Gå till innehåll

Planeringstråd mikoto 160 liter


mikoto

Rekommenderade inlägg

Fosfatreducering skall ligga still i reaktorn. Det finns rapporter om att fiskar fått hål i huvudsjuka när man kört järnbaserad fosfatreducering i flytande bädd. Även koraller kan få frätskador av järnhydroxidpartiklar i vattnet. Optimalt flöde för ett 200 liters kar är ungefär att det droppar ut ur reaktorn snarare än att det rinner. Kan man tappa av från returpumpens flöde uppe vid karet med en luftslang med en luftkran på brukar det gå lätt att justera in flödet. Gör en limmad koppling med ett 4/6 mm pvc rör från ett luftdrivet sötvattensfilter. Det går också att köra med en hävert från ytavrinningsfacket men då måste man strömavbrottstesta att slangen sitter fast över vattenytan vid strömavbrott så att flödet bryts.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Aha, det var bra att veta. Då får jag designa om här men det går. Jag har ju min mycket simpla reaktor. Om jag höjer den ovanför vatten och istället droppar i vatten i det högre röret så kommer vattnet att droppa tillbaka ner till vattnet i sumpen genom det lägre röret. Dropp in, dropp ut. Får nog bygga en ny liten smidig reaktor då...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det är ganska våldsamt flöde i min sump, jag är osäker om det blir så mycket mindre flöde i det än min reaktor jag har nu. Jag vred ner reaktorn till minimi hastigheten så länge så det går runt 100 liter i timmen genom den. Jag tror det är ganska lätt annars att bygga en dropp reaktor så jag tror jag kör på det.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Det har inte hänt så mycket här egentligen, bruna alger växer, jag suger ut de. Sedan upprepas den proceduren. Korallerna ser ganska välmående ut, mina montiporor växer nog faktiskt lite vilket är roligt.

Men idag när jag kika på ena montiporan så såg jag något roligt.

Ägg!

post-5646-14468929911379_thumb.jpg

Min Chrysiptera hemicyanea sitter och städar äggen under montiporan regelbundet.

Detta är mycket spännande tycker jag... För jag har bara en hemicyanea. Jag har dock även en Chrysiptera parasema med, jag har läst lite om hybrider mellan dessa två. Är det detta som hänt tro i mitt kar? Eller kan de lägga ägg även om de är ensamstående?

Detta har inte påverkat friden i karet nämnvärt annars, de andra fiskarna utom möjligtvis paraseman bryr sig knappt alls och det verkar hemicyanean insett. Roligt hur som, roligt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 3 månader senare...

Jag ser på min gamla bild här att min montipora har faktiskt växt lite till. Ungefär en cm åt alla håll. Fantastiskt.

Annars har det inte hänt så mycket, korallerna ser överlag ok ut. Lever, växer lite men inte mycket. Min frökenfiskar har nog lekt två gånger till med trevligt nog. Men det är fortfarande lugnt i akvariet. Algtillväxten är ganska kraftigt tillbakadragen. Men fortfarande där. Jag har köpt hem en del grejer för att få till en lösning med en ATS. Jag måste bara få ihop den också.

Idag fick jag en fisk med! Jag knep en av Kjelle här på guiden, en till Pholidichthys leucotaenia. Så nu har jag två, skillnaden mellan de är absurd dock :-) Den nya är ett monster på nästan 30 cm som får min gamla att se ut som en tandpetare. Haha, den verkar klarat resan bra dock och sitter just nu och flyttar runt all min sand. Fantastiskt djur. Jag har tänkt köpa ett par till för de verkar trivas bäst i grupper och går tydligen få lek på någorlunda lätt.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Liten uppdatering här igen. Jag har köpt en ny kamera. Jag är fortfarande väldigt ny men det är redan mycket lättare att ta bilder :-) Ta överblicks bilder lär fortfarande vara utmanande verkar det som dock.

Akvariet går ganska bra här annars, mina alger har dött av ganska kraftigt de senaste två månaderna. Utan att jag egentligen gjort något. Jag har dragit ner den vita kanalen en del för att försöka testa teorierna som flöder här på forumet på sistone. Men blir ganska förvånad om bara det kunde göra såhär stor skillnad. Trevligt värre iaf.

