Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2015-12-27 i alla kategorier

  1. Jag har aldrig sett ett perfekt akvarium. Med 20 - 30 olika fiskar och kanske 50 olika koraller + andra djur är de alla icke dresserbara djur som beter sig som de vill. Om en fisk får för sig att lägga en sandhög där du inte vill ha den är det fisken som bestämmer. Ok du kan kratta ut sandhögen men så fort du vänder ryggen till är fisken där igen. Vems hem är det egentligen? Alla som haft de mest fantastiska akvarier har sagt att jag vill det och det innan jag är nöjd. Det är liv det handlar om och det förändras hela tiden. Det är det som är det fantastiska med saltvattensakvarier. Det händer alltid något. Ett tips kan jag ge dig. Börja med metoden Kiss. (Keep it simple stupid) Akvarium, osmos, bra belysning, Bra cirkulation, lagom skummare, liten fosfatreaktor, aktivt kol. Enda automatiken påfyllning av vatten. All annan automatik väntar man med tills man lärt sig se hur de olika djuren mår och hur man gör för att rätta till uppkommande problem. Innan man vet hur karet funkar ger automatiken bara problem. Och det tar ett till två år för karet att mogna och ägaren att lära sig hur det bör skötas.
    3 poäng
  2. Ta o lyssna på ouscazz råd.När jag startade för fyra år sen hade han ett av guidens snyggaste kar. Ett rsm 130. Jag hade köpt ett likadant o va hemma hos honom och tittade. Tro inte att du kan köpa framgång med pengar o dyr utrustning. Det finns skrämmande exempel här på guiden på folk som lagt hundratusentals kronor på stora kar och misslyckats totalt för att dom ska använda all teknik och alla tillsatser som finns och helst samtidigt. vill inte peka ut nån här men kolla i trådarna om stora revkar så hittar du nog en del. Där hittar du också flera riktigt fina kar som med ganska basic utrustning har nått lysande resultat. Kolla in tex LN21 det är ett strålande exempel på att kunnande slår överdådig teknik alla dar på året. När du uppgraderar nåt så börja i rätt ände. Cirkulation skummare belysning och sen balling när du med hjälp av mätning konstaterar att det inte räcker med vattenbyte för att hålla nivåerna
    2 poäng
  3. 550 liter sump på plats. Redan det var ju tungt. Hua, strax åker karet på plats också.
    2 poäng
  4. Skaffa dator tidigast när det närmar sig uppstart. Det är först då du vet... eller tror dig veta vad du kommer behöva. Många tillverkare på tex belysning, pumpar etc har sina egna gränssnitt. Antingen webbaserad styrning eller som app. Idag går nog allt på wifi. När det gäller val av skummare, pumpar belysning så samma där. Vänta tills du valt inriktning på karet. Olika grupper av koraller vill ha det olika när det gäller ljus, cirkulation och vattenvärde.
    1 poäng
  5. Den frågan har du fått svar på flera gånger i den här tråden.. hur var det nu?
    1 poäng
  6. Apexdatorn bör ha fast anslutning. Hur det är med andra vet jag inte.
    1 poäng
  7. Det är så det går till. Kul att du uppskattar det! Jag är allt annat än expert inom saltvattensakvaristik. När det talas om vattenvärden hit och vattenvärden dit är jag oftast helt "lost". Samma sak med avancerad teknik och akvariedatorer. Däremot har jag lärt mig grunderna i hobbyn, och det tillsammans med ett sunt förnuft räcker väldigt långt.
    1 poäng
  8. Julklappsmussla och en acropora som färgat ut riktigt bra, är två 180:- fraggar av samma från triton, är ju lite av ett lotteri det här hur just den "där" korallen kommer färga sig i mitt kar.
    1 poäng
  9. Trixet är att förstå när man nått målet tycker..kikar jag i backspegeln så banne mig om jag inte uppnått det vi alla strävar efter= perfektion..i alla fall nära med de medel som fanns till hand just då...svårt det där! Men också det som driver mig vidare! Nu är jag långt från som jag vill ha det.får kämpa på :-)
    1 poäng
  10. Snyggt blir det! jasså 40 kg sten minnsan! Får bli att väga min sten...brukar höfta till med ca 15 kilo när det ser ut sådär hos mig i mängd
    1 poäng
  11. Har köpt Korallrevsakvaristisk för nybörjare av samma författare. Försökte läsa den för några veckor sedan men fattade inte mycket. Får nog skaffa denna Saltvattensakvariet Hoppas blir lättare förstår boken när jag hängt ett tag på detta forum
    1 poäng
  12. Men det är kul att välja prylar Här ett bra lästips om grunderna för hobbyn. Sedan finns det grymt kunniga pesoner här på forumet.
