Gå till innehåll

Våra butiker, historia och framtid


jonasroman

Rekommenderade inlägg

Vi är en del här som varit med ett tag. Mitt först akvarium köpte jag på zoomässan i Kba, 1992. Då hade vi tre butiker, Herkules, Marinakvariet (Peter karlsson), och zoomässan. Bengt Holm tog över Marinakvariet, och är nog den som enskilt betytt mest för vår hobby här på västkusten genom tiderna. Han stod med outtröttlig entusiasm år ut o år in, och hade förutom ett stort kunnande också väldigt bra priser.  Åldern tar ut sin rätt och Bengt stängde sin butik för kanske 5-6 årsedan. Stort tack till dig Bengt för vad du gjort för vår Hobby, det kan inte nog understrykas. 

Under en blomstringstid hade vi 5  butiker på västkusten, ciklidhuset, Herkules, Företagsakvarium, marinakvariet och BioTed. Det var en gynnsam situation för konkurrensen och samtliga hade lite olika profiler, där ciklidhuset var extremt duktiga på fisk, BioTed var innovatör med mkt ny teknik och sist in var företagsakvarium som på ganska kort tid byggde upp en mkt fin butik. 

I övriga  delen av landet har det alltid varit lite mer glest, men vi har alltid haft Korallfisken som har en ouppnåelig erfarenhet och kunnande, samt såklart Triton som servat Stockholmstrakten med den äran. Nu på senare tid har vi även aquatech i Stockholm som vurmar för kvalitet och är lite av en delikatessbutik, samt  allra senaste tillskottet , salt i väst norr om Göteborg , med också dom ett fint kvalitetstänk. Till detta har mindre verksamhet kommit o gått, och kartan ritas om ständigt. Skälet är nog att hobbyn är ganska liten, och det är givetvis svårt att få lönsamhet i detta. Desto större eloge till ALLA butiker som försöker och försökt.

 

På västkusten har vi som sagt alltid varit priviligierade med många butiker., och jag vill påstå att det är Bengt Holms förtjänst som satte ner ett landmärke här och skapade en tradition och ett intresse.  

På senare tid har dock även vi på västkusten drabbats av att det blir färre o förre butiker, säkerligen beroende på det ekonomiska läget. Butiker måste ju gå med vinst givetvis, och man skall ha personal som har tid och lust att tillbringa en större del av sin vakna tid med detta. Företagsakvarium som nämnts ovan stänger tyvärr sin butik i Kungsbacka  efter en era av 10 års väldigt fint butiksskap. Det tycker jag personligen är väldigt tråkigt. Bengt Holm har stängt sedan ngr år, och så även Bioted och ciklidhuset. Så kvar på västkusten är nu endast 2 av de tidigare 5, Herkules zoo (lite osäker) samt salt i väst butiken norr om Göteborg.

 

Det är synd när vi får färre butiker, det minskar konkurrensen, samt minskar möjlighet till profilering där butiker ofta hade lite olika perspektiv. Inte minst gällande sortiment, men också kunnande. Men samtidigt ligger ju massor med tid, pengar och engagemang bakom, så stänger man en butik finns alltid ett skäl. 

 

Jag tror aldrig hobbyn kommer dö, men kartan kommer ständigt skrivas om i fråga om butikskonstellationer. Att det på senare tid skett i lite snabbare takt är säkert på grund av ett sämre ekonomiskt läge överlag. Oavsett, stort tack för ni som kämpar, utan butikerna skulle vi inte klara oss. 

 

Fyll gärna på med era tankar.

 

Mvh

Jonas Roman

 

Ändrat av jonasroman
  • Gilla 6
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Senaste året har varit riktigt illa för hobbyn generellt, 

Ökade fraktkostnader kopplat till covid
Elpriser 2-3 gånger högre än normalt
Historiskt svag krona
Svaga ekonomi för hushållen
Ökad konkurrans från utlandet

Faktorerna ovan gör hobbyn säkert 50-100% dyrare än vad det var för 5 år sedan vilket såklart leder till färre akvarister och därmed sämre omsättning för butikerna.

