Gå till innehåll

Rekommenderade inlägg

Postat

Låt oss prata lite om belysning. Jag är ju igång att starta ny akvarium och kommer för andra gången köra Kessil . Mitt personliga skäl är att jag tycker ljuset är det vackraste jag sett tack vare skimmer och skuggor. Jag tycker personligen att diskussionen om att eliminera skuggor har gått till överdrift. T5 ljus ger nästan inga skuggor,  det är vi alla överens om , men det ger också enligt min uppfattning ett väldigt fult och livlöst ljus. En del ledramper har diffusor för att härma T5 och i mina ögon av samma skäl, ger ett ganska livlöst ljus.
För mig är naturen alltid den bästa designer och jag vill härma solen. Visst får man en jämnare korallväxt med ett ljus utan skuggor men i naturen växer inte korallerna jämt heller och varför är det fult om en korall inte växer helt jämt? Oordning är snyggt. Jag förstår inte diskussionen att eliminera skuggor helt och att ha perfekt jämnhet i korall tillväxt. Jag kan absolut acceptera att en korall växer lite åt vänster och den andra åt höger eller till och med dör lite på en sida om helhetsintrycket är ett vackert glittrande solljus. Förutom kessil som jag tycker är det snyggaste ljuset på marknaden så måste jag säga att Ghl gav snyggt ljus också men tyvärr alldeles för svagt på grund av dåliga reflektorer.
Det ljus som jag tycker ser tråkigast ut på marknaden är Orphek som har ett lite dunkelt o diffust ljus utan glitter. Och det jag har sett på video så tycker jag även AI Blades ger ett liknande ganska livlöst  ljus.
Samma känner jag inför radion generation 5 och Philips på grund av diffusorn. Ljuset blir platt. Men allt är verkligen en smaksak och är man nöjd själv så ska man välja det ljuset man vill ha. Men för mig blir diskussionen lite märklig när man jagar att jaga bort skuggor. Förstår inte riktigt det. På MHI tiden gick det bra..
 

BRS är ju närmast forskare , de gör ju studier på ganska hög nivå ibland. De har testat 50 olika belysningar och faktum är att till exempel just Kessil 360x har förhållandevis lite skuggor för att vara punktbelysning.. Lite överraskande så hade AI Prime och AI hydra mest skuggor av alla som ju inte har punktBelysning.

 

En intressant sak till som talar för hur viktigt det är med reflektorer. Två stycken kessil ger mindre skuggor än en Kessil AP 9X. Det är egentligen två identiska ljuskällor där det enda som skiljer är reflektorerna.

Postat (ändrat)

För Radion 5 och 6 är diffusor ett extraköp, det är inget som följer med.

 

MHI har ju både skuggor och ljusteckning, lite som en t5 hybrid. Då du har det direkta ljuset från en punktkälla kombinerat med en ofta rätt stor reflektor

 

Anledningen till att kessil fick ”bättre” resultat i brs skuggtest beror på hur linserna ser ut i förhållande till storleken på akvariet de är testade i. 60x60 som brs testat i är antagligen för stort för prime och hydra vilket leder till färre reflektioner från sidorna.

I ett mindre kar är det fullt möjligt att en prime skulle ge lika bra resultat som en kessil.

 

Det gäller även det omvända, det är svårt att säga vad resultatet skulle bli i deras test om man istället testade i ett större kar så som 65x65 eller 70x70.

 

när det gäller ljusteckning så är ju prime i princip en punktkälla precis som kessil om man jämför med ramper så som t5, orphek, blade mm.

 

Där punktljus har en riktig fördel är ju just skimmer. Sen är det ju en fråga hur mycket sådant man vill ha. 

Ändrat av Oscarhaglund
Postat

Skulle jag köpa nya lampor idag så skulle jag titta antingen på  kinesiska kopior av kessil/radion (ofta från samma fabrik). Sök på A8,A7 på alibaba/aliexpress. De är nästan samma sak men 1/3 av priset.

