Jump to content

Leaderboard


Popular Content

Showing content with the highest reputation on 01/22/2020 in all areas

 1. 3 points
  Hehe, sätter på om du har vägarna förbi. Kör romans mezzoforte i 5litersdunkar, så det räcker ändå tre veckor (skulle jag tippa). Har inte samma tillväxt som jag haft innan. Favoriterna ändras hela tiden tycker jag. Men visst har man några man har lite extra koll på. Några fina som varit små små fraggar när man fått tag på dom och sen blivit fina. Lägger upp några som jag håller av mycket.....bara acro, är dom som är favoriter. Denna visste jag inte vad det var när jag fick. En mörk liten klump som men åren blivit jättefin och växer bra just nu. Denna golden spathulata tittar jag på varje dag. Det är nog min absoluta favorit. Överlycklig när jag lyckades köpa den som liten fragg. Rosa spathulata som väl kanske inte är så ovanlig eller så men gillar att den håller sig så rosa och inte går mot rött som många andra. Även detta en centimeterfragg som jag inte visste alls vad det skulle bli av. Gillar att det är lite guld i koralliterna på denna.
 2. 2 points
  Tack. Anledningen var att jag skulle gå hem tre high end acropora fraggar ftån USA. Bl. a Walt Disney. Jag hade inga problem, men vattenbyten med bra salt är aldrig fel.
 3. 2 points
  Tack ! Bättre tillväxt sista månaderna ,började med balling clasic förut körde bara kalkreaktor. Har lite över 20 koraller från dig som växer och har klarat sig , tyvärr fina fungia död.
 4. 1 point
  Jag har en riktigt fet membranventil i källarn till dig! När det kommer till balkongen så skall det bli intressant å läsa om du får någon feedback vad folk kör. Den sammanlagda längden för övrinningskammen på mitt reefer är ca 35 cm. Så 50cm typ gissar jag men ingen erfarenhet. Jag röstar på aurora hybriden men finns ju lite andra intressanta leds. Phillips tex och ati. /Peter Skickat från min iPhone med Tapatalk
 5. 1 point
  Första är din och andra köpte på triton
 6. 1 point
  Bättrade på flödet ytterligare med en mp60. Mp60 pumpar nästan lika mycket på tomgång som mp40 på 70%. Nu sitter det totalt 8 vortech i karet. 3 på bakrutan, 3 på en gavel och 2 på andra gaveln. Styr dem via Apex med olika sekvenser. Oerhört häftigt när alla går på max! Rör om gött
 7. 1 point
  Fick dino igen efter att åter saltat upp med salt direkt i sumpen. Nitrat fortfarande kring 30 trots nitratreaktor och chaeto-odling. Fosfat kring 0.08... Proportionerna var fel. På med UVC och stöddosera fosfat. En vecka senare... Boom! Chaeton exploderade och ett nitrat kring 10 och dinon nästan strypt. Långsiktig lösning? Konstant dosering av p via kanal på doserpump. En annan nyttig lärdom är hur fort Maxpect gyre tappar effekt med lite algbeläggningar. Har haft dom på 40%. Vispade bara lite lätt. Höjde till 70% och då flämtade det som skulle. Hmm.... Gjorde rent i citronsyra och sedan så jäklar. Max 40% annars blev det sandstorm.
 8. 1 point
  Fick svar från besiktningsmännen. Ingen trodde det skulle vara någon fara, kommer bli stom-buller, så jag kommer troligen förstärka möbeln med några 4x4 bara för att sluta vara orolig. De sa att det kommer att vara som att någon småpuffar karet 1mm Max om ens det. Skickat från min iPhone med Tapatalk
 9. 1 point
 10. 1 point
  Tack tack.. svaret hittar du i inlägget här ovan.
 11. 1 point
  Har haft akvarium i Kiruna i flera år där de spränger tonvis med sprängämne i gruvan varje natt så fönstren skallrar och porslinet flyttar sig i skåpen, det har inte vart några problem.
 12. 1 point
  Det viktigaste med dosering är att bara dosera det man mäter fram att det behövs. Det vanligaste i Sverige idag är att använda en doserpump för att tillsätta enligt en Ballingmetod (eller avläggare från den).
 13. 1 point
