Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2023-12-31 i alla kategorier

  1. Hur har det gått för dig korallerna och anemonerna jag hade för ett år sedan? siffror i bilden (man får nog förstora för att se). 1. Forest fire eller bubblegum montipora. Har fått byta plats men blivit rejält stor. 2, 6, 7. Grön fimbriphyllia (alla dog pga polyp bailout under en 5-6 månaders period) 3. Setosa. Brändes av en annan korall och dog. 4. Grön Euphyllia torch. Har delats till många huvuden. 5. Stylophora har blivit en rejäl koloni från i princip ingenting 8. Calustrea ena kolonin förlorades. Andra återhämtar sig i karantänskaret. Troligtvis tycker foxfacen om att äta den. 9. Favites/goniastrea eller nått liknande. Växer långsamt. 10. Symphyllia willsoni, flyttad och långsamtväxande 11. Monti digi blivit stor koloni från en liten pinne 12. Gorgonia, flyttad men inte växt mycket. 13. Rosa superfin acropora. Ändrat färg men växt nästan ingenting fram tills ett par månader tillbaka. Nu skjuter den många nya ”skott”. 14. Lila acropora. Gått från en pinne till en mindre koloni. 15. Bubbletip. Såld för att ge plats åt annat. 16. Cyphastrea, dubblat i storlek. Flyttad till mycket mörkare plats. 17. Lila goniopora. Försökt lossa den för att fragga men den har växt fast i stenen så går inte att få loss. Blivit jättestor, vet inte riktigt hur jag ska hantera det då jag inte vill ha sönder mitt scape då jag inte tror jag kan sätta tillbaka det. 18. Goni som köptes i butik. Den blev sämre och sämre och dog till slut. 18(2). Här var den en mandarin orange zoa också. Flyttad och har växt till 3x storlek. 19. Sarcophyton har fått flytta till karantänen pga platsbrist. 20. Calustrea flyttad till karantänen pga foxface. Växt 4-5x. 21. Någon slags chalice, inte växt alls. 22. Duncan har fått massvis med nya huvuden, minst 5x. Har däremot inte vuxit på längden. Väldigt kompakt. 23. Yuma. Delat sig till 10 eller så polyper. 24. Sinularia, nerklippt och flyttad då den är bra på att döda andra koraller. 25. Calustrea flyttat till karantänen pga foxface, blivit 3x stor. 26. Gsp, begränsad till sin sten. 27. Sarcophyton flyttad till karantänen pga platsbrist 28. Zoas som till slut börjat växa ordentligt 29. Gold fimbriphyllia, flyttad till karantänen. Nästan död, bara en pytteliten bebis kvar. 30. lobophyllia, gått från en till två huvuden. 31. Grön Rhodactis, inte hänt så mycket 32. Lila Rhodactis, inte hänt så mycket. 33. Montipora vietnamensis. Flyttad och bytt färg. Fraggad ganska mycket. 34. Clavularia, inte växt speciellt mycket.
    1 poäng
  2. Ursäkta dåliga mobilbilder. Jag tänkte det kunde vara intressant att se på året som gått. Så här såg akvariet ut för ett år sedan så här ser det ut nu Den största skillnaden är nog i belysningen. Jag har gått från att ha två maxspect jump m165 blue till att ha två xr15 blue g5, en reefbreeders, en kessil aw160 samt en varmvit vanlig ledlampa. Jag kör mycket vitare ljus (syns inte på bilden som är tagen på kvällen). När det gäller flöde så har jag bytt ut mlw20 pumparna mot alw30 samt gyre mot två aow16. När det gäller dosering så har jag gått från all for reef till huvudsakligen kalkwasser.
    1 poäng
  3. Du kan till att börja med exkludera alla joner som bara har 1+ , mycket svag affinitet till EDTA så där är jag helt säker på att du inte får någon konsumtion. Vi kan kika på affinitetsvärdet för olika jonerna men min gissning är spontant är att det inte har någon negativ effekt på några joner då det handlar om så oerhört små doser av EDTA.
    1 poäng
  4. Biopellets är ju bara en kolkälla som t. ex nopox eller vodka. Men de senare har fördelen att de är enkelt att ändra i en doseringspump. Med biopellets måste men plocka fram reaktorn, öppna den och lägga i / ta ur pellets. Och torka golvet sen. Jag skulle prova med alger från någon annans algreaktor.
