag också att du kan ta ut svängen lite till å titta på www.Eneye.se som passar bättre till ett sådant här projekt där du inte kan bevaka hela tiden.
Micke_Tj Postat 19 maj 2006 Postat 19 maj 2006 Satsa gärna på en större skummare du kommer säkert ha nytta av det
ramq Postat 19 maj 2006 Författare Postat 19 maj 2006 Satsa gärna på en större skummare du kommer säkert ha nytta av detJag ser att fler och fler verkar peka på att jag behöver en större.Skulle en 3000V vara lämplig, eller behöver jag helt enkelt välja ett annat märke?
jens karlskrona Postat 19 maj 2006 Postat 19 maj 2006 Jag hade kikat runt lite bland skummare!! AC gör ju bra grejjor men man får ju betala för det oxå..Finns lika bra skummare för mindre pengar.Själv är jag supernöjd med Grotech..Lägg pengarna på att peta i 4*400w MH istället för 250 wattare...
hbmannen Postat 19 maj 2006 Postat 19 maj 2006 eller beställ en bubbel master å vänta 9 veckor på att ATI ska kunna leverera.. har tröttnat snart.... måste va en jävla bra skummare om folk ( jag ) orkar vänta så länge på en skummare... ( väntar en vecka till ) annars blir det en bubbelking.. UPP ME DEGEN KILLEN.. )/ FULL TRÖTT Å sugen på skummare
hbmannen Postat 19 maj 2006 Postat 19 maj 2006 Jag hade kikat runt lite bland skummare!!AC gör ju bra grejjor men man får ju betala för det oxå..Finns lika bra skummare för mindre pengar.Själv är jag supernöjd med Grotech..Lägg pengarna på att peta i 4*400w MH istället för 250 wattare...varför bränna hela elkostnaden på 4*400W =1,6KW = 16kvm värmegolv á 100w/kvm. (comfort värme) med risk att bränna koraller som inte tål den "solen" när man kan uppnå samma kvalitet på koraller me 8-10*54w T5:or..?? mycke billigare å inga värme problem??mannen utan skummare HAHA psykbryt..
stigigemla Postat 19 maj 2006 Postat 19 maj 2006 2 gånger 12 80wattare vore väl lite mer lämpligt med tanke på höjden och längden av karet. Så har man 24 lysrör att byta i stället för fyra lampor. En AC i inbyggnaden vore heller inte fel.När det gäller skummare är det ju egentligen inte karets storlek som är viktig utan hur mycket djuren skiter.Men skall karet stå i offentlig miljö är det ju viktigt med mycket fisk så då blir ju belastningen på skummaren stor.
jens karlskrona Postat 19 maj 2006 Postat 19 maj 2006 varför bränna hela elkostnaden på 4*400W =1,6KW = 16kvm värmegolv á 100w/kvm. (comfort värme) med risk att bränna koraller som inte tål den "solen" när man kan uppnå samma kvalitet på koraller me 8-10*54w T5:or..?? mycke billigare å inga värme problem??mannen utan skummare HAHA psykbryt..Smakfråga!!Hans elbudget och vad han tänkt ha för "solkänsliga"koraller känner jag inte till.Men kolla t ex på Steve Weast kar med 12 st 400 wattare så förstår du kanske vad jag anser vara ett läckert kar..T5 för att få till ett större färgspecktra och ev fylla ut i kanter kan man slå till med ändå när man bygger ett 2000l kar utöver 1600 watts MH.Själv hade jag nog satsat på flera 250w eller Stigs förslag, men att få till samma kvalitet på koraller med 432-540w (8-10 st 54wT5) vill jag se.Men det är klart att det inte blir så mycket värme om det nu ska vara en förutsättning i projektet.Att jag tog 4 st MH i förslag var för att byggaren utgick ifrån det + T5 komplement.ramq det ska bli riktigt kul att följa projektet iallafall som verkar bli riktigt fläskigtMvh Jens.