Jag har tänkt installera ett refugium... Men å andra sidan har jag ju tänkt skaffa osmos, ny sump, ordentlig bänk och installera min nya pvc kran med och det vet jag ju hur det gått med... Men det har jag tänkt iaf. Förhoppningsvis kan jag få ännu bättre bukt med algerna då. Korallerna ser överlag helt ok inte, en del ser bra ut och några få är ledsna. Men det är ingen monster tillväxt hos några av korallerna. Bäst mår nog min stora sinularia och mina kenya träd.

Fiskarna lever och är glada iaf, mina två ålar är fortfarande polare och gräver gångar under mitt vänstra rev. Väldigt häftiga fiskar, den mindre har växt väldigt märkvärt på sistone. Mina kirurger är fortfarande lite tunna tycker jag. Men de verkar knappast hungra ihjäl och har god aptit. Övriga fiskar verkar bara glada.

Här är några bilder från idag:

post-5646-14468931495496_thumb.jpg

Här är två av mina donerade koraller jag har :-) Bubbelkorallen kommer från Wiking och sinularian från Kjelle. De här två exemplaren mår bra, mina bubbelkoraller växer inte nämnvärt men de blåser upp sig fint och har inte plågats så mycket av alginvasionerna. Får nog börja kolla värdena lite igen kanske. Har ju det mesta hemma för att korrigera de om de inte är som de ska. Min hemicyanea visa sig med, fortfarande en kanonfisk :-) Jag har ingen ångest att en tredjedel av mina fiskar är frökenfiskar. De är aktiva och fina.

post-5646-14468931496476_thumb.jpg

En småtaskig överblick. Något som saknas är skärpa, något annat som i stor sett saknas är även alger så jag kan leva utan skärpan idag. Är nöjd med min scape, den verkar ge fiskarna en trevlig och intressant miljö. De har ett rev att dyka in i när saker blir otäcka och ett luftigare att raca igenom och undersöka konstant. Jag har även lagt in en vågpump numera i karet som ger lite mer dynamik och bättre flöde i vattnet.

post-5646-14468931496699_thumb.jpg

Min gamla kirurg. Jag har inte kunnat posta någon bra bild på den fortfarande. Men det här är den bästa hittills. Mycket trevlig fisk, har nog inte växt en cm på ett år nu snart. Pigg och aktiv, pickar konstant på rutorna och lämnar lustiga märken, likt en salarias.

post-5646-14468931496231_thumb.jpg

Här är min dvärgkejsare som orka stå still för en gångs skull. Också den en mycket rolig fisk, jag tycker de har en spännande mun. Ögonen är mycket rörliga med, som en läppfisk. Flyger över hela akvariet. Egentligen skulle jag bara fotat kejsaren men när jag kika i datorn så låg kirurgerna på var sin sida så de fick vara kvar.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 månader senare...

Läget här är ok men stabilt. Algerna i burken har inte längre något synligt fäste i akvariet vilket är mycket trevligt. Alla alger som syntes på förra överblicks bilden är väck. Bra grejer. Jag tror kalkalgerna börjat växa på bättre med. Mina stenar börjar bli lila och fina. En kul utveckling då de var kritvita för ungefär ett och ett halvt år sedan. Fiskarna mår bra med, de är pigga och alerta. Mina kirurger tjocknar inte till sig direkt men de smalnar å andra sidan inte av heller. Jag tror de lyckats lägga på sig lite iaf nu på sistone. Jag matar relativt intensivt i akvariet. Så ofta jag kan. Men små doser så att det mesta blir ätet.

Mina koraller växer inte synligt dock, inte för mig åtminstone. Även om de inte krymper. Korallerna har dock börjat få finare polypexpansioner så jag tror de börjar trivas allt bättre. Det kommer kanske tillväxt sedan med då. Något jag inte har här är skivor, så det ska jag nog försöka skaffa några. Jag har lite i ett annat akvarium jag nog kan knipa så småningom. Får vara försiktig bara för det finns en del glasrosor i det karet och de vill jag gärna slippa.

Min montipora dog dock, helt och hållet. Den växte en stund men sedan gav den upp helt. Lite synd men så kan det vara. Den kanske inte tycker om mina mjukkoraller?

