Gå till innehåll

180 liters revvägg i Hägersten


Dalmasen

Rekommenderade inlägg

Vi har haft 33 grader här hemma, både utomhus och på övervåningen där karet står, har två fläktar som blåser över ytan, funkar förvånansvärt bra. Nu ikväll kom det ett åskväder som heter duga, så det blev lite mer kvalmigt och någon grad mindre varmt ute.

Hur gör du för att hålla värmen nere i karet?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • Svar 72
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Hittils har det räckt med att hålla fönster och dörrar stängda på dagarna och persienner neddragna. Har som sagt även testat att lägga i frusna PET-flaskor i sumpen, vilket sänker tempen någon grad. Jag har även byggt en ram med inbyggda fläktar som jag sätter ovanpå karet. Med hjälp av denna kommer lampan ca 15 cm högre upp.

Peppar peppar....men hittills har "rekordet" varit 28.7 grader i karet. Lite nervöst är det dock när man är på jobbet under de allra hetaste timmarna.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Slänger upp några mobilbilder på dagsformen!:) Mellanlandar i stan inför sista semesterveckan. Akvariet har hittills gått som en klocka under de här veckorna som jag haft semester och då skötseln varit minimal. Jag har gjort ett stort vattenbyte på helgerna och sedan har jag lämnat akvariet en vecka åt gången med endast matning av grannarna.

post-4534-1446892009434_thumb.jpg

post-4534-1446892009453_thumb.jpg

post-4534-1446892009475_thumb.jpg

Jag hade lite antydan till cyano tidigare i somras men jag har nu höjt KH:t lite och det verkar ha gjort susen. En intressant iaktagelse är att skummaren tycks gå fullständigt bananas när man buffrar KH:t! Jag löser upp Aqua Medics KH buffer tabs i osmosvatten och tillför sedan detta i sumpen. Skummaren får då fullständigt spel och skummar över något våldsamt under några timmar, oavsett hur jag försöker justera ner den. Någon som vet vad detta beror på eller som känner igen det?

Snart är det dags att återgå till rutinerna och jag ser fram emot att få ägna lite mer tid åt karet. Ha en fortsatt trevlig sommar!:)

/Petter

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

En intressant iaktagelse är att skummaren tycks gå fullständigt bananas när man buffrar KH:t! Jag löser upp Aqua Medics KH buffer tabs i osmosvatten och tillför sedan detta i sumpen. Skummaren får då fullständigt spel och skummar över något våldsamt under några timmar, oavsett hur jag försöker justera ner den. Någon som vet vad detta beror på eller som känner igen det?

Det är ju känt sedan gammalt att kalkvatten också höjer skummarens effektivitet. Ett förslag har varit att ett högre pH i vattnet ökar avskumningen men det är nog en felaktig förklaring. Vi vet ju idag att skummaren mest fungerar genom att plocka ut partiklar som t ex bakterier, alger eller kalciumkarbonatpartiklar. En ökad vätekarbonattillsats som driver upp KH torde ge lite utfällning av just sådana kalciumkarbonatpartiklar och kanske är det den processen som sätter fart på skummaren? Det skulle även förklara varför skummaren fungerar bättre med kalkvattentillsats.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack Claes för förklaringen, det låter vettigt!:) Mitt lilla problem är att jag åker bort imorgon igen för sista veckans semester. Just nu skummar skummaren över hur jag än ställer den. Frågan är då vad som är bäst, att låta skummaren skumma över men köra med öppen avrinningsventil så att vattnet bara cirkulerar tillbaka i sumpen från skummarkoppen, eller stänga av den och köra utan skummare en vecka? Man brukar ju säga att en skummare oavsett hur mycket den skummar är bra då det åtminstone syresätter vattnet så det kanske är lika bra att låta den stå på? Eller vad säger ni?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack för hjälpen! Den skummar fortfarande hejdlöst!! Jag buffrade i morse och tidigare när jag buffrat KH:t så har den precis som du säger lugnat sig efter några timmar. Får se hur det ser ut imorgon bitti. Åker vid 7-tiden redan så har en inte rättat till sig före dess får den nog dessvärre vara avstängd. Törs inte låta min stackars akvarievakt ta ansvar för en galen skummare!;)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack för hjälpen! Den skummar fortfarande hejdlöst!! Jag buffrade i morse och tidigare när jag buffrat KH:t så har den precis som du säger lugnat sig efter några timmar. Får se hur det ser ut imorgon bitti. Åker vid 7-tiden redan så har en inte rättat till sig före dess får den nog dessvärre vara avstängd. Törs inte låta min stackars akvarievakt ta ansvar för en galen skummare!;)

