Gå till innehåll

Acuarios nya projekt 400L


acuario

Rekommenderade inlägg

Det ser jäkligt bra ut. Fintfint ljus. Är du nöjd med ljuset själv? mer blå ljus eller räcker det?

/Gustaf

Som det ser ut nu så behövs det inte mer blått men allt är rent och fint nu och nystartade kar ser alltid bra ut. jag är himla nöjd och måste säga att om det kommer att vara lika rent och fint så är LEdljuset mycket finare än både MH och T5

snyggt där skall det odlas spser ;)

hur blev glimmret?

hehe.. Nja det ska inte odlas sps'er men det vore som sagt tjänstefel att inte testa några fraggar under ljuset, Skivor och knappar är det primära för detta kar. Glimmret minskade betydligt när det blev så mycket rör men bättre än T5 i alla fall. Den som vill se det live är välkomna.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 243
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Spännande Jörgen!

Jag kommer gärna förbi o tittar nån gång..de där med ljus är ju svårt att få en uppfattning om via bilder. Skönt att du är nöjd..för visst va de lite nervöst att beställa 8500K utan att veta exakt hur de skulle bli?....det ser verkligen rent o fint ut på bilderna:)

Mvh

Jonas

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag hade en lång mailkontakt med tillverkaren innan och de försäkrade mig att ljuset skulle vara lite blåare än 6500k och det var det faktiskt :) har inte varit så nervös utan det var som jag hade förväntat mig och att jag beställde ett blått rör också för att lägg in lite mer blått var en perfekt avvägning som blev så bra som jag hade hoppats. Jag har jämfört rören med likadana 6500k hos Thore idag och det är skillnad men 6500k rören såg hur bra ut som helst över Thores akvarium också utan något blått rör! Skulle gärna vilja se hur 10000k ser ut också men minsta order för custom made är 5st.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Lite smolk i bägaren, det gäller PAR värderna. Bara 60-65 PAR nere vid botten och ca 100 vid korallen längst upp 10 cm under vattenytan. Till skivisar och knappar räcker ljuset nog till men knappast acroporor. Bara att köra på och låta tiden utvisa. Detta är ju ett experiment. Jag är trots låga PAR värden glad för ljuset är väldigt fint. Finns det något man kan mäta PUR med? PUR är ju egentligen det man ska bry sig om.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Är överlag nöjd med ljuset, Vita LED verkar ge ett mycket behagligt ljus för ögonen, även 6500k. Jag ångra dock att jag inte passade på att beställa något blått rör till för 2 blåa rör skulle bli lite bättre än ett då spridningen över hela ytan blir lite för ojämn men att beställa ett blått rör skulle kosta mer än det smakar då utgifterna runt omkring blir svindyrt, bankavgifter frakt kostar dubbelt så mycket som röret så att beställa ett rör är ingen idé´och jag behöver inte mer vita rör heller. Jag har en 2x24w T5 drossel liggandes och det bli lite billigare att bygga om rampen till en LED/T5 hybrid 6x17w LED 2x24w T5.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

För några månader sedan la jag en montiporapinne där det bara var pyttelite vävnad kvar efter den hade ramlat ner i en annan korall och jag la den under ett överhäng och där är det skugga och inte speciellt ljus alls, den har idag växt rikigt bra och mycket vävnad. Jag mätte upp PAR vid den och det var 60, så montipora kalrar sig tydligen bra under endast 60.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vad tråkigt att det blev så här med lite kräm med ljuset. Allt såg så lovande ut till en början men så är det tyvärr. Man måste testa för att komma med resultat.

Kommer du ihåg på den goa tiden typ 5-6år sedan å bla du sågade mig totalt med T5 det skall vara MH finns inge annat som gäller..

Kanske du är tidig med LED som jag var med T5 :skrattar:

Jag é nyfiken på detta men för glittrets skull just nu

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hehe.. för 5-6 år sedan var T5 inget vidare faktiskt men klart bättre idag. LED kommer kanske dominera om 5-6år och när alla akvarietillverkare som t.ex Arcadia, Deltec, Fauna Marine mm har utvecklat klart och tagit fram lämplig LED för våra behov. Jag har bara 119w på 0.64 kvm och jag kanske skulle ha 18- 20 rör 306 -340w för att kunna ha det mesta men syftet var att bara ha skivor, knappar och mjukisar och det klarar garanterat mina LEDrör av.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Klippt från:http://www.advancedaquarist.com/2005/8/aafeature#h6

Djup: 1m ...5m ...10m ...15m... 20m

PPFD 1640 .958.. 618... 436 ....316

Men korallerna överlever monsunen när det är mulet ungefär en månad i sträck.

Koraller från vattenytan brukar gå bra i akvarier med ungefär 500 PAR MH- ljus eller 300 PAR lysrörsljus. Jag tror att kanske ett något lägre värde från lysdioder skulle räcka på grund av sammansättningen av våglängder.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...