 

Hoppas vi ser västsverige blomstra igen efter dessa år av torka :)
 

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Även i mitten på 80-talet fanns det flera butiker i Göteborg som åtminstone försökte med saltvatten en kortare period. Förutom Herkules åtminstone Stork Zoo, en butik i Högsbo och en på Södra Vägen har jag för mig. Fanns Zoomässan i Kungsbacka redan då? Sortimentet på den tiden var förstås inte jämförbart med idag, även om utvecklingen gick fort (säkert tack vare Alf Jacob Nilsens och Svein Fossås svenska bokserie Korallrevsakvariet).

Det går att spendera mycket mer pengar på saltvatten idag (inte bara det senaste året, redan 2015 verkade mycket fokus ligga på dyra ovanliga koraller). Det tror jag både bromsar återväxten av nya akvarister och gör butikerna mer sårbara för tillfälliga förändringar i stamkundernas köpvanor (det senare kanske pga konjunktur, eller kanske en stamkund helt enkelt inte har plats för fler djur).

Att många butiker ligger lite avsides kanske också gör det svårare att rekrytera nya akvarister, men det är nog svårt att undvika med de högre lokalhyrorna på mer centrala adresser. Numera kan man ju även köpa levande på webben, både från andra städer och andra EU-länder, vilket kanske också påverkar lokala butiker negativt (om de inte själva säljer på webben). Däremot kan svenska butikspriser på teknik numera ligga lägre än i Tyskland (även innan frakt), vilket förhoppningsvis är en bra utveckling?

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Våren 2008 köpte jag min förste hink salt til et 110 liters, 2 veckor efter köpte frugen sin förste grej til et akvarium, blå skivanemoner som jag har kvar i dag. 

Hun mente at vårt 575 liters skulle bli snygt som salt, och resten er historie. 

 

Dengång var det Triton, akvarielagret och leasing som hadde salt (som jag kommer ihåg det). Sen har där været mycke forsök på saltvatten, blant annet her i Tyresö hadde dom en kort stund saltvatten. Jag tror det var bra för branchen at ha grossisten i Lindköping, alle kunne vära med på en saltfisk och mjykkoral i butikken.

 

Koller vi på moderlandet :) Danmark så dog typ samtlige butikker rundt 2015, för var där 3 i KBH, en i Odense, Vejle, Horsens, Padborg och Århus. Den i Århus fins kvar, men er numera grosist. Där fandes 2 sider som enbart handlade om saltvatten, saltvandsforum.dk fins kvar, men 2018-2021 var den i princip död, nu har den taget fart igen. 

 

I Danmark er det tydligt för min del hvad som gik "fel", och jag vil påstå at dett var 1 person som dödade samtlige butikker på bare et par år. 

Hans affärsplan var enkel, ni beställer hvad ni vil ha, då åker han til DeJong hver annan vecka med sin skåbbil och handlar och lämner på motorvägen samme dag. Ingen risiko och bra vinst för alle kan man tro. 

Han testade at gå stort och körte et par ggr til Sverige, men han indså kansche at Sverige er et ganske avlångt land :)

 

Sen trötnade han på at åke til Holland och nu fins där lite butikker igen i Danmark. Jag vil samtidig påstå at 4 av dom 5 forhandlara som fins i DK er på hobby nivå, och dom har ingen butikker som kan sammenliknes med hvad vi har i Stockholm, eller Göteborg. 

Butikkerne fins nu trods at man med garanti kan få alt leveret inom 20 timer från Tyskland, och det enbart tar 1-2 timer til närmeste butik i Tyskland som betaler 20% moms + billig öl... 

 

Så vi vil jo alla at butikkerne skal fins kvar, och jag er overtyget om at vi i den utsträkning det er rimligt betaler hvad våra grejer koster i den "lokale" butik. Vi har alle hört skräkhistorier om hur det kan gå när man får hjem billige djyr. 

