Gå till innehåll

Mantis.


rickard598

Rekommenderade inlägg

Har haft ett ganska så stort bortfall på dels sniglar och eremiter, även min största mithrax krabba som är ca 6cm över kropp+ klor är försvunnen. Var igår och köpte lite eremiter och 2st mithrax krabbor, och nu ikväll så ser jag inte krabborna, och när jag står vid karet hör jag knäppande ljud, har jag en mantis i karet? knäppandet kom ifrån bakrutan. Och om jag nu har en mantis, hur får jag ut den på bästa sätt? Tack på förhand

mvh Rickard

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Har du inte sett den än så tror jag mer på en pistolräka.

ok, Men ser man den om den sitter i revet mot bakrutan? eller brukar dom vara framme lite då och då? Tar pistolräkor putsarräkor och andra räkor? men är inte en 6cm krabba ganska så stor för att bli tagen?! Knäpper den också flera gånger på raken? Hur fångar man en sådan?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Kan det inte vara så att krabborna bara gömmer sig? Jag hade en Mithrax i mitt förra kar som jag inte såg på över ett år.... De har enorm förmåga att försvinna.... Men å andra sidan, om du hör knäppande så ligger ju pistolräka/mantis nära till hands, även om den inte nödvändigtvis gett sig på dina mithrax....

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Är det någon som har haft en sådan här ihop med andra "vanliga" invånare i ett vanligt revkar?

Odontodactylus scyllarus

Just för att dessa är högeffektiva specialiserade rovdjur, så funkar de inte tillsammans med andra djur i ett revkar - däremot är de ju definitivt intressanta nog för egen burk för den som har plats och intresse :)

De är dessutom pedanter, så förutom knäppandet så brukar deras närvaro styrkas av att skalen efter deras offer prydligt radas upp utanför deras dörr, "grusgången" utanför är krattad och deras håla har en hantverksmässigt utförd dörr med "sugpassning" - imponerande krabater!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Är det någon som har haft en sådan här ihop med andra "vanliga" invånare i ett vanligt revkar?

Odontodactylus scyllarus

Havre hade en fisk med sin O. Scyllarus, kommer inte ihåg vad det var för fisk men INGET går säkert med en Scyllarus i akvariet såvida du inte har ett större rovdjur som tar mantisen.

I stort sätt alla lägre djur är uteslutna. Jag hade en sjöborre tillsammans med min O. Scyllarus, den blev aldrig uppäten men fick ordentligt med stryk när den kom för nära. Även min sjöstjärna åkte på nitar då och då.

Även fisk riskerar livet. Stora mantisar bör ha egna akvarier, precis som bläckfiskar.

Utöver detta så riskar man även att bli av med koraller, främst SPS.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Snäckor har ju en tendens att självdö i många akvarier, så det behöver ju inte betyda att det är en mantis. Hittar du däremot uppbrutna eller helt trasiga snäckskal så är det mycket troligt att du har en.

Pistolräkor tar nog sällan större snäckor, vad jag vet. Inte heller går det att utesluta någon av dem från knäppningarna. Ljuden är MYCKET lika och båda kan "knäppa" flera gånger.

Det tydligaste tecknet på en mantis, förutom att faktiskt se den, är att du hittar trasiga skal från diverse djur. Att fånga en är inte heller lätt. Många får riva upp hela sin rev.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

?Hörde knäppningar idag igen, satte ner en krabbfälla med en räkbit i nu, förhoppningsvis får man napp så. Det konstiga är att innan jag köpte 2st mithrax och lite eremiter så hörde jag inga knäppningar, men nu hör jag det dagligen, ska flytta karet snart så då kan man leta efter mantisen när jag lyfter ur stenen, men dom är ju inte lätta att se heller ju? Tips på hur man kan hitta dom?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

jag trodde jag hade en pistolräka, tills mina eremiter lekte "bilda hög" i ena delen av karet... kunde sedan obeservera att putsarräkorna inte vill gå över till andra sidan av karet.

en dag när jag satt och kollade tv tyckte jag mig sen mantisen. tvivlade på att jag såg rätt. några dagar sedan såg jag den igen och då blev jag förbannad och tog upp den aktuella stenen som den gömde sig i. jag hällde på sockerdricka (går nog bäst med kolsyrat vatten) och så hoppade den direkt ur... sedan satte jag tillbaka stenen och sålde mantisen... :)

jag testade med hemmagjord fälla, men jag lyckades bara fånga putsärkor och krabbor.

om jag vore dig så skulle jag försöka lista ut vilken sten den finns i och sedan försöka få ur den. det tror jag är lättas, om nu inte din fälla lyckas.

lycka till!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

igårkväll vid 22 tiden kikade jag i min fälla, då var räkan i den borta och lite längre in i karet ser jag denna: http://se.reeflex.net/tiere/1120_Actaeodes_tomentosus.htm sitta och mumsa på räkan, kroppen var ca 4cm på den. Läste lite på reefcentral om den att den kan börja ta fiskar osv. Tror att anledningen till att den fick ut räkan ur fällan var för att räkan var längst ner mot "gallret" så den kunde stoppa in klon och pilla ut räkan. Tips på hur man ska sätta dit räkan? Jag tänkte att man skulle ta ett buntband och fästa runt räkan så den hänger "i luften" då måste krabban krypa in och kommer förhoppningsvis inte ut igen.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag trodde jag hade en pistolräla i ett halvår innan ja såg min mantis. Nu kanske ja ser den en gång i månaden. Den knäpper inte lika mycket som förr i tiden. Den gjorde inget tills jag åkte på semester och den inte fick frysfoder hela tiden utan torrfoder ur matapparaten. När ja kom hem var alla erimiter och räkor borta iallafall och ja skyller på den:). Har försökt få ur den å lagt stenen i sötvatten 2 ggr men den jäveln byter sten tydligen när ja lyfter upp den.

Vet inte hur ja ska få ur den riktigt, hoppas på att den ska självdö hehe, hur gamla blir dom:)?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Hallå! Nu har jag läsnat på min mantis.. Tror att den tar fisk för mig nu.. Köpte en filfisk för inte så länge sen.. Fisken trivdes bra och åt och var framme och hälsade på mig när ja kom fram till karet... Nu är min filfisk borta... Har haft en mantis sen starten för 3-4 år sen.. Nu Är han 5cm lång. Kan det vara han som tar mina fiskar? Filfisken var rätt så liten ska jag tilläga. Tips på fälla nån?

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...