Jump to content
Clownen

Duell: T5 vs MH

Recommended Posts

Hej!

Jag har nyligen börjat med saltvatten (4 månader) och till min belysning valde jag att köra enbart med T5. Armaturen är på 6x54w till ett 370 liters kar. De främsta anledningarna varför jag valde T5 framför MH var att:

1. mindre bekymmer med för hög värmeutveckling.

2. jag ville ha ljuset så nära vattenytan som möjligt eftersom jag inte har möjlighet att gömma armaturen.

3. lättare att skapa en jämn färgfördelning i hela karet.

4. billigare i drift på lång sikt.

Det jag inte hade räknat med var hur effektiva dessa rör egentligen är. Efter att ha pratat med min butik och läst på olika forum fick jag uppfattningen att de var för svaga för de mest ljuskänsliga korallerna och att MH var det enda alternativet. Jag var därför mycket nära att skaffa MH trots nackdelarna jag såg hos ljuset. Precis innan jag skulle göra min beställning fick jag se ett otroligt kar med SPS koraller på nätet som bara använde sig av T5. Jag sökte då vidare på nätet och hittade flera exempel där de mest ljuskänsliga korallerna inte bara klarade sig utan verkade stormtrivas.

Jag antog ändå att Mh var betydligt mer effektivt än T5 om man skulle börja jämföra PAR värden och att jag skulle behöva ha korallerna betydligt närmare ljuskällan i jämförelse med privatpersoner som använt sig av MH. Jag har nu sett personer på Reefcentral som hävdar att PAR värdet hos T5 rör med bra reflektorer t.o.m. har liknande PAR värden som MH på djup t.o.m. ca 46cm, ett normalt djup på många kar. På större djup än detta skulle MH penetrera vattnet bättre.

Jag undrar vad ni tycker om denna debatt? Är det dags att avliva myten om att T5 inte duger till ljuskänsliga koraller och att ljuset inte penetrerar vattnet bra i våra grunda kar? Är det någon som gått från bara MH till bara T5 eller vice versa? Berätta då gärna om effekterna ni såg på korallerna.

Personligen kan jag i detta tidiga stadium inte säga att jag ångrar att jag valde att skaffa T5 istället för MH och jag har inte behövt flytta mina koraller närmare ytan. Jag har snarare problem med att ljuset är för starkt på botten vilket resulterar i att mina skivisar, zoo´s och andra ljusskygga invånare bleknar och krymper ihop. En annan nackdel är att jag får leva utan det där förföriska glittret :).

Här är några trådar på RC om ämnet:

http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?s=&threadid=595436

http://reefcentral.com/forums/showthread.php?s=&threadid=561864&perpage=25&pagenumber=1

Mvh

Peter

Share this post


Link to post
Share on other sites

Som du säger, på RC finns det många som har lyckats med diverse ljuskrävande lägre djur och koraller. De flesta verka använda sig av kompaktlysrör men några använder sig av T5. Men blir T5 verkligen billigare i längden? 6x54w=324w. Man borde väl klara sig rätt bra med 2x150w MH till ett 370kar. Eftersom dessa inte är jätte starka så kan du ju placera dem ganska lågt. Maresboy hade ju sina precis över vatten ytan har jag för mig.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag tycker själv att det "förföriska glittret" är värt en hel del även om det skulle vara dyrare i längden,men är det verkligen dyrare?

jerker

Share this post


Link to post
Share on other sites

Så här tycker jag; T5 är skit. Jag är inte det minsta nöjd. Har 4 x 39 W T5 över mitt kar och det ser mörkare ut än när jag hade 4 x 18 W T8. Dessutom tycker jag korallerna ser risigare ut....*ska komplettera T5 med T8*

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest NoName
Jag tycker själv att det "förföriska glittret" är värt en hel del även om det skulle vara dyrare i längden,men är det verkligen dyrare?

jerker

Håller med, det vill man inte vara utan!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest NoName
Så här tycker jag; T5 är skit. Jag är inte det minsta nöjd. Har 4 x 39 W T5 över mitt kar och det ser mörkare ut än när jag hade 4 x 18 W T8. Dessutom tycker jag korallerna ser risigare ut....*ska komplettera T5 med T8*

då behöver jag inte fundera mer på hur mkt bättre det skulle fungera med t5 ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bara att titta på Italian tank så förstår alla vilken belysning som regerar. Han har 3 x 400W 10000k MH och otroligt fina reflektorer. Jag har bara 2 x 250 w MH och tycker att de egentligen är lite klena. Jag har precis köpt en 400w och höll den över karet och jisses vilket kanonljus det blev men i nuläget så kommer jag inte att ersätta mina 250w mot 400w men man kan aldrig veta vad som händer längre fram. Tror inte att T5 är dåligt tvärtom.. Men på kar som är mer än 50cm höga så tror jag att det är en klar fördel med MH om man vill ha stor tillväxt och intensiva färger på sina stenkoraller.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag följer med stort intresse denna diskussion,

för jag ska köpa en helt ny belysning till mitt nya 800 l kar (132x95x64 cm).

