Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2021-02-08 i alla kategorier

  1. En rätt stor koloni fick ryka under gårdagen. Den tog upp en bra bit av vänsterkanten och jag har planer på att tids nog peta i lite roligare torches på den platsen. Lekte även med nån app för att försöka få till en bild på hur karet ser ut när det är som starkast ljus och rätt vitt. Resultatet är väl inte riktigt 100 men hyfsat ok Andra nyheter är att jag köpte en putsmaterial i fredags men den jäveln hoppade nog tyvärr ut och blev uppäten av katten. Hur som haver såg jag inte den på hela söndagen.
    4 poäng
  2. Jag tycker att även Jonas Roman krånglar till det onödigt. Det är ju värdena i vattnet vi vill hålla så bra som möjligt och det är ju enkelt att justera en doserpump lite för att hålla alkaliniteten där vi vill ha den. Men naturligtvis är det roligt att känna till den korrekta kemiska grunden till detta. Jag har också kört med refugium (Caulerpa respektive Chaetomorpha) och noterat följande nackdelar. 1. Vattnet blir gult. 2. Näringsvärdena (framför allt nitrat) blir så låga att man lättare får cyano. 3. Macroalgerna utsöndrar gifter. 4. Algerna kan sprida sig dit man inte vill ha dem. I mitt fall överrinningsfacket i akvarier. Det finns en tråd på R2R där en havsalgforskare från Brasilien utvecklar gifternas inverkan. Enligt min mening är detta självklart eftersom makroalgerna skulle bli övervuxna av andra alger om de inte försvarade sig. Detta bör man kunna minimera genom att använda aktiv kolfiltrering. När det gäller ammonium är min åsikt att det är omöjligt att få skadliga mängder ammonium om akvariet matas i lämplig mängd varje dag och man inte har en massa döda djur i karet som förpestar vattnet. Att testa ammonium i ett fungerande kar är hypokondri enligt min mening.
    3 poäng
  3. Sen har det limmats lite i helgen med: Passningar har mätt ut med kirurgisk precision:
    3 poäng
  4. Nya korallerna lever och Validan har börjat växa vilket är kul. När den planterades så råkade några grenar brytas av som jag har i skåpet som har PE hela tiden vilket är lovande. För ca en vecka sen köpte jag ny fisk. En Gobiodon histrio och en Cirhillabrus rubrisquamis. Tyvärr så har jag inte sett wrassen sen 2 dygn efter att den kom ner i akvariet. Tror att den inte klarade sig tråkigt nog. Gobyn har jag dock sett flera ggr. Han har ockuperat en av Caluastreorna som sitt hem och brukar hoppa ut därifrån när man matar. Allt annat lever och frodas. Funderar på när detta lass med balling är slut att testa på 2 parts från ATI essentials. Verkar dock som när jag läst en del att de inte verkar vara så synkade flaskorna och folk fått stora dippar i Ca värden. Tänker att håller man koll och har en stadig linje på att mäta vattenvärden minst 1 gång i veckan så bör detta vara lugnt.
    3 poäng
  5. tryckte mobilen mot rutan och jag tror nästan att de trodde det var dags för nori, resultera i all fall i några fina bilder
    3 poäng
  6. liten film från idag. går fortare att göra en sådan än att skriva en novell
    3 poäng
  7. Ja något åt det hållet hade varit bra! Kanske en bränsletank av den typ man har till båten. Den ATO:n jag har nu rymmer drygt 40l och den måste jag fylla på en gång i veckan. Men formatet på en bränsletank som rymmer mer hade varit perfekt!
    1 poäng
  8. Du skulle kanske kunna köra en lägre ATO-behållare typ måttanpassad efter hyllplanet den står på nu och sen sätta ett hyllplan bara någon centimer ovanför den, precis så man kan fylla på den bara. Så får du ett helt hyllplan till ovanför
    1 poäng
  9. Ansade lite grenväxande stjärnpolyp. La grenarna lösa på sanden under tiden och vem var direkt framme!
    1 poäng
  10. Intressant! Jag tror nog min kommer landa minst i 2 part då jag vill kunna justera KH enskilt då det alltid är mer svajigt än allt annat. Fördelen som jag ser det också är att jag kan tjäna lite yta i skåpet till annat och sätta automatisk dosering på Acropower utan att behöva köpa nya doseringspumpar.
