Jump to content

Leaderboard

Popular Content

Showing content with the highest reputation on 01/20/2022 in all areas

 1. Fick ett ryck och kopplade ihop CO2 scrubbern. Tilluft dels från skummaren via locket, och dels utomhusluft via slang genom fönstret. Tejpade för två av hålen på locket till skummaren. Lät ett av hålen vara öppet och drog en slang från det fjärde till mediabehållaren. Styr mängden uteluft via kran. Från mediabehållaren går slang till skummarens luftintag. Satte fast proben med klämma så länge. Får fixa riktig hållare framöver. Har inte haft någon mätning av PH innan så det var kul att se var jag låg. All mätning vid 14 tiden med lamporna på full fräs. Med intag av luft endast ur skåpet hade jag 8.0 Med intag av luft utifrån med ca: 1,5m slang 8.1 Ca: 1h efter inkoppling av scrubber 8.2 Och ytterligare ngn h senare 8.4, då controllern är inställd på att slå av skummaren. Ska bli kul att se om och i så fall vad detta ger för effekt!
  6 points
 2. Som sagt, vintertid och om ni har en relativt lufttät lgh så är nog en recirkulerande ingen fara, men om du kör det på sommaren när det i regel luftas lite mer i hemmet så kan nog ph klättra upp mot 8,5. Har inte koll på exakt när eller varför det blir skadligt högt, men den allmäna rekommendationen är nog att försöka att hålla sig på max 8,4. Det finns lite "billigare" lösningar för att både bevaka och styra ph, @kaptenen köpte en prisvärd manick från amazon tror jag, av märket milwaukee. Håll även utkik på köp och sälj, där kommer det ju upp lite begagnade apparater med ph styrning lite då och då. Kan vara något att sikta på långsiktigt, och köra "vanlig" co2 scubber kortsiktigt.
  3 points
 3. Om du köper alla mina flakmontis så kan jag också köpa mer acropora Win Win
  2 points
 4. Jag har köpt en likadan PH-Controller som kaptenen: https://foretagsakvarium.se/product/milwaukee-ph-controller-mc-122/?v=f003c44deab6 Den bryter strömmen till skummaren vid valt PH värde. Köpte även dessa produkter: https://foretagsakvarium.se/product/aqua-medic-demineralisation-fiter-10/?v=f003c44deab6 https://foretagsakvarium.se/product/ati-carbo-ex-refill-pack-3250gr/?v=f003c44deab6 plus lite slang och kopplingar för att bygga en recirkulerande scrubber. Tänkte börja bygga ihop detta under helgen. Kostar ju en slant, vill du göra en enklare lösning utan digital PH kontroll kan du köra denna tex: https://foretagsakvarium.se/product/fauna-marin-skim-breeze-reactor/?v=f003c44deab6 Eller köra en petflaska som Kim föreslog och mäta PH med enklare testmetod.
  2 points
 5. Tack! Fönstret står lite öppet. Precis så mycket så slangen går ut. Det är ett litet fönster som är lite öppet året runt för tilluft. Tänk vädringsfönster à la 1904.
  1 point
 6. Tack! Ja, det blev kanske inte skitsnyggt men jag ska kapa lite slangar och fixa till det. Har ingen bra plats att skruva upp behållaren, så den får stå på golvet i skåpet så länge. Ja jag kalibrerade proben med medföljande vätska och följde instruktionerna noga. Köpte controllern med probe ny så den borde visa rätt. Akvariet står nära ett fönster som oftast står lite öppet året runt för tilluft. Frånluften styrs av en paxfläkt i badrummet intill som går konstant. Gammalt otätt hus också så har nog hyfsat bra luftomsättning.
  1 point
 7. hur läge har du haft igång karet? med tanke på din bild, så ser det väldigt nytt ut och du bör vara säker på att systemet är "igång" innan du tillför koraller. jag hade avvaktat ett par månader.
