Gå till innehåll

Rekommenderade inlägg

Postat

Jag har oxå märkt att det blivit lite mjölkigt vatten och en grön hinna på rutorna. Kanske är inte biopelletsen den ultimata lösningen ändå. Innan jag började med biopellets i mitt gamla kar så har jag aldrig haft svårt att få koraller att trivas. Nu upplever jag att det är jättesvårt.

Tar ut biopelletsreaktorn idag och ska göra ett vattenbyte.

Hör av mig sen om jag märker någon förändring. Mvh,

Elin

  • Svar 1,1k
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Postat

Är detta ett tecken på överdosering kanske??

Har läst mycket i tråden och det verkar konstigt att endel får jättebra resultat och tycker det är jättebra och andra dödar allt dom har i sitt kar.

Använder ni pelletsen enligt instruktionerna eller efter hur ni själva tycker?

Att köra med för mycket pellets är väll lite samma sak som att hälla i för mycket vodka eller Näring till sitt zeovitfilter eller? Pelletsen är väll näringen. Kanske inte så konstigt att det går galet då..

man kanske inte ska sträva efter att ha så mycket pellets att man får 0 världen. Bara ha tillräckligt mycket för att bromsa upp uppbyggnaden av näringsämnen i akvariet.

Postat

Hej!

Jag använder bara 2.5 dl pellets och totala vattenvolymen är 900 liter. Det är mindre än lägsta rekomenderade dosen och ändå så negativa effekter.

Tycker att det verkar vara svårt att hitta rätt dos för pelletsen. En svår balansgång helt enkelt.

Mvh, Elin

Postat

Måste säga att jag känner igen dessa symptom... När jag först började med biopellets sjönk min nitrat / fosfat väldigt snabbt men nu efter några månader så har algerna börjat komma tillbaka sakta, nitratat har aldrig sjunkt under 5-10... Börjar seriöst fundera på att börja köra Zeovit metoden istället då den verkar mycket mer genomarbetad, men jag ska ge det lite mer tid, problemet jag har är att jag stressar för mycket :)

Postat
No comments :)

MVH Lasse

Hehe jag vet, Hur länge tycker ni är en rimlig chans för biopellets utan att man stressar för mycket? Jag har hållit på sedan jul nu

Postat
Men har du nog med pellets då?

Första två veckorna körde jag 50% av den rekomenderade dosen

Efter det körde jag precis vad de rekomenderade och ritade ett sträck på min reaktor med hur mycket pellets var i då.

För ca 3 veckor sedan så ökade jag dosen med 25% då min nitrat legat på samma sedan andra veckan.

Postat

Jag har haft pellets sedan förra sommaren och det har fungerat bra startade om mitt kar före jul och det är grumligt och har varit det länge men nu börjar det lägga sig.

Det va klart men sedan köpte jag fisk så jag fick mera nitrat och då började pelletsen att gå åt och det vart mera vit mjölkigt men det har lagt sig nu efter ca 2 veckor.

Så ta det lugnt och vänta ut det.

Postat

På rev ute i det vilda är ju bakterier den vanligast förekommande planktontypen, det känns som att biopellets kan vara revolutionerande för planktonätande djur i fångenskap som hårstjärnor och sjöpungar, för att inte tala om alla koraller!

Postat

Precis det är ju det man vill ha ett kar som nästan sköter sig själv.

Man skall inte behöva greja utan när man har lust det är ju då man inte tröttnar på hobbyn.

Postat

konstigt har använt bio Pelles i snart 6 månader har inte fått några problem koralerna blir bara större och fler anemonen har delat sig 3 gånger

Postat

Jag tog ut mina pellets idag. Har använt 4dl på 600L sedan sommaren. Hade först högt fosfat p.g.a att karet var nystartat, nitrattestet har alltid visat 0. Först fick mina koraller fina färger för att sedan sakta blekna. Nu har mina milliporor dött, min gröna staghorn har delvis dött, en caliendrum är alldeles blekt men ännu har den alla polyper kvar.Inga alger.

