Jump to content
Genne

Nära att mista livet

Recommended Posts

Vill Lägga en allvarlig varning till er somhåller på med era saltvattensakvarier då jag och min fru blivit mycket sjuka.Jag skulleta ur och rengöra en del sten ifrån knappar typ protopalythoa, jag tog upp och la ca.8 kilo sten i en hink med vatten.

Min tankevar sedan att jag skulle döda dom med varmvatten, jag körde ner duschslangen ispannen med sten och lät den stå och spola, jag fick tur nog för mig att skriva frågan här påSG och ringa till Stig i Gemla för att höra vilket som var det bästa sättet attbli av med dom.

Svaret varsläng genast ut dom och vädra hela bostaden, då hade jag spolat i ungefär 15till 20 minuter med varmvatten, detta hände någon gång mellan Kl 17.00 och18.00.

Vid Kl 21.00gick jag och la mig med ömmande lungor och började få en kraftig hosta som blevvärre och värre.

Ungefär Kl22.00 började jag frys ända in i märgen och jag kan tala om att jag aldrigtidigare frusit så när jag varit sjuk.

Ytterligareen timme senare kräktes jag så att det kändes som att inälvorna skulle följa medupp.

Efter dettavar jag totalt utpumpad och slut jag sov till Kl09.00 då jag vaknade medvärkande lungor, leder, muskler och en fortsatt hosta jag var då uppe i en ochen halv timme för att sedan sova till Kl15.00.

När jagvaknat ock kände att jag fortfarande mådde dåligt skickade jag en förfrågan medbild På SG för att veta vilken sorts knappanemon och gift jag hade att göramed, när jag fått svar på det ringde jag till giftcentralen för att få veta vadjag skulle göra.

Deras rådblev att omedelbart åka till Sjukhuset vilket vi gjorde.

Jag hade39,4 i feber när jag kom in, mycket kraftigt förhöjda värden av vitablodkroppar, oregelbundna hjärtslag, fortfarande ont i lungorna, hosta, smärtai leder och muskler mm jag hade även svårt att stå upp.

Min fru hadesamma sjukdomsbild men inte riktigt lika kraftig då hon inte varit i de rummendär jag var i direktkontakt med giftet men det visar vilken spridning det har,hennes symtom började även tå timmar efter min.

Efter att vivarit på akuten blev vi inlagda på medecinavdelningen på sjukhuset där vi fickligga över natt.

Behandlingenblev ständig övervakning, två påsar med dropp och tre sprutor med antibiotika,vi fick åka hem dagen efter men skulle hålla koll på varandra då inte allavärden hade återgott till normala men blivit bättre, fick även antibiotikautskrivet.

Mina råd till er om ni blir drabbade(vilket jag inte hoppas)

1. Taen bild och be om hjälp med identifieringen av det ni har blivit sjuka av ochvad det har för gift (om ni inte redan vet det)

2. Ringgiftcentralen och tala om vad som hänt (ta hjälp av punkt 1)

3. Skrivut svaren på gifter och typ av djur ni blivit smittade av och ta med domuppgifterna till sjukhuset. (kan ni få hjälp av en länk eller liknande skriv utden med, Personalen på sjukhuset kommer annars ha mycket svårt att fatta vaddet rör sig om och det kan bli många missförstånd)

Jag hade medmig utskrifter och det underlättade mycket, skulle jag bara försökt förklaramig så hade jag antagligen fortfarande varit kvar.

Antibiotikanjag fick var Spektramox vilket skulle vara mest effektivt för det vi råkade utför post-5412-14468930325008_thumb.jpg

post-5412-14468930325245_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Riktigt hemskt det ni råkat ut för!

Har själv en 8-10 gröna palythoa.. Fick ni reda på eller vet ni något man kan göra direkt efter man kommit i kontakt med giftet för att hindra en stark reaktion? t.ex om man skär sig på stenen med knapparna på, eller på kniven om man ska fragga dom, eller liknande.. Sticker man sig på en borre ska man ju ta på varmt vatten fort för att minska spridning i kroppen, men det är väl troligen inte att rekommendera med detta gift.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kan intyga att värme INTE biter på detta gift. Får du in det i sår eller i ögat - läkare. Det är bakterierelaterat.

MVH Lasse

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aj aj, otrevlig historia detta Glenn. Verkar dock, trots allt, som allt slutade bra för dig och din fru. Tack för att du delar med dig av era erfarenheter!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skönt att det gick bra.

