Gå till innehåll

Aquael 320L hörntank+112L sump


Rekommenderade inlägg

Japp fick ordning på KH, men korallerna, rörisarna och algerna fullkommligt slukar calcium och magnesium. Så nu pytsar jag i en skopa av varje varannan dag. De börjar bli tomt i burkarna =-)

De e en baddare till Ricordea som ligger och fläker ut sig på botten, stor som en tallrik när den mår som bäst.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 703
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Var till BrommaZoo på en middag och passade på att köpa lite prylar. Kan rekommendera ett besök, de hade bra priser på firrar och endel lite annorlunda firrar med. Bla jawfish, ett par av den där vanliga sorten som är ljus och har blått på fenan och sedan hade dom två stycken (förmodligen inte ett par) av Opistognathus randalli Black cap Jawfish. Hade även lite annat tex muränor till bra pris för den intresserade.

De hade även Cocoon-set från superbilliga ca500:- och uppåt. Någonting som jag kan rekommendera om man vill starta upp nano. Kunde inte låta bli och köpte på mig ett set för ca650:- som jag ska köra sötvatten i (ja vet.... jag är en svikare).

Dock va de rätt ruttna tillsattser, dåligt med pulvertillsattser utan bara flytande. Köpte mig lite aktivt kol av typen RedSea. Va ju rena lurendrejeriet, gick ju åt mer än halva burken för ett 400L system som mitt och de va precis så de fick plats i min filterstrumpa. Plups ner i sumpen och tror ni inte filterstrumpjäveln sprack! Va bara till att snabbt stänga av returpumpen innan allt kol var utspritt i hela akvariumet. Sedan fick jag tillbringa ca1,5 timme att dammsuga sump, akvarium och rengöra filter. Grädde på mosen va att filterstrumporna va slut och att kolet ändå inte räckte till en hel ny dos.

Blev så förbannad att jag satte mig ner och beställde riktiga, rejäla 1,8kg burkar med tillsatser från Tropic Marine(magnesium och kalcium) och Fauna Marine (bio-carb) från tyskland. De fjuttiga tillsatser och burkar jag köpte kommer ju ändå inte räcka länge (om jag nånsin kommer använda dem).

Helt sjukt att man ska tillsätta 2.3dl kol per 120L saltvatten, en burk till 520L kommer man ju ingen vart med om man har 400L.

Jag har lärt mig två nya saker inom denna hobby:

1. Ta inte någonting för givet i denna hobby, särskilt vad gäller tillsattser

2. Köp bara grejer du är nöjd med, om det fungerar så fortsätt med dem och gör allt för att få tag i exakt samma produkt

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Hej.

Hur går det med sumpen?

Kommer du att göra den trekantig?

Jag har lite funderingar på att göra som du med flera utblås för att slippa för många pumpar inne i akvariet. Men å andra sidan kanske det är dumt att köra så mycket vatten genom sumpen. Det kanske blir problem med avrinningen.

Vad trtor ni?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

De blir ett standard kar som sump med tre fack, ett för skummare, ett refugium och ett för returpump.

Kan rekommendera att borra två hål för avrinning ner till sumpen, jag har konstaterat att ett är för litet samt att jag inte har någon backup om det röret blockeras av en turbosnigel eller en anemon (om man nu har en anemon).

Fick mina tillsatser från tyskland i tisdags, gick ju jäkla fort. På mindre än en vecka fick jag varorna. Räknade ut att Red Sea kolet räckte till 500L vilket räcker 1,7mån till mitt system, Ultra Carb räcker till 2500L och det till nästan samma pris. Löjligt!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kollade vattenvärdena igår, calcium och magnesium har sjunkit lite trotts att jag tillsatt en skopa av varje dagligen.

Ska öka dosen lite så att jag kommer upp strax över normalvärdet igen.

Jobbar hela nästa vecka och sedan går jag på semester. Då ska jag sätta igång och limma rör och montera in fack i den nya sumpen, samt montera in den nya skummaren. Eventuellt kommer jag köpa mig en ny cirkulationspump som födelsadagspresent åt mig själv =-)

Den gröna montiporan börjar se "normalfärgad" ut och den ena röda montiporan ser också rödare och friskare ut. Misstänker att de va KH som spökade. Sedan har jag konstaterat att montipororna inte trivs i så strömt vatten. Var lite taktisk när jag fick montipora fraggarna och placerade en fragg av varje art i två olika förhållanden. Det är en extrem skillnad i färg på de fraggar som står lugnare. De fraggarna som står i strömt vatten är tråkigare, blekare och växer inte alls utåt lika mycket, de växer även mycket långsammare.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag är mycket imponerad! =)

Tack!