 

alternativt om jag ville ha något ”bättre” så skulle jag titta på reefi uno 2. Lite dyrare än aliexpress men fortfarande nästan halva priset jämfört med radion xr30. 
 

nackdelen med alla dessa är förstås att det inte finns någon europeisk distribution 

Postat

Som dykare betraktar man ofta reven från fågelperspektiv (snett uppifrån), och då noterar man kanske oftare de ytor som solljuset träffar. Som akvarist däremot tvingas man betrakta inredningen från sidan genom akvariets glasrutor, och då ser man kanske mer av de skuggade delarna? Av den anledningen kanske man bör ha ett mer diffust ljust i akvarier, för att försöka efterlikna det intryck man får av att simma i naturen? Man kan kanske jämföra med att betrakta en tallskog från en helikopter (man ser fina trädkronor) eller från marken (man ser bara kala trädstammar omkring sig).

Mängden diffussion och skuggor i naturen beror nog också mycket på om det finns en reflekterande sandbotten. Samtidigt finns det inga täta trädkronor och liknade som skapar riktigt skarpa kontraster, som över en del sötvattensmiljöer (undantag är förstås vrak och grottor). Glittret och skimret ser man kanske tydligast på grunt vatten i naturen, djupare ner tenderar det att suddas ut.

Jag tror även att videos visar större ljuskontrast än vad det mänskliga ögat uppfattar när man dyker (på grund av kamerasensorers lägre dynamiska omfång), så videos är inte nödvändigtvis bra referenser.

Postat

Jag har många och starka åsikter om ljus som estetik, men de är ganska oklara och min efterforskningar är än så länge för oklara för att skriva för konkret.

 

Men grundtanken är fortfarande klar och den är att nästan alla akvarier är uselt ljussatta 🙂 Inte för tillväxt dock.

 

Funktionen av skimmer och skuggor är enkel. Alla dessa linser etc är i stort sett en stor kompromiss. Hur mycket skuggor man får och formen från de är främst beroende av avståndet mellan lampa och vattenytan. Desto större avståndet är desto bättre ljusspel och dynamik kommer du få i ljuset.

 

Men detta är något väldigt få vill gå med på, mest för att vi har lamporna hängandes öppet och du kommer få ljusstick i ögonen. Det blir även viktigare att fokusera ljuset så att det hamnar mestadels i akvariet.

 

För mig så är det viktigaste ljusblandningen när lamporna använder flera olika färger på LED. Det är det jag ogillar mest, när man riskerar att få regnbågsmönster på sanden eller olika delar av akvariet har olika färg. Det har blivit bättre men desto skarpare ljuset är desto värre brukar det bli. Här var tex en ensam MH lampa överlägsen, du har en i princip miniatyrsol som belyser hela karet. Det jag hade önskat mest är en "vit" LED med perfekt blandning för djurens trivsel, så behöver man inte bry sig om ljusblandningen längre. Detta kanske finns? Även om blandningen såklart som alltid är en kompromiss.

 

Det jag helst vill ha, graalen är ju det här:

 

41329652-transparent-water-ripple-sand-waves-and-sunlight-glare-sea-floor-background.jpg.47b3b720ca54adfdab9e5ebe34dee430.jpg

 

Det lugna vandrande skimmret som dansar över akvariet.

 

Jag har varit nära att återskapa det men behöver experimentera mycket mer. Men än så länge så behöver jag alltid höjd för det, ofta över en meter.

 

Ett annat problem är ju våra flöden i akvarierna. Som regel vill vi ha en helt hysterisk yta på karen, ofta ska det i princip "koka" verkar det som. Detta ger för mig ganska hysteriskt intryck, det är lite jobbigt för mina ögon. Jag hade sådant ljus ganska länge i mina kar, tryckte det var det rätta. Men nu idag kör jag en coral care som är ungefär 15 cm från ytan. Det ger ett förhållandevis platt ljus, jag tycker inte det är dött dock. Några av mina SPS har gott om självskuggning med stammar som dött i botten. Men då jag sitter brevid akvariet flera timmar varje dag så är det ganska skönt att de är ganska lugnt och harmoniskt.

 

Man ändrar ju sig då och då för att testa nya saker, jagar trender. Så det är ju bra att det går byta när det sker 🙂

 

Om vi ändå är inne på ljussättning med så har jag en till åsikt:

 

Våra akvarium är uselt ljussatta...Inte för tillväxt dock. Men för att se på fisken.

