Jag har ju ett litet kar nu under uppstartsfas, död sten, död sand, så det är ett fint exempel att följa de olika mognadsstegen. Vi vet ju all vilka dessa är, men personligen har jag inte haft förmånen tidigare att så i detalj se sambanden mellan KH/Ca, /NO3/NO2 och hur detta samspelar, så här kommer mina egna iaktagelser o kommentarer kring vad som sker med dessa parametrar o varför under en mognadsfas. Märk , att det kan ju ske, börja om, även i ett moget kar, så fort man ökar belastningen. Då behöver ju karet komma ikapp den ökade belastningen, och man startar en liten ”mini” uppstart igen. Det är ju därför man skall öka långsamt.
KH/Ca kvot. Grundregeln är ju att Kh o Ca förbrukas 1/1 då ju kalk består av Ca och CO3 i denna relation. MEN då KH också förbrukas av nitrifikation mm, så blir denna 1/1 relation inte sann i nystartade kar, och ej heller i kar med väldigt lite koraller.
Detta har jagt nu visualiserat genom att mäta KH, Ca och nitrit dagligen (eller flera ggr) under 3-4 veckors tid. Det är då mkt intressant att se hur den ökade Ca konsumtionen är omvänt proportionell mot nitrit. Det är logiskt. I början beror nästan all KH förbrukning på nitrifikation, och den drar riktigt mkt KH! (Är det därför som en del misslyckas med uppstarten, för att man inte följer efter med KH dosering de första veckorna?). Relationen då mellan KH o ca förbrukningen i mitt system var cirka 1/0.2. Under denna tid steg nitrit. Så fort nitrit började sjunka så steg Ca förbrukningen , och kvoten KH/Ca förbrukningen ”går mot 1/1” i samma takt som nitrit sjunker.
Ugefär så här ser det ut i mitt kar, och säkert liknande i många uppstartsfaser:
Vecka KH/Ca förbrukningskvot Nitrit
1 1/0.2 0.4
2 1/0.2 0.8
2.5 1/0.4 1.2
3 1/0.5 0.8
4 1/0.7 0.1
Bilden är dagens nitritmätning samt Ca o KH schemat (Daily target)
/Jonas