Jump to content

Intressekoll för nationell saltvattensförening


Slanten

Recommended Posts

Ett nytt år närmar sig och vad kan vara bättre att fira detta än med att bilda en ny förening!

Först vill jag säga att detta har inget att göra med hur föreningen/forumet Saltvattensguiden sköts och hoppas att vi kan hålla den diskusionen på annan plats än i denna tråd.

Om vi ser på saken helt förutsättningslöst vill jag börja med att fråga om det finns några som kan tänka sig att engagera sig i bildandet av en interimsstyrelse?

Ordförandeposten lämnar jag tyvärr i sticket, men är villig att lägga ner lite möda på detta, även om jag bara håller på med kalla akvarier.

Vilka mål föreningen ska ha, uppbyggnad osv är i detta stadiet öppen.

Så den stora frågan är vilka som vill hjälpa till?

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 100
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

@Ppihlström: Kul att höra! Fyra ungar är bara det ett heltidsjobb :)

@Blåbert:

Mina tankar är att det ska vara:

-En förening öppen för alla som vill främja saltvattenshobbyn i alla dess former.

-En förening som genom sitt medlemsantal, kunskap och engagemang kan vara en remissinstans för lagstiftaren och myndigheter. Detta är nog den viktigaste delen tror jag.

Jag hoppas att fler kan hjälpa mig att fylla på listan med syften. Är inte så bevandrad i föreningssvängen, men jag vill verkligen att vi ska komma vidare med den här tanken.

Link to comment
Share on other sites

Ska det vara en förening i "webbforumsstil" och isåfall, ska det fungera som ett komplement eller konkurrent till Saltvattensguiden?

Skulle gissa på nej... Mer som de traditionella föreningarna med träffar och föreläsningar...

Annars skulle denna tråd bli låst illa kvickt!

Link to comment
Share on other sites

Se https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?51534-Varför-skall-allting-hållas-bakom-stängda-dörrar&p=499586&viewfull=1#post499586

Uppstartandet av en nationell saltvattensförening är inte ett motstående intresse till SG, snarare en del av SG:s arbete är att försöka befrämja detta som jag ser det. Men det behövs personer som är beredda att dra ett lass för detta och jag antar att det är just sådana personer Slanten söker.

MVH Lasse

Link to comment
Share on other sites

Då är jag med på syftet. Remissbiten känns viktig.

Jag tror att det inte är nödvändigt att en styrelse bara består av riktiga salt-rävar, hellre erfaret föreningsfolk. Dock vore det bra om en förening vet att de kan vända sig till exempelvis lasse för att få hjälp av expertisen.

Själv har jag nyss tagit på mig en hel massa annat förtroendearbte vid sidan av en tränarroll, så min kvot är tyvärr redan fylld. Kommer dock att stödja helhjärtat.

Sent from my iPad using Tapatalk HD

Link to comment
Share on other sites

Jag vågar inget annat än att erbjuda mig att hjälpa till efter mina inlägg i den andra tråden... :) Som för alla andra är möjligheten att lägga ner tid begränsad och eftersom styrelsearbete i den lokala akvarieföreningen tar mycket tid (för mycket, enligt sambon) redan undanber jag mig tyngre poster men bidrar gärna efter förmåga i uppstarten om det behövs.

De syfte som slanten nämner ovan tycker jag verkar helt rätt:

- En förening öppen för alla som vill främja saltvattenshobbyn i alla dess former.

- En förening som genom sitt medlemsantal, kunskap och engagemang kan vara en remissinstans för lagstiftaren och myndigheter.

Lite funderingar utan struktur och inte särskilt genomtänkt:

-Om kraft och engagemang finnes kanske ta fram någon form av allmänt hållna etiska riktlinjer för vår hobby?

Inga konstigheter utan tex: för hållbarhet, mot cyanidfångst, etc. En värdegrund som det går att argumentera utifrån om vår hobby ifrågasätts.

Jag tror det gäller att hålla fokus på opinionsbildning (konkret genom att komma med remissvar).

Jag tycker INTE en förening ska lägga kraft på:

- ett eget internetforum. (absolut inte!)

- organisera träffar och föredrag. (om kraft och intresse finns möjligtvis samarbeta med lokala organisationer vid deras träffar, tex som träffen på universeum?)

- IRL möten för styrelsen. (svårt att få till uppslutning)

Allt för att förhindra att man blåser upp en bubbla och står om ett år och undrar vad som hände och när luften gick ur allt utlovat engagemang från olika håll. Se till att föreningen presterar välunderbyggda remissvar på lagstiftningsförslag. Allt eventuellt utöver det blir får bli en bonus.

Organisatoriskt skötas helt on-line. Inte bygga på fysiska sammankomster utan drivas via forum och mail och kanske någon gång möte via Skype eller liknande.

