Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2017-05-10 i alla kategorier

  1. Denna hobby skulle inte vara lika fascinerande om inte alla problem som man stöter på under tiden, det är det man fastnar för. Det är det jag älskar och vill uppleva själv. Trots dina problem så ser ditt akvarium väldigt fint ut. Kämpa på!
    2 poäng
  2. Härligt! Så en förbättring från svagt missljud som är ohörbart när skåpet är stängt? Det låter ju helt underbart Kul!
    1 poäng
  3. Får revidera mitt svar lite, tänkte på det nyss när jag stängde pumpen inför matning, den har faktiskt sluta vina helt och hållet. Kör dock på ca 60% nu jmf med 30% som jag gjorde från början.
    1 poäng
  4. Vinandet höll på att vinna över mig precis. Höjde volymen på tvn och då känner jag att gör jag det så har pumpen vunnit. Tog en drastisk åtgärd - virade lite tunn filtermatta runt den med hjälp av tre seriekopplade stripes. Lite tystare är den allt! Ljudkurvans absoluta "topp" har liksom dalat litegrann..! Ska hålla koll på värmeutvecklingen nu den närmsta timmen, men mattan är så sjukt tunn, ca 4mm, så det känns som att vattenutbytet runt chassit lär ske ändå.
    1 poäng
  5. Massor av problem koraller dör .. cyano och dino. Har stäng av allt konstigt. Back to basic. Inget kol. Ingen remover inga spårämnen förutom kalcium och kh. En dag senare så var vattnet klart iaf. Alltid ngt. Har fått ändra om scapen en del.
    1 poäng
  6. Jag startar för närvarande upp mitt kar med red sea mature och det verkar gå relativt bra än så länge (är inne på vecka två). Är just nu på affärsresa några dagar men när jag kommer hem kan jag posta hur mina värden har artat sig under tiden jag kört. Ska dock tilläggas att jag startar karet med en blandning av död och levande sten samt levande sand. Jag skulle anta att din cykel kommer vara lite mer trögstartad än min då det borde finnas mindre nedbrytbart organiskt material på död LS. Sent from my iPhone using Tapatalk
    1 poäng
  7. Plastkärl utan svets Tack för den @Lasse Mvh Kim
    1 poäng
  8. För att skapa ammonium så måste organiskt material brytas ner. förutsättning är då att det finns organiskt material. Min erfarenhet är att död sten ofta har väldigt lite organiskt material - speciellt efter en behandling som din. Problemet med att starta med hjälp av bakterieproducerad ammonium (oavsett metod - låta LS dö eller sätt in döda räkor) är att det tar en liten tid att starta processen och att den sedan är ostyrbar. Om man startar en med en fisk direkt efter någon dag så får man dels en direkt ammoniumproducent samt kan styra mängde med hjälp av hur mycket man matar. Fiska börjar nämligen att utsöndra ammonium via gälarna direkt efter det de får mat och utsöndringen minskas direkt när de inte får mat ja - jag tycker du kan starta ditt kar nu. Känner till lite för lite om Red Seas Mature Kit Jag har inte under de senaste 11 åren som saltvattensfisk någonsin rengjort en sten som jag stoppat in i mitt akvarium vid start - varför - jo min åsikt är att det blir billigare att låta naturen sköta mognaden än att använda en massa kemiskt/biologiska metoder. jag vill ha lite näring i början så systemet kommer igån biologiskt - jag tillsätter till och med nitrat ibland. MVH Lasse
    1 poäng
  9. Finns ett gäng olika typer av dino (drygt 2000 artar?), finns en tråd på reef2reef som innehåller extremt mycket information och bilder på många vanliga arter. Har du tillgång till mikroskåp så vore det ju värt att försöka identifiera vilken typ av har I staterna pratas det mycket om diatomfilter exempelvis som är effektivt i att reducera antalet dinoflagellater. Jag kör den billiga varianten med filtervadd innanför överriningskammarna som jag byter varje morgon, den är då vanligtvis full med dinoceller och helt brun.
    1 poäng
  10. Nej va tråkigt! Gällande mitt vävnadssläpp så är jag säker på att det kom sig av min så gott som nollade fosfat. Har inte förlorat en acro sedan jag doserade upp den. De som tagit skada efter att jag doserade KH2PO4 är de som redan var svaga och täckta av dino. Vill minnas att du bytte sand och pump nyligen. När mitt kar flyttades i februari så trivdes all bra som fan. Alla mina 30 acrofraggar / kolonier satte fötter o färgade ut helt galet fort, sen la jag i sand o då bröt hela helvetet ut med cyano, dino you name it. Tog ur sanden o manuellt tog bort all dino jag kunde dagligen o allt hämtade sig kanon bra. dinon helt borta i 2 veckors tid så jag hade i sand igen (grundligt tvättat samma sand då den bara var i 2 veckor), väteperoxid badade sanden och allt. Sanden var i 3-4 dagar o kanonfin, korallerna mådde toppen. dag 5 såg jag lite dino som jag snabbt sög ur och dag 6 var det det tillbaks överallt. Tror det handlar om att sanden när den är ny är omogen och troligen absorberar näring o andra ämnen som ställer till det. Jag ser en klar förbättring av att dosera kh2po4 och samtidigt se till att NO3 inte nollas.