Kärleken skal gå båda håll, och det er urimligt at en Chaetodontoplus Septentrionalis skal kunne kosta alt mellam SEK 3 299,- till SEK 14 999,- då uppmaner man jo till at handla på nätet. (Säkert en fel på en hjemsida, men pointen er tydlig) Jag vet da jag precis har köpt och inte ville betale 14 999,- :) + frakt. 

 

At marknad blir lite glest är i min verden inte et stort problem, då kommar dom butikker som er kvar ha lite bättra ökonomi, hvilket kan leda til at dom kan ta störra risiko. Ha störra lager och levenda hjemme. Har dom råd til at ta hjem alle fisk direkt från håvet och karantäne dom ordentligt, då kan priserne så småningen bli bättra. 

 

Jag tror för månge butikker är för beroende af TMC och DeJong. 

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

1 timme sedan , Reuben skrev:

Senaste året har varit riktigt illa för hobbyn generellt, 

Ökade fraktkostnader kopplat till covid
Elpriser 2-3 gånger högre än normalt
Historiskt svag krona
Svaga ekonomi för hushållen
Ökad konkurrans från utlandet

Faktorerna ovan gör hobbyn säkert 50-100% dyrare än vad det var för 5 år sedan vilket såklart leder till färre akvarister och därmed sämre omsättning för butikerna.

 

Hoppas vi ser västsverige blomstra igen efter dessa år av torka :)
 

exakt, MEN en sak är enligt min uppfattning det enda rätta gällande affärspolicy vid svag krona. Kunden skall EJ betala HELA inflationen, utan företagen får acceptera att tjäna ngt mindre per produkt. Det är inte rätt tänkt att ta ut 100% av inflationen i ett högre pris, för då kommer ju som sagt kunden få ta hela smällen. Man får gå halva vägen var, givetvis en viss prishöjning, men en acceptans att inte tjäna lika mkt per produkt. Då går kund o företag halva vägen var o möts på mitten. Det gör att försäljningen inte går ner lika mkt=hobbyn hålls vid liv=när kronan är mer stabil har man kvar kunderna (och företaget.....).  Jag kan nog se att en del höjer en aning för mkt, o då kommer vi in i en ond cirkel.  

 

Framför allt har priser på levande koraller stigit, med upp till 300%, på fisk känns det som med ungefär 200%.  Hårdvara/elektronik  har inte ökat alls lika mkt (det är bra). Fisk kan man accepterar, du köper inte lika mkt fisk som koraller (förhoppningsvis), men fraggar krävs rätt många för o starta upp ett medelstort kar. Jag tycker också det vore anständigt om vi slapp se de där rariteterna av koraller o fraggar för 

flera tusen för en liten pinne. Det skadar hobbyn och är inte sunt. Vi har massor med fina koraller, som på pappret inte är ”exklusiva” men precis lika fina ändå. Mer sådant skulle ge hobbyn ett snyggare ansikte utåt. Och locka fler till köp. Personligen har jag en rätt hög köptröskel, men till o med jag börjar rygga tillbaka.

Fick jag bestämma skulle jag önska mer av de enklare o lite billigare korallerna, samt att dessa sänks ngt för att dela på inflationen. Mer basvaror o mindre av svindyra koraller med låtsasnamn. 

 

elen är ju inte dyr längre ,covid är över och kronan kommer givetvis bli stark igen, efter regn kommer alltid sol, så det handlar om att hålla fartyget flytande o invänta bra väder. 

/Jonas

 

 

Ändrat av jonasroman
  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

22 minuter sedan, Christian J skrev:

Även i mitten på 80-talet fanns det flera butiker i Göteborg som åtminstone försökte med saltvatten en kortare period. Förutom Herkules åtminstone Stork Zoo, en butik i Högsbo och en på Södra Vägen har jag för mig. Fanns Zoomässan i Kungsbacka redan då? Sortimentet på den tiden var förstås inte jämförbart med idag, även om utvecklingen gick fort (säkert tack vare Alf Jacob Nilsens och Svein Fossås svenska bokserie Korallrevsakvariet).

