Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2021-03-03 i alla kategorier

  1. Tack! Ja, vi brukar åka iväg ett par veckor ibland. Ställ ner skummaren till torr skumning. autofeeder skaffat en större tunna för ATO som kan tas fram och ställas vid karet vid dessa tillfällen Sen om man har nån släkt, vän, granne som kan titta till det ett par ggr i veckan så är det ju ett plus, och kanske kan mata lite fryst då.
    2 poäng
  2. Vad roligt. Hittade några Bangaii yngel I refugiet. De har haft tur och åkt över överrinningen till refugiets säkerhet. Nu blir det artemianauplier till dem, men de får gå kvar i refugiet ett tag..
    2 poäng
  3. Har faktiskt inte rest någonstans sedan jag skaffade mitt nuvarande kar. Risken med att be andra vakta karet kan vara att de matar för mycket, men det beror förstås på personen. Att använda en extra stor ATO-behållare skulle kunna leda till översvämning ifall det uppstår något fel med ytavrinningen, så vid längre resor kanske det är säkrare att be en pålitlig akvarievakt fylla på vatten istället? Jag råkade ut för att hela ATO-behållaren tömdes en gång just när jag var bortrest (pga dålig hembyggd ytavrinning), men som tur var rymdes hela volymen i karet så det blev ingen översvämning och djuren klarade sig.
    1 poäng
  4. Det är som andra har varit inne på här med semestern. Med lite teknik och en snäll granne/vän/ familj kommer man långt. Har man inte så krävande djur och koraller så kan man klara sig på bara tekniken men ändå bra att nån tittar till det då och då
    1 poäng
  5. Min snåla plan är att återanvända befintlig ram och lägga en ny, förstärkt skiva ovanpå. Så här är det tänkt: Nu när jag ritat upp det ser det lite vingligt ut, fast det går ju att förankra i betongväggen. Får eventuellt fundera lite till.
    1 poäng
  6. Jag borde kanske varit tydligare, första gången jag hade discus misslyckades jag på betydligt kortare tid än vad jag har haft saltkaret . Detsamma gäller första gången jag försökte mig på ett riktigt tätplanterat växtakvarium. Håller med övriga angående resor. Kan vara bra att få stabila värden i akvariet innan långresa så första tiden är det kanske mindre lämpligt. I övrigt skulle jag vara noga med att välja fiskar som äter torrfoder eller som klarar sig på det som finns i akvariet. Jag har tre olika autofeeders i olika prisklasser som jag haft på olika kar och alla har fungerat bra. En kamera är ju en fin bonus också. Köpte precis ett kamerakitt för att övervaka helt andra djur hemma och blev förvånad över hur fina filmer det blev från en kamera för en femhundring.
    1 poäng
  7. Nu brukar jag inte vara borta så länge åt gången men 4 veckor hade jag bara haft någon till att mata och fylla på aton med vatten. Skrapa rutan hade med varit bra. Mitt kar hade klarat sig bra med detta.
    1 poäng
  8. 1 poäng
  9. SPS till vänster och LPS till höger , Lps är lite vresiga eftersom jag möblerat om lite får se hur det ser ut om några dagar. Ska ta och limma ihop en pelare på vänstersidan vill ha lite mer höjd där och fiskarna gillar att simma igenom "bågar" har jag märkt genom åren Foto utan filter med mobil och tack @Thomas Salt för de fina korallerna
    1 poäng
  10. Jag är långt ifrån den mest erfarna men har lite samma bakgrund som dig med väldigt mycket sötvattensakvarium genom åren. Startade ett saltkar på 220 liter + sump för 4-5 månader sedan. Köpte ett begagnat paket med ett fyra år gammalt akvarium helt i optiwhite och relativt ny teknik av bra märken för 5000 så det behöver inte kosta så mycket. Har lagt en del pengar på uppgraderingar av bland annat belysning men hade egentligen inte behövt detta utan är till stor del prylnörderi. Det enda "nödvändiga" jag köpt till är hoppnät och en del testutrustning. En ok begagnad doserpump får du för en femhundring. Lägger ca 1,5 timmar i veckan på praktisk skötsel. Denna tid läggs främst på matning, att skrapa rutor och tömma skummare. Några reflektioner så här långt: Jag är glad över att skummaren var rejält tilltagen, detta ger mindre behov av frekventa vattenbyten. Hårda koraller är inte alltid svårare än mjuka om du doserar Mg, Ca och karbonater. Enkla lps som caulastrea och euphyllia men även vissa montiporor och "nybörjar-sps" som milka och liknande har så här långt varit väldigt problemfria. Jag (och om man läser här många andra) har snarare problem med för låga halter nitrat och fosfat än för höga. Detta hade jag inte väntat mig efter mina erfarenheter från sötsidan. Om intresset finns att lära sig så är det inte svårare än de mer utmanande fiskarna på sötsidan som diskus. Klart du ska testa salt, otroligt kul
    1 poäng
  11. Man kan slippa doserpumpar om man använder Tropic Marin CarboCalcium. Jag har testat det i några månader nu och doserar lösningen i ATO-behållaren istället 2ggr/vecka. Effektivare och enklare än kalkvatten. För att förenkla tekniken ännu mer kan man hoppa över en sump. En inneskummare stjäl väl inte mycket mer utrymme i visningsdelen än många ytavrinningar till sumpar? Däremot måste man förstås placera även värmarna i visningsdelen. Vill man odla chaetomorpha för näringsexport så kan iofs en sump vara bra, men det finns även externa algreaktorer (tex Tunzes) som inte kräver sump, även om de kostar en del. Man kan även dosera kolkälla (vodka eller ättika) för näringsexport utan sump, men överdosering kan vara en risk då.
