Gå till innehåll

PerS

Stödjande medlem
  • Antal inlägg

    474
  • Gick med

  • Senaste besök

  • Dagar vunna

    4

All aktivitet

  1. Bra att det löste sig! Venturiventilen är kopplingen mellan luftslangen och pumpen. Det kan ibland bli kalkavlagringar i den som blockerar luftflödet, så den är bra att rengöra om man inte hittar nåt stopp i luftflödet nån annanstans.
  2. Stopp i venturin, luftslangen eller ljuddämparen?
  3. Varför inte borra hålen i botten lite högre upp så att du kan ha vatten i botten av burken för att fukta luften lite extra? Eller en slang uppifrån istället så luften bubblar genom vatten i botten av burken?
  4. Jag har råkat ut för två svullna magneter efter rengöring med ättika, så jag gick över till citronsyra och har inte haft några problem efter det.
  5. Jag håller inte med alla andra. Det fanns alltid ett gäng pinnar eller 'shrooms för 100kr/st på Företagsakvarium för 5 år sedan, men det ser man inte längre. Sen har jag bara hållt på med salt i 6 år, så jag jämför över ett väldigt kort tidsspann. Sen tycker jag att det saknas billig teknik i svenska butiker. Vill man inte ha wifi-styrning av alla pumpar och skummare eller oväderssimulering i belysningen så finns det mycket billig utrustning att beställa från utlandet som svenska butiker inte säljer.
  6. Kommer du åt dessa artiklar eller är det endast för betalande medlemmar? https://saltvattensguiden.se/articles.html/nybörjare/
  7. När man trycker ner så mycket ljus som koraller kräver så ökar vattentemperaturen, medan avdunstningen sänker temperaturen, så det är positivt i saltvattensakvarium för att hålla vattentemperaturen på en rimlig nivå. Sen måste vatten fyllas på regelbundet för att hålla salthalten konstant, men det finns mycket utrustning att välja på för att lösa det
  8. Min överrinningsbox såg likadan ut tills i somras när jag bytte packningar i alla rörkopplingar. I boxen gör de ju ingen skada, och i överrinningsröret (kallas det så?) där flödet var högt så var det väldigt rent och fint. Problemet var i nödröret som har inget eller väldigt lite flöde. Där var det helt igenväxt under vattenytan i sumpen, så det är nog bra att rensa nödröret regelbundet.
  9. Med "lång" gissar jag att du menar att mynning på slangen ska vara högre än toppen av behållaren
  10. Alla olästa inlägg: https://saltvattensguiden.se/discover/unread/ Alla inlägg från senaste till äldsta: https://saltvattensguiden.se/discover/
  11. Mer info om Sjöfartsmuseets bygge här (med start på R2R via länken i första posten): https://humble.fish/community/index.php?threads/swedish-fish-behind-the-scenes-rebuilding-a-public-aquarium.4580/
  12. Varför inte bara dra kablarna direkt ner till golvet bakom akvariet? Det låter inte speciellt snyggt att ha dem ovanför akvariet så att de syns. Är du rädd för stänk bakom akvariet så dra bort dem längs med väggen under bordet.
  13. Varför, är det inte en vanlig borstmask?
  14. Det är nog inte så vanligt att returpumpar har den funktionen, men många andra DC-pumpar har det. Är det på returpumpen du vill ha funktionen så kolla på Aqualink T1, vet inte om den funkar med just din modell men den ska funka med Jebao DCT/DCS/DCP/Crossflow/QP/OW, dvs även returpumpar.
  15. Det finns en massa olika, även från billiga tillverkare som Jebao; är det nåt speciellt som du är ute efter?
  16. Många tips i tråden som säkert är jättebra för att bli av med parasiter och sjukdomar, men orealistiska för många av oss i hobbyn. Jag hade gått på nike83s tips:
  17. Jag tror att du ska lyssna på dig själv från igår morse; gör inte för många förändringar på kort tid. Det har bara gått två dygn sen du doserade bakterier. Och att du inte får cyano i sanden kan tyda på att du har bra bakteriebalans i sanden nu, så cyanon inte kan konkurrera ut de andra bakterierna.
  18. Välkommen tillbaka! Med sand röstar jag för. Ett tunt lager bara så bakterierna får en enorm yta att etablera sig på, och det ser bäst ut med sand på botten
  19. Bra jobbat! Jag gjorde också en akvarieflytt från hemmakontoret till vardagsrummet för ett år sedan, och det är ett jäkla jobb! Men har du fått upp displayen och i med allt levande så kan du ju ta det lugnt med resten.
  20. Köper gärna om du kan skicka till Göteborg!
  21. Bra att dokumentet uppdateras löpande med intressant läsning! En tanke: Skulle man inte kunna dela upp det i två dokument; ett för nybörjare och ett för de mer erfarna? Om jag skulle starta ett saltvattensakvarium idag så hade jag nog blivit avskräckt av att läsa detta dokument, det känns väldigt avancerat för nån som vill ge sig in i hobbyn.
  22. Försöker du posta i köp-och-sälj-delen så måste du bli betalande medlem först
  23. Täck över dem så att de inte får tillräckligt ljus. Då börjar de vandra och är lätta att plocka bort från stenen.
  24. Men vad är syftet med produkten? Ska den ersätta matning till koraller med en lösning med rätt balans av N:P:C, dvs man ska inte ha fiskar som man matar med fryst, torkad eller färsk mat? Ska den sänka N och P så måste den ha ett överskott av C, dvs man kan nolla N och P.
  25. Så gör jag också, och har inte märkt så stor skillnad på gamla och nya test från Salifert, Red Sea eller Hanna, så jag känner inte igen att testen blir dåliga med tiden trots att det verkar vara koncensus i hobbyn.
×
×
  • Skapa Ny...