Gå till innehåll

Rekommenderade inlägg

Postat
Tror snarare att det beror på nåt annat, vet inte vad. Eller så har du haft en j-kla otur helt enkelt.

Jag kanske skall köpa otursteorin trots allt. Om jag sköter mina vattenbyten och avvaktar ett tag med att köpa ny fisk så kanske det går bättre nästa gång. Jag har ju trots allt lyckats med inkoppningen av ett dussin fraggar, två sjöstjärnor och några räkor (iallafall minst en) under samma period. Och mina befintliga fiskar mår bra.

Postat

Peter

Om det inte helt enkelt är otur så skulle jag leta efter någonting som dina fiskar som gått länge är imuna mot men som de nya inte klarar. Ett sätt att testa detta är att introducera en fisk som gått relativt länge i fångenskap (är välmatad osv).

MVH Lasse

Postat

Hej ,är det någon av fiskarna som har börjat att äta innan dom dött ? annars så stämmer det in på 3-4 dagar innan dom dör kanske nått längre , prova det som Lasse föreslog , köp en akvarievan fisk , sen har du ju ganska glest mellan stenarna , jag upplever att ju mera gömställen fisken har desto oftare är den framme och äter , du kan prova några rör bitar pvc som tillfälliga gömställen , nu har jag bara sett dina sötvattens kar på bild , men det kanske är så enkelt att allt är för perfekt ,mvh stefan

  • 2 veckor senare...
Postat

Det känns alltför optimistiskt att tro att låga fosfat- och nitrat-halter skulle utrota mina alger... Särskilt då de aldrig varit särskilt höga till att börja med...

Nu har jag börjat fundera på om algmedel av typen algenex kan vara något för mig. Jag är dock väldigt skeptisk till algdödande medel sedan växtakvariefasen av min hobby, så detta känns verkligen som en sista utväg.

Nu dog ju min lawnmover blenny (och jag vet inte om jag skall våga köpa fler fiskar just nu), men jag kanske borde uppgradera min algsquad med fler turbosnäckor? Jag har väl ca 5-6 st idagsläget, och det är svårt att säga vilken nytta de gör... (Lasses "monster-eremit" är ju också intressant, men jag är sällan i Göteborgstrakten).

Postat

Mycket märkligt att du har sådana problem med dina fiskar. Ser du några symptom på fiskarna innan de försvinner/dör? Snabb andning eller onormalt simbeteende?

Angående dina alger, vad har du för Ph och svänger det mycket över dygnet. Vad har du strax innan belysningen tänds respektive släcks?

Jag har alltid inbillat mig att ett ordentligt högt Ph håller oönskade alger borta och då menar jag ett Ph på 8,3 eller högre.

Hur ofta och hur stora vattenbyten gör du?

Postat

Just lawnmovern kan ju vara lite problematisk med maten. Jag har ett kar med väldans mycket macroalger och tänkte att en dylik fisk kunde hjälpa mig hålla ned tillväxten. Den åt dock inte av detta och inte heller nägot annat foder jag provade. Dog efter en mänad eller så.

Postat
Jag fick aldrig ett svar på denna fråga...

Jag "vet" bara det säljaren sa, att stenen såg väldigt fin ut när jag köpte den och att allt levande nu går i ett mycket fint akvarium som varit månadens akvarium här på sg.

Postat
Mycket märkligt att du har sådana problem med dina fiskar. Ser du några symptom på fiskarna innan de försvinner/dör? Snabb andning eller onormalt simbeteende?

Ja, häftig andning...

Angående dina alger, vad har du för Ph och svänger det mycket över dygnet. Vad har du strax innan belysningen tänds respektive släcks?
pH är ett av få värden jag inte har någon koll på. Blir att skaffa ett test så jag kan mäta detta.
Hur ofta och hur stora vattenbyten gör du?
Vattenbyten har jag dessvärre slarvat en del med, den låga belastning jag kör med borde dock vara ganska förlåtande, jag har tex omätbara nivåer av nitrit, nitrat, fosfat och silikat.
Postat

pH är ett av få värden jag inte har någon koll på. Blir att skaffa ett test så jag kan mäta detta.