    1 poäng
  11. wow vilka fina bilder Jag har cyano, men sugit ur allt men kommer tillbaka, men det blir mindre och mindre..stängt av allt rött i belysningen som kan trigga alger
    1 poäng
  12. 1 poäng
  13. Vilken härlig färg du fått fram på: Jag skulle vilja se denna när den acklimatiserats i det riktiga karet då den har en spännande färg!
    1 poäng
  14. Nyfött barn och renovering har hållt mig ifrån akvariet ett tag. Det tuffar dock på bra men jag har gjort lite justeringar på cirkulationen nyligen. Tror även min tricolor kejsar noppar på mina spser för sen den och några andra fiskar åkte ner i karet så har jag haft dålig PE i visningsburken och jag tyckte mig se den noppa på en montipora idag. Hur som helst.. här kommer lite bilder. Acropora microlados som snart ska upp i visningsburken SSC Acropora microclados som också ska upp snart samt som jag kommer sälja fraggar av inom kort Acropora echinata/turaki (you tell me) Pocillopora sp Acropora suharsonoi som börjat se fräschare ut än den tidigare gjort. Se tidigare bilder Acropra sp (möjligen hyacinthus) som tappat mkt av sin PE. Troligtvis (förhoppningsvis) pga noppade kejsare
    1 poäng
  15. Har inte hänt mycket på denna front men fick iaf för mig att prova göra en enkel s.k. "shadow box" eller upplyst bakgrund istället för enfärgat. två skivor plexiglas, en vitmålad och en "frostad", blå led-list och lite aluminiumfolie. Om man orkar hålla bakrutan ren så tycker jag resultatet blev helt ok. Blir en helt annan djupeffekt! Svårt att fota blåljus med telefonen, ser mycket bättre ut i verkligheten
    1 poäng
  16. Jag har inte varit i Indonesien men i många andra tropiska vatten, både västerut och österut. I Sydostasien är ytvattnet ofta runt 28-30 grader, men oftast inte där korallerna växer. På några meters djup faller temperaturen ganska snabbt, redan på 6-10 meters djup känner man att det är något lite svalare. Det drar dessutom mycket strömmar i vattnet, dessa strömmar håller väldigt varierande temperatur. Ibland kan man frysa till rätt rejält när kallare djupvatten kommer upp när man snorklar eller dyker i tropikerna. I Västindien är vattnet generellt kallare än i Sydostasien. Mitt i Indiska Oceanen är temperaturen mitt emellan kan man säga, och där finns också de finaste reven. Jag håller med Daniel, 25-26 grader är nog optimalt i våra saltvattenakvarium.
    1 poäng
  17. De flesta djuren vi har i våra kar är kallblodiga, deras metabolism går alltså upp och ner med temperaturen. Med högre temperatur så kommer altså djuren att "leva snabbare". De växer snabbare, men äter och åldras också snabbare. De blir även mer aktiva. En sak till att tänka på är att varmare vatten löser syre sämre, effekten av det förstärks av att fiskarna andas fortare och behöver mer syre desto varmare det är. Detta är en ganska begränsande faktor för temperaturen, fiskarna kvävs när det blir för varmt. I vissa fall kan det även bli så att när metabolismen ökar för mycket så hänger inte kroppen med och fiskarna svälter ihjäl för de hinner inte äta tillräckligt fort jämfört med hur kroppen förbränner. I slutändan är det därför egentligen fördelaktigt att ha det så kallt som möjligt i karet. Mer syre, lugnare fiskar och mindre matning krävs. Man får även en bättre marginal framför allt på sommaren när temperaturen kan stiga lite grann. Jag tror att 25-26 grader är en utmärkt temperatur för de flesta av våra fiskar, jag har 27 grader ca i mitt akvarium. ...Utom i det kylda karet, där har det ca 14 grader :-) Min ena fisk där gick i 23 grader en längre period men han smalnade bara av sakta men säkert trots att han åt som en häst i det karet. Nu när han går i kylan igen så börjar han se vettig ut igen stackaren.
    1 poäng
  18. jag, och alla av mina bekanta som bygger själv, använder 2x3 tum och bygger en stomme och sen klär jag in hela skapelsen i mdf. limmar och skruvar ihop allting. har även byggt bänkar av golvspånskivor som jag spacklat och målat och sedan satt på färdiga ben i stål.
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+01:00
×
×
  • Skapa Ny...