  1 point
 8. Snyggt. Hur löste du slangen genom fönstret?
  1 point
 9. Bra butik, går förmodligen att få ägaren att beställa hem sånt man vill ha [emoji4]
  1 point
 10. Kul! Bra jobbat! Har du kalibrerat proben?
  1 point
 11. @Casioja det går säkert också dock vet jag inte om jag håller med dig om jag tycker att de är vackra även om jag bara har 5-7 st. De har också en tendens att förmera sig snabbt om man inte håller nere populationen
  1 point
 12. Har limmat några. Tycker för övrigt att dem är väldigt vackra dock trist när dem blir alldeles för många och dem utnumrerar allt övrigt.
  1 point
 13. Det vore själva definitionen av att "skjuta sig i foten"
  1 point
 14. Här kan du också läsa mer.
  1 point
 15. Bytte filter till osmosen idag, det var välbehövligt [emoji1] får försöka göra det lite oftare! Har inte fått 100 kläm på ati ballningen än men det närmar sig. Ska bli kul att se om det blir någon ändring på korallerna. Nästa inköp blir fler spser ska bara hitta några jag vill ha. Planerar även inköp av en röd eller rosa Goniopora.
  1 point
 16. Då jag ville spara en liten bit till mig själv så har jag fraggar ner kolonin något. Finns ett par fraggar samt denna kvarvarande koloni, som jag tänkte ta 600 kr för.
  1 point
 17. Absolut det kostar ju en del som allt annat, Milwaukee proben verkar bra för sitt pris. Jag tänkte sänka priset genom att bygga en egen behållare med cirkulering, men är orolig över att ha det utan konstant mätning av PH. Det får bli en PH probe när ekonomin tillåter tillsvidare bara köra enkelt och se hur länge mediat räcker. Tack för tipsen och proben!
  1 point
 18. Sommartid med öppna fönster och kall öl så kan det nog vara så att ph springer iväg lite väl högt om du kör en recirkulerande skummare. Det finns lite fallgropar med recirkulerande skummare utöver för högt ph: 1. Släpper du inte in ny luft (med syre) i loopen då och då blir det inget vidare syreutbyte i skummarkroppen 2. Skulle skummarkoppen svämma över så finns risken att du får in detta i luft loopen och därmed till slut in i skummarkroppen och i direktkontakt med ditt akvarievatten. Då co2remover (som du använder i din scrubber) är gjord av calciumhydroxid så skulle din skummare helt plötsligt förvandlas till världens mest potenta kalkwasser-reaktor (kalkwasser är ju också gjort av calciumhydroxid). Det skulle få ditt ph att skjuta iväg uppåt-a-helvete och förmodligen ha ihjäl allt i karet - om du inte fångar det i tid Jag har löst dessa fallgropar på följande sätt: 1. En kulventil öppnar upp för att släppa in lite luft, samt en till ventil som kan släppa ut "gammal" luft. 2. Installerat en nivå-brytare som slår av strömmen till skummaren om skummarkoppen blir full. Mitt råd är att du kör en "vanlig" co2-scrubber, dvs en som du kopplar till ditt insug till skummaren som all ny luft passerar, det kommer ge viss effekt på ph. Nackdelen är att du kommer bränna igenom ditt co2 remover media fortare. Men det är egentligen en no-brainer och kan bortsett från själva mediat vara i princip gratis att installera. Det räcker egentligen med att sätta ner en slang från insuget på skummaren ner i en 1,5 liters PET-flaska, fyll den med co2-remover (se bara till att sätta ner slangen i någon sorts vadd eller dylikt så skummaren inte råkar suga in några pellets av co2-removern). Klart
  1 point
 19. Spännande teknik! Har inte sett 360x i verkligheten men älskar ljuset från de äldre så blir säkert kanon! Nyosskummaren jag hade innan var jag grymt nöjd med.