    1 poäng
  11. Spännande [emoji4] kommer följas!
    1 poäng
  12. 1 poäng
  13. Rött är snyggare än grått! Blir riktigt snyggt...
    1 poäng
  14. Brorsan skrev ut lite muffar på sin 3D-skrivare: Jag ska få en till till det här hålet:
    1 poäng
  15. Blev klar med filtersocka-hållarna. De ska kapas till rätt storlek när jag limmat glasbitarna i sumpen. De blev rätt bra om jag får säga det själv. En ställbar håltagare från Jula och en Dremel var det som behövdes.
    1 poäng
  16. Anthiasarna verkligen lyser, vilket tillskott!
    1 poäng
  17. Hur mycket fisk är det nu?
    1 poäng
  18. Jag tror du krånglar till det lite, eller trasslar till det lite onödigt mkt(eller så förstår jag inte riktigt vart du vill komma). Makroalger i ett refugium är ju i första hand till för att avlägsna nitrat, dvs ett alternativ till nitratreaktor eller djup sandbädd eller ngt annat sätt som hyfsat effektivt avlägsnar nitrat. För, i de flesta kar som inte har en DSB, eller ngt annat specialarrangemang, med hyfsat hög belastning, för väldigt ofta högt nitrat. Så, ja då är makroalger helt enkelt ett utmärkt sätt att exportera nitrat utan ngr avancerade reaktorer eller påpassning med kolkälla osv. Det fina när ju att den autoreglerar sig själv dessutom, algerna stannar av när nitrat sjunker. Förutom nitratexport får du andra fördelar, såsom stabilare pH, och kanske också lite frisättning av aminosyror. Algerna förbrukar inget KH trots att dom kan nyttja HCO3 istället för CO2, vilket man initialt skulle kunna tro. Det beror på att för att en alg skall nyttja HCO3 som CO2 substitut, sker detta i algen: HCO3+H----H2CO3. Den tar alltså upp en vätejon och en HCO3 och då blir det +- 0 ur alkalinitetssynvinkel. Du nämner nitrat o KH. OM nitrate är högt, oavsett skäl, så finns det större förutsättningar , bränsle, åter denitrifikationen, och denna producerar OH joner, eller skapar alkalinitet. Det betyder att högt nitrat, i synnerhet om det finns tillgång till organiskt kol, HÖJER snarare KH värdet i karet på grund av denitrifikatonens endogena produktion av KH. Samtidigt konsumeras KH av nitrifikationen. så man brukar mer se på om NO3 ändras över tid. Är nitrat i sjunkande så dominerar denitrifikationen över nitrifikation och man får en ökning av KH i karet, o tvärtom om nitrat är i stigande. Det krävs emellertid en rätt stor obalans mellan nitrifikation och denitrifikation för att man skall se ett tydligt netto tillskott eller konsumtion av KH på grund av obalans i kvävecykeln, så det är nog mest i nystartade kar, samt kanske kar drivna hårt med kolkälla, som detta sker. Det är förresten heller inte ett helt 1/1 förhållande, dvs det förbrukas lite mer KH av att oxidera en ammonium molekyl än vad det produceras KH av att reducera en nitratmolekyl. Jag har testat både nitratreaktor, DBS och algrefugium. Som nitratreduktor skulle jag välja algrefugium igen, förutsatt att man har förutsättningar att göra refugiet tillräckligt stort. Mitt makrorefugium var på 120 liter (total volym 700l), med en mkt bra växtlampa. Har man inte möjlighet till ett såpass stort refugium kan det dock vara bättre o köra på nitratreaktor, där vi har såväl svavelreaktorn som den kolkälledrivna, varav den förstnämnda är enklast eftersom den inte kräver matning. /Jonas
    1 poäng
  19. Lekta liten med mobilen i dag.
    1 poäng
  20. Sjöborre som släpar runt på två stjärnpolyper. Kh 7.7 Fosfat 0.03 Nitrat 0
    1 poäng
  21. Kort klipp, ingen vidare kvalitet...
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+01:00
×
×
  • Skapa Ny...