    1 poäng
  13. Deltec har väl också fina kompletta kar har jag för mig? Rådet att inte köpa all upptänklig teknik på en gång är inte så tokigt. Mest för att det tar tid att lära sig hur det fungerar och hänger ihop. Skulle tillägga att starta enkelt med arter som är lättskötta. Det är väldigt mycket att ha koll på i början Därmed inte sagt att du inte kan satsa på högsta kavlité och snyggt från start. Bra utrustning är värdefullt men kunskap är A och O.
    1 poäng
  14. Tack för de fina orden Kille, det värmer. Red Sea REEFER är ett gott val man vill ha en snygg möbel och samtidigt (med tiden) vill utveckla sitt akvarium till high tech. Jag har börjat med bra belysning, bra cirkulation, bra skummare. Dessa tre teknikdelar är helt avgörande för hur du kommer att lyckas. Satsa så mycket pengar du kan undvara på dessa tre delar så har du en perfekt start. Jag förstår att du är petig med detaljer. Det gör det lite svårare, men absolut inte omöjligt. Vit LED-ramp finns att köpa. Kablar går att gömma i snygga vita kabellister. En möbelsnickare kan säkert bygga en snygg hållare till rampen. Red Sea MAX är som sagt var Plug and Play. Där har tillverkaren valt var cirkulationspumparnas utlopp skall sitta, och den lösningen gillar jag inte. Det ger förvisso en snygg "clean look" inne i visningsdelen av akvariumet, men jag vill inte ha cirkulation från bakrutan mot framrutan.
    1 poäng
  15. både ock. en del grejer behövs inte från början. doserpumpar t.ex är till för att tillsätta kalcium, magnesium och hålla kh-värde när tillväxten på korallerna förbrukar det. mjukkoraller o skivor o knappar bygger inte kalkskelett och då förbrukas inte dom ämnena. efterhand som man köper till stenkoraller och dom växer så ökar förbrukningen o då räcker det inte med bara vattenbyte. Detta kommer ju efterhand så i början behöver man inte använda den utrustningen
    1 poäng
  16. Mitt råd till dig är: Vill du slå på stort och har en hög budget. Börja med att kolla upp hur du vill ha akvariet och hur du vill att det skall se ut. Kanske t o m beställa måttbyggt efter önskemål. Planera hur du vill ha tekniken. Dvs sump i, under eller i eget rum. För min del är det senaste lika viktigt för mig som för dig att akvariet är en vacker möbel. Innan du sedan gör större köp kring teknik eller bygger upp så ta kontakt med några på forumet som har system och liv som du vill efterlikna och åk ut och besök dem. Finns nog ingen här med vackra akvarium som inte stolt vill visa upp och berätta om sin erfarenhet. Efter besöken kommer du säkert uppleva att det finns olika filosofier och metoder att hitta rätt väg. Välj då det som du tycker passar dig bäst och anskaffa tekniken runt det.
    1 poäng
  17. det är inte snyggt med en massa kablar o vajrar överallt. det tror jag dom flesta är eniga med dej om. Inbyggnad går ju alltid att lösa, problemet brukar va att hitta en smidig lösning för att få undan belysningen när man ska i karet o rodda
    1 poäng
  18. Har ingen erfarenhet av något av ovanstående kar men hade jag haft ekonomin och tänkt köpa kar i dag hade jag köpt ett reefer 450. man får fler valmöjligheter vad gäller belysning o skummare
    1 poäng
  19. Givetvis är det oftast en större precision o driftsäkerhet i dom dyrare märkena. det va inte så jag menade. Köp bra grejer men inte alla options som finns direkt. Börja med det viktigaste som jag sa och lär dej efterhand. Inget fel att köpa fina märkesgrejer om man har ekonomi till det. oftast håller dom bättre så i längden kanske det inte blir dyrare. Men köp inte allt på en gång. Köp till efterhand som du lär dej och behovet uppstår. Doserpumpar för balling behöver du t.ex inte köpa i början. jag körde nog 1,5 år innan jag köpte det. Då köpte jag en billig beg kinavariant och när jag fått ordning på hur det funkade och såg att det gjorde nytta så köpte jag en kvalitetspump från oceanakvarium. Ta det stegvis så kommer det att gå bra. belysning cirkulation o rening först.
