Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2020-05-04 i alla kategorier

  1. Blått värre men såhär såg det ut från ovan ca en månad innan flytten. Min absoluta favoritsyn vid vb. Nu har kolonierna lite spelrum att jobba på igen, men tankarna går i att de ska få ännu mer spelrum inom kort. Under tiden står karet i sovrummet i väntan på att golv i vardagsrum ska slipas.
    3 poäng
  2. En liten film MVH Lasse
    2 poäng
  3. Är det bara jag eller Är det så att någonting har ändrats fundamentalt de senaste 5 åren i hobbyn. För 5 år sedan var hobbyn dyr, men fullt hanterbar för en medelsvensson. De senaste åren har priserna eskalerat i rekordfart. Något "levande" som kostade 500kr för 5 år sedan är ca 2500kr idag känns det som.. Detsamma med salter, priserna där har gått upp minst 25% mer än inflationstakten,.. Belysning trodde man skulle gå ner i pris, ju mer tekniken hann ifatt, men den blir bara dyrare och dyrare.. Detsamma gäller alla tillbehör och teknik, (sövattnet har inte följt samma priskurva tycker jag) Förr brukade jag ursäkta min hobby med att det iallafall var billigare än att ha en häst. (många bekanta har ridhästar), men snart vet jag inte... Enda sättet att finansiera sin hobby är att försöka sälja lite fraggar ibland, har man riktig tur kanske man lyckas subventionera 10% av driftkostnaden..
    1 poäng
  4. Tror snarare att det handlar om att undervärdera kronan för att gynna svensk exportindustri. När det gäller exempelvis fisk så handlar det om fraktpriser (koraller också). Frakt och omkostnader står för ca 3/4 av kostnaderna vid direktimport. Vad jag vet så finns ingen som direktimporterar fisk till Sverige idag - den siste håller på att lägga ner. Den mesta importen idag kommer från de stora grossisterna i Europa - vilket lägger till på priserna rejält. Förr har våra priser på det levande varit mycket lägre än i andra Europeiska länder medans hårdvaran varit dyrare. Numera har priset på det levande stigit till Europeiska nivåer - också. MVH Lasse
    1 poäng
  5. Som nämns innan har Sveriges urusla bnp/capita Har dragit ner kronan till rekorddålig nivå och fördyrat kännbart. Har även hört att försändelser från Bali och Indonesien upphört ett längre tag och därmed ökat priser på levande. Skulle vara kul om svenska handlare kunde konsten att odla koraller och bli självförsörjande. Triton akvarium i Stockholm har annars "samma gamla goda priser" förresten på koraller
    1 poäng
  6. Rätt många kör iofs Jebao , Blau mm som är förhållandevis billiga. Vill man så kan man ju skippa de dyra led belysningarna och köra T5, Sen kanske det alltid är lite mer status med märkesprylar, men vem bryr sig?
    1 poäng
  7. Det kan inte vara hela sanningen. Men säkert en stor del av den. Troligen är det en massa parametrar som samverkar, men det är lite underligt vilket stort skutt kostnader har tagit under en så kort tid tycker jag.. Därtill har det väl blivit lite märkeshysteri i hobbyn, så mycket att det är svårt att hitta en, no-name, helt ok belysning i våra butiker, om man inte importerar den själv.. (i sötvattenshobbyn, kan man ju köpa en pump, eller en belysning utan att den måste vara en turboxx-supermarine3000),,
    1 poäng
  8. Det exporteras liknande anemoner från Vietnam också. Borde kunna säljas här för 300 till 500:-. Jag har inte tagit in dem då de tar för mycket fisk.
    1 poäng
  9. Enligt min åsikt är det ett grundläggande fel att jämföra ett akvarium med porös sten eller sand med ett labförsök med steril sten. Stenen och sanden i akvariet är täckt med bakterier som på sina ställen håller ett betydligt lägre pH under den levande ytan. Om sten i ett labförsök skulle börja läcka fosfat i större mängd vid 7,5 i pH ser jag det som ett bevis på att detta händer i akvarier med pH över 8 i vattenkolumnen. Jag är dessutom övertygad om att vi ligger väldigt långt ifrån att stenen skulle vara mättad med fosfat. Det är i stället en jämvikt som råder. En normal järnbaserad fosfatreducering tar upp ungefär 60 gram fosfat per kilo. Ett tusen liters akvarium med 1 mg/liter innehåller 1 gram fosfat vilket då skulle kunna bindas av 17 gram fosfatreducering. Vi vet att det oftast går åt i storleksordningen 100 gånger mer.
    1 poäng
  10. Det finns några vanliga arter från Karibiska havet, t ex Clibanarius tricolor och Gramma loreto, så om de inte odlas någon annanstans antar jag att någon regelbunden handel måste förekomma?
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa Ny...