Gå till innehåll

Sps med förtunnad vävnad = Jodbrist??


Dimorb

Rekommenderade inlägg

Nu vet jag inte riktigt vilka du menar som har "teoretiska kunskaper".
Du har visat att du kan hålla friska fina sps utan djuplodande teoretiska kunskaper, men nu måste du också försöka erkänna att det kanske går även med teoretiska kunskaper.

Som du ser ovan var det var du som använde uttrycket "teoretiska kunskaper" först, så du får själv förklara vilka du menade...

Det sista citatet som det står mitt namn på är inte från mig utan från JonasRoman.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 257
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Janne - ren kalium kan du aldrig tillsätta för att få jonen K (det är en metall). Du måste tillsätta den som ett salt annars får du inte kaliumjonerna. Ett vattenlösligt salt består av minst två ämnen som delas upp i två joner (en possitiv och en negativ). Du får alltså minst ett ämne till.

Bara en teoretisk upplysning men med en stor praktisk betydelse.

Jörgen frågade om kaliumkarbonat - det ger mindre K än Kaliumklorid men kommer samtidig att höja pH.

MVH Lasse

Tack för upplysningen, du svara på inläggen precis som en politiker och det ända det går ut på är att ha rätt. Du ignorera inlägget och hackar på ett fel som du säkert förstod ändå. Skärp till dej nu, det där är sandlådenivå.

/Janne

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Skulle jag kunna få återknyta till tråden och egentligen undra vad i kontroversen består. Det är inte helt klart just nu.

Att kaliumbrist är farligt om de väl uppstår..de ser de ut som om alla håller med om. Och där hoppas jag ni tror mej när jag kan lova er hur känslig en cell är just för hypokalemi, kaliumbrist. Att för mkt kalium också är farligt..de tror jag också vi alla inser, sk hyperkalemi är dödligt för alla levande celler.

Den egentligen frågan är alltså snarare med vilken sannolikhet de verkligen uppstår kaliumbrist. Förbrukningen av kalium är nog trots allt ganska blygsam, och risken för en överdosering finns där därför säkert.

Jag tror vi kan vara överens, efter alla turer, att när kaliumbrist verkligen uppstår, så är de fatalt för korallen, MEN att risken för kaliumbrist är relativt liten pgr av låg kaliumförbrukning. Risken ökar med stor SPS belastning, slarv med vattenbyten, kanske särskilt vid ballings system som kan ge en jonimbalans o utarmning av ALLA joner om man slarvar. I enstaka fall, som här nämnts, har de sannolikt uppkommit en relativ kaliumbrist, som då svarat bra på kaliumtillsatser. I "vardagen" tror jag kaliumbrist är ett ganska litet problem, men skall alltid övervägas vid korallohälsa, då andra orsaker uteslutits, i synnerhet vid högt belastade system, men där en kaliumtillsättning bör föregås av analys av kaliumhalten.

Tacksam synpunkter på detta kanske torftiga försök till sammanfattning:)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag vill se bevis för att kaliumtillsats hjälper. Vem är frivillig att nästa gång problemet uppstår tillsätta kaliumklorid, kaliumsulfat eller kaliumkarbonat istället för k-balance?

En analys av kaliuminehållet låter sig inte göras så lätt. Jag tror att det är viktigare att använda biologiska analyser än kemiska. Nästa gång jag har frågeställarens symptom så tänker jag ialafall använda kno3.

MVH

Magnus

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har följt den här debatten med intresse och jag tycker det är kul att se hur bombsäkra en del personer är åt det ena eller andra hållet när det gäller kalium. Faktum är som sagt att det finns väldigt lite vetenskapligt underlag att stödja varken det ena eller det andra i dagsläget.

