Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2019-09-17 i alla kategorier

  1. Läxan i saltvattensakvariumsporten är att ha reaktionsförmåga lägre än en sengångare? Kämpar med ett nitrat kring 30 - 40 ppm. Nitratreaktor är installerad och en lång väntan på att den ska kicka in tar vid. Chaeto-odlingen i sumpen går lite sådär. Vill gärna brista och hamna i impellrar på skummare och returpump om man rör i den..?
    3 poäng
  2. Fick det nya objektivet! Det är fortfarande kanonsvårt att ta bilder av fiskarna men nu har jag en hyffsad chans iaf. Största hindret är att de aldrig kan vara still så autofokus är lite slö och bilden blir ofta förvrängd då jag helst fotar med stativet och fotar i besvärliga vinklar. Men det var rätt kul! Här är en bild av min ena Chrysiptera Rex, de är fina frökenfiskar Lasse lura på mig. Den här har ett litet mörkt märke som syns på bilden så genom det kan jag skilja de. De här är de tuffaste i akvariet, det är de som bestämmer.... Här är min lilla Scopas kirurg. Den är lite tunn men äter väldigt bra och pickar ganska konstant i karet. Tyvärr skulle han prompt vara framme vid framrutans hörn hela tiden. Där den är absolut besvärligast att fota. Nästan inget ljus och bilden blir förvrängd. Men man ser de fina prickarna i ansiktet. Här är en av tångräkorna, de verkar börja begripa att de ska stanna ute i själva akvariet. Nyper något hemskt på händerna om de får chansen. Lite klumpiga och trampar i korallernas polyper men annars är de trevliga. En extrabild på kirurgen och en räka.
    3 poäng
  3. Min åt både flingor, pellets och fryst mat; men den hade väldigt svårt att hävda sig mot de andra fiskarna, så oftast fick den ingenting om jag inte grävde ner pellets i sanden åt den. Mat som låg ovanpå botten missade den helt, som om den saknade luktsinne. Mat som svävade fritt i vattnet lyckades den fånga, men oftast missade den målet.
    1 poäng
  4. Sexguttata brukar äta cyano.
    1 poäng
  5. Frågan är om 2 sandvändare funkar i ett 200 liters, vet ej. Min gick efter flingor etc oxå men..... Mvh Kim
    1 poäng
  6. Det krävs nog filterstrumpa, skum eller vad för att få bort synliga partiklar. Som städpatrull gör den nog mer skada än nytta tror jag. Dels äter den snabbt upp alla smådjur i sanden, dessa smådjur tror jag är gör mer nytta som städare än Valenciennea. Dessutom äter egentligen inte Valenciennea detritusen från sanden (en del får de visserligen i sig av misstag), det mesta virvlas bara upp i vattnet för att sedan sjunka tillbaka till botten igen (om det inte fastnar i ett mekaniskt filter först).
    1 poäng
  7. Det beror väl helt på hur högt den måste pumpa och hur stort ditt akvarium är. Till ett 60cm högt akvarium på en normal ställning så behöver den lyfta ca 1,5 m. Då kommer den leverera ungefär 750 liter i timmen i bästa fall. Med avdrag för kranar och böjar så sjunker detta. Räkna med att du bör ligga mellan 1-5 ggr akvariets volym i flöde. Kolla in grafen på denna sidan om du vill ha en bättre siffra för din pumphöjd: https://www.shop-meeresaquaristik.de/Pumps-and-pump-equipment/Tunze/Tunze-e-jet-and-other/TUNZE-Silence-PRO-recirculation-pump-1073-020::5496.html?
    1 poäng
  8. Den kommer att fortsätta, det är liksom det den ska göra med sitt liv Däremot borde det bli mindre grumligt, OM du har någon metod för att bli av med det mekaniskt.