    1 poäng
  20. Jag har precis satt igång ett Red Sea REEFER 450. Kolla här om du vill ha tips på en enkel men fungerande setup att börja med. https://saltvattensguiden.se/index.php?/topic/50171-ouscazz-red-sea-reefer-450/
    1 poäng
  21. Som många har skrivit så kan det ta upp till ett år innan akvariet har igenomgått alla olika stegen. Det är inte bara att blanda saltvatten, fylla på, lägga i sten, fiskar och allt annat och sen tro att det skulle funka. Visst man kan ju alltid göra så och sen över mata och så får man se hur de går och lära sig av det misstaget. Jag är själv nybörjare i denna hobbyn och tycker detta är otroligt kul att se hur många fantastiskt roliga djur som bara dryker upp, tex fick jag 15 rörmaskar i min ena hörna i mitt lido 120 akvarium. Jag har växt upp med sötvatten, min pappa har 3 stycken sötvatten akvarium och då tänkte jag att då tar jag steget att köra ett saltvatten. För det har ju alltid varit drömmen sen man var liten att ha en egen Nemo. För mig tar det ju lite längre tid för jag har ju inte dem pengarna till korallerna och allt annat som är dyrt. Är lite yngre än dem flesta som håller på med denna hobbyn om man säger så. Tänk på att pengar inte köper framgång som dem flesta andra har sagt. Men om du lägger ner tid och inte bytar ut fisk och övermatar spm du hade gjort i dem andra akvariumarna så kommer det nog gå bra. Men fråga innan du gör något som du inte är 100 på och lycka till med denna otroligt roliga och påfrestande hobby. Nu har jag ju skrivit liknade som alla andra men hoppas vi kommer få följa din saltvattenresa.
    1 poäng
  22. Giftet finns i deras spottkörtlar och finns vid bitapparaten (munnen), giftet Maculotoxin en TTX (tetradotoxin analog ) produceras av bakterier i spotkörtlarna. (TTX-blockerar Na-kanaler) Antagligen är det en försvarsmekanism eller / och hjälp vid födosök. Det finns också rapport om att giftet haft "svaga" neurologiska effekter pga giftet kommit ut i vatten bläckfiskarna förvarats i. (TTX producerande bakterier finns rapporterade i ett flertal marina djur som sjöpungar,sjöstjärnor,sjöborrar mfl ).
    1 poäng
  23. Några tankar. Att låta ett kar växa fram tar tid men det är ju också möjligt att köpa stora koraller, inkörd sten etc på en gång om man har medel. Man måste ju dock kunna sköta driften och det kräver både kunskap och tid. Jag började med att läsa en bra bok om saltvattenskar innan jag slog till. Det är bra att du ha erfarenhet från sötvattensakvarier, det finns många likheter med också vissa skillnader. När jag började ville jag också ha ett storslaget kar snabbt men ganska snart insåg jag hur intressant det är att studera framväxten och alla skeden i ett växande rev. Det var kul redan med en stenöken och den första clownen!
    1 poäng
  24. Du måste tänka om. Om du övermatar ett saltvattensakvarium kommer det att gå åt skogen ganska snabbt. Samma sak med tekniken, du kan inte köpa framgång. Framgång med saltvattensakvarium baseras på kunskap och erfarenheter, inte pengar och avancerad teknik. Vad jag vill ha sagt är att du fokuserar på fel saker. Börja enkelt med ett snyggt möbelakvarium så kommer både du och sambon att bli lika glada när ert nya saltvattensakvarium väcker fram. Det kommer att ta tid. Men, att skynda långsamt är nyckeln till framgång. Samtliga Red Sea MAX är Plug and Play akvarium. All nödvändig teknik följer med och ändats en kabel till 230V strömuttag. Red Sea REEFER är inte Plug and Play. Det ingår ingen teknik alls i den serien, man får plocka ihop allt på egen hand.
    1 poäng
  25. Misslyckas är ett starkt ord. Jag skulle säga att uttrycket "man lär sig av framgång men man lär sig mer vid motgång" stämmer bra för denna hobby.
    1 poäng
  26. Vill du hålla på och greja själv med akvariet? Om du är beredd att satsa 150000 så kanske ett alternativ är att leasa ett med skötsel. Och nej alla misslyckas inte. Men som andra skrivit så handlar det om tålamod och kunskap. Frågan är vilket du vill ha en hobby eller en snygg skulptur i vardagsrummet? Du kan få både och men då är rådet att skynda långsamt. Bra teknik är absolut en bra hjälp men kunskap väger tyngre :-)
    1 poäng
  27. Vad man har för prylar har säkert en del betydelse men jag tror stabilitet över lång tid är vad som gör ett kar lyckat. Tålamod är ledordet, många gör nog felet i början att de "fixar" för mycket. Det handlar om att ge allting tid och göra sitt bästa för att hålla alla värden, värme och belysning så jämnt som möjligt. En bra skummare är givetvis viktigt, men om den har titan eller plastskruvar bryr sig inte korallerna så mycket om. Sen blir nog aldrig någons första kar lyckat, man lär sig saker efterhand och man måste få göra misstagen. Om jag var du hade jag satsat på nåt runt 400l, bra prylar men ingen toksatsning på det bästa, sätt upp det och låt det går några månader, stoppa i enklare koraller efterhand, låt algerna komma och gå. När du ser att det funkar om ett år så vet du vad du vill gör annorlunda för ditt "riktiga" top notch kar.