Men det gör jag! Så de stannar oavsett. Jag försökte ta några bilder idag med. De blev väl sådär som vanligt men roligare än inget :-) Jag lyckades tom ta en nästan ok bild på en av fiskarna. Något som annars är lögn.

post-5646-14468932512917_thumb.jpg

post-5646-1446893251144_thumb.jpg

post-5646-14468932512098_thumb.jpg

post-5646-14468932512333_thumb.jpg

post-5646-14468932512572_thumb.jpg

post-5646-14468932513319_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tack så mycket för de vänliga orden :-)

Jag var hos glasmästaren i torsdags och hämta lite grejer och köpte en tub silikon på Clas Ohlsson, tanken är att jag ska uppgradera min sump till det här akvariet!

post-5646-14468932593004_thumb.jpg

Jag ska återanvända mitt gamla 112 liters akvarium och göra om till ny sump. Min gamla ska jag installera på skövde akvarieförening. Tanken är att jag ska göra facken lite större, optimera reningen, sänka vattenivån och introducera ett nytt fack till sumpen. Det nya facket ska bli någon form av experiment fack, troligtvis för att testa köra refugium av något slag eller testa hur resultaten blir av en alternativ belysning. Det vore kul att se hur en belysning med bara blått och violett skulle påverka tillväxt och koraller placerade där...

Nivån ska sänkas och den större volymen ger mer redundans. För jag är lite rädd nu för att det en dag ska rinna över vid avbrott. Just nu är det ganska farligt känner jag... Det blir då ett minne blott.

Jag ska bara hitta min silikonspruta så kan jag börja jobba. Sedan kommer jag få arbeta lite med bänken samt förlänga röret till returen så den når bort till pumpens nya position.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...

Sumpen klar! Även installerad, gick verkligen inte smärtfritt och tog större delen av dagen. Men nu är den där. Är väldigt nöjd med den. Den fungerar otroligt mycket bättre vid avstängning av returen då den har större kapacitet. Kul att ha ett mittenfack med, just nu är det fyllt med lite småsten och grejer. Jag vill helt klart hitta på ett projekt där... Jag gjorde dock retur ledningen för lång. 5 cm kortare hade varit det bästa. Beroende på oljuden i natt så kommer jag nog förkorta den förr eller senare. Dock hade det verkligen inte skadat om det funnits mer utrymmen mellan taket i bänken och sumpen. Det hade det inte...

post-5646-14468932658809_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Nitrat är bara bra, tyvärr verkar mina filtermattor väldigt dåliga på att skapa sådant tyvärr utan jag blir nog tvungen att tillsätta då och då och fortsätta mata som en idiot för att få mer av det.

Filtermattorna har jag för att optimera vattenkvaliteten för fiskarna. Jag har de även för att skilja av avdelningarna ordentligt. Jag har så högt flöde i min sump så om en fisk kommer ner hoppar den lätt vidare omkring i sumpen. Har haft ihjäl två fiskar hittills med min skummarpump bara och det vill jag inte göra om...

De är även mycket bra på att få bort microbubblor från skummaren. Just nu ser mattorna ganska fula ut då de är för stora men av min erfarenhet brukar mattorna krympa något med tiden när de sätter igen lite. Jag har även satt ut mina mattor så de går bra att bort och göra rent även när karet är igång.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Tänk på att det är viktigare i saltvatten att göra filtermattorna rena (näringsexport) Jag har märkt att de pga sin effektivitet blir en bra grogrund för koldixidproduktion från bakterier (koldioxid -> lägre pH). Speciellt om man kör kolkälla. Kommer du få problem med lågt pH så är det ide att göra rent dem oftare.

MVH Lasse

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 1 månad senare...

Jag plocka ner min LED över akvariet idag och satte upp min MH igen. Jag har velat fram och tillbaka ganska mycket över ljuset. Å ena sidan tycker jag det är väldigt kul med LED. Det är mycket forskning omkring som är skoj och att översätta till praktik är med roligt.