Jag är lite kluven om man ska köra T5 och/eller MH.

Men just nu tror jag att det blir 6x54 W T5 och en 400W MH,

men jag kan ju ändra mig......Hur skulle ni gjort ?

För nattbeysningen, så blir det två blåa PC-rör för 130 bagis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag skulle hoppa över nattbelysningen korallerna kan börja föröka sig könsligt och det är inte alls bra för vattenkvaliteten, Nej jag skojar inte! det är dagens sanning.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja när jag hadde mitt stora uppe så tycker jag att det var ett bra ljus körde då enbart med T5 7x54watt och 2x24watt. Visseligen var det ej riktigt ingångsatt med massa koraller etc.

Har kört med 250watts innan å saknade glittret helt klart men var ändå mer inne på att testa och man HAR sett akvarium med lyckade koraller i sin prakt så att dömma ut helt å hållet kan man ej göra.

Vet en som testade å fråga satte hur jag kunde bara köra med T5 han hadde testat å sa att det var rent skit men sedan kom det fram att han kört bara med 2st 80watts

Så för att kunna gjämföra så måste man nog ha lika mycket ljus mot innan!!

Så antingen kör man med T5 som komplemet till sin MH eller bara T5 och lika mycket watt som om man kört med Mh-lampan och att man bör dra in alla varianter av kelvintalet för att få en blandning på det hela

På mitt lilla kar (200 Liter) så har jag bara T5 6x24watt men på mitt nyare (320liters) som ej ännu kommit igång så var det med en HM armatur så på detta kommer jag komplettera med 4x39watt alt en extra 150watts Mh till

Gabbi: Var ditt ljus lika mycket som då ni körde med MH tex 2x150watt så hadde du 300watt T5 och med T5 lysrör får man ej ett sådant koncentrerat ljus som med MH??

Uffe: kör med T5 och kanske 2x250 alt 2x150

Svärd: Skall du ta bort dina 250-lampor helt å hållet å bara köra på 400 eller kompletterar du med en 400 i mitten

Månadens Akvarium på Reefcentral ser ju ut att lyckats eller :ler:

110Gallon

Daniel Gan's (danano) Reef Aquarium

After getting good results with T5 bulbs in my previous 30-gallon system, they were the natural choice for my current 110-gallon setup. While the 24-watt T5s did a decent job maintaining SPS color at shallower depths, I was pleasantly surprised to discover that the 54-watt versions allowed me to maintain SPS even on the sandbed.

I started out with six 54-watt T5s, but it wasn't long before I increased the lighting to eight 54-watt T5s with the addition of more light demanding corals. The bulb combination now consists of five ATI Aquablue Special (11,000K) and three ATI Blue Plus (Radium equivalent) for maximum intensity and yet still provides a balanced spectrum for coral growth and color.

After using T5 bulbs for over two years, and almost nine months in my current tank, I must say that I am very pleased with the results in terms of coral growth and color. Aside from quality T5 tubes, equally important are the mirror finish ATI parabolic reflectors that rest directly on the tubes for maximum reflectivity. One of the keys to getting good results with T5 bulbs, I believe, is to keep your SPS no more than 18" from the light source. For intensely colored SPS (i.e. reds, blues, pinks, neon yellows), I keep them less than 10" away. The T5 bulbs are no more than three inches from the water surface.