 

Problemet är att vi placerar lampan rakt över akvariet. Detta för att maximera spridning och korallerna brukar sitta mestadels i mitten.

 

Det som är dåligt med detta är att vi inte ser fiskarna bra större delen av tiden.

 

Det beror på att den sidan av fisken vi ser på är nästan alltid bara indirekt upplyst, den får bara direkt ljus på sig om den befinner sig i akvariets bakre halva. Då hamnar lampans ljus direkt på fisksidan vi ser. Detta är inte så uppenbart när vi ser på akvariet med ögonen men om man börjar försöka fota fisken eller filma så upptäcker man fort att det är rejält utmanande att få fisken att ha en normal exponering utan att akvariet ser ut att explodera i ljus. Jag märker även detta på min chromis tex. Beroende på vinkeln jag ser fisken i så har den fina röda och gröna nyanser i fjällen. Men oftast ser den bara ljusblå ut.

 

Fiskarna har en stor tendens hos mig att hänga mestadels vid rutan och det är där problemen är som värst.

 

... Detta har jag absolut ingen vettig lösning på dock utan att få lamporna i pannan 🙂 Det är en kompromiss inte ens jag vill göra. Men det är ett faktum.

 

Kan man montera lamporna lite mer snett riktade mot akvariet och mindre centrerade rakt över akvariet kan man troligtvis förbättra situationen. Men på mitt och trådskaparens akvarium som man kan se från bägge sidorna så är det inget riktigt alternativ. Istället får ljuset bli, som alltid, en kompromiss.

Postat

Jag har mina främre lampor vinklade innåt akvariet av den anledningen.

 När jag någon gång i framtiden uppgraderar till en peninsula så tänker jag ha två rader av lampor som båda är vinklade in mot akvariet 

  • Gilla 2
Postat
1 timme sedan , Oscarhaglund skrev:

Jag har mina främre lampor vinklade innåt akvariet av den anledningen.

 När jag någon gång i framtiden uppgraderar till en peninsula så tänker jag ha två rader av lampor som båda är vinklade in mot akvariet 

Under min tid med Ghl mitras som var väldigt dålig spridning på (dåliga reflektorer ) gjorde jsg samma med 3 st prime hydra. 

Postat
1 timme sedan , mikoto skrev:

Jag har många och starka åsikter om ljus som estetik, men de är ganska oklara och min efterforskningar är än så länge för oklara för att skriva för konkret.

 

Men grundtanken är fortfarande klar och den är att nästan alla akvarier är uselt ljussatta 🙂 Inte för tillväxt dock.

 

Funktionen av skimmer och skuggor är enkel. Alla dessa linser etc är i stort sett en stor kompromiss. Hur mycket skuggor man får och formen från de är främst beroende av avståndet mellan lampa och vattenytan. Desto större avståndet är desto bättre ljusspel och dynamik kommer du få i ljuset.

 

Men detta är något väldigt få vill gå med på, mest för att vi har lamporna hängandes öppet och du kommer få ljusstick i ögonen. Det blir även viktigare att fokusera ljuset så att det hamnar mestadels i akvariet.

 

För mig så är det viktigaste ljusblandningen när lamporna använder flera olika färger på LED. Det är det jag ogillar mest, när man riskerar att få regnbågsmönster på sanden eller olika delar av akvariet har olika färg. Det har blivit bättre men desto skarpare ljuset är desto värre brukar det bli. Här var tex en ensam MH lampa överlägsen, du har en i princip miniatyrsol som belyser hela karet. Det jag hade önskat mest är en "vit" LED med perfekt blandning för djurens trivsel, så behöver man inte bry sig om ljusblandningen längre. Detta kanske finns? Även om blandningen såklart som alltid är en kompromiss.

 

Det jag helst vill ha, graalen är ju det här:

 

41329652-transparent-water-ripple-sand-waves-and-sunlight-glare-sea-floor-background.jpg.47b3b720ca54adfdab9e5ebe34dee430.jpg

 

Det lugna vandrande skimmret som dansar över akvariet.