    1 poäng
  28. Jag vill absolut inte skrämma bort dig, tvärtom. Men jag läser mellan raderna att du vill att allt skall bli klart/perfekt direkt, eller iaf inom kort tid. Det fungerar inte så. Och "ett visst tålamod" räcker inte. Tänk tvärtom mot hur du tänker med sötvattensakvarium. Ett saltvattensakvarium mognar över lång tid, om man ger det lugn och ro vill säga. Vad jag vet finns inga genvägar. Alger är alltid ett tecken på att något inte är riktigt perfekt i karet, och det beror alltid på ägaren. I sötvatten beror det nästan uteslutande på för mycket näring i vattnet. I saltvatten kan man få ett antal olika typer av alger, av olika orsaker. Skillnaden är att det inte fungerar att starta på nytt som du har gjort med dina sötvattensakvarium. Lager i ett saltvattensakvarium kräver tålamod och ett försiktigt tillvägagångssätt, annars är risken att det blir värre. Det gäller att ha ett väl sammansatt biologiskt system, allt från bra levande sten, lägre djur, koraller och fiskar. Om allt stämmer och allt levande gör sitt jobb så är ett saltvattensakvarium lättare att sköta än ett sötvattensakvarium, det är iaf min åsikt. Ett tips är att börja i liten skala med t.ex. ett Red Sea MAX 130 akvarium. Man får ett komplett sådant för några få tusenlappar på begagnatmarknaden. Om du börjar i den änden och känner dig för är det inga stora förlustpengar det handlar om om du skulle känna att saltvatten inte var något för dig. Svaret på din sista fråga.. i princip.. ja det kan man, men det blir både svårt och dyrt att hitta så stora koraller att sätta i karet.
    1 poäng
  29. Hej, Vad är perfekt? Fråga dig först hur mycket tålamod du har, det är den allra viktigaste egenskapen inom saltvattensakvaristik. Om du vill ha omedelbar belöning för satsade pengar kommer du att bli besviken. Tillväxten hos de flesta koraller är väldigt, väldigt långsam. Räkna med att det tar ett antal år att få till ett kar likt det du visar i ditt inlägg.
    1 poäng
  30. Hej Björn Du vågar ha en!? Har du märkt ngn skillnad på acro ännu? Grym fisk ! Ska bli spännande att följa! Skriv gärna mer hur det utvecklar sig! God jul!
    1 poäng
  31. Jag har en 9002 nu men pumpen stannar stup i kvarten.. så har köpt en 9001 begagnad som jag ska testa. Den verkar myckte mindre så man kanske får plats med något mer i sumpen, nån sorts reaktor?
    1 poäng
  32. Ja jag har en sån 9002 men funderar på någon ny. Nu har de ju 9001 undra om den är bättre. Olle har du startat upp igen? Du sålde väl perculan?
    1 poäng
  33. Fräna mått! Kommer säkert blir kanon. Liiiite svårt att komma åt saker med 70cm höjd och 1m djup bara. Har ett 100x70x70 själv från Diamantaquarien och vet hur svårt det kan vara, men då har jag iof en 10cm sarg också. Du får uppdatera oss med bilder på karet när det dyker upp.
    1 poäng
  34. Tobbz: Tack för erbjudandet men jag bor för långt bort wrang: Jag har beställt en sån, står lite högre upp på sidan
    1 poäng
  35. Ingen som säljer denna slang 1 x 30m (oklippt), behöver till min calcium reakctor Har frågat överalt . http://www.inet.se/produkt/5321801/slang-masterkleer-pvc-19-13mm-klar-bla-uv-aktiv-3-3m
    1 poäng
  36. Ok tack ! Kommer be killarna som bygger bänken att få en lite rum på sida att ha calcium reakt. kan ta en lite plats för elkablarna istället. Vad rek. du på storlek på sump i min situation ?
    1 poäng
  37. Kanonfint, du siktar på nått i den här stilen http://reefkeeping.com/issues/2007-07/totm/index.php
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa Ny...