post-736-14468912109049_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej tänkte lägga mej i debatten lite. Jag håller med Wrang fullständigt man kan inte jämföra om man inte ger de samma styrka. Själv kör jag både med MH och 4 st 54 W t5 och kan bara säga att de e bättre an när jag körde med mh och 4 st t8. Såg förresten att de nu börjar leverera uvc ljus med t5 rör tror aldrig vi kommer få se uvc med mH hehe man ska nog bara se till att ha rätt ljus på rätt plats.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tänkte bara lägga mig i det lite ekonomiskt. Tar mitt förra kar som exempel, ett 325L. Därpå körde jag T-5 och MH. En 250W Mh räckte bra över det karet men skulle jag kört T-5 över det istället så hade det krävts 5 rör för samma W ungefär. (5*54W). Kostnaden för 5 st T-5rör är typ 1000-1500kr, jag betalade 600kr för min 250W MH lampa. Så det är ju viss löpande skillnad...MH har dessutom längre livslängd, tycker mina T-5 rör är ganska värdelösa nu efter 1½ år, halva den tiden så är det dags att byta anser jag egentligen. MH kommer jag nog köra i minst 1½ år innan jag byter, de gamla lampor jag har märks inte någon jätteprestanda förlust på för blotta ögat iaf. Men visst,det finns väl folk som tycker man ska byta dem efter ½ år också....men i mitt tycke så är det i kostnad/effektivitet inte dags att byta förräns 1½ år på MH och ca 9 månader för T-5. Följer man den synen så blir det en årskostnad på 400kr för MH och ca 1300-2000kr för T-5.

Så för min del så kommer jag nog sälja min T-5 armatur när det är dags att göra klart belysningen på det nya och då bara köra med 2st 250W MH. Men det har väl ganska mkt med formen på karet att göra...ganska onödigt med MH på ett kar som är grundare än 40cm, då är det bättre att täcka med T-5 istället,då behöver man kanske inte ha lika många W som det skulle krävas för att få täckande ljus med MH.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Verkar som de flesta är trogna MH användare :)

Angående kostnader: 1500kr för 5st T5? Vet ej vad de kostar i Sverige men de jag köpte från Tyskland kostade ca 150kr/st dvs 750kr för 5x54w (2,8kr/w). Detta i jämförelse med 2x150w MH lampor för ca 450kr/st dvs 900kr (3kr/w)från samma företag (jag skulle definitivt ha valt 2 MH för att få ut ljuset även på sidorna).

Det verkar också råda delade meningar om livslängden mellan MH och T5. De flesta jag har hört säger dock att MH bör bytas oftare. Nio månader för att byta T5 och 1,5 år för en MH är det nog många som skulle ifrågasätta. Det skulle vara intressant att se en undersökning gjord på detta.

Många som har MH har dessutom T5 eller annan belysning som komplementering vilket innebär ytterligar en kostnad man slipper om man enbart kör med T5.

Jag tror också att priserna på T5 kommer att gå ner under de närmaste åren.

Share this post


Link to post
Share on other sites
T5 behöver bytas oftare. Jag byter Brännarna efter 18 månader så det blir billigare drift med MH om man ser på livslängd

Vad baserar du detta på? Många verkar som sagt ha den motsatta åsikten. Hur ofta byter du dina T5? Detta är inte någon kritik och jag säger inte att det inte stämmer.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Verkar som de flesta är trogna MH användare :)

Angående kostnader: 1500kr för 5st T5? Vet ej vad de kostar i Sverige men de jag köpte från Tyskland kostade ca 150kr/st dvs 750kr för 5x54w (2,8kr/w). Detta i jämförelse med 2x150w MH lampor för ca 450kr/st dvs 900kr (3kr/w)från samma företag (jag skulle definitivt ha valt 2 MH för att få ut ljuset även på sidorna).

Det verkar också råda delade meningar om livslängden mellan MH och T5. De flesta jag har hört säger dock att MH bör bytas oftare. Nio månader för att byta T5 och 1,5 år för en MH är det nog många som skulle ifrågasätta. Det skulle vara intressant att se en undersökning gjord på detta.

Många som har MH har dessutom T5 eller annan belysning som komplementering vilket innebär ytterligar en kostnad man slipper om man enbart kör med T5.

Jag tror också att priserna på T5 kommer att gå ner under de närmaste åren.

Var iofs ett tag sen jag köpte mina T-5 rör men jag fick betala 250kr för det i Danmark och 300+ för det här i sverige.

Angående lampornas livslängd så det är ju bara mina erfarenheter av hur jag upplever det. Men jag tror att folk byter MH betydligt oftare än vad som egentligen är behövligt.

Ett par citat ur Anthony Calfos Book of Coral Propagation:

" (angående MH) Many have been determined to maintain around 90% of their effectiveness or more for most of the life of the bulb."

"Metal halide bulbs will generally last over two years before needing replacement. I once had a 400-watt 20,000K Radium bulb maintain bright metallic pink color in Montipora digitata after four years in use!"