Peter skaffa dej en digitalpenna att mäta PH med, har testat andra prov och tycker inte dom är tillförlitiga. Vill du se och testa så kom och låna min PH-mätare.

Postat
Peter skaffa dej en digitalpenna att mäta PH med, har testat andra prov och tycker inte dom är tillförlitiga. Vill du se och testa så kom och låna min PH-mätare.

Jag har visserligen en egenutvecklad pH-kontroller som ligger, men proben är gammal och behöver bytas. Den loggar förövrigt pH-värdet varje minut så man kan få så här käcka kurvor (grafen är från ett växtakvarium) :)

post-2486-14468917214685_thumb.gif

Postat

Häftig andning = gälparasiter.

De brukar gå att ta med ett kopparbad. Ta ett "vanligt kopparpreparat" med dubbel dos i en hink och ha fisken där två timmar. Några fisksläkten tål koppar dåligt t.ex fjärilar men de flesta klarar det bra.

Jag har utomordentligt dåliga erfarenheter av pH-pennor. Jag har flera vänner som kraschat sina kar genom pHpennor. (Hanna, American pinpoint, Hanna) När elektroden börjar åldras visar de fel även om de är korrekt kalibrerade. Det beror på att karbonathårdheten är större i kalibreringsvätskan och att en gammal elektrod har läckström som behöver kompenseras.

Salifert pHtest är lätt att läsa av med 0,2 pH i noggrannhet (De flesta ser 0,1) och mer behöver vi inte.

Postat
Häftig andning = gälparasiter.

Håller med, men kan även vara någon slags förgifting av något slag eller syrebrist. Men det borde ju drabba alla fiskarna.

Postat

hallå!!

nu tänker ja på dina alger.

kör du med aktivtkol? fosfatremover? det är bra att alltid köra lite av vardera har ja fått höra.

sen skulle du kunna köpa lite ny LS för att få in nya bakterier i karet. köp 10% ny LS och lite mer sniglar.. massa mer sniglar..

  • 1 månad senare...
Postat
Snygga bilder Peter, hur funkar det i karet nu ?

Nja, det funkar ungefär som tidigare, en hel del gröna bubbelalger och de svåraste fraggarna jag fått från dig har lite dålig färg ännu så jag får nog byta fosfatremover snart...

  • 3 veckor senare...
Postat

Jag körde UltraLife Red Slime Remover mot mina cyano i mitt Fish Only-kar för en månad sedan. Funkade perfekt för mig! Det sägs att skaldjur kan ta stryk av medlet, men mina turbosar och eremiter ser ut att ha klarat sig. Kan vara något att testa! (sök på medlet på SG)

...och fantastiskt snygga bilder ovan i tråden ;)

Postat

har haft en del cyano i mitt kar förut. täckte större delen av botten och är grymt irriterande. var på väg att köpa red slime remover, men hade lite is i magen. provade att suga upp så mycket jag kunde. en massa sand hängde med som jag tänkte slängt, men jag tvättade den ordentligt och lade tillbaka den, så det blev som ett nytt över skickt. efter det tog det bara nån vecka så var all cyano borta (och har varit det sedan dess). har även hört att cyano kommer som ett brev på posten om man får snabba fall i fosfat.. vet att mitt fosfatvärde hade sjuknit snabbt i samband med att jag fick problem med dessa skitalger, men vad som gjorde att dom försvann vet jag inte till 100%..

Postat

som jag har fattat det hela så bildar cyanon en tät matta där det produceras kvävgas (eller nåt sånt) under, som cyanon använder. genom att rota runt i den mattan så kan man störa och bromsa tillväxten en del. har inga vetenskapliga artiklar som stöd för det här, men det kan va värt att prova..

Postat

Nu är det varmt både ute, inne och i akvariet. Temperaturen toppade på 31 grader i går kväll så jag satte dit ett par små fläktar. Kompletterade med ett par större fläktar nu på morgonen då temperaturen fortfarande var 29,5 grad i vattnet. Hoppas att allt överlever. Är lite orolig för min palettkirurg som gick och lade sig innan lyset släckts igår.

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...