 

Jag har varit nära att återskapa det men behöver experimentera mycket mer. Men än så länge så behöver jag alltid höjd för det, ofta över en meter.

 

Ett annat problem är ju våra flöden i akvarierna. Som regel vill vi ha en helt hysterisk yta på karen, ofta ska det i princip "koka" verkar det som. Detta ger för mig ganska hysteriskt intryck, det är lite jobbigt för mina ögon. Jag hade sådant ljus ganska länge i mina kar, tryckte det var det rätta. Men nu idag kör jag en coral care som är ungefär 15 cm från ytan. Det ger ett förhållandevis platt ljus, jag tycker inte det är dött dock. Några av mina SPS har gott om självskuggning med stammar som dött i botten. Men då jag sitter brevid akvariet flera timmar varje dag så är det ganska skönt att de är ganska lugnt och harmoniskt.

 

Man ändrar ju sig då och då för att testa nya saker, jagar trender. Så det är ju bra att det går byta när det sker 🙂

 

Om vi ändå är inne på ljussättning med så har jag en till åsikt:

 

Våra akvarium är uselt ljussatta...Inte för tillväxt dock. Men för att se på fisken.

 

Problemet är att vi placerar lampan rakt över akvariet. Detta för att maximera spridning och korallerna brukar sitta mestadels i mitten.

 

Det som är dåligt med detta är att vi inte ser fiskarna bra större delen av tiden.

 

Det beror på att den sidan av fisken vi ser på är nästan alltid bara indirekt upplyst, den får bara direkt ljus på sig om den befinner sig i akvariets bakre halva. Då hamnar lampans ljus direkt på fisksidan vi ser. Detta är inte så uppenbart när vi ser på akvariet med ögonen men om man börjar försöka fota fisken eller filma så upptäcker man fort att det är rejält utmanande att få fisken att ha en normal exponering utan att akvariet ser ut att explodera i ljus. Jag märker även detta på min chromis tex. Beroende på vinkeln jag ser fisken i så har den fina röda och gröna nyanser i fjällen. Men oftast ser den bara ljusblå ut.

 

Fiskarna har en stor tendens hos mig att hänga mestadels vid rutan och det är där problemen är som värst.

 

... Detta har jag absolut ingen vettig lösning på dock utan att få lamporna i pannan 🙂 Det är en kompromiss inte ens jag vill göra. Men det är ett faktum.

 

Kan man montera lamporna lite mer snett riktade mot akvariet och mindre centrerade rakt över akvariet kan man troligtvis förbättra situationen. Men på mitt och trådskaparens akvarium som man kan se från bägge sidorna så är det inget riktigt alternativ. Istället får ljuset bli, som alltid, en kompromiss.

Ja som solen o naturen blir det aldrig. För mig är naturen det vackraste. MHI inte långt efter och Kessil med densed Matrix väldigt likt MHI o tack vare alla dioder på liten punkt ingen risk för disco. För mig är den metoden överlägsen och att inte alla gör så kanske handlar om utvecklingskostnader? Är ju inte särskilt svårt att bygga en ljusramp o slänga in dioder med lite mellanrum inom en ganska stor kvadratisk yta. 
Får därmed en känsla av att rätt många lampor är hastverk och inte färdigutvecklade. Kessil imponerar för det krävs ku en helt egen design och robot för att bygga en hel egen densed Matrix. 
 

men, även med naturligt ljus som MHI o möjligen Kessil (enligt min smak alltså) så när solen komwme in i karet framför allt belysning som rena skämtet;-)

 

Håller med om att vi överdriver cirkulation med hysterisk yta. Lite lagom o därmed också då lagom glitter. 
 

ljus  e kul just för att det finns nog mkt kvar att utveckla där 🙂

 

 

Postat

Alltså problemet är ju lite att havet inte bara har en punktljuskälla, men att hela atmosfären reflekterar ljus tillbaka, och du har ju enormt kraftigare ljus som bryts med vattenytan och vågorna, samt reflekterar av sanden och andra ytor.