Det går att spendera mycket mer pengar på saltvatten idag (inte bara det senaste året, redan 2015 verkade mycket fokus ligga på dyra ovanliga koraller). Det tror jag både bromsar återväxten av nya akvarister och gör butikerna mer sårbara för tillfälliga förändringar i stamkundernas köpvanor (det senare kanske pga konjunktur, eller kanske en stamkund helt enkelt inte har plats för fler djur).

Att många butiker ligger lite avsides kanske också gör det svårare att rekrytera nya akvarister, men det är nog svårt att undvika med de högre lokalhyrorna på mer centrala adresser. Numera kan man ju även köpa levande på webben, både från andra städer och andra EU-länder, vilket kanske också påverkar lokala butiker negativt (om de inte själva säljer på webben). Däremot kan svenska butikspriser på teknik numera ligga lägre än i Tyskland (även innan frakt), vilket förhoppningsvis är en bra utveckling?

instämmer i allt, klokt inlägg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

21 minuter sedan, jonasroman skrev:

exakt, MEN en sak är enligt min uppfattning det enda rätta gällande affärspolicy vid svag krona. Kunden skall EJ betala HELA inflationen, utan företagen får acceptera att tjäna ngt mindre per produkt. Det är inte rätt tänkt att ta ut 100% av inflationen i ett högre pris, för då kommer ju som sagt kunden få ta hela smällen. Man får gå halva vägen var, givetvis en viss prishöjning, men en acceptans att inte tjäna lika mkt per produkt. Då går kund o företag halva vägen var o möts på mitten. Det gör att försäljningen inte går ner lika mkt=hobbyn hålls vid liv=när kronan är mer stabil har man kvar kunderna (och företaget.....).  Jag kan nog se att en del höjer en aning för mkt, o då kommer vi in i en ond cirkel.  

 

Framför allt har priser på levande koraller stigit, med upp till 300%, på fisk känns det som med ungefär 200%.  Hårdvara/elektronik  har inte ökat alls lika mkt (det är bra). Fisk kan man accepterar, du köper inte lika mkt fisk som koraller (förhoppningsvis), men fraggar krävs rätt många för o starta upp ett medelstort kar. Jag tycker också det vore anständigt om vi slapp se de där rariteterna av koraller o fraggar för 

flera tusen för en liten pinne. Det skadar hobbyn och är inte sunt. Vi har massor med fina koraller, som på pappret inte är ”exklusiva” men precis lika fina ändå. Mer sådant skulle ge hobbyn ett snyggare ansikte utåt. Och locka fler till köp. Personligen har jag en rätt hög köptröskel, men till o med jag börjar rygga tillbaka.

Fick jag bestämma skulle jag önska mer av de enklare o lite billigare korallerna, samt att dessa sänks ngt för att dela på inflationen. Mer basvaror o mindre av svindyra koraller med låtsasnamn. 

 

elen är ju inte dyr längre ,covid är över och kronan kommer givetvis bli stark igen, efter regn kommer alltid sol, så det handlar om att hålla fartyget flytande o invänta bra väder. 

/Jonas

 

 


Tror problemet är just att allt som händer nu hamnar precis efter Covid. Covid tömde kofferten / försämrade läget för väldigt många, och sedan alla ökade kostnader och inflation efter, många har nog helt enkelt inte råd att inta ta i lite med sin prisättning. Butikerna är sista ledet i många prisökningar (el, frakt, inköp) och sen har många länder börjat jobba med hållbart med sina rev vilket gör att betydligt mer i handeln är odlad vs förr vilket såklart också drar upp priset.

