Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2016-03-31 i alla kategorier

  1. Liten kvällsbild ifrån gårdagskvällen.
    3 poäng
  2. Ngr saker till om CO2-tvätten med sodalime/Divesorb: 1) Det spelar ingen roll hur mkt media man har i reaktorn beträffande effektivitet. Medians mängd styr bara hur länge det håller. Så länge det bara finns ngt media kvar, aldrig så lite, så verkar co2-tvätten med full effekt ut till sista kornet. Så det är enkelt att se när mediat skall bytas på pH-kurvan. 2) mediat behöver ej fuktas. Det innehåller redan 20% vatten 3) mediat kan ej regenereras. När mediat är förbrukat har det ombildats till kalciumkarbonat. 4) om man har media med indikator blir den lila, MEN den färgen vattnas ur så med tiden blir mediat vitt igen men är förstås fortfarande förbrukat. Så låt er ej luras av att indikeringen går tillbaka till vitt. 5) Som em tumregel så räcker 1 liter Divesorb om luften genom den går med 1000l/h och CO2 halten i denna luft är 600 ppm, i 2 veckor. 6) En höjning med pH på 0.15-0.2 enheter är vanligt. Det ger teoretiskt en ökning av kalkbildningen med 40%! 7) alla akvarium får någon form av pH höjning eftersom utvädring mot luft med 0 ppm CO2 sker, dvs oavsett ursprungssituation ökar man alltid CO2-avgången i någon mån. Men mest effektiv är den om man har höga halter av CO2 i vattnet och/eller höga halter CO2 i luften där skummaren står 8) CO2-tvätten är beroende av en hyffsat stor skummare då den ju "enbart" tvättar den luft som dras ner i skummaren såklart. Så med liten skummare som drar mindre luft blir effekten lägre.
    2 poäng
  3. Ja, inga problem. Synd att den låter lite väl mycket bara.
    1 poäng
  4. Jag beställde från ett företag i UK......vad heter dom hmm. Tror det var domhär: http://shop.reefculture.co.uk/product-category/marinepure/ Frakten var dock ganska dyr, typ 300-400kr för båda produkterna.
    1 poäng
  5. Spännande, vart får man tag på blocken?
    1 poäng
  6. Har redan testat det men det blev inte bättre. Kom ihåg att jag hade en mp10 liggande som jag inte trodde kunde fästa på 12mm glas. Nu sitter den i karet och blåser på.
    1 poäng
  7. Hade samma igår på min och verkar allvarligt enligt vortech länken här: http://ecotechmarine.com/faq/troubleshooting/q-my-pumps-driver-is-blinking-what-do-the-different-led-error-codes-indicate Men jag ryckte ur strömkabeln ur styrenheten och stoppade tillbaka den och den har gått sedan dess. Kan också ha varit så att jag tog loss torr delen från våtdelen och satte ihop dom igen. Prova du också.
    1 poäng
  8. Röd/grön blink är en felkod som betyder att något stallar motorn. Ta isär våtdelen och se så att inget tar emot någonstans.
    1 poäng
  9. Det rullar på nya fiskar och nya koraller. Kommer lägga upp lite bilder snart. Dock såg jag en krabba klättra runt på min hystrix och mumsa polyper. Snabb som en blixt fick jag tag i den men den höll i sig för livet. Efter en stund fick jag släppa då jag inte ville bryta av min hystrix. Fick tag i den igen och kunde nog lyfta stenen så hårt höll han, dock är han 2 ben fattigare nu så han kan nog inte hålla i sig lika hårt nästa gång. krabba 1 Lundisen 0
    1 poäng
  10. Trisst med pumpen.....du har pm
    1 poäng
  11. Ja, det är svårt att veta varför den inte trivs. Har totalt 6 fiskar varav 2 av dem är clownfiskar. Det kan mycket väl vara så att Kenyaträdet stör den. Jag ska nog antingen försöka flytta den eller se till så att den flyttar sig själv, vill helst inte flytta kenyaträdet då den drivs så bra där den är nu. Tack för ditt utförliga svar! [emoji4]
    1 poäng
  12. Det blir som du säger Larry , det blev ett "dyrt kranvatten". Det är mest kranvattnet jag är orolig över, ringde kommunen i går och frågade om bla fosfathalten som inte fanns redovisad på deras hemsida. De var som frågetecken över fosfatvärdena visste ingenting. Kör igång osmosen i morgon. Mitt regnvatten är faktiskt rätt ok odlar Disa orchideer i det ,de är extremt extremt känsliga för olika salter och svårodlade, regnvattnet har ibland varit 0 uS ( alltså inga joner i ). -Absolut inget mer kranvatten. Så här får det bli: - Karantän- Nytt salt med osmosvatten -sedan ny test Q:1 dagen efter blandningen. - Stora karet - Nytt salt med Osmosvatten - test A:1 dagen efter blandningen --Låter det gå ett tag -sedan ny test A:2 , A:3 , A:n.... ca osv med några veckors mellanrum.