  Uppdatering: Min fru kom överens om att jag inte fick ha akvariumet i vardagsrummet, utan att jag får ha det i "matsalen" istället. Placeringen gör att man ser akvariet bättre, men tyvärr innebär det att min tanke med att köra sump-rum ute vid garaget "går i stöpet". Jag har ett "teknikrum" till mitt förfogande som ligger innanför tvättstugan. I Teknikrummet får jag plats med ett kar som är 1,5m långt och kanske 50 djupt. De alternativ jag har nu är: köra sump under visnings-karet - fragg-kar och vattenbytar-kar i Teknikrummet sump i Teknikrummet. Vattenbytar-kar och osmos under sumpen. Liten karantän i sumpen för acroporor som jag kan stänga av från resten av sumpen. just nu lutar det åt det andra alternativet. det kommer ta väldigt lång tid innan jag har får ihop så mycket fraggar så jag behöver ett fraggkar + att jag tycker det skulle vara skönt att slippa ligga och krypa på golvet. Huvudkaret, kommer bli 1800x700x600 med en balkong. Jag tänker att ytavrinning/balkongen behöver vara 600mm lång. Åsikter om längden på balkongen? Jag kommer behöva montera regleringen (membranventilen) så nära som möjligt kanten för att jag ska kunna komma åt ventilen och reglera vattenflödet i det röret tillbaka till sumpen. Skummare, det blev ett byte av skummare, så jag har numera en BK Supermarine 250. Kanske något i största laget, men tror inte det är negativt att ha en överdimmad skummare Belysning, har jag inte kommit vidare med. Radion G4 Pro är nog uteslutet pga priset, samt att den har linser som "sticker under" armaturen och man får ljuset i ansiktet. ett alternativ är Hybrider. GIESEMANN AURORA HYBRID verkar vara prisvärd och finns även i vitt. Kanske inte lika estetiskt tilltalande som Pacific suns Hybrid, men billigare och dimbara T5or. Välkommen för andra förslag på belysning!
 14. 1 point
  Börjar med att säga att jag har noll koll på Marco (och S Max 500), men antagande är att det är som vilken död sten som helst. Så någon form av startkultur hjälper ju, men jag skulle komplettera med lite LS för att öka diversiteten i floran. Refugium / reaktor blir ju aktuellt först när du har lite bio-last men det är väl vettigt att planera för så du vet hur du ska sätta upp det. Refugium ska ju helst vara stora för att ge bra effekt, så det är ju helt klart beroende på hur mycket plats du har. Annars är ju en reaktor betydligt mindre platskrävande och mer flexibel. Dosering skulle jag säga under första tiden möjligen skulle kunna bestå av någon typ av vodkametod eller liknande. Någon typ av Balling såsom AF/Triton/ATI är aktuell först då du har mer krävande koraller. Så beroende på när i tid du planerar stoppa i SPS och i vilken takt styr när du möjligen behöver dosera. Metod beror på mängd och typ av koraller, Triton Core7 är exempelvis hög koncentration på och blir väldigt små doser med om du inte har större kolonier, då kan det vara vettigare att köra en mer "utspädd" metod som AF exempelvis. Doserpump kör jag själv Aquamedic Reefdoser. Funkar bra och är smidig då du har kontroll och display separat från själva pumpen och kan ha den mer lätt tillgänglig. Å andra sidan föredrar du kanske en variant med Wifi så du sköter det via telefonen istället, men det har jag inte testat några, ännu. Lite kort mina spontana tankar runt det du funderar på.
 15. 1 point
  Det finns många sätt att starta som @nike83säger Här är en version (finns i artiklar om nu inte länken fungerar) Finns en senare version på engelska Finns en senare version på engelska här https://www.reef2reef.com/threads/15-steps-to-starting-a-saltwater-aquarium-the-lasse-method.556865/ MVH Lasse
 16. 1 point
  Då har jag gjort vattenbyte på 220 liter. För tre dagar sedan bytte jag lika mycket. Korallerna sticker upp ovanför ytan, men går bra en stund
 17. 1 point
  Lånat ut lite koraller till grabben tills han köpt lite egna.
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+01:00
×
×
 • Create New...