Jump to content

Hur mycket skadar våran hobby naturen?


Recommended Posts

Hej!

jag har suttit och tängt lite och får nästan dåligt samvete =S

Man ser hur sjukt mycket fisk och koraller som våra säljare tarin och det hinner F*n knappt komma in för en allt är sålt! och det är enbart lilla Sverige då förstår man ju hur sjukt stora mängder fisk och koraller som fiskas upp!

Hur stor skada tar det på alla korallrev?

Hur gör dom fiskar dom från ett ställe för att sedan låta det växsa till sej igen eller plundrar dom stora rev för att sedan gåvidare till nästa rev?

Ju mer man tänger på det ju mer känner man ju sej som en skurk när man går och handlar fisk i djuraffären :smiley24:

Så åter till min fråga hur stor skada gör våran hobby?

Mvh/Marcus

Link to post
Share on other sites

Det beror väl lite på hur man ser det! I vissa fall kan hobbyn göra folk intresserade och uppmärksamma på vissa arter. Detta gör att man blir mer försiktig och inte hämtar hem koraller och snäckskal mm när man är ute och reser. Inom sjöhästhobbyn finns många som jobbar med odling av sjöhästar både för att kunna erbjuda odlade alternativ samt för att kunna släppa ut fiskar igen i naturen. en vän till mig Neil Garrick-Maidment jobbar med detta. Han tar hand om vilda sjöhästar som råkar komma med fisketrålare tex. Han använder dessa fiskar i sina avelsprogram. Dessutom kämpar han för att bevara de sjögräsängar där sjöhästarna lever. Detta medför ju även att andra arter som lever där får en chans att klara sig. Att sedan kunna visa sjöhästar för allmänheten gör att folk får upp ögonen för problemet och vill hjälpa! Detta skapar opinion som hjälper till att bevara den marina miljön.

Alla vi som är intresserade av våra fiskar och som tänker som du är ju de som också skapar opinion och får till lagar och förordningar för att skydda den marina miljön.

Link to post
Share on other sites
Saltvattenshobbyn är en fis i rymden jämfört med den kommersiella fiskeindustrin när det gäller human impact på korallreven.

hehe okej men är det verkligen så finns det så många stora korallrev?

Jag vet inte jag bara frågar :)

Det är kanske så det fins kanske grymt mycket rev ner i bali mm?

Link to post
Share on other sites

Jag tror att det påverkar extremt lite.

Saltvattenshobbyn är en fis i rymden jämfört med den kommersiella fiskeindustrin när det gäller human impact på korallreven.

Är nog helt rätt, men så kommer en viktigare aspekt på det hela.

Att reven mår dåligt och håller på att försvinna är ett faktum. Även om det inte är vi "akvarienördar" som ligger bakom det så är vi med på ett litet, litet, litet, nästan obefintligt litet hörn.

Det vi alla bör göra är fragga det vi kan och att vi delar kunskapen om att hålla djuren. Även om det idag inte odlas mycket djur/firrar och kräftor osv. Jag har själv inte tillräckligt med glöd för att starta odlingsprojekt i dagsläget men den som har det ska ha en stor guldstjärna i kanten.

Jag vill inte tänka på vad som kan hända med hobbyn om en lag om importförbud skulle fastslås idag. Förmodligen nästan adjö med vår kära hobby.

Link to post
Share on other sites

okej!

som sakt jag vet inte så mycket om hur mycket rev det finns och hur snabbt allt tar sej igen jag bara ville fråga i fall någon visst hur det drabbar alla rev!

men det känns ju bra att veta att man inte är till för stor skada för hadde det vatt stor skada hadde man ju tappat lite av de roliga i fall man vetat att man holler på att utrota reven bara för jag ska ha det fint hemma!

Link to post
Share on other sites
Återpopulationen/återväxten är otroligt snabb på reven.

Stämmer inte alls i somliga fall, det beror helt och hållet på vilken art det gäller, hur specialiserad dess nisch är samt hur mkt den reduceras. Det har visat sig gång på gång att arter kan ha svårt att komma tillbaks eller rent av försvinna på korallreven. Diversiteten är så hög att dess nisch ofta kan fyllas av andra vilket försvårar återpopulation.

Svaret till saltbjörkan är ja! alla bör tänka efter vid inköp och gärna kolla upp var allt kommer ifrån.

Link to post
Share on other sites

intressant frågeställning Marcus, jag tror faktiskt att vår hobby istället hjälper till att skydda! folket i länderna förstår att det är en viktig försörjning i vattnet som ska skyddas istället för att plundras!

även organisationerna inom hobbyn jobbar hårt för detta, och dom kommer att driva på exportörer och importörer, handlare grossister och oss akvarister. det tror jag är mycket bra:), nackdelar kan kanske bli något dyrare djur, men det är det värt om man vet att det går rätt till hela vägen.