    1 poäng
  9. Råkade visst bli en kejsare till snubblade över en som gått i akvarie några år redan alldeles i närheten
    1 poäng
  10. Håller liv i tråden. Sista två bilderna visar en jämförelsebild på en cyhapstrea som tagit sig bra från fraggplugg.
    1 poäng
  11. Ja det är en låååång väntan men det är värt det?
    1 poäng
  12. Åhh underbart! Längtar tills mitt akvarium är färdigt för levande. (Håller på med uppstart än så länge) Skickat från min SM-G935F via Tapatalk
    1 poäng
  13. Mina gröna stjärnpolyper verkar inte bry sig?
    1 poäng
  14. Skönt att höra. Då kan man skaffa ett clown par med gott samvete. Skickat från min SM-G935F via Tapatalk
    1 poäng
  15. Det är väldigt sällan korallen eller anemonen störs så mycket att de blir direkt lidande.
    1 poäng
  16. Mina gröna stjärnpolyper verkar inte bry sig?
    1 poäng
  17. Jag tänkte precis fråga samma fråga, men tänkte att jag kunde låna denna tråden istället. Vad tycker korallerna om att ha clowner som gosar med dom? Är det inte risk att koraller tycker det är lite störande? Skickat från min SM-G935F via Tapatalk
    1 poäng
  18. I stort sett allt som är mjukt och går att gosa med. Vanliga ersättare är euphyllia, men det är ganska ofta man ser att de bor i zoanthus, palythoa eller andra mjuka koraller. Dessutom är det precis lika vanligt att de inte bor i någon korall alls utan de bara hänger i ett hörne av karet, t.ex. kring en streamerpump eller en algmagnet. De behöver alltså definitivt ingen anemon
    1 poäng
  19. Våra clowner har fattat tycke för vår gröna stjärnpolyp, där goar de omkring och verkar ha det bra?
    1 poäng
  20. Mina clowner bor både i Sacrophyton och Euphyllior.
    1 poäng
  21. Skickat från min SM-G960F via Tapatalk
    1 poäng
  22. livlöst men okey. det kommer att bli bra. Här är mitt nystartade efter 4 veckor ungefär MVH Lasse
    1 poäng
  23. Ditt foto är nog fel - visar en röd vätska och en tom burk. Men det är precis som Stig säger - mätning av NH3/NH4 behövs inte göras om du startar rätt. Här är en metod som har fungerat 100 % och där mäts inget i början. Nitrat (NO3) är också onödigt. Jag mäter inte nitrit (NO2) heller men är det någon parameter som jag skulle rekommendera till en osäker person så är det nitrittesten. De brukar vara tillförlitliga och visar om andra steget kommit igång eller inte. Men det är en smaksak. Vissa gör som Stig gör - använder nitrattesten men vet att den mäter nitrit i början. Välj ett märke för den test du vill göra och lär dig metodiken med det märket. På grund av många olika saker så visar olika märken olika värden. Du är egentligen inte så intresserad av det absoluta värdet som det relativa värdet (ändringar sedan förra mätningen) MVH Lasse
    1 poäng
  24. Det finns egentligen ingen större anledning att mäta ammonium och nitrit i ett nystartat kar. Som Danne skrev omvandlas ammonium till nitrit och sedan till nitrat. Bakterier sköter detta och de förökar sig säkert som amen i kyrkan. Efter en månad är det bara nitrat kvar. Som Lasse skrev fungerar inte nitrattestet i närvaro av nitrit riktigt. Det visar då alldeles för mycket. Testar man regelbundet på nitrat i början visar det först ingenting sedan mer och mer för att sedan snabbt sjunka till ett lägre värde. När det stabiliserat sig är det praktiskt taget ingen nitrit kvar i vattnet. Det brukar ta mellan 1 vecka och 2 månader. Har du levande sten från ett akvarium i drift går det fort. Har du använt torr sten går det långsamt.
    1 poäng
  25. Om du mäter nitrat (NO3) i ett vatten med nitrit (NO2) så får du ett felaktigt resultat på grund av mätmetoden. Det är alltså ingen anledning att mäta nitrat (NO3) innan du har 0 i nitrit (NO2). Omvandlingen (nitrifikationen) går till så här NH3/NH4 -> NO2 -> NO3 MVH Lasse
    1 poäng
  26. Jo, först har du bara ammonium, sen när det bildats tillräckligt med bakterier så omvandlar de am till nitrit. Sen när det bildats tillräckligt med andra bakterier så omvandlar de nitrit till nitrat. När allt är som det ska så finns det så mycket bakterier att am och nitrit är så lågt att det inte kan mätas med tester innan de omvandlats "ett steg upp". Nitrat behöver man sedan ta bort, det omvandlas inte till något utan bara växer och växer.
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa Ny...