Gå till innehåll

170 L Jonas & Anneli


Inboxen

Rekommenderade inlägg

Nu är vi äntligen igång med vårt saltvattensakvarium och därmed även en tråd där vi kan ventilera våra funderingar! Efter många söta år längtade vi efter något salt varvid valet föll på ett 170 L kar köpt av Scubahawk här på SG (tack för info, vatten och all hjälp!).

Hittills har allt gått bra och allt funkar kanon! Karet är fyllt och drygt 15 kg levande sten ligger och bubblar. Med stenen har vi bland annat fått en liten skivanemon (tror jag) och ett par borstmaskar. Hoppas anemonen klarar inkörningen så vi får ha den kvar!

Vi kommer att ha karet igång nu i veckan så får vi se hur det hela utvecklar sig. Spännande!

post-4937-14468919131052_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Hejsan Joans & Anneli!

Kul att ni nu kört igång! Ska verkligen bli kul å följa det gamla karets nyfödelse.

Och som sagt, hojta till när ni är sugna på lite fraggar så ska ni få en liten blandad kompott.

Lycka till nu och tveka inte att ringa vid eventuella frågor!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Absolut, vi har säkert mycket frågor framöver! Och några fraggar i sinom tid vore kanon!

Karet har nu varit igång i fem dagar. Hittills har vi förutom anemonen och knappkolonierna upptäckt 3 borstmaskar, en mussla och små minisniglar. När man kikar med ficklampa när akvariet varit släckt kryllar det av små ljusskygga kräftdjur på stenen. Det blir nog bra mat av dem framöver. Vi har också sett en vit mask som sträckt sig ur stenen och i går morse tittade en ganska stor krabba fram när jag spanade med ficklampan. Fullt med liv alltså!

Några noteringar:

Skummaren skummar behjälpligt men kräver nog en del justeringar. På ett dygn nu har den fyllt skummarkoppen med 2/3, mindre bra om man är borta två dagar. Vi kör den på timer 20 h per dygn.

Avdunstningen är större än jag förväntat mig men det var också en prioritering innan att ganska snart skaffa en nivåvakt så minimerar vi skötseln med det.

Vi har tänt någon timme per dag. Det märks dock att aktiviteten kommit igång då det har lagt sig en tunn matta med skräp på bottenglaset. Inga alger än så länge och alla värden OK.

Funderar på att lägga i levande sand och introducera några snäckor och ett par eremiter till helgen så får vi se hur de trivs!

En fråga: Vi använder inte osmosvatten (fyller åtminstone inte på med osmosvatten). Uppsalas vatten är mycket kalkrikt men när jag pratat med folk tycker de flesta att det bara är bra med mycket kalk. Vad tror ni? Vilka risker finns med för mycket kalk?

post-4937-14468919155158_thumb.jpg

post-4937-1446891915536_thumb.jpg

Ändrat av Inboxen
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Svårt att säga om kalk.Vist man skall inte ha för mycket.Men jag tror inte att ni kommer få för hög kalkhalt i karet utan korallerna och kalkalger kommer använda det till sitt skelett.Om ni har hög kalkhalt vad jag inte vet borde ni inte behöva använda kalkvatten som tex jag använder.

Sen frågan om att använda kranvatten eller inte finns det att par olika meningar med.Jag tycker ni skall prova med det först och skulle det visa sig att ni får alger kan ni skaffa osmosenhet senare.

Jag använder kranvatten på vintern utan problem.Osmosfiltret använder jag just nu bara till en liten del som jag använder till mitt kalkvatten.

På våren och sommarn använder jag osmos då jag alltid får alger och jag tror det har något med snösmältningen att göra.

Jag hoppas jag har hjälp er lite med er fråga och lucka till på er.

MVH.Ted Molin

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Ok, då antar jag att kalket är ok!

Nu har vi skaffat tre turbosnäckor, en blåbenad och en röd eremitkräfta och lite levande sand!

Turbosnäckorna har varit ute och kollat runt men har nu stannat av, alla tre sitter på undersidan av stenarna och är inte speciellt aktiva. Hoppas de mår bra. Sitter de still mycket eller kan något vara galet?

Eremitkräftorna har jag stödmatat med algtabletter avsett för malen i vårt söta akvarium vilket var uppskattat.

Nitriten har ökat något sedan första mätningen men fortfarande inget spår av några alger, men det lär väl komma.