Link to post
Share on other sites

Blir djuren dyrare så gör man kanske mer för att hålla dem vid liv och sköter sitt akvarium lite noggrannare. Förlusterna känns mer och man blir mer noggrann med att köpa hälsosamma och friska djur, vilket i sin tur sätter mer press på butikerna att hålla levande i karantän och se till så de i sin tur köper bra exemplar av fisk som tex inte fångats med cyanid. (Menar här att handlarna kanske byter grossist i den mån de kan om det visar sig att "deras handlare" har dåliga djur.)

Link to post
Share on other sites

Jag tror absolut vår hobby är av godo för korallreven då många blir mer medvetna om vilka problem som finns och sprider kunskap till andra.

Men...! Vi måste ha koll på vad vi köper och dra vårt strå i stacken för att bevara mångfalden. Köp hellre fraggar och odlat än direktimporterade specialarter. Fråga var LS:en kommer ifrån och kolla gärna upp korallgruset också (finns ICES-rekommendationer för det). Ställ krav på handlarna och deras kunskap.

Link to post
Share on other sites

med dagens fraggsystem, o med den oerhörda framgång många akvarister faktiskt odlar o driver upp koraller, tror jag inte akvarieindustrin gör nån skada på reven...till o med tvärtom kanske!

med fiskbiten kanske man i o för sej inte skryta om samma tillväxt o odling i akvarium som med korallerna...men där inbillar jag mej att det rör sej om helt försumbara effekter på fiskbeståndet. men det är en ren amatörgissning..

JOnas

Link to post
Share on other sites

Förvisso ej fiskar i tropiska/sub-tropiska vatten.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1248451.svd

Ses det till korallrev som helhet har de ganska hög resilience, men om man ,som Lars gör, går ned på artnivå är den lägre. Även om vissa arter försvinner/tar över betyder inte det en totalkrasch, dock har det lett till en förändring av det systemet.

Märk väl att förändring och förstöring är två begrepp som måste hållas i sär i sådana här debatter.

Link to post
Share on other sites

Hur är det med odlingsbarheten bland fiskarna?

Jag vet att olika clowner kan fås som odlade, men andra?

Är det möjligt att odla fler sorter, om t ex efterfrågan ökade?

Jag skulle ju helst vilja ha allt i min kommande balja odlat eller åt minstone "maricultured" så långt det är möjligt.

Det vore ju ypperligt om det fanns samma möjligheter att industriellt odla fiskar på samma sätt som för sötvatten, om än kanske inte i lika stor skala, just för att maximera andelen odlade fiskar, snäckor och koraller.

Eller är jag helt ute och cyklar?

Link to post
Share on other sites

Sedan så finns det i och för sig ett helt annat moraliskt dilemma med vår hobby.

Koldioxidutsläpp från de långa flygtransporterna.

Våra akvarier har ofta hög elförbrukning.

Om lokalt odlade fraggar under elslukande lampor är mer miljövänligt än att låta de växa under naturligt solljus och sedan flygas hit, kan säkert någon klura ut.

Link to post
Share on other sites
Sedan så finns det i och för sig ett helt annat moraliskt dilemma med vår hobby.

Koldioxidutsläpp från de långa flygtransporterna.

Våra akvarier har ofta hög elförbrukning.

Om lokalt odlade fraggar under elslukande lampor är mer miljövänligt än att låta de växa under naturligt solljus och sedan flygas hit, kan säkert någon klura ut.

jo,men dom flygs ju med reguljärflyg! elen håller jag med om:)

Link to post
Share on other sites

I den här lovsången av vår hobby kanske man borde nämna tex Banggaikardinalen som vi diskuterade i den här tråden.

https://www.saltvattensguiden.se/forumet/showthread.php?t=18764&highlight=Banggai

Jag har läst siffror på att den årliga "skörden av Banggaier ligger på 700.000-900.000 individer årligen och populationen uppskattas till 2400000.... Försök få ihop den matematiken. Sedan arten började fångas 1994 har populationen minskat med 89%. Här är ju inte vår hobby direkt oskyldig.

Link to post
Share on other sites

Det är en sorglig historia det där. Speciellt som dom förefaller vara rätt så lättodlade..

Vad gäller transporter, så kan vi ju annars jämföra med transporten av turister till och från Sverige... Thailand, Grekland, Spanien etc etc, det blir ju ett par resor om året...

Och bara för skojs skull, i en kurs om miljöteknik som några polare läser gjorde dom utsläppsberäkningar på import av öl från Tyskland...

Nu har jag väl inga siffror på vare sig det eller fisktransporterna, men jag har en känsla av att på den fronten ligger akvarister öht lågt...

Link to post
Share on other sites

Inte för att starta en jättedebatt nu men:

Bara för att andra gör fel rättfärdigar inte det att jag gör fel.

Med det menar jag att om vår hobby har inverkan på korallreven (vilket jag tror att den har vad det gäller fiskbeståndet) kan vi inte rättfärdiga det med att andra saker som turism, ölimport från Tyskland och liknande är än värre än det vi håller på med.

Mvh Hellman

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...