Idag tog jag tag i saken och kopplade in min "nya" skummare, jäklar va tyst de blev! Och då har jag inte byggt någon ljuddämpare som jag sett endel ha. Fattar inte varför jag inte gjort detta tidigare. Allt gnäll om att skummaren låter och att installera timer hade ju man ju kunnat sluppit.

Har lite sten i sumpen som jag måste göra mig av med. Finns en annons ute nu.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gjorde första stora ingreppet på väldigt länge i karet idag.

Flyttade bort en säkert 30cm lång Sinularias som skuggade min gamla Sarcophyton helt och jag kände lite medkänsla för en av de tidiga inköpta korallerna som hamnat i skymmundan. Sinularian hade startat fullt krig med min gamla Gorgonia som såg ut att förlora fighten där de nuddade varandra. Hoppas mina gamla koraller uppskattar mitt ingripande. Vore kul om den gamla Sarcophyton fick fart igen och börjar växa, den har varit i samma storlek säkert sedan ett år tillbaka.

Den stora sinularian hade också varit ivägen för två flakväxande montiporor som jag gärna ser växa på sig. De har tagit fart senaste månaden så jag ser fram emot tillväxt där. Skulle va kul att hitta någon blå, lila eller annan rolig färg av flakväxande montipora att placera strax under de andra två jag har.

post-2577-14468917506965_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

För er som tycker det skrivs för lite om bakslag inom hobbyn och att man inte skriver när de går kasst utan bara om allt som e bra, här kommer lite godis till er.

ha ha ha.. glädjen är total (Not!)

Började min semester innan midsommar.

Pluggade in och testkörde autopåfyllaren, kopplade en smal luftslang till en liten pump och kopplade rubbet till en 25L hink. Allt verkade fungera och det blev mindre vatten i hinken under kvällen då jag testkörde allt. Kanon tänkte jag på morgonen och vi åkte glatt iväg. Grannen skulle komma hem på måndag så hon skulle extrakolla så allt gick bra.

Problem 1: Något gick fel, och självklart hade jag glömt att koppla en liten backventil till hinken med pumpen som stod på golvet. De blev baksug och vatten rann ut istället för ner i burken.

Problem 2: Grannen tog lite mer ledigt då vädret va kanon (kan inte klandra henne).

Problem 3: Uppskattningsvis 50-60L vatten i golvet på andra vångingen i en gammal kåk med gammalt trägolv=bryta upp golvet. Samt att halva semestern och intresset för hobbyn fick sig en rejäl törn.

Fattar inte hur jag kunde va så klantig och missa backventilen. Eller hur enklelt de hade varit om jag lagt slangen där jag brukar lägga den dvs i returfacket (bara 10L vatten hade runnit ut då). Eller bara gjort de så enkelt som att se till att påfyllningsvattnet droppat ner en bit ovan vattenytan istället för att lägga slangen i vattnet. Sååååååå jävla klantigt!! Och sjukast av allt va att allt verkade fungera kanon i 14-16timmar. Men efter 4dagar så fungerade det absolut inte uppenbarligen.

Måste tacka Emanuel här på guiden för att va en superhjälte och som kunde va på plats på bara 20min. Själv va man utanför Örebro och det tog 2,5tim innan jag med panik i halsen va hemma för att konstatera att jag nog måste riva upp delar av golvet. Jippi!!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Vilken start på semestern Mattias ... inte för att det hjälper dig med att bryta upp golvet, men du har mina sympatier. Du hade kunnat ringa hit också, jag pysslade bara med att rensa ogräs i trädgården.

Man får en liten tankeställare. När allt fungerar är det ju inga problem, men när vattnet är ute på golvet, så innebär det ju så mycket arbete, och kostnader .... Jag tror många har planerat och testkört för strömavbrott, dvs att sumpen sväljer vattnet. Jag håller med dig om avrinningen, det är det enda som jag själv inte har backup för, blir det stopp där, då blir det översvämmning. Det röret kollar jag regelbundet, men som sagt när allt funkar ...

Dubbla rör för avrinning är bra, ett annat alternativ är nivåvakt i karet. Jag har inget och när man läser detta, så spelar man för jämnan lite rysk roulette, möjligvis med färre kulor i pistolen, och något bättre odds.

