Gå till innehåll

mitt första salt, ett clownhotell


freddi36

Rekommenderade inlägg

  • Svar 858
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Idag fick de flesta korallerna bra med mat. Både reefpaste och röd plankton :)

Trachyphyllian var den som tog mest, och det var inte lite!

Eftersom jag har sommarlov och är hemma var dag mer eller mindre så kan man verkligen se tillväxten på vissa koraller. Dom gula knapparna har aldrig varit lyckligare, nya polyper eller tendens till nya polyper var eller varannan dag :D

Dessa gula har massiv växtform. Dvs dom växer som en enda tjock matta och från den kommer polyperna upp. När nya polyper bildas så blir det först en tjock kant längst dom äldre, sen blir det som små knölar i kanten och sen formas polyperna ur dessa knölar. Nya polyper är mörka, nästan bruna och blir gula efter några dagar/vecka. Får hoppas at fraggen som jag tog för ett tag sedan börjar växa också :)

Dom nya stjärnpolyperna som jag köpte för 1 och 1/2 vecka sedan har börjat forma nya polyper ner på stenen jag fäste den lilla kolonin på :) jag tycker florucerande (stavas det så?) stjärnpolyper är ett måste i vart saltkar, så väldigt fina när dom blivit som en mini gräsmatta.

Mg värdet är uppe i 1340 nu som jag vill ha det och jag doserar 5ppm om dagen. Det ska egentligen vara 8-9ppm om dagen men jag vet inte hur tillförlitligt och exakt testet är så jag går ut försiktigt. Om Mg är lågt nästa vecka får jag öka dosen.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Idag har jag inte sett sand-gobien :( Den är alltid framme på sanden så detta tycker jag är konstigt. Har letat överallt på sanden men ingen gobie :(

Får se om den dyker upp men det känns inte så troligt just nu, tyvärr. Det finns ju inte så mycket att gömma sig bland.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har haft lite bortfall nu :(

Sand-gobien har förmodligen dött, har inte sett den på 3 dagar och den var alltid framme om den inte blev störd, den flak växande montiporan har dött nu efter att jag brutit den, och nu håller min lilla caulastrea koloni på 5huvuden på att dö, tappar vävnad och skelett sticker ut ur den. Vet inte varför den gör såhär, värdena är bra och jag har inte gjort något speciellt. I torsdags var den ihopdragen och sen dess har det bara blivit värre. Nu tvivlar jag att den klarar.sig, väldig väldigt synd.

Men jag får väl se det som att det blir mer plats åt kommande spser.

Jag har lite planer på att göra om lite. Xeniorna ska flyttas eller säljas (ska behålla några) rhodactisna ska flyttas längre ner. Men där ska iallafall spser stå när jag får mina led's.

Ska till bioted om en vecka, har han fortfarande billiga fraggar som han annonserade i våras så bilr det lite spser. Då har man ju råd att låta några stryka med ifall det måste ske.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Caulastrean har som sagt börjat tappa vävnad. Igår såg jag att Favian också började skrumpna och vissa skelett piggar stack igenom, ajaj. Mätte värdena igen och såg då att Kh bara var 7. Måste mätt fel innan. Så jag gjorde ett vattenbyte på 25% (större än vanligt) och idag ser Favian ut som vanligt igen men Caulastrean är fortfarande risig. (inte så konstigt). Idag är den iallafall mer uppblåst och det är inte så mycket skelett piggar som sticker ut. Nere på stammen har vävnaden dock försvunnit från baksidan av den och framsidan ser ut att ha lite hål i sig. Får hoppas att den kan växa tillbaka det nu när huvudena är fina igen. Blev orolig att det var något annat innan då värdena såg ut till att va bra, men tydligen hade jag mätt fel på Kh. LPS:er blir ju sura vid lågt Kh.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Idag hade jag inget att göra, så jag förberedde lite inför att köpa sps:er genom att re-scapa lite. Flyttade de två översta stenarna lite bakåt och vred dom lite så nu är det mer plant där och inte som en bergvägg. Nu får det plats mer sps:er där :)

Tar några bilder sen.

Jag hade tänkt börja med några fraggar, hade tänkt något av varje släkte som jag vill ha som jag redan inte har, dvs acroporor och seriatoporor. Någon liten acrofragg och hystrixfragg blir nog dom första testpiloterna som får stå högst upp under dom kommande led´sen.

För att inte bränna korallerna när jag byter till led´s så har jag tänkt att inte ha locket (som jag ska bygga in led´sen i) fast i gångjärnen i karet. Istället så pallar jag upp hela locket på några reglar som jag lägger på karets kanter. Då kan jag börja med att ha hela locket med led´s i, säg 20cm åvanför vattenytan, sen efter kanske 2 veckor tar jag bort ett lager reglar så blir det bara 15cm åvanför vattenytan, osv, osv... tills locket ligger där det ska vara och då kan jag sätta fast det igen.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag stänger pumparna och sen sprutar jag ut mat över korallernas munnar, sen får man hålla räkan borta från att ta maten.

Jag matar med en blandning av upplöst reefpaste, red plankton och ibland har jag i artemia eller mysis istället för red plankton. Ibland har jag även i vitlök.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Man underskattar hur starka eremiter är. Min ena rev ner en limmad korallfragg bara genom att gå rakt emot den med skalet. Den trodde nog att skalet fastnat så den bara fortsatte tills fraggar gick av.

Imorgon blir det att skrapa rutorna och ta lite bilder :)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...