Det kanske redan har länkats till den här artikeln där Shimek analyserar olika ämnen i akvarier och hur dessa försvinner eller ökar i proportion till havsvatten/nyblandat artificiellt vatten? Hans studier visar att det inte verkar ske en utarmning av kalium i någon större utsträckning och i flera fall skedde det snarare en uppbyggnad.

http://www.reefkeeping.com/issues/2002-02/rs/feature/index.php

Sedan ska man inte lura sig och bedöma välmåendet hos en korall efter hur granna färger de har som en del gör här. Det kan snarare bero på allt för låga näringsämnen/för lågt antal zooxantheller som på sikt svälter och skadar korallen och ökar risken för en krasch och sjukdomsbenägenhet. Inte minst när den totala volymen med koraller ökar och cirkulation, ljus etc blir mindre relativt sett med tiden. Svälts djuren och inte får i sig tillräckligt med kalium, fosfat, aminosyror vitaminer etc genom intag av mat eller lösta ämnen kan det säkert hända att tillsatser av de här ämnena kan bli nödvändigt för korallens överlevnad och relativa välmående på sikt även om det ständigt blir en balansgång som bara blir svårare och svårare i min mening. Alternativet som jag ser det, utan att skapa en sidodebatt i den här tråden, är att förse korallerna de här ämnena genom matning av helst levande föda.

Mvh Peter

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag vill se bevis för att kaliumtillsats hjälper. Vem är frivillig att nästa gång problemet uppstår tillsätta kaliumklorid, kaliumsulfat eller kaliumkarbonat istället för k-balance?

En analys av kaliuminehållet låter sig inte göras så lätt. Jag tror att det är viktigare att använda biologiska analyser än kemiska. Nästa gång jag har frågeställarens symptom så tänker jag ialafall använda kno3.

MVH

Magnus

Är inte bevis nog att korallerna repar sej prompt efter tillsättning av kaliumlösning! Att då välja att ifrågasätta lösningen att innehålla annat äm just kalium som orsak till fröbättring är väl ända att knyta svans på sej själv. De låter som en del bara betsämt sej för att kaiulbrist finns ej, o sen gäller de att hitta argumenten efteråt. Med tanke på de vi lärt av oss av duktiga sps akvarister, så självklart skulle man våda prova att dosera kalium. Sen om de är i form av K-balance eller om man blandar själv..de spelar naturligtvis ingen roll.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag ställer frågan igen, varför ska vi inte ha 400 mg/l kalium i akvariet när det är det i havet som korallerna har bott i tusentals år och är anpassad för? Ge mig en vettig anledning?

/Janne

Det är en befogad fråga och jag tar inte ställning i det här fallet men faktum är att flera vattenvariabler som inte överensstämmer med vattnet på reven kan få koraller att växa bättre (om detta nu är eftersträvansvärt förstås).

Varför göda sädesfälten när grödorna vuxit och anpassat sig till sin miljö i tusentals år i en viss miljö?

Jag försöker bara säga att det inte automatiskt behöver vara det optimala värdet bara för att det existerar på reven.

Mvh Peter

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Men då är man ute efter att manipulera naturen, inte efterlikna den och då är man ute på djupt vatten, det har vi sett många exempel på och ofta går det åt skogen.

Jag vill heller efterlikna naturen så man är på den säkra sidan, varje avsteg från den kan bli problem.

/Janne

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag tror inte riktigt på det. I naturen strömmar nytt vatten in över reven hela tiden. Den vattenbytesmöjligheten har vi inte i akvarier så vi bör ha litet extra marginal på en del ämnen som förbrukas snabbt. Jag skulle tänka mig i första hand nitrat, fosfat och järn. Kanske jod också. Man har ju haft exempel på räkor som haft svårt att ömsa skal. Och då skall ju jod hjälpa.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag är lite osäker på om vi ska gå ifrån kalium-debatten och jag blir även tvungen att nämna ZEOvit det brukar bli problem. Så jag säger lite mer kan jag tänka mig för att ha en säkerhetsmarginal, men aldrig för lite.

/Janne

Vad är det du tycker blir problem?

Sorry för Off Tropic.

