Gå till innehåll

Lasses Red Sea Max


Lasse

Rekommenderade inlägg

  • Svar 430
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

@ Drullput - I oktober skulle det släppas tror jag.

@ wiking - ja det växer ordentligt. Jag rensade ut ordentligt för två veckor sedan och nu måste jag ta xenia igen. Jag skall sätta igång och mäta snart igen ocg pressa ner fosfaten. Har inte mätt på en månad.

@ DSB - jo jag har provat en del med ljuset och körde ett tag bara med blåljus. Sedan jag gick in med Red Slim Remover så har jag dock bara kört med detta 10 000 K ljuse. Dock tror jag att det i realiteten är mindre än 10 000 K. Jag planerar att starta igen med ett blåljus lite senare (20 000 K).

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

En liten uppdatering med lite bilder. Har den sista tiden kört med fosfatremover men har än inte hunnit med att kontrollmäta. Inga nitrattillsatser och tillväxten har bromsat upp som det verkar. Skivanemonerna går bättre än tidigare men just Xenian börjar att bromsa. Har något som käkar euphyllia i karet - skaffade en med 4 huvud och nu är det endast ett kvar - men det verkar fungera i alla fall.

Skall försöka få ut de "större" fiskarna och bara ha småfiskar (1-4 cm) vad tiden lider

post-2331-14468915862154_thumb.jpg

post-2331-14468915862371_thumb.jpg

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tjusigt som vanligt.

Har du gjort några ändringar på ljuset, tycker det ser lite vitare ut än på tidigare bider?

Kul att det blev skillnad på vad som växer och inte med nitrat tillsats. Hur länge har du kört utan nu?

Personligen gillar jag skivor bättre än xenia, skivorna sprider sig inte som kodynga på en äng.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har i princip inte satt in någon nitrat på ca 1,5 månad. Jag skall testa igen så fort jag får ur tummen och börjar med att mäta fosfat igen. Jag har kört med fosfatreduktion ca en vecka och skall gå in och testa under helgen. Korten är tagna med en anna kamera men jag har ändrat belysningen. Nu har jag ett 10.000 K och ett blått. Det enda lilla problemet jag har är lite "toffsalger" som växer på några utvalda punkter. Har tagit bort dem mekaniskt hitillsdags eftersom en sjöhare blir för stor i mitt akvarium. Dessa "toffsar" självdör med jämna mellanrum.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vad hade du tänkt ha för fiskar som är 1-4cm? Har precis startat ett RSM och är inne på samma spår med mindre fiskar Gillar inte när fiskarna får karet att se mindre ut än vad det är, vill ju ha det tvärtom!

Jag har själv 2 st okinawa gobie, små gula fina fiskar med lite personlighet. Jag har en länk i min samling om nanofiskar, ska se om jag hittar den.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Ja Gustaf - de pumpar rätt så bra.

Dags för en liten uppdatering.

Sommaren har förflutet bra och akvariet fungerar fint - inga större katastrofer. Under sommaren har jag inte kört med kalkvatten (har inte behövts) men nu har jag fått börja med det igen (PH justerande). I januari köpte jag en mörkerkorall och den har klarat sig bra. Den lever och frodas fortfarande efter mer än ett halvår

post-2331-14468915946524_thumb.jpg

Mitt strävsamma par - räkan och gobyn - fortsätter som normalt. Nu har man grävt en utgång precis vid rutan, tyvärr sitter det lite alger där som jag inte kommer åt så bilderna är inte perfekta.

post-2331-14468915946946_thumb.jpg

Ett nyförvärv är en sk blå stjärnpolyp - vad det blir vet jag inte - troligtvis något xenialiknande.

post-2331-14468915947224_thumb.jpg

Jag har börjat med att mäta fosfaten igen och den hade stigit upp en del. Nu kör jag med ett litet eheim ytterfilter som får jobba över sumpen - i det har jag ett aluminiumbaserat preparat för att ta upp fosfaten. Jag har dock inte kommit igång med att mäta morgon - kväll som jag gjorde innan. De få gånger jag gjort det har det visat på ett litet mindre innehåll efter en hel dag med ljus. Jag har börjat med nitrattillsats igen och jag tycker det ger resultat. Samtidigt har jag provat Polls "extra allt" - om det gör något för färgerna vet jag inte men i ett annat akvarium har jag konstaterat att mina röda makroalger verkar ha fått anabola - de växer som tusan - och där har jag inte gjort någon annan ändring. Det är också möjligt att vissa av mina skivanemoner reagerar possitivt på detta preparat genom att blåsa upp sig större/snabbare tillväxt. Vi får se på lite längre sikt - har kört det i ca 10 dagar nu.