Lyft av skummarkoppen bara så att vattnet rinner tillbak över skummaren ner i sumpen. Så har jag kört i mitt Percula 120 i ett års tid nu. Håller med Stig att det är bättre att låta luften gå på medans du är borta.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Igår slog jag äntligen till på en liten (ca 3cm) fin Hepatus som såg ut att må kanon! Han åt som en häst och började genast göra sig hemmastadd i mitt kar. Döm om min förvåning när jag i morse upptäcker att fisken är borta! Efter några minuters letande med ficklampa ser jag en blå fena sticka ut ur en hålighet i min LS. Jag inser direkt att fisken tyvärr är död och hämtar en pincett för att försöka fiska upp den. NÅGOT har dock ett brottargrepp om liket och V Ä G R A R släppa taget! På allvar, jag fick slita med pincetten i säkert 45 sekunder innan DET släppte taget och en stackars sargad f.d. Hepatus kunde fiskas upp.:ledsen: En krabba tycktes skymta i håligheten och förmodligen är det den som jag slogs emot.

Men hur i h*** kan en krabba fånga en Hepatus?! Det måste väl vara fullständigt omöjligt, eller? Vad tror ni, kan den ha dött och krabban sedan släpat in den i sin "våning" eller kan en krabba faktiskt fånga en snabb kirurg?! Man blir ju lite orolig nu att man har ett fiskdödande monster i karet! Men jag tycker nästan det är lika konstigt att fisken helt plötsligt skulle ha självdött. Den var ju hur pigg som helst och åt så sent som 23:00 igår kväll!

På senare tid har jag haft omöjligt att hålla turbosnäckor vid liv någon längre tid. Jag har hittills skyllt detta på en rödbenad eremit som jag inte lyckats fånga in. Men nu börjar jag tro att denna är oskyldig och det är krabban som är boven. Jag har haft krabbor i detta och mitt förra kar förut men aldrig råkat ut för att de tagit vare sig snäckor eller andra djur.

Tråkigt på en sån fin fisk....suck. Lite tröst är dock att jag även köpte en Diodon Holocantus igår! Har velat haft en sådan ända sedan jag började med saltvatten. Fick tag på en liten fin "kotte", även den ca 3 cm lång. Den verkar också trivas bra i karet och äter redan massor! Får hoppas att den kan använda sina taggar om den också skulle möta "monstret"! Jag är fullt medveten om att Holocantus kan vara svåra men det verkar dock som om aggressiviteten mot räkor och koraller är ganska individuell så jag hoppas på det bästa!:)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nej du har säkert rätt. Men jag har ändå svårt att se hur en krabba så att säga kan vara snabb nog att få grepp om en kirurg utan att den slinker iväg! Men vem vet....de har väl sina knep....

Jag skulle inte vara så förvånad, det är ju på natten man själv har läge att hugga fiskar som skall ut ur burken.

Dom kan ju vara rejält groggiga när man överraskar dom mitt i natten.

En krabba lär ju inte missa att ta chansen om läget finns.

Hepatus är dock känsliga så den kan ju ha simmat in o bara dött...

//NiXoN

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 veckor senare...

Idag kopplade jag så in min pelletsreaktor (Grotech UF070). Då min sump inte erbjuder några större döda ytor blev det som synes ett ganska kompakt montage!:) En lärdom till nästa kar är verkligen att ha en större sump! I det här fallet var ju mitt val av bänk den begränsande faktorn.