 

Att bara köra en punktkälla som Kessils, visst det ger intrycket av ett naturligt kontrastförhållande, men ljusstyrkan är avsevärt lägre, och det är där det blir problem med att SPS kroraller skuggar sig själva, och vävnaden i de skuggade partierna dör från ljusbrist. Det jag vill säga är att skuggorna i havet på en solig dag, har generrelt avsevärt högre PAR-värde än i våra egna kar.

 

 

  • Gilla 1
Postat
2 hours ago, mikoto said:

Det jag hade önskat mest är en "vit" LED med perfekt blandning för djurens trivsel, så behöver man inte bry sig om ljusblandningen längre. Detta kanske finns? Även om blandningen såklart som alltid är en kompromiss.

Det pratades en del om plasma som ljuskälla för tio år sedan, vet inte om det ledde någonstans? Med LED kan man möjligen ställa in de vita lysdioderna på max, och sedan bara komplettera med lite av de övriga (blått och en aning rött?).

 

Quote

 

Det beror på att den sidan av fisken vi ser på är nästan alltid bara indirekt upplyst, den får bara direkt ljus på sig om den befinner sig i akvariets bakre halva. Då hamnar lampans ljus direkt på fisksidan vi ser. Detta är inte så uppenbart när vi ser på akvariet med ögonen men om man börjar försöka fota fisken eller filma så upptäcker man fort att det är rejält utmanande att få fisken att ha en normal exponering utan att akvariet ser ut att explodera i ljus. Jag märker även detta på min chromis tex. Beroende på vinkeln jag ser fisken i så har den fina röda och gröna nyanser i fjällen. Men oftast ser den bara ljusblå ut.

 

Fiskarna har en stor tendens hos mig att hänga mestadels vid rutan och det är där problemen är som värst.

 

... Detta har jag absolut ingen vettig lösning på dock utan att få lamporna i pannan 🙂 Det är en kompromiss inte ens jag vill göra. Men det är ett faktum.

 

Jag har funderat på att montera en svag dekorationsbelysning på utsidan av akvariets kortsida just av denna anledning. Kanske en diffus LED-panel? https://www.hornbach.se/p/led-panel-eglo-turcona-450x450mm-20w-2600lm-4000k-vit-98902/10277958/

Postat
4 timmar sedan, Alexraptor skrev:

Alltså problemet är ju lite att havet inte bara har en punktljuskälla, men att hela atmosfären reflekterar ljus tillbaka, och du har ju enormt kraftigare ljus som bryts med vattenytan och vågorna, samt reflekterar av sanden och andra ytor.

 

Att bara köra en punktkälla som Kessils, visst det ger intrycket av ett naturligt kontrastförhållande, men ljusstyrkan är avsevärt lägre, och det är där det blir problem med att SPS kroraller skuggar sig själva, och vävnaden i de skuggade partierna dör från ljusbrist. Det jag vill säga är att skuggorna i havet på en solig dag, har generrelt avsevärt högre PAR-värde än i våra egna kar.

 

 

Ja, skuggorna i havet har säkert högre PAR. Givetvis är naturen överlägsen 👌

Postat (ändrat)

Finns mig veterligt ingen vit led som innehåller allt eftersom tekniken är helt annorlunda. En vit led åstadkoms genom att man har en blå led och gul fosfor. Den blåa leden gör att den gula fosforn lyser gult och när man blandat gult o blått ljus blir det för ögat vitt. Men med mkt dåligt CRI då det endast innehåller blått o gult som våglängd. Därför behöver en bra armatur som skall återge alla färger korrekt komplettera sina vita dioder med grönt o rött som separata dioder. 
En annan  teknik att få vitt ljus är rgb dvs att blanda blått grönt o rött i lika ”halter”. Det ljsuet får bättre CRI men inte perfekt. 
 

en MHI är ju en värmestrålande kropp och endast en sådan kan avge alla våglängder (fast med olika tyngd) och endast i sådana fall är egentligen kelvindiskussionen korrekt. 
 

som tur är klarar sig fotosyntesen med ganska få våglängder så ur den synpunkten är det enkelt att bygga en led armatur. Men att samtidigt för högt CRI, liv i ljuset och inte alltför mkt skuggor, det krävs mer. Jag tror densed Matrix är modellen och tack vare bra reflektorer och flera ljuspunkter övervinner man skuggning som kan betyda något negativt. 
Alternativ en hybrid och där visade ju BRS att en kombo mellan Kessil och kanske T5 löser det mesta. Isåfall kanske ganska lite T5 då man behåller glittret. 

