Hej och välkommen!
Inte alls, nackdelen är främst att utrustningen syns och tar plats inuti karet. Möjligen kan man dölja den bakom t ex en Back To Nature-modul. Påhängsskummare verkar inte vara så vanligt numera, men det finns inneskummare som funkar bra (t ex Tunze 9012), även om urvalet av skummare för placering i sump är mycket större. Externa filter typ Eheim brukar inte användas, de fyller ingen egentlig funktion till saltvatten. Möjligen kan algreaktorer köras som external filter (istället för att stå i sump).
Utan sump: inneskummare, värmare, ett par streampumpar och sensor för automatisk vattenpåfyllning.
Med sump: ytavrinning och streampumpar i visningskaret; skummare, värmare, sensor för automatisk vattenpåfyllning och returpump i sumpen. Du kan även ha algrefugium i sumpen och odla t ex Chaetomorpha. Konstruktion av sump finns det flera sidor om på internet, det är viktigt att planera kapaciteten rätt för att undvika översvämning.
Man kan köpa kar med förborrade hål, eller borra hål i karet själv och limma/skruva fast PVC-rör ner till sumpen. Det finns en del intrikata lösningar på ytavrinningarna för att minska oväsen och undvika översvämningar. Vid ytan behövs ett galler för att hindra djur att ta sig in.
Alternativt kan man köpa en hävertbaserad ytavrinning, t ex Tunze overflow box som jag använder, då slipper man borra.
En tredje lite mer ovanlig variant är att placera sumpen högre än karet, och pumpa upp vatten till den, sedan får det rinna tillbaks av gravitationen. Man skall däremot absolut inte pumpa ner vatten till en sump under karet, det medför alldeles för stor risk för översvämning.
Vilken slags filter?
Det beror på kranvattnets kvalitet i just din bostad (jag använder inte osmos personligen), nybyggda ledningar kan eventuellt avge koppar, och även egen brunn eller kommunalt vatten kan ibland innehålla andra oönskade ämnen. Annars är mitt intryck att amerikaner använder osmos minst lika mycket.
Detta är mest av bekvämlighet, annars räcker det att fylla på sötvatten för hand 2-3 ggr/vecka.
Mjukkoraller kräver inget särskilt förutom ljus och vattenrörelse, stenkoraller däremot förbrukar mycket kalcium och alkalinitet vilket behöver tillsättas (det finns även här flera lösningar i av olika komplixitet och prisklasser).