judas Postat 20 maj 2006 Postat 20 maj 2006 Jag har inte så mycket erfarenhet eller kunskap inom saltvatten, men en kommentar har jag. Om du ska ha sumpen under karet så tänk på att ha tillräcklig höjd på underskåpet (eller ställningen) så saker får plats (tex skummaren). Min skummare får plats under, men sumpen är för hög så jag kan ändå inte använda skummaren om den står under karet. Detta eftersom vattnet måste ha lite fallhöjd på väg tillbaka. Det ärr även för lite plats för att få ner den i sumpen. Kanske det fungerar olika för olika märken? (vet ej om du förstår hur jag menar, är lite dålig på att förklara) Nu har jag den bredvid underskåpet (mkt fult). Något jag ska fixa i framtiden
acuario Postat 20 maj 2006 Postat 20 maj 2006 Howdy!Först och främst vill jag passa på att presentera mig.Mitt namn är Björn och bor i Örnsköldsvik och jag pysslat med akvarium i närmare 15 år nu, dock sötvatten och till nästan uteslutande enbart Malawi-ciklider.Jag har länge tyckt saltvatten har varit intressant, men "dyrt och krångligt", vilket många säger. Vad som däremot fascinerar mig är just samspelet med så otroligt många organismer. Så, ännu så länge har det bara varit en dröm...Jag fick uppdraget av en vän till mig att skapa ett "blickfång" på en publik plats, där besökare skall ha något att fascineras av. Sagt och gjort, budget sattes och i sista stund bestämdes det att vi skulle lägga ytterligare pengar och gå på saltvatten istället för tidigare Malawi-tänket.Så, det var bara att sätta sig i skolbänken med artiklar på Internet och ett ivrigt letande efter böcker. Till slut hittade jag hit och upptäckte en otroligt bra kunskapsbank. Jag känner på mig att jag kommer att spendera en del timmar läsandes i det här forumet. Ett STORT plus för produktguiden!Böcker har lånats på biblioteket, men dom var från tidigt 80-tal och det kändes verkligen som om mycket har hänt sedan dess. Så, efter ett besök för ett par veckor sedan på Akvarielagret i Bromma köptes en nybörjarbok in och jag har läst passionerat varje kväll.Lite fakta kring bygget:1920L helglas akvarium, 300x80x80 cmdubbla 120cm armaturer med 2st 250W MH och 4st 54W T5-rörmoonlight i armaturenskummare AquaCare AF 2000VTunze Stream Kit TS24överrinningsbox AquaMedic C5000 ner till 375L sump under akvarietdubbla Eheim 1262 upp från sumpenJag avvaktar med att pladdra allt för mycket om akvariet just nu, utan hänvisar till min blogg istället: AquabloggTanken är att jag ska lägga upp lite kontinuerlig information där och samtidigt kunna rapportera lite här också.Titta gärna in!Kommentarer, tips och råd är också välkomna... Jag tänkte också komma med lite synpunkter. För det första så tycker jag att 250wattare är för klena till 80 högt kar om man ska ha koraller längre ner mot botten men annars duger de bra. Skummaren duger däremot inte alls den är för liten. Jag skulle vilja rekomendera Aqua Medic Turboflotor 5000 Twin om ni har möjlighet att ha en golvskummare om inte så är Deltec AP 703 nog en skummare att kunna användas men ännu hellre en Deltec AP 1003 då klarar man sig garanterat. Returpumparna funkar men om ni vill ha en pump så satsa på en Red dragon 4500 eller en Deltec HLP 4040.
ramq Postat 21 maj 2006 Författare Postat 21 maj 2006 Först och främst måste jag verkligen påpeka att det är flera stycken som anser att skummaren skulle vara på tok för liten, men samtidigt är det ingen som ger mig (en sötvattens-nörd) något tips på hur man märker om skummaren är för klen? Jag har insett att skummaren är det viktigaste man har.Sedan har jag läst mycket om att om man har mycket levande sten (mer än dom 200kg vi initalt skissat på), så sjunker behovet av en gigantisk skummare.Naturligtvis är detta inte skrivet i sten. Jag har kommit överens med leverantören och med ägaren av akvariet att vi provar och kör på. Leverantören har bra erfarenhet av AquaCare och sämre av andra märken. Det är helt omöjligt att sia om framtiden, utan det är helt och hållet unikt till vilket behovet är. Inget kar är det andra likt, någonsin. Håller ni inte med?Det kommer att ta ungefär ett år ändå innan vi har aklimatiserat tillräckligt med individer för att vi verkligen börjar bända gränser, och då kommer vi att göra en översyn av anläggningen ändå. Vi är inte främmande för "kolijox-utrustning" heller, så det kommer att bli löpande uppgraderingar/utbyten av utrustning.Vad gäller lampor så är det samma sak där; Behöver vi mer ljus så får vi se till att byta upp till 400W ifall behovet kommer när det blir massor av koraller, när man ändå måste byta glödlamporna. Initialt räknar jag med att vi skyndar långsamt med allting, speciellt då jag inte kan vara där varje dag och studera effekter alla gånger. Att långsamt acklimatisera saker över en lång period har alltid varit rätt i min bok.