Ändrat av jonasroman
Postat

En enkel blandning av gul och blått borde väl bli ett grönt ljus?

 

Jag har inte dykt så djupt på fosforskikten i LED men din förklaring låter inte helt korrekt 🙂 Fosforn är väl inte ett färgskikt riktigt utan ett material som reagerar med våglängden från det blå basljuset och omvandlar det till längre, blandningen påverkar resultatet. Vi behöver röda våglängder med för att uppfatta ljus som "vitt", inte bara blått och gult(och grönt).

 

Fosforskikt användes ju även i T5, fast där var ju basljuset ultraviolett istället för blått som är standard på LED.

 

Högt CRI är väl även det ganska löst med LED, Yuji har ju chip som verkar vara väldigt goda på återgivning av färger.

 

Jag har iaf ett akvarium som har enbart en vit LED ovanför sig(50W) och bortsett från att det ser urtrist ut så växer det i det, mina skivanemoner har börjat breda ut sig ganska mycket och de stackars spsbitar jag kastat i har med börjat få tillväxt. Det akvariet var från grunden bara tänkt att vara ett refugie, så jag ville bara ha ljus över det.

 

Men det visar ju att även med en taskig gårdsbelysningslampa från Rusta så kan man växa koraller. Det borde inte vara så utmanande att förbättra den situationen ganska dramatiskt.

Postat
9 timmar sedan, jonasroman skrev:

 

men, även med naturligt ljus som MHI o möjligen Kessil (enligt min smak alltså) så när solen komwme in i karet framför allt belysning som rena skämtet;-)

 

 

Solen kryper in i karet här på förmiddagarna under vintern. Tar över hela showen i ca 30 min och fiskarna ser helt fantastiska ut i det ljuset. Mina AI hydror är rena tramset i jämförelse... 

  • Gilla 1
Postat
9 timmar sedan, kaptenen skrev:

 

Solen kryper in i karet här på förmiddagarna under vintern. Tar över hela showen i ca 30 min och fiskarna ser helt fantastiska ut i det ljuset. Mina AI hydror är rena tramset i jämförelse... 

precis. På ett sätt lite nedslående. Samma erfarenhet. Tänk om man en dag kunde ordna nåt sorts arrangemang med speglar eller glastak så man får solen så mkt som möjligt 

Postat
11 timmar sedan, mikoto skrev:

En enkel blandning av gul och blått borde väl bli ett grönt ljus?

 

Jag har inte dykt så djupt på fosforskikten i LED men din förklaring låter inte helt korrekt 🙂 Fosforn är väl inte ett färgskikt riktigt utan ett material som reagerar med våglängden från det blå basljuset och omvandlar det till längre, blandningen påverkar resultatet. Vi behöver röda våglängder med för att uppfatta ljus som "vitt", inte bara blått och gult(och grönt).

 

Fosforskikt användes ju även i T5, fast där var ju basljuset ultraviolett istället för blått som är standard på LED.

 

Högt CRI är väl även det ganska löst med LED, Yuji har ju chip som verkar vara väldigt goda på återgivning av färger.

 

Jag har iaf ett akvarium som har enbart en vit LED ovanför sig(50W) och bortsett från att det ser urtrist ut så växer det i det, mina skivanemoner har börjat breda ut sig ganska mycket och de stackars spsbitar jag kastat i har med börjat få tillväxt. Det akvariet var från grunden bara tänkt att vara ett refugie, så jag ville bara ha ljus över det.

 

Men det visar ju att även med en taskig gårdsbelysningslampa från Rusta så kan man växa koraller. Det borde inte vara så utmanande att förbättra den situationen ganska dramatiskt.

Nej det blir vitt. Skillnad o blanda ljus respektive färg 

 

man säger nog att en vit diod därför har ett CRI på 80% 

tror rgb är lite bättre särskilt om du slänger in en ”amber” diod. Då får du nog ett ganska högt CRI på RGB ljus. 