    1 poäng
  5. Du behöver köpa rör och eventuella rördelar med 32mm diameter. De rören är menade att limmas med så du behöver även lim för PVC. Du skulle kunna använda slang med men du kommer nog inte göra det i praktiken. 32mm är den inre diametern i kopplingarna och den yttre diametern på rören. Så ska du ha en slang direkt på boxen så kommer den behöva ha en inre diameter på 32mm plus godstjockleken på kopplingen på boxen. Vilket blir en väldigt grov slang
    1 poäng
  6. klockren sammanfattning broder:-) Tänker exakt likadant, är med dig helt o hållet. Frågan e således om man inte skulle nästa gång försöka hitta ett prep som är komplexbundet med citronsyra istället. Alternativt göra ett recept själv? Gott nytt år Jonas
    1 poäng
  7. Haha, som SG förr... Kan bli blodigt... Jag tror vi har samma förståelse. Problemet är att prata om kemiska jämvikter utan att prata om kemiska jämvikter... Det är ju sällan allt eller inget som talspråket kräver och hela tänket handlar om halter. Jag tror så här: Enstaka dos av Fe-EDTA fungerar säkert väldigt bra. En liten del av järnet blir biotillgängligt genom enkel kemisk jämvikt samt till del att andra joner med lika hög affinitet som järn hoppar in järnets ställe, alltså andra spårelemet (ej Ca2+ eller Mg2+). Jag är övertygad att att den låga halt räcker eftersom organiserna har system för att ta upp extremt låga halter av järn. Sen kan man fråga sig hur lång tid det tar i ett helt stort akvariesystem att nå kemisk jämvikt, alltså den där platån när som uppnås efter 4 h i grafen ovan. Eftersom Ca2+ ich Mg2+ gör kinetiken långsamt (de binder och släppår EDTA hela tiden så att det tar tid för EDTA att hitta Fe2+/Fe3+) så kan jag tänka mig att med akvariesystemets stora vattensystem, pumpar och de låga halterna av EDTA och järn som vi använder att det tar väldigt lång tid. D v s när väl en järnjon lämnar EDTA och diffunderar iväg så är vägen tillbaka en sak som tar sin lilla tid i den stora akvarievolymen. När man sen doserar dag ut och dag in, eller vecka ut och vecka inså blir den - förvisso låga - EDTA-halten kanske ackumulerande. Man kan inte veta eftersom vi inte vet med vilken takt EDTA bryts ned i ett saltvattensakvarium. Går det t ex väldigt långsamt och man doserar rejält så byggs ju EDTA-halten upp. Och EDTA kommer nu att starkt komplexbinda inte bara järn utan även andra spårämnen: kobolt, mangan, nickel, zink - o s v. Deras biotillgänglighet minskar därmed jämfört med om att inte aggressivt doserat EDTA. Låter riskfyllt. Och som du säger, ICPn kommer inte att ge något svar för den analysen berättar inte om jonerna är komplexbundna med EDTA. Man kan ju tänka sig att detta är situationen hos @nike83 att järn nu förvisso finns biotillgängligt men att någon annan spårjon hindrar tillväxten av cheato p g a att EDTA komplexbinder den jonen. Mn2+ var ju en gissning.
    1 poäng
  8. jag minns faktisk det nu när du nämner det:-)
    1 poäng
  9. Ja, då är vi överens, mitt inlägg handlade just om den oerhört starka bindningen, och det skrev jag som "respons" till ditt uttalande om att EDTA direkt läcker ut järn(kanske citerar dig lite fel). Dels för det ju inte alls är så direkt, o dels är det mikroskopiskt lite, och det var min poäng. Men då är egentligen på samma bana, pratade nog bara förbi varandra lite. Nu då till grundfrågan, denna extremt låga halt som EDTA släpper, räcker den? Vad är vitsen att dosera ett preparat som till 99.7% är obrukbart? Javisst, med tiden släpper EDTA alltihop, men det handlar ju om tid, och med den affiniteten kan det ta evigheter och processen är helt okontrollerad. Vi kanske får alldeles för lite fritt järn, i o med EDTAs enorma affinitet. För den tävlar knappt med tvåvärda joner då ju affiniteten är så mkt högre för järn 3+. Det finns ju andra sätt att binda med lägre affinitet, jag tror (men vet ej just nu ) att med citronsyra binds det svagare (som du också nämner)? Är detta skälet till att det kanske inte alltid funkar med järnprep? Och vad gäller ICP är jag nästan helt säker(men det kan vi ta reda på) på att EDTA bundet järn kommer med i analysen. I en ICP maskin upphättas ju provet till 10000 K och den mäter ju rena atomer oavsett dess "ursprung". Borde nog oxidera bort EDTAN?. Läst om ljuseffekten, men det är väl mest UVljus? som vi inte har i våra lampor. Så håller med dig, järncitrat är nog bättre. Läste just en artikel av Randy H om detta:-) tack för givande diskussion, nu är SG som förr igen:-) haha Jonas
    1 poäng
  10. Blir varm av att läsa en sådan beskrivning av mig @Thomas Salt haha. Jag har nu påbörjat vatten bytes schemat, har tagit ett ICP test i samband med vanliga värden jag tar 1g/v. Ska bli intressant att se resultat på ICP innan och efter vatten byten! Jag är ganska säker att mina kalium värden stadigt kommer att sjunka (pga chaetomorphans upptag i samband med växt), så är nu i processen att efterforska de bästa sättet att tillföra kalium
    1 poäng
  11. För någon vecka sedan fick jag hem min beställning på red sea ato plus, red sea reef mat 500 och 1kg Maxpect nano-tech bio-sphere. Jag har haft höga no3 pga för lite sten och för högt vatten tryck genom sumpen. Jag var i kontakt med Salt i väst och hade ett långt och nyttigt samtal med Anton. Jag berättade om mina problem med karet och mina planer med reef mat och ato. Han lärde mig en hel del och kom med många goda råd. Idag blev det uppdatering av sumpen. Jag tömde sumpen och skrubbade och skrapade ren glaset på den. Jag införskaffade mig en rullfilter från red sea och red sea s ato plus. Jag modifierade sumpen med deras kit. Jag var jäkligt nervös för att sabba silikonet, man vill ju inte skapa läckor i onödan. Med det var väldigt lätt och tog ca en kvart. Hela operationen tog 5 timmar. Det som var jobbigast var att hitta rätt salthalt kontra nivån för ato körning. Sist jag mätte hade jag 1.025 ppm när ato startade. Nästa projekt blir att köpa mer Maxpect nano-tech bio-sphere Och kämpa vidare med att få bättre filtration och organisera sumpen bättre.
    1 poäng
  12. Det var ett bra tag sen jag uppdaterade min sida här. Karet rullar på och korallerna växer sakta med säkert
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa Ny...