ramq Postat 21 maj 2006 Författare Postat 21 maj 2006 Jag skulle vilja rekomendera Aqua Medic Turboflotor 5000 Twin om ni har möjlighet att ha en golvskummare om inte så är Deltec AP 703 nog en skummare att kunna användas men ännu hellre en Deltec AP 1003 då klarar man sig garanterat. Returpumparna funkar men om ni vill ha en pump så satsa på en Red dragon 4500 eller en Deltec HLP 4040.Som jag skrev med skummarna, vi provar så får vi se. Leverantören har goda erfarenheter av den, så jag litar på honom. Vad gäller returpumpar så beror det mest på att Eheims reservdelar hittar man i näst intill varje akvariebutik, plus att jag har väldigt goda erfarenheter av just 1250/1260. Sedan är jag lite försiktig med att inte överflöda överrinningsboxen heller. Anledningen till att ha två mindre, istället för en stor, är av redundansskäl om en av dom skulle strejka.Lägg också märke till att detta är i Norrland. Vi har inte butiker som håller saker och ting i lager så lätt här, utan det mesta sker på beställning.
stigigemla Postat 21 maj 2006 Postat 21 maj 2006 Vissa koraller kommer säkert att växa bra i det ljuset också men det blir ett urval. Du kan inte få en mångfald av stenkoraller i bra färger annat än direkt under lamporna. Men det finns många mjukkoraller, mjukisar och flakväxande koraller som kan klara sig utmärkt.
nemo Postat 21 maj 2006 Postat 21 maj 2006 I annat fall, vad skulle vara första indikation på att skummaren är för klen?Den frågan har jag med ställt på en del forum (inkl här) . men det verkar inte finnas ngt svar på den.
Sillen Postat 21 maj 2006 Postat 21 maj 2006 Ni kan ju kolla med Hbmannen för han har defenitivt för klenskummare. Han har nämligen ingen sedan en tid tillbaka (han har inte fått den levererad så det är inte planerat). Fråga hur han märker att skummaren är för "klen".
Tedb Postat 21 maj 2006 Postat 21 maj 2006 Använd en redoxpotensiometer för att kolla om skummaren gör jobbet. Man kan också använda ozon för att öka skummarens kapasitet då är en redoxpotensiometer nästan ett tvång. Jag bytte upp mej idag från aqua care 1000V till 2000V önskar jag kunde ha en Deltec AP-702 men jag är begränsad a utrymmesskäl. Att köpa rätt från början är inte lätt men absolut det billigaste. Även om den större produkten är dyrare så e den billigare än att ha köpt något som inte klarar jobbet först. Att byta armaturer samtidigt som lampor e heller inget ekonomiskt. Hade jag vart i din situation hade jag hört av mej till sjöfartsmuseet som likt dej har stora kar och provat sej fram lite. Kul att det går framåt för dej .
jens karlskrona Postat 21 maj 2006 Postat 21 maj 2006 Den frågan har jag med ställt på en del forum (inkl här) . men det verkar inte finnas ngt svar på den.När sytemet inte klarar att ta hand om oönskade mängder av avfall vilket man får mäta...
ramq Postat 22 maj 2006 Författare Postat 22 maj 2006 Vissa koraller kommer säkert att växa bra i det ljuset också men det blir ett urval. Du kan inte få en mångfald av stenkoraller i bra färger annat än direkt under lamporna. Men det finns många mjukkoraller, mjukisar och flakväxande koraller som kan klara sig utmärkt.Det var nästan dig jag tänkte komma till också; vi måste försöka "nisha" oss och försöka hålla oss till vissa typer. Vi tänker inte försöka oss på en mix av allting; utan försöka plocka det mesta ur mjuk-koraller, anemoner och fisk. Stenkoraller verkar känsligare än andra, så jag hade tänkt slopa dom helt tills vi vet hur pass bra allting harmonerar med varandra.Detta leder mig egentligen in på en ny tråd jag tänkte skapa; Vad bör vi satsa på för innevånare?
Rekommenderade inlägg