Frågan är kommer vi att komma något längre i denna kalium diskutionen? Tycker inte det känns som det i alla fall!!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har aqua light kaliumtest och det suger faktiskt, idag har jag gjort 4 test, ett normaltest, ett test med dubbla mängden akvarievatten och ett test direkt på kaliumblandningen och ett på nyblandat vatten med Tropic marin pro salt. resultat knapp någon skillnad på dem. det test sóm blev mest mjölkigt var dubbel akvarievatten, sämst nyblandat vatten med tropic marine. jag dissar testet och inser att det inte går att få ett rättvist värde, man tycker ju att kaliumblandningen borde ge ett skyhögt värde men det var lite sämre än provet med dubbeltakvarievatten. För er som inte vet hur ett sådant här test funkar så ger jag er här info. man tar 1ml akvarievatten och späder ut detta med 9ml osmosvatten sen droppar man i 5 droppar reagensvätska och väntar 5 min, provet blir mjölkigt och ju mer kalium det är ju mjölkigare ska det bli, kyvätten (mätglaset) placeras på en remsa med en grå och en gul linje och man tittar uppifrån och drar mätglaset över linjen och när man inte ser linjen stannar man och läser av värdet, detta är ju jättesvårt då man kan få vad som helst beroende vilken belysning man har och mina 4 olika prov ger i stort sett samma resultat. det provet som jag använde 2ml akvarievatten var mest mjölkigt. Jag vet inte hur KZ och fauna marins tester är, jag har ingen lust att köpa ett för 300:- och upptäcka att de är lika kassa så finns det någon som har KZ eller fauna marin som kan ge en utvärdering. Om man har bestämt sig för att ligga på 400 som i NSW så krävs bättre mätmetoder, jag kommer att dosera lite ibland men eftersom det sker i blindo får jag ta det jäkligt försiktigt. Så kära tillverkare av kaliumtester, ge oss något lika enkelt och bra som kalciumtesterna!!!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag vill efterlikna naturen avseende vattenvärden och skulle kunna tänka mig dosera kalium bara för säkerhets skull. Därför skriver jag gärna under Jörgens roliga avslutning! icon10.gif

Så kära tillverkare av kaliumtester, ge oss något lika enkelt och bra som kalciumtesterna!!!
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har precis samma erfarenhet som du Jörgen.

Jag har gjort en referenslösning genom att späda ut Blomstra. Jag testar den och akvarievattnet, drar båda kyvetterna samtidigt över papperet och en kopia. Men jag är inte mycket klokare för det. Och vad jag sett av tester på testerna fungerar alla på samma sätt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag kan hålla med er att det är inte lätt, Stig kan du förklara hur du gjorde referensvätskan? Jag tykte det blev lättare efter att ha köpt Fauna Marins Multi-referens där Kaliumnivån är 395 mg/l och sen får man jämföra lösningarna. Jag har gjort det lite enklare för mig nu och har beställt KZ salt av Ted och hoppas slippa tillsätta kalium.

/Janne

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

det är ett nytt kaliumtest på gång från Faunamarin med referenser som påstås vara enklare och mer lättavläst - man kan ju i alla fall hoppas....

De tester som finns är ju i alla fall inte direkt lättlästa :-), utan Janne´s tips om att använda referensvätskan hade jag aldrig fått det att funka.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hur skulle ett salt som tex RB kunna ersätta tillsatts av kalium?

Det enda det gör är ju att sakta ner "urtömmningen", om man inte gör 100%iga vattenbyten dvs :P

Det får tiden utvisa om det behövs tillsättas kalium, men om man byter vatten varje vecka så kanske det räcker. I stapeldiagrammet som visades tidigare så låg salterna mellan 200 och 310 mg/l, det blir iallafall en väldig skillnad och byta vatten med ett salt som innehåller runt 400 mg/l.

Tidigare när man bytte vatten med de traditionella salterna så utarmade man ju kaliumhalten i stället för tvärtom, nu finns det ju iallafall en chans att det funkar.

/Janne

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...