Några SPS:er har bra färg men växer dåligt. Kalkalger får man leta efter, men det beror antagligen delvis på den rätt starka belysningen. Min hystrix har väldigt klena och krokiga tillväxt-toppar och ser inte sådär välmående ut.

Min förtsa teori var nitratbrist. Försökte rädda situationen genom att dosera 6ml kaliumitratblandning (40g på 5dl) sedan en vecka tillbaka, men det har inte gett resultat. Kanske dosen varit för låg då jag fortfarande inte får utslag på mitt nitrattest?

Bytte även armatur och har nu en AM 3 x 250W + 4 x 80W.

Tillsätter balling light med FM:s spårelement (Aquafair:s salter). Matar med TM phyton och zooton i TM:s reef snow. Har en Ati BM 200 som skummar hyfsat. Använder 2dl kol som byts varannan vecka. Bra flöde och mätvärden som följer:

Ca 440

Kh 9,6

Mg 1500

Temp 25C-29C (morgon/kväll)

Ph 7,8 - 8,4 (morgon/kväll)

Po4: 0 (Hanna)

No3: 0 (Salifert)

Belysning: 10h T5 och 9h HQI

Top off är RO-kalkvatten

10% vattenbyten varje vecka med TM Pro Reef.

Tycker mig göra allt rätt men ändå blir det fel.

Någon som har en teori om vad som gått snett?

Postat

Hmm, har man "noll", på både fosfat och nitrat, KANSKE man skall ha mindre dos??

Vad vet jag, men mina värden är på väg ner med 1DL, och har snart halverat nitraten...

så jag kan tänka mig vad som skulle hända om jag körde större dos från början.

Sedan vet jag inte detta med aktivt kol, varannan vecka, jag skulle tro att 1 gång per månad räcker?

Som sagt jag är inget proffs, men någon som vet mer fyll gärna på.

Postat

Har använt BP (5 dl) i ett 600 l med samma resultat dvs mkt lågt PO4 + NO3 + blekta mjukkoraller och stagnerad sps tillväxt trots tillsats av AA och plankton + cyclopeez + fryst mat i mängder. Gav upp BP för ett par månader sedan när jag inte lyckades förändra situationen.

Du har en aning högt KH. Skall ligga mellan 6,5 och max 8.

mvh

N

Postat

Du har en aning högt KH. Skall ligga mellan 6,5 och max 8.

mvh

N

Är detta något speciellt just för biopellets? Vad jag alltid läst till mig så brukar 8-12 i KH. Vissa kör t.o.m. högre utan några märkvärdiga problem...

Postat

Nej, men ULNS akvarier har en rekommendation att inte låta KH vara över 8 annars finns risk för brända toppar, STN och dålig tillväxt . Det som kan orsaka blekning är att näringsnivåerna är för låga och man svälter korallerna. Försökte själv kompensera med massor av mat utan effekt dvs mätbara PO4 samt NO3 nivåer. Tog därför bort BP.

Alternativ är lågt jod som orsakar blekning. Kanske värt att testa?

N

Postat

Har inga problem i mitt kar och jag kör 2dl på runt 1200 liter vatten ;)

Bättre med för lite en för mycket.Allt växer bra.Fulalgerna påväg att försvinna.

Postat
Har använt BP (5 dl) i ett 600 l med samma resultat dvs mkt lågt PO4 + NO3 + blekta mjukkoraller och stagnerad sps tillväxt trots tillsats av AA och plankton + cyclopeez + fryst mat i mängder. Gav upp BP för ett par månader sedan när jag inte lyckades förändra situationen.

Blev det en stor förändring hos djuren när biopelletsen åkte ut? Och vad var tidsramen för denna förändring i så fall?