Postat
11 timmar sedan, mikoto skrev:

En enkel blandning av gul och blått borde väl bli ett grönt ljus?

 

Jag har inte dykt så djupt på fosforskikten i LED men din förklaring låter inte helt korrekt 🙂 Fosforn är väl inte ett färgskikt riktigt utan ett material som reagerar med våglängden från det blå basljuset och omvandlar det till längre, blandningen påverkar resultatet. Vi behöver röda våglängder med för att uppfatta ljus som "vitt", inte bara blått och gult(och grönt).

 

Fosforskikt användes ju även i T5, fast där var ju basljuset ultraviolett istället för blått som är standard på LED.

 

Högt CRI är väl även det ganska löst med LED, Yuji har ju chip som verkar vara väldigt goda på återgivning av färger.

 

Jag har iaf ett akvarium som har enbart en vit LED ovanför sig(50W) och bortsett från att det ser urtrist ut så växer det i det, mina skivanemoner har börjat breda ut sig ganska mycket och de stackars spsbitar jag kastat i har med börjat få tillväxt. Det akvariet var från grunden bara tänkt att vara ett refugie, så jag ville bara ha ljus över det.

 

Men det visar ju att även med en taskig gårdsbelysningslampa från Rusta så kan man växa koraller. Det borde inte vara så utmanande att förbättra den situationen ganska dramatiskt.

T5 bygger på samma princip. Högenergiljis dvs blått som gör att fosfoen lyser. Man kan på ett lysrör tef köra flera fosforbeläggningar (trifosfor) o få ett bättre vitt ljus men fortfarande är det liksom led punktvåglöngder i viss mån. 
 

glödljus är den enda ljuskällan som direkt från scratch har 100 i CRI. MHI likaså om kelvin ligger runt 5500 K. (Solljus) 

Postat
11 timmar sedan, mikoto skrev:

En enkel blandning av gul och blått borde väl bli ett grönt ljus?

 

Jag har inte dykt så djupt på fosforskikten i LED men din förklaring låter inte helt korrekt 🙂 Fosforn är väl inte ett färgskikt riktigt utan ett material som reagerar med våglängden från det blå basljuset och omvandlar det till längre, blandningen påverkar resultatet. Vi behöver röda våglängder med för att uppfatta ljus som "vitt", inte bara blått och gult(och grönt).

 

Fosforskikt användes ju även i T5, fast där var ju basljuset ultraviolett istället för blått som är standard på LED.

 

Högt CRI är väl även det ganska löst med LED, Yuji har ju chip som verkar vara väldigt goda på återgivning av färger.

 

Jag har iaf ett akvarium som har enbart en vit LED ovanför sig(50W) och bortsett från att det ser urtrist ut så växer det i det, mina skivanemoner har börjat breda ut sig ganska mycket och de stackars spsbitar jag kastat i har med börjat få tillväxt. Det akvariet var från grunden bara tänkt att vara ett refugie, så jag ville bara ha ljus över det.

 

Men det visar ju att även med en taskig gårdsbelysningslampa från Rusta så kan man växa koraller. Det borde inte vara så utmanande att förbättra den situationen ganska dramatiskt.

Ja det växer nog för du har ju blått bakom det vita. Men särskilt bra är det nog inte. Där har vi ju kommit långt däremot med led ramperna. Vi vet vilka blå våglängder algerna vill ha. Är ju enkelt o täcka upp där. Där har faktiskt Kessil enligt BRS det mest jämna spektrat. 
sen är ju rött bra med dom vi vet för fotosyntes och det saknas ju helt i tex AI blade. Förstår inte hur dom tänker. 
rött behövs ju inte mkt men varför chansa? Vi vet ju att klorofyll har två peakat. Blått o rött. 
 

sen kan nog grönt o gult förutom att ge bra CRI ha en viss biologisk funktion. I alla fall kanske om man vill skapa pigment. 
men blått är förstås det allra viktigaste. 
 

korsllee som lever ytligt på revet miste skyddsduk mot rött ljus också. Därför kanske rött behövs för att stimulera solskydd /pigment. Möjligen har infrarött ljus en viss effekt med. Det får vi ju inget i LED men dock i solen samt från MHI

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...