Någon som vet vad den gröna korallen på andra bilden är för något?

post-4937-14468919180156_thumb.jpg

post-4937-14468919180338_thumb.jpg

post-4937-14468919180516_thumb.jpg

post-4937-14468919180699_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Här finns kvalitetsvärden för Uppsalas vatten:

http://www.uppsalavatten.se/Documents/Gemensam/Informationsmaterial/Vattenkvalitet/Uppsaladricksvatten2008.pdf

Nitraten finns där men den är inte speciellt hög, något annat som ska hållas koll på? Det klart att visst koncentreras nitraten vid vattenbyten men i nuläget tror jag inte detta ska vara något problem.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

jag är för dålig att avgöra om vattenvärdena är bra eller inte, men jag hade inte vågat köra utan osmos! det kostar 2000kr för en ny, och det kostar mycket mer om ni skulle börja få en massa skräpalger....

ang. skummaren så har den inget att skumma i början, så de är därför den är lite konstig... så ni kan gott ställa in de på att den ska skumma minimalt. sen när ni börjar få lite fiskar och börjar mata så kan ni börja ställa in den bättre. min åsikt!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

NSW 1.0264

verkar som om vissa tycker att det är lättare att håll nere algerna om man har lite högre salthalt, så varför inte köra 1.026-1.027?

här en tråd om det

http://archive.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=974039

dessutom varierar det över jordklotet, Röda havet är väldigt salt

http://archive.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=974039

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Som jag tog upp i en annan tråd är mina turbo väldigt passiva, möjligen på grund av undermålig inkoppning vilket fick ske omgående på grund av att jag och Anneli skulle ut och åka långfärdsskridskor. Men jag har nu inventerat invånarna och kan med glädje konstatera att alla lever och mår än så länge. Eremiterna mår prima, våra tre snäckor är så att säga utan turbo. Men de kanske kommer igång.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Nu är det dags för en lägesrapport! Nu har karet stått 3 veckor igång och både eremiterna och turbosnäckorna lever och mår bra. Vi har mätt nitrit som inte stigit nämnvärt. Vi har fortfarande inte minsta antydan till algblomning överhuvudtaget. Det kanske är bra? Lamporna har vi hittills haft tända endast någon timme per dag, de går från och med i helgen på timer 3 timmar per dag.

Jag antar att alerna kommer igång när det blir fisk och annat vilket vi hade tänkt introducera till helgen? Eller kan man klara sig utan alginvasion? Vi kör ju dessutom utan osmosvatten.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu hittade jag något skumt. I ena hörnet av akvariet låg skalrester av vad som otvivelaktigt är skal från min blåbenade eremit. Det ser ut som två benstumpar och en del av en klo. Men min blåbenade är helt välbehållen och har alla ben kvar. Eremiter ömsar ju inte skinn, eller hur?

Väldigt konstigt. Har inte sett till någon annan kräfta heller i akvariet som skulle kunna ha blivit uppäten; jag har ju bara två eremiter och båda är välbehållna!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Alla kräftdjur ömsar skal, annars kan de inte växa. Det yttre skalet är hårt och växer inte alls. När de ömsat skal finns det ett mjukt och större skal under som snabbt blir hårt. När mjukdelarna i skalet efter en tid får det trångt är det dags att ömsa igen.

Det som blir kvar av en skalömsning liknar en död eremit.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Så, nu är timern inställd på 5 h ljus per dag. Nitriten har jag hållit koll på och den ligger stabilt strax över 0, nitrittoppen låter vänta på sig. Hittills har allt gått utan problem. Det enda som inte klarat sig är några små kräftdjur som följde med ls. Eller förmodligen har de bara ömsat skal.

Till helgen har vi tänkt oss ett par clowner och kanske en goby. Kommentarer på det?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Här kommer lite nya bilder. Till nytillskotten hör en blåbandad goby och två clowner samt ett gäng fraggar, bland annat en xenia (bilden). Stort tack till Scubahawk för alla fraggar! Alla verkar klara sig! Xenian har jag gummibandat fast på en separat ls så jag kan hantera den om den börjar sprida sig.

Gobyn är ganska slö och ligger för det mesta under sin sten och glor. Ibland när dagsljuset kommer på är han ute och silar sand, men är lite orolig för hans lathet.

post-4937-1446891929702_thumb.jpg

post-4937-14468919297208_thumb.jpg

post-4937-14468919297392_thumb.jpg

post-4937-1446891929758_thumb.jpg

post-4937-14468919297768_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nice kar!

Jag är helt ny inom salt jag me & har ett 106l kar.

Har haft det nu i 7veckor igång , köpte med 2st clowner & en antenn goby för typ 2veckor sen. Gobyn visade sej ej dom 2 första dagarna nu e han ute då & då & kikar i karet så eran kommer nog arbeta fint snart ;) lite Euphelia & en sten korall har med hunnit i & själv klart städare & min grymma aggressiv stenopus hispidus! ;P kommer bli nice erat

mvh simon

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nu har vi stött på ett problem här. Den blåbandade goby vi köpte, den på bilden som skulle vända sand, har troligen vita prick. Vi såg det redan första dagen på bakfenan men nu har den vita prickar även på framfenor och på kroppen och är ganska slö. Jag har haft sötvatten i tio år och aldrig vita prick, men nu när det blir salt och man är i uppstarten då är det dags.

Och vi har inget karantänkar heller. Jag håller tummarna att inte mina två clowner smittas. Blir gobyn sjukare de kommande dagarna gör vi nog processen kort.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...