Hursomhelst, nu är den på plats. Den medföljande perforerade plastbrickan till filtret valde jag att inte använda då hålen ändå är för stora så pelletsen ramlar igenom. Nu har jag enbart en ca 0.5cm tjock grov filtersvamp under respektive ovanför pelletsen så att dessa stannar kvar i reaktorn. Vad tror ni om det? Jag är lite rädd att det begränsar flödet och funderade på att istället använda någon form av nät ovanför/under pelletsen. Bilden nedan är extremt dålig, tagen med mobilen igenom min osmostank! Men ni ser lite hur pelletsen rör sig. Det understa lagret rör sig inte mycket, frågan är om det borde vara ännu mer rörelse? Jag kör nu en 1000l pump rakt igenom filtret så det borde ju räcka tycker jag....? Jag valde att börja försiktigt med ca 50ml pellets.

post-4534-1446892026986_thumb.jpg

post-4534-14468920270059_thumb.jpg

post-4534-14468920270266_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag har laborerat lite med flödet i mitt pelletsfilter nu i helgen. Om jag kör fullt blås med min 1000l pump blir det en jäkla fart på pelletsen, allt innehåll virvlar omkring ganska kraftigt. Stryper jag pumpen kan jag sakta ner virvlandet till ett sakta "tumlande" som känns betydligt mera rofyllt!:)

Utan att ha en aning egentligen hur mycket flöde som är "rätt" känns det spontant som om det lägre flödet och det stilla "tumlandet" borde vara att föredra, eller vad säger ni? Hur kraftfullt ska pelletsen röra sig i filtret för optimal bakterietillväxt?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Döm om min förvåning när jag idag efter en helgs bortavaro kommer hem och inser att min lilla igelkott är försvunnen! Det här är helt sjukt! Min första tanke är att den hoppat över, men hittar ingen fisk runt akvariet. Min andra tanke är att den dragit sig undan och gömt sig bakom stenarna mot bakväggen. Har letat med ficklampa överallt men hittar ingen fisk. Min tredje tanke är att den hoppat över till överrinningsboxen och sedan sugits ned i sumpen. Men jag har en filterstrumpa där röret mynnar ut i sumpen och där finns ingen fisk. Har även försökt spola ur rören och ingen fisk verkar ha fastnat i rören.

Då återstår bara en möjlighet. Min stora fina bubbletip anemon. Jag har misstänkt den för att ha ätit en pepparmintsräka som försvann spårlöst för en tid sedan, men en IGELKOTT?!! Är det möjligt?! Jag försökte känna på anemonen men den ser ut som vanligt. Igelkotten höll sig alltid vid ytan, jag fattar inte hur anemonen skulle kunna ha fått tag i den. Kan den ha bränt honom så att han chockats och sedan blivit ett enkelt byte? Vad tror ni?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Sådär, då har man tagit steget ut i LED-världen!:) Fick hem min Maxspect G2 160W i slutet av förra veckan. Åkte på tull på totalt 311 kronor varav hälften var tullavgift och hälften avgift till UPS. Får nog tacka FS för att det inte blev mer då de vänligt nog skrivit ner ordervärdet rejält!;)

Så vad är då domen? Ja jag tror jag är nöjd med ljuset. Jag är inte överväldigad över ljusstyrkan och kör man utan blåljus så är det en lite gulaktig ton på ljuset när man kör alla LED:s tända. Jag har inte CREE-varianten. Med blåljus skulle jag dock tippa att det motsvarar en 16k lampa eller nästan 20k.

Riktigt sjukt häftigt är dock månljuset!! Vilka färger korallerna får, jisses!!

Jag får se om jag kompletterar med en 110W LED lite senare, ljusets spridning är precis på gränsen till att vara tillräcklig för min 60x60 kub. Det blir lite mörkt i kanterna men rejält ljust i mitten.

Överlag så är jag dock nöjd och det ska bli spännande att se hur korallerna reagerar på det nya ljuset!:)

post-4534-1446892059287_thumb.jpg

post-4534-14468920593079_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Manne: Nej tyvärr sitter fästena åt det hållet. Hade också helst velat haft stagen på sidan.

Saltishenke: Jag fick vajrarna med i paketet men vill inte hänga upp den i taket. Har så jäkla hög takhöjd (gammal lägenhet...) så det ser lite lattjo ut med långa vajrar i taket till en väldigt liten och lätt armatur.

Ska försöka ta en månljusbild och lägga upp!:)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...