  1 point
 20. Igen vill jag ”varna” för extrema polyper om ni doserar AcroPower - blir som hästsvansar
  1 point
 21. Akvariet har fått tuffa på för sig själv medan jag varit upptagen med julbestyr och husprojekt under månaden som gått. Jag har i princip bara matat, skrapat rutan, tömt skummarkoppen och gjort veckomätningarna. Det verkar ha gjort susen. Näringsvärdena har planat ut och hittat en stabil nivå med nitrat kring 4 ppm och fosfat kring 0,1 ppm. Korallerna verkar nöjda med det förbättrade flödet och ökade ljuset. De färgar ut fint och börjar visa tecken på tillväxt. Den enda korallen som verkar missnöjd är en duncan som jag misstänker ogillar ljusintensiteten. Jag ska försöka flytta den lite mer i skymundan och se om den tar sig. Cyanon är sedan ett par veckor helt bortblåst, vilket jag ser som en seger! Det är sannolikt gyre-pumparna som blev dess baneman. Dem är jag väldigt nöjd med. Cyanon försvann ganska omgående från sandbädden men hängde kvar i håralgerna ett tag, innan de kastade in handduken helt till sist. Håralgerna fick ett uppåtsving i mitten på december, men är nu på tillbakagång och släpper från stenen av sig självt. Jag försöker få ner fosfatvärdet ytterligare ett snäpp med Rowaphos och hoppas det tar knäcken på resten av algerna. Härnäst ska jag jaga lite nya fraggar och försöka fylla ut akvariet med fler koraller!
  1 point
 22. achillesen käkar och ser ut att må bra. xanthrumen får inte vara ifred för de andra i zebrazoma-kirurgerna. försökte knäppa några foton idag. måste köra med kortare slutartid tror jag.
  1 point
 23. Väntar med efterbilder tills jag är helt klar med utrensningen. Halva vänstra delen är det som rensats ut totalt i stort sett. Har en megastor gul echinata som ska klippas ner, nya ”hyllor” ska i, och lite mer bottenyta ska tas fram. Jag har nog ägnat 4-5 timmar åt att klippa, krossa, hugga och plocka/suga ut montipora på stenarna. Jag SKA få ut eländet. Just ju kör jag mekanisk rensning, därefter euphylliahuvud som får ligga och bränna på sista resterna, därefter lite epoxy på, o sist försöka täcka med Sten. I väntan lägger upp bild på en av mina trachy.
  1 point
 24. Efter mååånga år har en fragg på min gamla gemmifera visat sitt rätta jag igen. Den har inte haft tillstymmelse till färg på flera år och moderkolonin är död. Håller alla tummar för att den vill fortsätta växa nu. Två bilder på moderkoloni och en på nuvarande fragg
  1 point
 25. Lite sen uppdatering. Ena sonen krossade mobilen med de bilder jag tänkt lägga upp men nu blir det i alla fall en kort uppdatering . Allt rullar på och det mesta växer över förväntan. Idag kom ett par fraggar med rejäl potential
  1 point
 26. I helgen installerade jag en CO2-scrubber med tillhörande pH-controller. Mätte under fre-lör och då låg det på fredagen mellan 7,9 - 8,1. Under lördagen då jag inte var hemma på hela dagen kollade jag direkt när jag kom hem på kvällen och då var det 8,1. Verkar dock inte gå under 7,9 tack vare refugiet nattetid men nu har jag inte mätt länge så tiden lär utvisa om det håller i sig. Startade iaf igång scrubbern ikväll så får vi se om pH:et kan tänkas gå upp lite. Vill sedan utveckla den vidare till en recirkulerande sådan men avvaktar så att jag kan borra ett hål i plasten för att ha en dränage från skummarkoppen så att om den rinner över så läcker det inte in i mediat. Att mediat hänger ovanför skummaren tror jag också bidrar till att minska risken för det. Fick även svar från senaste ICP. Ser bra ut men jag behöver nog se över mitt Ca test här hemma. Har börjat dosera upp litegrann (11 ppm so far) så att det hamnar i sin ordning. 382 ppm är ju ändå inte alltför illa. Silikaten är för att jag varit på latsidan med att byta media i silikatfiltret men kom till skott med det också i veckan. Ph-proben fick ett egen siliconslang med en plaströr med mynningar i botten för att skydda proben från ljusspill osv. 425 XL - 11_18_2021 (B-oMxrnn).pdf
  1 point
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00
×
×
 • Create New...