Gå till innehåll

Topplista

  1. MichaelE

    MichaelE

    Stödjande medlem


    • Poäng

      4

    • Antal inlägg

      1 199


  2. mikoto

    mikoto

    Stödjande medlem


    • Poäng

      2

    • Antal inlägg

      4 153


  3. stigigemla

    stigigemla

    Hedersmedlem


    • Poäng

      1

    • Antal inlägg

      15 756


  4. Lasse

    Lasse

    Hedersmedlem


    • Poäng

      1

    • Antal inlägg

      16 515


Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2022-10-24 i alla kategorier

  1. En liten märklig grej är att eftersom korallerna verkar må toppen av den nya doseringen så har de sugit i sig nitrat som aldrig förr. Detta ledde till att nitratet nästan nollades och således funkar inte nedbrytningen av Po4 som den ska. Jag testade mina värden igår och nitraten var på ca 1-2ish och Po4 på 0,132. Jag misstänkte nästan att så var fallet så jag började se spår av cyano på sanden. Nu ska det doseras nitrat och jag får hiva i lite rowaphos i en reaktor. Alltid är det något! Jag har även Blivit ombedd att testa den nya Aurora v12 från giesemann https://www.giesemann.de/en/light/led/aurora-v12 I princip samma modell som V8an jag kör idag men helt i led. Jag har i princip ingen erfarenhet av att enbart köra led så det blir intressant. Skillnaden är att jag kommer köra två 90cm enheter ist för en 150cm. Vi får se när de dyker upp med komponentbrist och annat elände hehe.
    3 poäng
  2. Du kan troligtvis dra bort mjukkorallen från stenen, ta ett grepp nära stenen och dra lite försiktigt och känn om den släpper något. Börjar den släppa någonstans kan du ta fingret eller något att bända lite försiktigt underifrån med för att hjälpa till. Ofta så lossnar de utan för mycket motstånd men har man inte gjort det innan kan det vara lurigt att känna vad som känns rätt. Du kan skära bort den med en vass kniv med. Försök undvika att "såga" loss den med kniven utan gör snittet i en rörelse. Annars får du ett fult sår på korallen som är svårare för den att läka.
    2 poäng
  3. Mjukkoraller är det lättast att klippa av med sax. Annars kan du använda ett rakblad men det brukar bli lite fumligt under vattnet tycker jag. Man klipper av fingrarna för att trimma ner korallen. Vill du så kan du ta dessa små bitar och lägga dem i en matlåda med lite korallkross och en plastnät över så kommer de att fästa där och bli nya koraller. Vill du få bort en av armarna så får du nog slå sönder stenen lite för att få loss den. Om du vill döda korallen så kan kan klippa av den och sedan skrapa bort det som är kvar. Det är dock lite synd kan jag tycka. Jag skulle ansa korallen och sedan göra fraggar av dem. Kanske kan du byta dem mot något nytt till ditt kar.
    1 poäng
  4. om du avser att ha låga näringsvärden i systemet, så rekommenderar jag varmt att du köper en Hanna Nitrat Checker HR (high range). denna är grym! personligen har äntligen slutat att gissa mina näringsvärden
    1 poäng
  5. Tack! Letade på forumet men hittade den inte efter femtielva olika sökningar
    1 poäng
  6. Kan det vara brännskador från någon annan koralls nässelcellstrådar? En del arter kan släppa ut trådar kanske en decimeter i vattenströmmen (om jag minns rätt), men jag vet inte hur eventuella skador visar sig.
    1 poäng
  7. Salthalten kan väl inte sjunka med tiden för att man fyller på sötvatten vid avdunstning? Saltet avdunstar ju inte. Mätfel tror jag mer på; jag hade sjunkande salthalt tills jag köpte ny kalibreringsvätska till min refraktometer, då visade det sig att den gamla kalibreringsvätskan hade för hög salthalt (pga avdunstning?). Skummaren minskar väl också salthalten, speciellt om man skummar blött?
    1 poäng
  8. Hej Karin, Skal blot kolla om dette er en Montipora eller möjligvis en Chalice? Ser ut som Monti, och jag har aldrig set en "dö" som på bildet, dom bryr sig inte om NO3 på 50, låg salinitet. Eneste jag kan komme på er at visse mjykkoraller kan slippe ut enorme mängder skit i vattnet i blant, eller at dom bliver attakteret. Börja med at flytte den, dom skal inte kunne dö med dom värden du har.
    1 poäng
  9. Jahopp, nu har jag kört RKS från modern reef i lite över en vecka och jag är imponerad. Jag har dagligen behövt dra upp dosen då korallerna slukar eländet något helt bisarrt. Jag verkar ha fått det att stabilisera sig på 170ml/24h vilket är bra mycket mer än annat jag har testat av samma koncentration. Det bör betyda att korallerna gillar läget. Med den positiva början kommer jag nog tillfullo gå över till deras system med salt, korallmat etc. På tal om koraller så fick jag hem ett par trevliga bitar förra veckan. De förlorade som vanligt lite färg i flytten men det kommer tids nog:
    1 poäng
  10. Hej, Visst är det både kul och väldigt roligt att sitta och titta på. Första fotot är taget 2021-08-02, andra fotot är taget idag 2022-10-14. Tycker det har växt väldigt bra, lite för bra, så har varit tvungen att fragga lite. Nu har jag problem maed att jag har för många fraggar. MVH Ronny
    1 poäng
  11. Det finns egentligen ingen större anledning att mäta ammonium och nitrit i ett nystartat kar. Som Danne skrev omvandlas ammonium till nitrit och sedan till nitrat. Bakterier sköter detta och de förökar sig säkert som amen i kyrkan. Efter en månad är det bara nitrat kvar. Som Lasse skrev fungerar inte nitrattestet i närvaro av nitrit riktigt. Det visar då alldeles för mycket. Testar man regelbundet på nitrat i början visar det först ingenting sedan mer och mer för att sedan snabbt sjunka till ett lägre värde. När det stabiliserat sig är det praktiskt taget ingen nitrit kvar i vattnet. Det brukar ta mellan 1 vecka och 2 månader. Har du levande sten från ett akvarium i drift går det fort. Har du använt torr sten går det långsamt.
    1 poäng
  12. Om du mäter nitrat (NO3) i ett vatten med nitrit (NO2) så får du ett felaktigt resultat på grund av mätmetoden. Det är alltså ingen anledning att mäta nitrat (NO3) innan du har 0 i nitrit (NO2). Omvandlingen (nitrifikationen) går till så här NH3/NH4 -> NO2 -> NO3 MVH Lasse
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa Ny...