Stod tyvärr inget om T-5 där men så som jag upplevde det så var det efter runt 9månader som jag egentligen skulle vilja byta rör.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag byter aldrig mina T5 för jag har inga. Jag gillar Mh bäst då det ger ett mer naturtroget ljus men som jag sa innan så är inte T5 dåligt och det handlar mest om tycke och smak. Att byta Brännarna efter 12 månader kanske vore optimalt men det fungerar utmärkt efter 18 månader. Jag tror att de flesta som använder T5 gör det för att de tror att det blir billigare än Mh men T5 är ju inte billigt precis om man ser på alla kostnader, 6st 54w rör t.ex. kostar ju en slant de också när det är dags att byta.

P.s Jag håller med aerie i det som han säger, ett mycket bra inlägg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Amerikanska power compact har kortare livslängd än moderna rör.

Livslängden på rören påverkas också mycket av temperaturen.

Lågenergivarianten av T5 dagsljus skall hålla 26000 timmar mot 18000 timmar för motsvarande T8 eller 10 000 timmar för T8 utan elektronisk reaktor.

De livslängderna får vi ju inte med akvarierören men vi kommer säkert att få motsvarande skillnader. Jag räknar med att använda mina T5 i minst 2 år före byte eftersom de inte sitter intill MH som kortar livslängden.

Mina 3 MH 70w Aqualine har snart gått 3 år 12 tim / dag ( 13000 timmar ) och bara tappat 10% av ljusstyrkan (blivit litet grönare) så även på MH fronten har vi längre livslängd att vänta. En har förstås börjat fladdra i ljusstyrkan ibland så den är väl dags att byta, men när jag sätter i en ny och tittar på akvariet kan man inte se var den nya brännaren sitter.

Som jag ser det har T5 tre fördelar:

I små kar har man möjlighet att enkelt få ut ljus i hela karet.

Det är lättare att komma fram till en ljusfärg man själv tycker om genom att man kan kombinera olika rör.

Det går att använda täckglas utan att värmen spräcker dem.

Det finns några klara skillnader också:

I små kar blir T5 billigare - Använder man 250w eller mer MH är det klart billigare.

T5 ljuset sprider bättre i akvariet det blir inte för mörkt någonstans men kanske för ljust för t.ex röda skivanemoner.

MH sprider ljuset sämre. Det betyder att vi får riktigt ljusa platser för ljuskrävande koraller men också ställen som är mycket mörkare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag har också läst att livstiden för T5 är runt 2-2,5 år, det var därför jag blev förvånad när folk med erfarenhet känner behov av att byta redan efter 9 månader. Men vad jag har förstått så förekommer det stora skillnader i livstiden för MH lampor också. Kanske beror på märke av lampa och tekniken i armaturen?

"Jag tror att de flesta som använder T5 gör det för att de tror att det blir billigare än Mh men T5 är ju inte billigt precis om man ser på alla kostnader, 6st 54w rör t.ex. kostar ju en slant de också när det är dags att byta."

Med en beräknad livslängd på minst två år och inget behov att köpa extra belysning och fläktar/kylanläggning tror jag fortfarande att T5 generellt sett blir billigare, ja. Kostnaden för byte av lampor till både MH och T5 är idag ungefär samma, i varje fall i Tyskland, och jag tror säkert T5 rören kommer ner i pris om två år.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aerie: Du citerar att; "Metal halide bulbs categorically have a longer lifespan than flouroscent lamps."

Jag tror detta kan verka missledande med tanke på trådens titel då folk kan tro att du pratar om T5 i förhållande till MH. Eller vad var syftet med citatet? En annan fråga; vad fick dig att inse att dina T5or var dåliga efter bara 9 månader? Gjorde du mätningar med något instrument?

Här är en annan synpunkt angående lystiden för T5 kontra MH:

T-5 HO lamps are not an unbent PC, they are a new technology. I've tested GE 6.5K lamps for the equivalent of 2 years on a reef tank with improper venting of heat and still found you were getting above 90% after 24 months, being overdriven on our VHO ballasts (a 54-watt lamp runs at 85-watts). On a T-5 HO ballast, 3 - 4 years is doable. Don't run these lamps on a ballast that doesn't shut down power to a dead lamp. Also there are many brands of T-5 HO lamps and we'll have to learn what's good and what's not.

MH is a bit more messy but using electronic ballasts lowers the initial starting voltage and if it's a high frequency ballast, eliminates the constant on/off of the bulb's arc. Those are the main factors of MH bulb life. Heat is not a factor. In fact they thrive in a hot environment (the bulbs, not the ballasts). For most bulbs I would suggest 14 - 18 months. More for an Iwasaki bulb, less for some of the less expensive new imports. MH bulbs do shift color over time and if they're under or over powered will give off different Kelvin characteristics then they were specified to provide."