Glöm inte att ta en kall öl. Det finns inget motigt som inte har nåt gott med sig: golvet skulle ändå renoveras, nu får vi nya tapeter i vardagsrummet, skara sommarland som vi skulle till nästa vecka är egentligen inte så kul och hur snygg är Bert Karlsson, du slipper åka bil i sommarvärmen det är bra, när det är fuktigt hemma slut ögonen sippa på ölen och vips du är i tropiska Thailand till en ganska låg kostnad, eller ta bort hela golvet och gör en lägenhet med dubbla takhöjden det är alltid inne, koppla in kylsklinga i golvet och du får kombinerad isbana året runt och AC, rollerblades är fjantigt när man kan åka på äkta grillor.

Shit va jobbigt ..

/Erik

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har redan pillat upp golvet och det verkade inte så farligt som de såg ut och som försäkringssnubben sa. Va rätt fuktigt på ett ställe men annars va isoleringen kruttorr. Tror att det räcker med någon månads luftning av golvet så är det bara att lägga ihop pusslet igen. Blir ju lite jobb och kostar mindre än självrisken.

Ja de där med försäkring ska man kolla upp redan vid köp av burk. Annars kan de bli dyrt, min försäkring täcker det materiella dvs akvariet och dess innehåll. Hyresvärden har en som täcker skadorna av akvariumet så det är inget problem.

Bara pissigt med jobbet runtomkring.

Ja har extrakollat allt kändes det som, och så åker man dit på en så liten grej som jag gjorde pga att man va uppspelt inför semestern.

De där med dubbla avrinningsrör är helt klart ett måste, särskilt om man har sniglar. Själv har jag slutat med turbosniglar pga att jag endast har ett avrinningsrör. Vid uppgradering och byte av kar kommer jag borra minst två avrinningshål just pga stopprisken. Man har ju hört om turbosnigel mardrömmen som blockerat rören.

Min oro har faktiskt lagt sig, och det känns inte lika jobbigt längre. Funderade ett tag på att lägga av helt med hobbyn, men va fan ska man göra då? Fickpingis, köpa gojja, börja knyppla, neeeeej va fan man har ju en hobby pga att man tycker just det speciella med den är kul. Utan det här intresset har man ju inget att fördriva tid med, blir ju dumburken i så fall och där har jag satt min gräns.

Lite golv-uppbrytar bilder, det lilla trekantiga hålet är ett provhål för att se om det var fuktigt där. Hela golvet hade lyft sig till en snygg bula precis ovanför och det är därför så mycket av golvet är bortplockat (limmet hade lossnat). Det större hålet var där det var som fuktigast, där har jag grävt upp all isolering ända tills jag bara fick ut torr isolering. Fick gräva endel åt ena hållet men de gick bra. Så här ser de ut, fota med blixt (det nedre fotot) så det gråa är botten av golvet som har varit lite jordigt.

post-2577-1446891755562_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Så fick man besök av fuktsnubben och försäkringssnubben. De tyckte inte skadan va så farlig utan tyckte de va skönt att inte reglarna och stommen va fuktskadad utan endast utfyllnadsmaterialet. Dock blev jag tvungen att borra upp ett tredje hål i golvet och hyra mig en grovdamsugare.

Misstänker att jag måste montera ner akvariet för att komma åt överallt och då vette fan om jag inte lägger ner.

Att montera ner för att bygga ihop allt igen låter inte kul. Så det lutar åt att burken ryker i dagsläget. Jäkligt tråkigt när allt började ta sig och det började bli riktigt kul igen.

Försäkringsnissen berättade en skräck berättelse om ett 2000L som gått sönder och skadat 6st lägenheter. Gick lös på en nätt summa av 1,5milj kronor. Vill inte tänka mig hur det måste kännts i magen.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Så har jag bestämt mig, blir ajöss med detta projekt. Med lite sorg i hjärtat har jag bestämt mig för att detta kar gjort sitt.

Säljer ut allt levande förutom lite sten och sand som jag ska behålla till framtiden.

Tro inte ni sett det sista från mig inte!

Jag ska starta upp ett nytt system som är mer semestervänligt, självgående och mindre riskabelt en det jag har idag. Blir förmodligen en mindre burk ca50cm bred och 100cm lång burk med inbyggd sump och vattenreserv. Och all teknik jag har idag kommer jag behålla till framtiden.

post-2577-14468917581926_thumb.jpg

post-2577-14468917582061_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...