    1 poäng
  13. tror jag delvis kan svara på min egen fråga: En nitratreaktor är en komplicerad balansgång mellan tillgång på mat (kolkälla) och tillräckligt syrefrihet, men ej för mkt syrefrihet. Om allt är optimalt fungerar den suveränt med 0 i nitrat på utvattnet. Men dels behövs en inkörningsperiod, på, enligt olika manualer jag idag läst, 4-8 veckor. De första 2 veckorna finns förstås för mkt syre i reaktorn initialt varvid nitraten ej reduceras hela vägen till kvävgas utan stannar som nitrit. När nitrit på utvattnet är 0 så är reaktorn mogen att startas upp med flöde på inslangen, som då skall ligga runt 0.5-1 liter/timma (varierar på modell). Tanken är att akvariets volym skall passera reaktorn på mellan 14-28 dagar. I aqua medics reaktor används "deniballs" som är lite som dagens biopellets, dvs inbyggd kolkälla på den yta som bakterierna skall växa på. Därmed behöver denna nittratreaktor baserat på deniballs efter 8 veckor ej matas med extern kolkälla. Men innan dess behövs det extern kolkälla. Tricket sen för att efter ca 8 veckor får den att fungera är att ha lagom flöde o lagom matning(vilket alltså sker automatiskt i just denna modell). Är flödet för stort blir syrenivån för hög o nitrat reduceras ej till kvävgas utan bara till nitrit. Är flödet för lågt blir nitratredutkionen så effektiv(till kvävgas) så nitrat tar slut och sulfat används istället varvid svavelväte bildas. En del mäter redox inne i reaktorn för att utifrån den reglera flödet genom reaktorn. Jag har förstått det som att redox bör ligga mellan -250mv- -50mv. Om redox alltså går under -250mv bildas det så småningom svavelväte, och om redox ligger över -50mv stannar nitratreduceringen på nitritstadiet. Ja...här har vi väl anledningen till att man hellre kör en DSB som kräver 0 skötsel...men om "din" DSB ej är tillräcklig(eller att du inte har nån alls) samt har dominans på nitrat kontra fosfat, så måste man göra nåt. Jag skall fundera lite till, men ev testar jag.
    1 poäng
  14. Vad tror ni om placeringen? Den sitter liksom mellan 2 st stenar på pelaren, undra om den kan ha fastnat? Skickat från min iPhone med Tapatalk
    1 poäng
  15. Jo, det gör det säkert. Så länge den inte är tillagad eller processad.
    1 poäng
  16. Otroligt fint och smakfullt, mitt favoritkar på SG. [emoji106][emoji4]
    1 poäng
  17. Jag har ytterst lite kalkalger i mitt akvarium. Har väldigt låga näringsvärden. Omätbar fosfat och näst intill transparent vid salifert nitrattest. Kör kalkreaktor och tillsätter 2ml kolkälla på 800 liter. Värden idag låg på: KH 7,8 MG 1320 CA 420 Sjunkit på 3 dagar från KH 8,6 MG 1390 Ca 450 Kan tacka Divesorb för högre PH och förbrukning. Får hålla kolla på KH eftersom jag vill ligga på 8,2-8,4 igentligen.
    1 poäng
  18. Tänk positivt! Du ar potential för världsrekord i överlevnad för sjöhare i akvarium
    1 poäng
  19. Ok. Försök mäta minst en gång i veckan ifall du ska hålla acropora. De är löjligt känsliga mot KH som svajar. Jag mäter var annan eller var tredje dag normalt sett. Det behöver ju dock inte vara svajande KH som är boven. Om du har en anemon eller något annat som kan bränna korallen så kanske det är det
    1 poäng
  20. Lite pvc hemma nu i allafall blir 2*20 ner och 16mm upp [emoji4] Skickat från min E6653 via Tapatalk
    1 poäng
  21. Det går ju räkna massa kul på det här med ackumulerande ämnen från kranvattnet. Min åsikt är att det nog inte är några bekymmer alls egentligen för nästan alla att blanda bytesvattnet med kranvatten. Men, har man något i kranen som inte är vettigt i för stora mängder så är det absolut vettigt att ersätta avdunstat vatten med osmos vatten. Om man gör vattenbytena med kranvatten och det inte blir kasst av de kommer det troligtvis aldrig bli kasst av det i framtiden heller om man inte ersätter avdunstat vatten med mer kranvatten, då kan det bli mer spännande. Detta är också beroende på hur noggrann man är med att byta vatten och vilken frekvens man byter det i. Jag lekte lite i excel med detta och skapa några olika exempel frekvenser. Om man byter ganska ofta så ser ni att värdet stabiliserar sig efter tag och håller sig ganska lågt. Men om man är dålig på att byta vatten så ser ni i den kolumen att det springer iväg ganska kraftigt. Då får man göra några stora byten för att komma ikapp sedan... Så vill man begränsa sitt osmos användande så är det absolut bäst att använda den till påfyllnad av vatten snarare än vattenbytena. Det värdet håller sig ju teoretiskt knäppkonstant.
    1 poäng
  22. Hej hej - här bor jag
    1 poäng
  23. Tack och hoppas det smakade Tackar! Tack Larry! Ja men när ungarna slutat använda det 2m långa skåpet fullt av leksaker så... jag har en plan
    1 poäng
  24. Tack Axel! Ja oftast är det väldigt fördelaktigt med ett fraggkar. Nackdelar är att det är rätt tidskrävande och dyrt. Får se hur jag gör framöver med den delen. Några macro från fraggkaret med: Spathulata Millepora Sol Amarillo SSC
    1 poäng
  25. Tack @Moose Jag fick PM om topdown på den acron så här kommer det Om det är någon som vet vad det är så skriv gärna det!
    1 poäng
  26. Varit nere i källaren och pulat lite i fraggkaren bland annat nu på morgonen. Hittade denna lite i skymundan som jag inte riktigt vet var den kommer ifrån Tror den har rejäl potential att bli något alldeles extra. Blev nu lite sugen montera den i visningsburken.
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+01:00
×
×
  • Skapa Ny...