alofstrand Postat 1 januari 2008 Postat 1 januari 2008 blir nog att prova mig fram så försiktigt.... Citera
Wiking Postat 20 januari 2008 Postat 20 januari 2008 Någon som vet vad maxgränsen är i antal ml vodka per 100 liter vatten? Citera
pwin Postat 20 januari 2008 Postat 20 januari 2008 Har aldrig sett någon maxgräns, men det mesta jag kört under perioder när jag vill sänka närings nivåerna är runt 4 ml/100 liter och då har jag delat upp dosen på två tillfällen. Citera
Wiking Postat 20 januari 2008 Postat 20 januari 2008 Har aldrig sett någon maxgräns, men det mesta jag kört under perioder när jag vill sänka närings nivåerna är runt 4 ml/100 liter och då har jag delat upp dosen på två tillfällen.Tack för det svaret. Jag själv använder 4 ml/dygnet till min totala vattenvolym på 235 liter, då vet jag att jag kan öka ytterligare något. Citera
PatriksS Postat 20 januari 2008 Postat 20 januari 2008 Kan inflika att jag kört ett tag med 1,5 ml x 2 ggr/dag utan negativa effekter (för min 130liters RSM) Citera
Wiking Postat 20 januari 2008 Postat 20 januari 2008 Kan inflika att jag kört ett tag med 1,5 ml x 2 ggr/dag utan negativa effekter (för min 130liters RSM)Oki. Några positiva effekter och i så fall hur stora (mätvärden)? Citera
jonasroman Postat 20 januari 2008 Postat 20 januari 2008 Mat kanske - jag vet inte. Du ökar ju inte innehållet av närsalter (kväve och fosfor) med kolkälla - du omvandlar bara i vilken form de föreligger och snabbar på förloppen. Det finns ju många smådjur (förutom koraller) som kan äta bakterier men inte ruttnande algdelar eller oorganiskt kväve eller fosfor. Du har troligtvis en bättre uttnyttjande av näringen i karet och får den i den form som djur klarar av. iställer för oorganisk näring - alger - algbetande djur får du bakterier och bakterieätande djur i andra fallet. Vi får se hur det urartar sig.MVH Lassenej lasse..de där stämmer inte. du mådte ha en export av fosfaten genom skumning, annars funkarinte kolkällan på fosfaten. på nitraten kan de dock funka för där har vi ju förrutom assimilation även denitrifikation. de senare är ju som vi alla vet ej skummarberoende. skall dock nämnas att även beträffande nitratreduktionen är de assimilation som står för huvudmekanismen bakom vodkan, så skumning är att föredra även beträffande nitratreduktionen. Citera
Tilda Postat 20 januari 2008 Postat 20 januari 2008 Finns det risk att nitriten ökar med vodkametoden? Eller när man slutar med den? Citera
jonasroman Postat 20 januari 2008 Postat 20 januari 2008 Finns det risk att nitriten ökar med vodkametoden? Eller när man slutar med den?inte under tiden, men om man slutar tvärt tror jag nitrit kan stiga. det är mer en teori som bygger på att nitrifikationsbakterierna kanske hämmas av kolkälla då de inte är heterotrofa utan fixar sin kolkälla själv mha koldioxid i nitrit. när då nitrit assimileras mha vodkametoden svälter nitrifikationsbakterierna. finns en tråd där vi disk. detta, men skulle va intressant att få höra från nån dom slutat tvärt med vodkametoden om detta stämmer. Citera
Clownen Postat 21 januari 2008 Postat 21 januari 2008 Tror ni inte att en del av fosfaten/nitraten även förbrukas genom bakteriernas metabolism och därigenom delvis exporteras för det är väl inte så att dessa ämnen, eller ett av dem, lagras oförändrat hos bakterierna? Håller med Lasse att koraller och smådjur också hjälper till med exporten även om skummare givetvis är att föredra både som säkerhet och exportör. Är det någon som har en uppfattning om hur mycket fosfat/nitrat bakterierna kan ha uppbundet när de lever (dvs det som inte syns på tester och som fortfarande finns kvar i karen men som inte kan utnyttjas av problemalger eller skada koraller)? Hur länge lever de här bakterierna ungefär?Mvh Peter Citera