O visst, elpriset är lågt nu, men vi får se i vinter, även om EU förbreder så gott som det går med LNG så kommer priserna helt bero på hur kall vinter vi får, inte mycket har gjorts under dessa år som förbättrar förutsättningarna vs när kriget startade. Är det vindstilla och iskallt kommer vi se 10kr+/kwh igen
 

Tror det kan vara 3-4 år innan vi ser nya som vågar öppna nytt

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

3 hours ago, jonasroman said:

Jag tycker också det vore anständigt om vi slapp se de där rariteterna av koraller o fraggar för 

flera tusen för en liten pinne. Det skadar hobbyn och är inte sunt. Vi har massor med fina koraller, som på pappret inte är ”exklusiva” men precis lika fina ändå. Mer sådant skulle ge hobbyn ett snyggare ansikte utåt. Och locka fler till köp. Personligen har jag en rätt hög köptröskel, men till o med jag börjar rygga tillbaka.

Fick jag bestämma skulle jag önska mer av de enklare o lite billigare korallerna, samt att dessa sänks ngt för att dela på inflationen. Mer basvaror o mindre av svindyra koraller med låtsasnamn.

Ett orsak kanske är att erfarna akvarister ofta delar fraggar med varandra istället för att köpa dem från butiker? Butikerna kanske då lockas/tvingas specialisera sig på ovanliga och dyra varianter som kundkretsen inte redan förökar i stor skala.

 

Jag har inget emot extra färgglada korallsorter, men jag tror helhetsintrycket blir bättre om majoriteten av korallerna i ett kar har mer naturliga färger, och med bättre kontrast till de extra färgglada sorterna.


Butiker bör absolut ha ett sortiment av enkla/billiga koraller för exempelvis nybörjare. Säljer inte hobbyakvarister fraggar till butiker fortfarande? Och om hobbyakvaristerna inte håller de "tråkigaste" sorterna längre kanske butikerna kan odla lite själva (det behövs ju inga stora mängder om det bara är nybörjare som köper dem).

 

 

Ändrat av Christian J
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Här är ett ursaxat citat från Facebook där Emil på företagsakvarium kommenterar:

 

"...nej, vi flyttar upp till Göteborg! Samma lokal som salt i Salt i Väst, den ligger bättre, är större och vi blir då 3 st som jobbar..."

 

- Emil Persson 20 Augusti 2023

 

Så som jag förstår det kommer butiken i Kungsbacka stänga och Salt i Västs butik kommer förstärkas? Är lite oklar hur den ska samexistera men det blir säkert bra 🙂 Det blir nog inte riktigt som att vi bara kommer ha en butik istället för två utan en större istället för två.

 

Det är fortfarande trevligare med konkurrens men samtidigt är jag nog inne lite på Thomas Salts skrivande att det är lite synd att så gott som alla butiker just nu skaffar djur från Dejong och TMC främst. Det ger ganska likartade priser. Bägge har nog ganska stora sortiment så butikerna kan nog nischa sig men samtidigt behöver man ju ha djur som säljer och då blir nog fiskutbudet ganska standardiserat.

 

Ett problem med hobbyn som hade varit väldigt trevligt att hitta en lösning på är cites situationen på stenkoraller. De är ju såklart cites av en anledning men sättet det regleras på gör att det är orimligt svårt för en privatperson att odla och sälja stenkoraller. Om jag inte förstår det galet blir det också ett problem för butikerna att köpa in stenkoraller från privatpersoner om inte privatpersonen har cites papper?

 

En helt annan diskussion dock. Jag själv hade gärna sett mer mjukkoraller i butikerna, men har förstått det som att det är utmanande att sälja de till priser som passar nybörjare samtidigt som de oftast inte är så attraktiva till många akvarister som hellre vill ha mer färg och stenkoraller. Fin bonus med mjukisarna är ju förstås att få av de är cites iaf, vilket borde öppna vägen för att odla och sälja de själv och kanske byta in i butiker som tycker de passar i deras sortiment.

 

Ska jag lägga till något själv så saknar jag främst ciklidhuset, avslutandet av den butiken är en sorg. Dock ser Salt i västs butik otroligt fin ut nu så man behöver ju inte gråta sig till sömns. Men det var lite mer romantiskt att pilla loss saltflagorna hos Göran och hitta något riktigt knepigt man aldrig sett innan nere i källaren 🙂 

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

36 minutes ago, mikoto said:

Här är ett ursaxat citat från Facebook där Emil på företagsakvarium kommenterar:

 

"...nej, vi flyttar upp till Göteborg! Samma lokal som salt i Salt i Väst, den ligger bättre, är större och vi blir då 3 st som jobbar..."