    1 poäng
  12. Jag har samma tankar som dig Kajjan. Jag har inte tid att hålla på flera timmar i veckan med karet därför kör jag bara mjuk och lps koraller. Lite fisk för att inte belasta för mycket eftersom jag inte byter vatten så ofta. Jag har haft det nuvarande karet i 3 år. Eller iaf samma innehåll fast karet är utbytt. Matar 1-2 gånger om dagen Tömmer skummaren 1 gång i veckan Skrapar rutan när det behövs. Vatten fylls på med hjälp av en ato. ca 5-15 min jobb om dagen. När jag började renovera förra huset så stod karet i källaren 7-8 månader och jag hade inte tid eller ork att hålla på med det. Jag matade, tömde skummaren och bytade vatten 2 gånger tror jag. Allt växte och verkade trivas. Självklart ska man inte vanvårda men att man inte byter vatten en gång i veckan ser inte jag som en risk. Jag har 200l+40l sump 2 clowner 3 chromisar 1 pepparmint räka och massa eremiter,snäckor etc. koraller Euphyllia ca 60 huvud Läderkoraller Stjärnpolyper Anemon Kina ledarmatur 1 jebao streamer wavemaker Skummare Returpump. Ato med osmosvatten
    1 poäng
  13. Jag har hållt på i 20 år och haft allt från tekniktunga SPS kar till som nu, ett lättskött kar med endast mjukisar. För mig är inte "pillandet" det roliga, det får mig snarare att tröttna och känna att jag inte orkar hålla på med följden av att karet blir misskött och nedlagt. Ett kar med fokus på fisken och lättskötta mjukisar som inte kräver samma millimeterprecision som SPS för att trivas är mer min melodi just nu, jag har som kaptenen ovan föreslår endast en skummare, returpump, två bra streamers, en fosfatreaktor och "helt OK" belysning, kostnadsmässigt kan ju belysningen bli väldigt betydande men då mjukisar inte har samma krav så kan man utan dåligt samvete skaffa sig nåt som inte är "top notch" eller begagnat från en äldre generation. Jag har även om det kanske inte behövs också en 4 kanalers doserpump för tillsatser.. Jag byter sällan vatten, skrapar rutorna 3-4 ggr i veckan, matar varje dag, tömmer skummaren nån gång i veckan och byter fosfat/aktivt kol media 1 gång i månaden och tycker det är så skönt att inte behöva lägga mer tid än så på att njuta av mitt lilla rev.. Jag har inga bra bilder på datorn men kolla https://www.instagram.com/uvreef/ för hur det ser ut.
    1 poäng
  14. Du får avgöra om det jag skriver är kompetent eller inte Jag skulle inte säga att jag har galet mycket teknik till mitt akvarium och jag lägger nog ner max 2-3h på det per vecka i rent underhåll (matning fisk 2-3ggr per dag, skrapa rutor, rengöra skummare, byta filtervadd, testa vattnet osv). Hade jag inte haft mestadels SPS så hade jag nog kunnat minska tiden än mer. Så länge du hittar en alternativ väg till näringsexport annat än vattenbyten som primär åtgärd för det så börjar du tjäna tid på allvar. Det enda man behöver vara medveten om är att beroende på hur karet tuffar på och mår så kan det ibland krävas mer av en. Men låt säga att du hittar ett reefer 350 eller dylikt. Till det "räcker" det med en schysst skummare, returpump, två ordentliga streamers/gyres och en belysning så kommer man långt på det i ren teknikväg. Doseringspumpar skulle jag också säga är bra att ha om du tänker ha en del stenkoraller. Som du säkert vet så kan det bli hur dyrt som helst, men sålänge du letar runt på begagnatmarknaden och inte väljer det dyraste varje gång så går det att komma igång sakta men säkert utan att det gör allt för ont i plånboken. Finns hur mycket djur som helst du kan ha i akvarier idag. Dock behöver just sjöhästar ofta ett artakvarium och punktmatning flera ggr varje dag. Inte något som passar för alla. Frogfishes har jag ingen erfarenhet av så där får någon annan gärna flika in. Med setup som beskrivet ovan kan du ha ett s.k. mixed reef utan större bekymmer. Fokus på LPS och eller mjukkoraller om du vill ha det lite enklare men ändå otroligt fint i akvariet. Välkommen tillbaka till en fantastisk hobby!
    1 poäng
  15. Självklar kan jag hjälpa er om ni behöver ha något tillverkat, efter att jag fått ordning på grejerna. Medans konstruktionen på hoppskyddet förfinats har jag gjort några skärmar till hydrorna i tomteverkstan, riktigt bra faktiskt tar helt bort sidbländningsfaktorn så jag kan ligga i soffan och njuta av burken på kvällarna.
    1 poäng
  16. 1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa Ny...