Lasse Postat 21 januari 2008 Postat 21 januari 2008 Fosfaten som försvinner (från vattenkolumnen) i samband med kolkällemetoder sitter givetvis i bakteriebiomassan. Det kan vara rätt så mycket eftersom vissa bakterier kan under vissa förutsättningar ta till en "lyxkonsumtion" av fosfor, dvs binda betydligt mer fosfor än vad som behövs för livet så att säga. Hur man sedan exporterar denna biomassa - via ev utskumning av bakterier eller via konsumtion av andra organismer såsom hydroider, borstmaskar, koraller eller annat som äter bakterier är sedan med stor sannolikhet en smaksak. Det är viktigt att veta att man inte skummar ut någon fosfat utan skummar man ut något så är det fosfor bundet i bakterier. MVH Lasse Citera
Clownen Postat 21 januari 2008 Postat 21 januari 2008 Fosfaten som försvinner (från vattenkolumnen) i samband med kolkällemetoder sitter givetvis i bakteriebiomassan. Det kan vara rätt så mycket eftersom vissa bakterier kan under vissa förutsättningar ta till en "lyxkonsumtion" av fosfor, dvs binda betydligt mer fosfor än vad som behövs för livet så att säga. Hur man sedan exporterar denna biomassa - via ev utskumning av bakterier eller via konsumtion av andra organismer såsom hydroider, borstmaskar, koraller eller annat som äter bakterier är sedan med stor sannolikhet en smaksak. Det är viktigt att veta att man inte skummar ut någon fosfat utan skummar man ut något så är det fosfor bundet i bakterier. MVH LasseMen inget försvinner genom metabolismen? Citera
Lasse Postat 21 januari 2008 Postat 21 januari 2008 Fosfor är ju ett grundämne som normalt inte har en luftfas. Detta innebär ju bara att det kan föreligga i olika former i vattnet och att det har en typ av kretslopp i vattnet. Det finns bindningsmekanismer för fosfor i substrat, framförallt sådant som innehåller metaller. Det är ju detta som fosfatremovrarna utnyttjar men metabolismen "förstör" inte fosforn - bara omfördelar den till andra föreningar - framförallt fosforlipider och ATP. Inte helt vetenskapligt förklarat men jag tror du förstår andemeningen.MVH Lasse Citera
jonasroman Postat 21 januari 2008 Postat 21 januari 2008 Fosfor är ju ett grundämne som normalt inte har en luftfas. Detta innebär ju bara att det kan föreligga i olika former i vattnet och att det har en typ av kretslopp i vattnet. Det finns bindningsmekanismer för fosfor i substrat, framförallt sådant som innehåller metaller. Det är ju detta som fosfatremovrarna utnyttjar men metabolismen "förstör" inte fosforn - bara omfördelar den till andra föreningar - framförallt fosforlipider och ATP. Inte helt vetenskapligt förklarat men jag tror du förstår andemeningen.MVH Lasseedit Citera
jonasroman Postat 21 januari 2008 Postat 21 januari 2008 Fosfaten som försvinner (från vattenkolumnen) i samband med kolkällemetoder sitter givetvis i bakteriebiomassan. Det kan vara rätt så mycket eftersom vissa bakterier kan under vissa förutsättningar ta till en "lyxkonsumtion" av fosfor, dvs binda betydligt mer fosfor än vad som behövs för livet så att säga. Hur man sedan exporterar denna biomassa - via ev utskumning av bakterier eller via konsumtion av andra organismer såsom hydroider, borstmaskar, koraller eller annat som äter bakterier är sedan med stor sannolikhet en smaksak. Det är viktigt att veta att man inte skummar ut någon fosfat utan skummar man ut något så är det fosfor bundet i bakterier. MVH Lasseoavsett om det är bakterier eller "hydroider" som är transportmediat/exportören för fosfaten så måste den skummas ut...dvs oavsett väg, bakterier eller hydroider, är de skumningen som sen står för den definitva exporten. Slutsatsen förblir oemotsagd Lasse: Vodka måste kombineras med skumning om du vill ha ner fosfaten. Citera
