Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2020-08-23 i alla kategorier

  1. Lasse o jag hade som vanligt en berikande diskussion där vi pratade om vid vilken punkt vi läser av vårat salifert-test eller liknande test, när vi mäter KH. Bakgrunden för er som inte är insatta är att när man mäter total alkalinitet så tillför man en syra, så att alla alkalinitetsbidragande joner konverteras över till sin syraform. De joner som svarar för den totala alkaliniteten i ett marint vatten är till 95% karbonater (vätekarbonat och karbonat) samt 5% av borat. Det finns andra joner med som bidrager till alkaliniteten som tex fosfat, silikat osv men detta kan vi försumma då dessas bidrag är knappt mätbart. Så när vi då tillför en syra, så kommer successivt alltså karbonatjonerna konverteras till kolsyra/koldioxid och borater till borsyra. När man tillfört så mkt syra så att ALLA dessa karbonater och borater övergått till sin syraform, har man titrerat ut all alkalinitet i vattnet och den mängd syra som gick åt för att göra det är samma som vattnets totala alkalinitet innan man började titreringen. Men hur vet man när man nått den punkten när alla karbonater och borater är helt uttitrerade? Det vet man för att då råkar vattnet ha ett visst pH, och det är detta vi kallar för ändtitreringspH. Detta pH har ett visst värde som bestäms av andra kemiska lagar som vi inte behöver gå in på, men det handlar i huvudsak om hur mkt CO2 som ett vatten kan lösa och vilket pH vattnet då får om vattnet har 0 i alkalinitet. För marint vatten är detta pH mellan 4.2-4.5 Traditionellt menar en del att det är pH 4.5 man skall sikta på, men undertecknad menar att i ett saltvatten behöver man nog gå ner ända till pH 4.2 för att ha titrerat ut riktigt all alkalinitet i ett saltvatten(jag har testat genom att göra titreringsdiagram samt i litteraturen figurerar både 4.2 och 4.5). Dock i sötvatten är det utan tvivel pH 4.5 som är ändtitreringspunkten. Denna skillnad beror på att kolsyra övergår lättare till vätekarbonbat i saltvatten, så i saltvatten har vi ett litet större ”tryck” på att koldioxid/kolsyra skall gå över som HCO3. Det är förresten därför som ett saltvatten får ngt lägre pH jämfört med sötvatten om båda vattnen står i jämnvikt mot samma mängd CO2 i luften med samma alkalinitet. Nåväl, Lasse ställde som vanligt en mkt klok fråga, och väckte en intressant diskussion, för när vi titrerar med salifert, vilket pH värde har vi då för respektive färgomslag? När jag utvecklade Alkatronic testade jag detta och fann att vid just pH 4.2 så var röret lila, dvs den färg nog många av oss räknar som omslag. MEN, det finns ett omslag ett snäpp tidigare när provet precis börjat ändra färg, alltså verkligen första antydan till färgändring, och där har vi faktiskt pH 4.5. Det är inte så noga om man skall va ärlig om man väljer pH 4.5(första färgomslaget) eller pH 4.2(ett ”snäpp” senare”) som ändtitreringpunkt så länge man gör samma, då ju trenden är det viktiga. Den praktiska skillnaden i KH mellan dessa 2 olika ändtitreringsunkter är ungefär 0.2dKH. Men detta kan ändå va bra att veta , om man tex läser av salifert så tidigt det går, jämfört med tex en Alkatronic, så kommer Alkatronicen sannolikt visa runt 0.2dKH högre. Inget är mer rätt eller fel, det är bara hur vi väljer att definiera total alkalinitet. /Jonas
    2 poäng
  2. yepp, men inte till den dosan jag har köpt. det är löst nu i vilket fall
    1 poäng
  3. Nu är den på plats. Återstår bara att få grepp om CAD programmet så jag kan börja printa. Vet inte hur man roterar bilden så det blir på sniskan
    1 poäng
  4. Kan vara en appleberry montipora
    1 poäng
  5. Vackert fint ut ,8 cm på min .
    1 poäng
  6. Har du sett den här? De mäter bl.a spridningen på ljuset och rekommenderar placeringen av flera enheter. Dock G5 Blue, men det är nog ändå nyttig info.
    1 poäng
  7. Vilken filtertyp som är bäst beror mycket på vilken typ av kar du har och hur du matar. Har du mycket nitrat kan den minskas med hjälp av levande sten eller en djup sandbädd. Mycket fosfat får du enkelt ned med fosfatreducering - Järn eller aluminiumbaserad. En algskrubber minskar både nitrat och fosfat men den måste skördas. Det finns algfilter som ser ut som ett gammalt sötvatten -ytterfilter men den har en belysning i mitten. Lättare att hålla ren än en algskrubber med matta. Kolkälledosering fungerar också men behöver en rejäl skummare för att få ut de bakterier som vi odlar för att de skall ta upp fosfat och nitrat.
    1 poäng
  8. Det jag kör med som funkar bra är först refugium med sten och chaeto, sedan en algskrubbare och sist fosfatmedia i en påse i returfacket. Jag har även en skummare innan returen.
    1 poäng
  9. Algfilter och/eller kolkälledosering är båda effektiva för det.
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+01:00
×
×
  • Skapa Ny...