Men när jag kika på karet idag kände jag att det här är inte så jag vill att det ska se ut. Det blev för mörkt och framför allt för dålig spridning på ljuset med min lösning. Nu när jag har MHn på så får jag den bredare och mjukare ljusbilden jag föredrar. Här är det bra med ljus. Jag gillar LED, men mina lösningar blir oftast för dyra för mig att ha råd med de. Jag kommer nog fortsätta köra LED och experimentera vidare på föreningen men testa köra mitt kar här hemma med MH ett tag nu.

... Dock behöver jag en ny lampa, det här blev gult även med min smak :-) Jag har ju bara en sliten Fauna Marin lampa på 12,000 K. Jag har ju två nya WGN lampor på 14,000 K med men de vägrar lira med min ballast. Jag funderar på att plocka hem en 250W ballast från Fish-street och testa med istället om den fungerar med WGN lamporna. Det är det jobbiga med dubbeländade 250W lampor. Det finns inga att hitta... Inte i min prisklass.

Mer positivt är att MH lampan är tyst, min egen LED belysning låter ju helt fruktansvärt. Otroligt skönt att slippa det. Jag är bra sugen på att lägga ner mer tid på att hitta passiva LED lösningar... Tyvärr blir det också direkt dyrare... Ytterligare en trevlig bonus är att MH lampan värmer mitt rum lite. Nu kanske jag snart äntligen kan vistas utan tröja här. Burr!

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Du verkar vara en sann entusiast. Imponerande DIY-anda! Själv har jag alltid tyckt MH-ljuset är fantastiskt, men jag har dragits med i LED-hypen också. Är alldeles för bekväm för hemmabyggen dock.

De där blå filtermattorna tror jag du ska akta dig för om du inte tänker tvätta dem dagligen:-)

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag funderar på att ta bort de faktiskt. Och minska flödet genom sumpen. Minska flödet i akvariet öht. Jag kanske kan klara mig med mindre flöde än jag har nu. Jag saknar att ha räkor också vilket jag inte kan ha för tillfället.

Största problemet med filtermattorna är att jag tror de kommer alga igen när jag satt igång med refugiebelysningen nu. Då kommer det bli tröstlöst att göra rent de. Jag ska nog satsa på någon form av filtermedia istället och köra i en del av sumpen. Om jag plockar bort filtermattorna kan jag testa kolkälla istället. Det vore kul att se hur det skulle ändra karet. Jag behöver en doserpump bara isf.

Då måste jag investera i lite PVC och en ny returpump med. De här infallen börjar bli dyra...

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Jag skulle bara köra skummare och refugium. Mixta med tillsatser kräver nog sin man. Håll det enkelt. Jag körde ett 312 l med mjukkoraller i mer än 10 år i princip utan att göra annat än fylla på osmosvatten, TM bio-calcium och mata, hade inte ens skummare under flera år. Låter man bara akvariet vara kommer det i jämvikt. Näringsnivån blir säkert för hög för sps, men min erfarenhet är att väl i jämvikt så är ett rimligt stort akvarium rätt stabilt. Kör absolut inga filter som du inte regelbundet tvättar eller byter.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Mhm, du är ingen vän av vodkametoden då. Enkelt gillar jag dock. Jag har tagit ut mattorna nu ur karet. Har även tagit ut min hydor och WP pump. Så nu kör jag bara returpumpen och min Tunze 6015. WP pumpen är kul men låter för mycket. Jag har ett annat kar där den kommer passa bra istället...

Det ska bli kul att se skillnaden på korallernas polypexpandering när flödet ändrats om så. Fiskarna verkar mycket misstänksamma till förändringen.

Jag trimma ner returpumpen med. Jag byggde ju karet från början för att jag skulle kunna rikta om flödet kraftigt från returen utan att strypa den men har inte använt det i praktiken... Förräns nu. Det fungerar riktigt bra faktiskt. Någonting gjorde jag rätt...

Jag har några stenkoraller med förresten. Trots att det fortfarande är mjuka jag tycker är allra roligast.

Jag har en pavona Cactus, en montipora och någon stenkorall jag inte vet vad den heter. Fick de som fraggar efter sjöfartsmuseet. Tror alla växt lite, speciellt montiporan. Men det blir intressant att se om de pallar med i längden. Jag har bara negativa erfarenheter av stenkoraller innan. Utom LPS då, de har fungerat ok.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...