jonasroman Postat 21 januari 2008 Postat 21 januari 2008 Tror ni inte att en del av fosfaten/nitraten även förbrukas genom bakteriernas metabolism och därigenom delvis exporteras för det är väl inte så att dessa ämnen, eller ett av dem, lagras oförändrat hos bakterierna? Håller med Lasse att koraller och smådjur också hjälper till med exporten även om skummare givetvis är att föredra både som säkerhet och exportör. Är det någon som har en uppfattning om hur mycket fosfat/nitrat bakterierna kan ha uppbundet när de lever (dvs det som inte syns på tester och som fortfarande finns kvar i karen men som inte kan utnyttjas av problemalger eller skada koraller)? Hur länge lever de här bakterierna ungefär?Mvh Peternja..alltså..lasse har rätt där..de finns ingen naturlig export av fosfat..det är bara ett kretslopp. Utan skumning eller alg/korall skördning/absorber, får man noll export av fosfat. Smådjuren hjälper inte till med någon export om dom sen inte avlägsnas. Så de finns bara ett sätt...fysiskt definitv export enligt ovan.det är ju där kväve skiljer sej o intar en unik position..den kan ju omvandlas till gas o därmed exportera sej själv!...samtidigt kan den dock introducera sej själv på samma sätt via kvävgasfixerande cyano...naturens sätt att motverka kvävebrist...men det är ju en annan ak.. Citera
Lasse Postat 21 januari 2008 Postat 21 januari 2008 Hydroid är en på LS och annat solitt material fastsittande organism som med ytterst stor svårighet låter sig skummas ut. Koraller, borstmaskar och andra bakterieätande djur skummas heller inte ut så lätt. "The bottom line" är alltså att du kan välja att låta bakterierna ätas upp och på det sätt binda näringsämnen i levande material eller att skumma ut bakterierna. Du är så säker på att man måste skumma för att få ner fosfaten - bygger det på egna efarenheter eller är det bara en teori?MVH LasseEdit: Det levande materialet (koraller exempelvis) kan ju sedan tas ut ur systemet när allt utrymme för levande organismer är slut. Citera
petnym Postat 30 december 2008 Postat 30 december 2008 Kan man köra vodkametoden för att ta bort fosfat om man redan har låga nitrat-nivåer? Eller blir det bergochdal-bana om man dessutom måste tillsätta Nitrat? De guider som finns säger ju att man skall titta på Nitrat-nivån för att bestämma doseringen men om nitratnivån redan är omätbar så funkar ju inte det... Citera
ramq Postat 30 december 2008 Postat 30 december 2008 Nej, du måste addera nitrat (oftast som kaliumnitrat) för att få fosfatsänkningen. Citera
YeeL Postat 7 mars 2009 Postat 7 mars 2009 Bumpar tråden igen då jag hittade den här utförliga instruktionen med doseringsanvisningar för vodkametoden. Tänkte själv testa den då mina nitratvärden har börjat stiga.http://www.reefkeeping.com/issues/2008-08/nftt/index.phpDet är väldigt små doseringar om man jämför med vad en del har kört i den här tråden. Citera
oveb Postat 7 mars 2009 Postat 7 mars 2009 Jag har kört UltraBAK blandat med Finlandia (50/50) nån månad och visst har det gett extra stuns.Nitraten har gått ner ordentligt, PO4 likaså.Nu tänkte jag öka till 2 delar vodka och 1 del UltraBAK. Citera
YeeL Postat 7 mars 2009 Postat 7 mars 2009 Jag får alltid cyanotillväxt när jag använder Ultrabak. Det är bl.a. därför jag tänkte testa Vodka istället. Citera
oveb Postat 7 mars 2009 Postat 7 mars 2009 Cyanon får du snarare av låga NO3-värden snarare än av UltraBAK skulle jag tro. Kolla in alla zeobaljor med cyanoelände. Jag har gått ifrån ett ganska stabilt nitratvärde på 1ppm till nära noll och visst har jag fått en del rött slem på köpet.Sen har jag fått för mig att cyanon är en ganska känslig organism. Ändra något så trivs det inte fullt så bra. Tvärsemot alla "regler" jag vet, men det har fungerat för mig. Citera
YeeL Postat 7 mars 2009 Postat 7 mars 2009 Det har varit en tydlig effekt då jag har doserat Ultrabak. Fast jag har hört förut att det kan bero på låga nitratvärden. Nu har mina nitratvärden börjat stiga från 0 till 10 på några veckor.Cyanon har snarare tilltagit för mig i samband med nitratökningen. Även mitt fosfat har gått upp något. Tror att det i mitt fall fungerar bättre med låga värden. Citera
Wiking Postat 7 mars 2009 Postat 7 mars 2009 Cyanon är kanske världens äldsta bakterie, bortåt 3,5 miljarder år gammal. Jag tror vi kan ha/få olika sorters cyanon i våra akvarium, t ex vissa som triggas av för låga värden, andra av för höga. Citera
Rekommenderade inlägg
Gå med i konversationen
Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.