Just nu ligger jag på 0,11 ppm - 0,07 ppm fosfat (morgon-kväll) med min fotospektrometer (Hach DR 2010). Jag har gjort en några tester med Elos test och den visar 0 till 0,01. DR 2010:s metod går ut på en blåfärgning av provet och man ser ju tydligt vilket av rören här nedan som är blåfärgat (eller hur). Ett av dem har 0 i fosfat - det andra har 0,11 ppm. Frågan är dock vilket som är vilket

:).

post-2331-14468915947454_thumb.jpg

MVH Lasse

post-2331-14468915946741_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag kör ju utan skummare och har ganska mycket av bakteriologiska filter samt små partiklar som går igenom akvariet - jag tror att det är huvudsaken till att jag har fått den att överleva. Sedan brukar jag då och då krama mitt svampfilter i karet (ungefär som backspola ett zeolitfilter) samt att jag använder cyclo-ez stadigt. När jag ser att den har öppnat polyperna så brukar jag ge lite cyclo-ez - även om akvariet är släckt. Cyclo-ez tror jag är viktig i många hänseende i ett saltvattensakvarium - jag har mycket god erfarenhet av detta foder.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Cyclop-Eeze ser jag åxå som ett av de fåtal riktiga "undermedel" som finns inom akvaristiken.

Alla djur i burken reagerar när man matar med det.

Fast dom verkar ha tonat ner att det innehåller enorma mängder astaxanthin.

Hmmm: Detta blev nog lite OT kanske, flå't i sådana fall.

Håller med om att cyclop-eeze är ett mycket bra foder som nog ofta underskattas. Det är dessutom inte speciellt dyrt och är väldigt drygt.

Ove: Jag antar att du menar att det faktum att fodret innehåller enorma mängder astaxanthin (stark antioxidant som även påverkar utfärgning) är något positivt?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ove: Jag antar att du menar att det faktum att fodret innehåller enorma mängder astaxanthin (stark antioxidant som även påverkar utfärgning) är något positivt?

Ja självklart, uttryckte mig dumt. Tidigare så skröt de mera om vilka enorma mängder det innehöll. Nu har det tonats ner lite verkar det som.

.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 månader senare...

Lite sent svar men förutom astaxanthinet så innehåller cyclo-ez höga nivåer av omega 3 - något som är ovanligt för en sötvattensorganism.

Jag har inte uppdaterat på ett tag - lite på grund av att jag inte riktigt vet vad jag vill med karet och har planerat en större röjning och få ut en del fisk. Under tiden har jag fått lite bryopsisliknande alger som sitter på lite olika platser. de började ta sig ordentligt i samband med att jag började med Polls X. Nu är det inte bara de som tagit sig bra utan även flera av skivanemonerna och därför så fortsätter jag tillsvidare med detta medel plus coral vitaliziser. I min jakt på predatorer på dessa alger har jag fått tag på två nakensnäckor som fungerar utmärkt i karet - dock verkar de inte ta mina trådalger direkt men de är några riktiga skönheter. Här nedan kommer tre ganska bra bilder på en av dem

post-2331-1446891621567_thumb.jpg

post-2331-14468916215914_thumb.jpg

post-2331-14468916216148_thumb.jpg

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

I min jakt på predatorer på dessa alger har jag fått tag på två nakensnäckor som fungerar utmärkt i karet - dock verkar de inte ta mina trådalger direkt men de är några riktiga skönheter. Här nedan kommer tre ganska bra bilder på en av demMVH Lasse

Vart har du fått tag på dem och var de dyra? Sådana har jag aldrig lyckats hitta.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Just denna art är Elysia crispata och är inte en nudibranch utan tillhör en annan underordning under ordningen opisthobranch. De är inte speciellt nära i släktskap och just Elysia fungerar ofta bra i akvarium eftersom den är ett algätande släkte. De är algätande i den grad att Elysia crispata:s gröna färg till en del består av fortfarande fotosyntetiskt aktiva kloroplaster från bytet. Just dessa kom i en västindiensändning och jag la rabarber på bägge som kom. Eftersom dessa två har fungerat bra och fortfarande lever i all välmående i mitt akvarium så är det nog inte helt otroligt att det kommer att importeras fler vad tiden lider. Det är ett trevligt tillskott i akvariet.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...