E-postnyhetsbrev några gånger årligen till medlemmar?

Jag tror på en förening utan medlemsavgift, för att minska tröskeln till medlemskap. Kraften som opinionsbildare ligger i medlemsantalet.

Så länge allt sköts on line och SG upplåter lite forumutrymme borde det gå med nollbudget?

Edited by daniel_i_malmö
Link to comment
Share on other sites

Vore det inte en fördel att få med någon handlare på ett hör med?

Jag tror det kan finnas en poäng trovärdighetsmässigt med att det är en sammanslutning av personer med ett intresse för saltvattenshobbyn, utan kommersiella intressen? Men samtidigt kan det inte förnekas att det är flera saltvattenshandlare som är bland de mest kunniga och engagerade i vår hobby och som sådana skulle kunna utgöra en tillgång. Som privatpersoner är i alla fall alla välkomna i en öppen förening.

Handlarna har redan möjlighet att organisera sig i ZOORF, Zoobranchens Riksförbund http://www.zoorf.org/.

Link to comment
Share on other sites

Jag skulle kunna tänka mig att bli styrelsemedlem, men som nybliven småbarnsförälder så jag vågar lova för mycket. Men om man har något Skype-möte någon gång i månaden så ska det inte vara några problem :)

Men jag tror det är viktigt att börja med små visioner och mål annars blir det lätt att man tar sig vatten över huvudet. Känner man sedan att föreningen börjar få fotfäste och att styrelsen fungerar bra, få kan man utöka med fler projekt inom föreningen.

Link to comment
Share on other sites

Jag tror det kan finnas en poäng trovärdighetsmässigt med att det är en sammanslutning av personer med ett intresse för saltvattenshobbyn, utan kommersiella intressen?

Handlarna har redan möjlighet att organisera sig i ZOORF, Zoobranchens Riksförbund http://www.zoorf.org/.

Som privatpersoner är alla välkomna i en öppen förening.

Ursäkta att jag var lite otydlig, men jag menade som privatperson, min tanke var väll att många av dom har hållit på i många år och har ett stort kunnande om det praktiska.

Link to comment
Share on other sites

Sedan tror jag även att det hade varit bra om denna förening hade med en suppleant ifrån SGs förening på sina möten. Det behöver ju inte vara samma person varje möte, men så att någon kan informera SG om vad föreningen hittar på och även så att SG kan informera föreningen om vad som händer på forumet.

Detta tror jag kan stärka bandet och även öppna upp för ett bra samarbete.

Link to comment
Share on other sites

Hej.

Min erfarenhet av saltvattenakvaristik är begränsad, min erfarenhet av föreningsarbete är begränsad, men jag ställer gärna upp ändå.

Mina småbarn (22-26 år gamla) tar inte så mycket tid längre.

Min uppfattning är att det vore bra om ett medlemskap kostade en lite summa, kanske en hundralapp. För det skulle man kunna få tillgång till andra tjänster. Exempelvis SG, framtida föreningstjänster, nyhetsbrev, etc.

Nollbudgetar tenderar till att slita ut engagemang och vilja att bidra IRL exempelvis.

/Håkan

Link to comment
Share on other sites

En nationell förening måste ju ha någonting och samlas kring dvs. en egen klubbtidning enligt min mening. Idag behövs dessutom en egen hemsida och ev. ett forum. Det borde vara styrelsens uppgift och sköta den.

För och kunna ge ut en egen klubbtidning behövs kapital, sponsorer, skribenter, fotografer och personer som kan ge allt och lite till i en redaktion. Personerna i redationen måste dessutom ha stor kunskap om hobbyn då allt material givetvis skall korreturläsas då det givetvis inte duger och ge ut information som är felaktig och vilseledande.

Årsavgiften kommer säkert behöva läggas på en nivå mellan 300-500:- och för det kanske få en 2-3 klubbtidnings nummer per år om medlemsantalet är under 1000 st.

Lite ex. på kostnader i några olika inarbetade föreningar:

Nordiska Ciklidsällskapet 4 nummer/år 295:-

Svensk Fågelhobby 6 nummer/år 325-400:- (beroende på medlemskap)

BMW klubben 4 nummer/år 450:-

Familjemedlemskap 100:- generellt.

Hälsningar Kjelle

Link to comment
Share on other sites

Ett bra initiativ tycker jag. Om det nu är så att hobbyn är hotad för att det saknas akvarievänliga remissinstanser så är väl en nationell förening en absolut nödvändighet. Jag kanske inte riktigt känner att jag skulle ha tid att engagera mig aktivt i det administrativa men jag skulle helt klart gå med i föreningen. Vad sägs om att hålla en poll på guidens förstasida? Skulle du gå med i en nationell Saltvattensförening? Ja/Nej.

MVH

Martin

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...