Postat
Jag tog ut mina pellets idag. Har använt 4dl på 600L sedan sommaren. Hade först högt fosfat p.g.a att karet var nystartat, nitrattestet har alltid visat 0. Först fick mina koraller fina färger för att sedan sakta blekna. Nu har mina milliporor dött, min gröna staghorn har delvis dött, en caliendrum är alldeles blekt men ännu har den alla polyper kvar.Inga alger.

Rapportera gärna om du ser förbättringar hos korallen nu när Biopelletsen är borta. Värdefulla erfarenheter för andra mitt i ditt elände. Har du använt gen2-pellets (de mindre rundstavsformade)?

Jag tycker ditt resonemang om kvävebrist i systemet låter rimligt och att tillsätta nitrat förefaller vara en vettig lösning. Även om det stämmer så lär vändningen inte nödvändigtvis komma vid första dosering eftersom nitrat har en tendens att "försvinna" vid dosering i kvävesvälta kar (man tillsätter teoretiskt nitrat till t ex 1 mg/l men det går inte att mäta efter tillsättningen).

Postat

Är det så att vi börjar se exempel på att den "självdoserande mekanismen" hos Biopellets inte är korrekt beskrivning? Som jag har förstått det så har mekanismen hos Biopellets beskrivits fungera så här:

A. Kar där det finns kväve och fosfor i sådan halt att bakterierna inte är tillväxtbegränsande

Biopelletsens maximala mängd organiskt kol som den kan mata in i systemet över tid bestämd av deras yta och slitning. Dvs hur mycket Biopellets man har i reaktorn och hur de tumlar (flöde och reaktordesign). Här kan man lätt överdosera genom för mycket Biopellets som ger grumligt vatten, syrebrist och elände.

B. Kar där det finns så pass låga halter av kväve och fosfor att bakterierna är tillväxtbegränsande (ultralåga nivåer från akvaristens perspektiv)

I detta fall växer bakterierna mycket långsamt (saknar N och P) vilket gör att Biopelletsen självdoserande eftersom de inte avger organiskt kol till karet om bakterierna inte växer.

Beskrivningarna att Biopelletsen driver näringsnivåerna lägre och lägre (först omätbart, fosfat/nitrat, sedan i serie minskad fulalgstillväxt, kalkalger växer inte, koraller växer inte, koraller börjar dö) tyder på att modell B inte stämmer. Biopelletsen förefaller fortsätta understödja bakterietillväxt även när andra organismer som alger och koraller har svårt att tillgodogöra sig kväve och fosfor.

Självdoseringsargumentet faller i så fall - doseringen styrs endast av mängden Biopellets (tillgänglig yta för bakterierna på Biopelletsen och avskavningshastighet), dvs Biopellets är nästan lika lätt att överdosera som t ex vodka.

Postat

Jag tror att B faktiskt gäller i lågnivåkar men att det är så att bakterierna pga sin tillväxthastighet är de som tar all näring. Ingen näring blir över till andra organismer.

Eftersom det organiska kolet finns i överflöd (pelletsmaterialet) så är det bara tillgänglig yta och nivån på andra näringsämnen som bestämmer bakteriepopulationen.

I ett kar med mycket näring så finns inget som begränsar bakteriepopulationen mer än tillgänglig yta. Den eftersträvas hela tiden till att vara så stor som möjligt genom att biopelletsen tumlar om. Har man för kraftig omtumling (eller hårdare material tillsammans med biopelletsen) så kommer man att få en utnötning av pelletsen, alltså pyttesmå korna av biopellets som kommer ut i karet. Eftersom inget annat är tillväxtbegränsande så kommer bakterier att kunna växa till på dessa mikroskopiska korn obehindrat och det är bara omtumlingshastigheten som avgör hur mycket som slits bort och kommer ut.

Omtumlingshastigheten är en faktor som ingen rapporterat om (varken de som har besvär eller de som inga besvär har). I framförallt kar med höga näringsnivåer tror jag att den en lika viktig parameter som mängden biopellets.

MVH Lasse

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...