Här är hela tråden: http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?s=&threadid=513248&highlight=T5+lifespan

Den här personen pratar om 3-4 år för T5 kontra 14-18 månader (med variationer upp och ner) för MH samt att färgen med MH skiftar med tiden.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Citerat från Dykaren i tråden Val av ramp:

"Och jag dubbelkollade på en BLV 250W dubbelsocklad 20 000K lampa och där anger de 6000 timmars driftstid. Men då är ju just BLV kända för att ha extra bra hållbarhet."

Dessa lampor ligger även rimligt till i pris. Cirka 800 kr/st tror jag.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Aerie: Du citerar att; "Metal halide bulbs categorically have a longer lifespan than flouroscent lamps."

Jag tror detta kan verka missledande med tanke på trådens titel då folk kan tro att du pratar om T5 i förhållande till MH. Eller vad var syftet med citatet? En annan fråga; vad fick dig att inse att dina T5or var dåliga efter bara 9 månader? Gjorde du mätningar med något instrument?

My bad. Tänkte inte på att folk kunde missta flouroscent för T-5.

Som jag skrev innan, det är bara mina bedömningar om hur jag upplever ljuset och det är svårt att säga någon exakt gräns. Det ligger alltså inga undersökningar till grund för denna bedömning utan det är helt mina åsikter.

Jag har tidigare förespråkat T-5rör men som det är nu så ser jag MH som ett bättre köp,speciellt när de faktiskt finns tillgängliga till ett billigt pris begagnade medans det är sällan man ser T-5 armaturer till bra beg priser. Jag har lagt ca 2200kr på min 2*54W T-5 armatur som köptes ny (1100kr för armatur,300kr för reflektorer,ca 800kr på 3 rör(ett gick sönder efter 3 mån)) och totalt ca 2800kr på mina 2st 250W MH(1000kr 1 armatur,ny 10kK lampa ca 600kr,1200kr 1 armatur med 3mån bra lampa). Har bara haft en MH igång de senaste månaderna men när den slockat så har jag fått tända annan rumsbelysning,man känner verkligen att där gick solen ner. Jag tycker inte T-5 systemet är dåligt men jag håller inte med om kvalitativ livslängd på dem och jag tycker verkligen inte de ger mkt ljus för pengarna i förhållande till MH. Men som sagt, det är mina åsikter och inga vetenskapliga undersökningar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag har lagt ca 2200kr på min 2*54W T-5 armatur som köptes ny (1100kr för armatur,300kr för reflektorer,ca 800kr på 3 rör(ett gick sönder efter 3 mån)) och totalt ca 2800kr på mina 2st 250W MH(1000kr 1 armatur,ny 10kK lampa ca 600kr,1200kr 1 armatur med 3mån bra lampa).

Jag tycker inte T-5 systemet är dåligt men jag håller inte med om kvalitativ livslängd på dem och jag tycker verkligen inte de ger mkt ljus för pengarna i förhållande till MH. Men som sagt, det är mina åsikter och inga vetenskapliga undersökningar.

Men du kan väl inte på allvar jämföra priser på begagnade saker och nya? Eller var det frågan om nya MH armaturer också? I så fall ber jag om ursäkt och måste fråga dig var du köpt dessa armaturer. Att T5 "verkligen inte ger mkt ljus för pengarna i förhållande till MH" tycker jag är ett uttalande som saknar belägg, både vad gäller effekten som ljuset producerar och sett till hela prisbilden.

Du har rätt i att det finns mer MH på beg marknaden och att man därför kan göra klipp på detta sätt. Vad var det för T5 armatur/rör du använde dig av?

Jag har under de senaste månaderna noga jämfört lösningar med T5 och MH (nypris i Tyskland) och kommit fram till att T5 ofta är billigare än MH t.o.m. innan jag räknar på den extra utrustning som jag skulle varit tvungen att skaffa om jag valt MH. Jag räknar också med att T5 har minst lika lång livstid som MH.

Jag försöker inte säga att T5 är bättre än MH. Båda ljusen har sina klara fördelar men jag tycker att vissa personer baserar sina svar på lösa antaganden och slutsatser.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Man kan köpa nya MH armaturer till ett bra pris om man inte behöver ett designad utan nöjer sig med en utomhusarmatur. Om man ska bygga in karet så spelar det ingen roll hur den ser ut tycker jag. På Lampia har de en helt okey armatur som inte är speciellt ful för 1750:- med brännare men den har säkert för lågt kelvintal för våra behov men man kan ju alltid skicka ett mail och fråga.

guppy_sm_as.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...