En annan sak som kan vara bra att göra i såna här situationer är att inte gå och lägga sig och försöka sova när man får en rad olika symptom på att något inte står rätt till utan ring på en gång.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag tycker nog att det bästa vore om Protopalythoa inte förekom i handeln alls - de flesta som jag stöter på är nybörjare som har fått dessa med begagnad Ls eller akvarium, oftast glatt ovetande om att de faktiskt kan vara/ är farliga att hantera fel, speciellt om man inte vet att de är giftiga.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag har vid besök i andra affärer påpekat hur giftiga de är och att de skall informera eventuella kunder om hur giftiga de är men en kund har kommit till mig och frågat om hur man sköter dem efter köp. Ingen information. Ingen av de handlare / anställda jag pratade med sade sig ha en aning om att de är giftiga.

Jag tycker också de skall bort ur handeln.

Det finns så många andra vackrare koraller.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Som jag sagt tidigare Glenn så var det skrämmande att höra om denna händelse, och otroligt skönt att höra att ni är på bättringsvägen.

Några saker jag vill säga:

* Släng inte in stenen i skogen eller tomten (tänk på alla djur(både vilda och tama) och annat man kan skada med toxinet).

* Släng inte stenen med soporna (tänk på alla ovetande som hanterar soporna), tänk på att det är farligt biologiskt avfall och behöver hanteras därefter. Det finns metoder som gör stenen ofarlig (men involverar klorin och flera andra steg för att göra sig av med klorinet/kloraminerna på ett säkert sätt, så är ju inte helt hälsosamt det heller)..

* ALDRIG ALDRIG ALDRIG ALDRIG använda hett vatten på stenar med mycket knappar, att skapa en aerosol (gas) av giftet är nog det som leder till de flesta förgiftningsfall jag hört om i akvarierelaterade ärenden, detta då aerosolen fastnar och tas upp av slemhinnorna och lungorna och man då blir förgiftad den vägen, den andra vägen (och den som lett till dödsfall är att få i sig giftet via maten, i de fallen ätit fiskar samt kräftdjur som i sin tur ätit av knapparna).

* Sår på händerna = nej att pilla i karet utan skydd, inte bara för detta gift, men även då det finns många bakterier som kan ge otroligt otrevliga sjukdomar, och detta gäller både i söt och saltvatten OCH i vanlig jord!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dags att klistra en tråd för att förebygga otrevliga överraskningar i denna hobby - det förekommer ju en del innevånare som kan ställa till det rejält både för akvarist och akvarie, om man inte vet vad man hanterar - det var väl inte så länge sedan någon köpt den fullkomligt tokgiftiga sjöborren "flower urchin"

(tror t o m det latinska namnet innehåller ordet "toxo")

Kanske inte enbart ska handla om giftiga innevånare - funderar en del på elsäkerheten hemma hos många akvarister - salt leder nästan lika bra som koppartråd ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kan tala om att jag viste hur giftiga varelser jag hade att göra med så jag var inte ovetande och att man skulle vara mycket aktsam och inte hantera dom över vattenytan men jag hade totalt missat detta med värme även om man hanterade dom under vatten. Turen var att jag blev misstänktsam och viste vem jag kunde vända mig till för att snabbt få svar på min fråga. Man ska hantera allt som farligt i karet tills man tagit reda på motsatsen anser jag.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag kände mig tvungen att dela med mig då jag inte vill att detta ska hända någon annan, nu var jag lite klantig men det är lätt hänt att något går snett även när man vet vad man handskas med ("jag vet vad jag gör, det händer aldrig mig") så får man aldrig tänka utan att dubbelkolla om man är det minsta tveksam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Håller med Triton. Dessa borde inte säljas i handeln... verkligen hemskt det som hänt. Hoppas ni mår bättre nu! Är dessa knappar mkt giftigare än tex Zoanthus?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Så fort jag ser en bild på guiden där dom finns så påpekar jag det för ägaren. Nån tycker kanske jag är tjatig men det finns många som inte vet vad dom har att handskas med.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Som nybörjare blir man ofta tipsad om just knappar att de är lätta osv. Men sällan informerad om att de är väldigt giftiga. Tycker att det vore väldigt viktigt påpeka om handlare ska sälja dem så att kunden själv får avgöra om det är värt risken eller inte. Synd att förbjuda dem att säljas men information borde vara obligatorisk.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


Saltvattensguiden


Organisationsnummer: 802438-6222
E-post: admin@saltvattensguiden.se


 • Ordförande: nike83
 • Kassör: Tribiani
 • Tekniskt ansvarig: ormet
 • Medlemsansvarig: kaptenen
 • Annonsörsansvarig: danne031
 • Våra betalningsalternativ


 • Swish: 123 268 41 16
 • PayPal: kassor@saltvattensguiden.se
 • Bankgiro: 220-3503

 • Aktuell programversion


  IPS Community Suite 4.4.10
  Tapatalk 1.6.5

  ×
  ×
  • Create New...