Jump to content

Hur länge håller en LED-armatur?


Recommended Posts

Hur många timmar håller en led-armatur ?

Beror på hårdvaran, Cree's 3W:are sades att de skulle hålla 10000+ timmar...

Edit: borde förtydliga, tror att det var minimivärde, garantiorsaker då. Men nu när jag läser lite mer, upp till och mer än 50000 timmar för Cree's produkter :)

Link to post
Share on other sites

Nja, du byter ut kretskortet med LEDar på Razor. Det i sig är enkelt. Men det går inte byta enskilda dioder. Så man byter alla dioder i hela "gruppen" på en gång. Så länge maxspect tillhandahåller nya kort så är det såklart inget bekymmer.

Link to post
Share on other sites

De flesta LED chip leverantörerna brukar tala om 50 000 h vid L70. Då gäller att 70 % av ljusflödet finns kvar efter 50000h. Hur färgåtergivningen består är oftast svårare att se och detta är de flesta leverantörer inte lika öppna med. Alla dessa förutsättningar gäller om LED dioden håller sig inom sin godkända drifttemperatur.

Link to post
Share on other sites

Många kör idag stort watt antal på led (fixturerna), för att sedan sänka effektuttaget till 40-60% av kapaciteten.

För mig är det lite tokigt, men baken är ju som sagt delad.

Är det riktmärket 50 000h som gäller oavsett effektuttag, 20-100%?

Om h förlängs/kortas med effektuttaget skulle det annars vara en motivering till min första mening.

Link to post
Share on other sites

Ja, 50 000 h är väldigt lång tid och tekniken kommer troligen att utvecklas kraftig vidare.

Så resonemanget att byt LED ljuskälla går bort för mig. Helt korrekt är också om man sänker effekten (dvs strömstyrkan) så förlänger man livslängden. Sedan är det ju upp till armaturtillverkarna designat sina lösningar och hur hårt de driver Chippen när de går på 100 %.

Link to post
Share on other sites

Mina första led-paneler (egen byggda) som innehåller ca 100st 3-Wattare har gått ca 12000 timmar (de blå lamporna i panelerna ca 15000 timmar).

Det har gått sönder 6 st 3-Wattare i de panelerna fram till nu. Samt ett drivdon som driver 9 lampor. En 96*96 mm kylfläkt har också pajjat under denna tiden.

I de mera nyare ramperna ja byggt så har ja råkat ut för fenomenet att alla 16st 405nm samt några 420 nm har bränt sin lins som blev helt bruna.

Ja vet inte om det är ett handhavandefel från min sida eller ej.

Men alles in alles så har ja haft otroligt lite strul med mina paneler. Kan ju jämföra med den korta tid ja körde T5 så fick ja byta 2 HF-don (för att inte tala om alla rör som byttes).

Link to post
Share on other sites

jag har exakt samma problem som dig med UV dioder Larry! Jag tror även vi har samma fabrikat. Hade 9 stycken som alla fick precis samma fel... Utöver de så har jag aldrig haft någon diod som "självdött" utan de har dött många gånger av den salthaltiga luften ovanför karen. Att skydda de mot den fuktiga miljön är otroligt viktigt om de är exponerade.

Link to post
Share on other sites

China uv dioder blir "brända/bruna" väldigt fort om man har linser på dem har jag märk . även de blå ger sig efter ett par års användning ... då har jag kört på full effekt.

det går att pilla bort de brända och chipet lyser ändå , men frågan är hur effektiv den är

Link to post
Share on other sites

Enligt min erfarenhet är linserna det stora problemet. Den inbyggda linsen brukar klara sig men polykarbonatlinser man klämmer på leden gulnar på mindre än ett år. 420 nm håller längre och på 450 nm har jag inte sett något gult. På 405 nm gulnar en rand lim runt den inbyggda linsen som kanske kan minska ljuset lite längst ut i täckningsområdet. Själva ledchipet verkar inte påverkas. Nu är chipen för 405 och 430 nm lite mindre än de för 450 nm och längre våglängder, kanske med undantag för något fabrikat av röda och gröna men de flesta av dem har den större storleken. Kanske skall man drica 405 och 429 nm med lite mindre ström för att få max lislängd. Men steg 1 är att inte använda linser man klämmer ovanpå leden. Skall man över huvud taget använda linser på 405 och 420 nm bör de nog vara av glas.

Fingeravtryck gulnar även på 455 nm så det är viktigt att inte sätta fingeravtryck på alla led, framför allt vita och blå.

Använder man led utan påklämd lins överhettas de om man får saltfläckar på linsen. Täckglas tycker jag är det bästa skyddet. Med 5 cm mellan vattenytan och täckglaset får man inga alger på undersidan av glaset.

Link to post
Share on other sites
Nja, du byter ut kretskortet med LEDar på Razor. Det i sig är enkelt. Men det går inte byta enskilda dioder. Så man byter alla dioder i hela "gruppen" på en gång. Så länge maxspect tillhandahåller nya kort så är det såklart inget bekymmer.

varför säljer dom då enskilda dioder http://www.tritonakvarium.se/cree-3w-vit/2962-0 ?? Finns ju i alla färger att köpa!!

Link to post
Share on other sites

Det har dykt upp en massa stavfel i den här meningen.

" Nu är chipen för 405 och 430 nm lite mindre än de för 450 nm och längre våglängder, kanske med undantag för något fabrikat av röda och gröna men de flesta av dem har den större storleken. Kanske skall man drica 405 och 429 nm med lite mindre ström för att få max lislängd."

Skall vara:

Nu är chipen för 405 och 420 nm lite mindre än de för 450 nm och längre våglängder, kanske med undantag för något fabrikat av röda och gröna men de flesta av dem har den större storleken. Kanske skall man driva 405 och 420 nm med lite mindre ström för att få max livslängd.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...