 

- Emil Persson 20 Augusti 2023

 

Så som jag förstår det kommer butiken i Kungsbacka stänga och Salt i Västs butik kommer förstärkas? Är lite oklar hur den ska samexistera men det blir säkert bra 🙂 Det blir nog inte riktigt som att vi bara kommer ha en butik istället för två utan en större istället för två.

Det var goda nyheter!

 

36 minutes ago, mikoto said:

Om jag inte förstår det galet blir det också ett problem för butikerna att köpa in stenkoraller från privatpersoner om inte privatpersonen har cites papper?

Den detaljen hade jag glömt. 😊 Gäller det även om privatpersonen har kvar kvittot från butiken på moderkolonin? Krävs det tillstånd från myndigheter blir det förstås svårare. Alternativt skulle butikerna själva kunna föröka sina koraller, men det sker kanske redan.

Ändrat av Christian J
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

2 timmar sedan, Christian J skrev:

Det var goda nyheter!

 

Den detaljen hade jag glömt. 😊 Gäller det även om privatpersonen har kvar kvittot från butiken på moderkolonin? Krävs det tillstånd från myndigheter blir det förstås svårare. Alternativt skulle butikerna själva kunna föröka sina koraller, men det sker kanske redan.


Som jag förstått det så får man begära CITES underlag i samband med att man köper en korall. Men är bara att prata med alla som har fraggkar hemma i lite större skala. För de flesta är det nära ett nollsummespel om man inte kör på riktigt high end grejer.

För min egen nyfikenhet räknade jag lite på det 

Säg att man skall odla 2000 fraggar från 50 moderkollonier åt gången
Varje fragg behöver ca 7x7cm utrymme 
Du behöver då ett eller flera kar motsvarande ca 7-8kvm med lite luft för annat

Kör man lite midrange belysning behöver du lägga ca 90,000kr
Kar kanske 45,000
Pumpar, Doserpumpar, larmsystem, redundans, akvariedator säkert över 100,00kr
Utöver detta AC anläggning, säkra upp elen och annat i lokalen säkert 50,000kr till
Lägre djur och fiskar för nitrat, algbekämpning och levande sten säkert runt 25,000kr till 

Ovan kanske man man behöver byta ut ca var 5e år för att inte dras med strulande hårdvara och risk för haverier, totalt kanske 320,000kr eller lite över 60,000kr per år - inte så farligt.

Jag räknar med att varje cykel från microfrag -> frag för runt 250kr är runt 6månader förutsatt att man inte odlar typ hysterix eller montipora digitala (då dessa fraggar ska säljas också)

Löpande kostnader per år ~110 moderkollonier av bra storlek (räknar på ca 10% som inte trivs bra)  - inköpspris säkert runt 1000kr styck för butik - 110,000kr
Regenser - tänker en beprövad metod som inte kräver vattenbyten typ triton. Utgår från mitt gamla kar som hade super bra tillväxt på runt 1.5kvm där det gick åt 600ml balling dagligen motsvarande ca 100ml core7. I ett kar av denna storlek snitar man nog runt 500ml om dagen av core7 under 6 månaders perioden (mindre i början, mycket mot slutet). 90x4 liter regenser - 50,000kr 
Övriga regenster - icp tester, mätinstrument etc minst 20,000kr
EL - räknat på 2kr/kwh med alla avgifter o kostnader säkert runt 6,000kr i månaden med AC/avfuktare (72,000kr per år)

Lokalhyra runt 50,000kr per år
Och nu har vi inte räknat med karantänsystem och allt vad det innebär för att vara säker att man inte infekterar sin investering

 

Om vi nu inte räknar med förlorade koraller på vägen så har man fraggar för runt 1miljon per år
Avskrivning på utrustning etc 60,000kr per år
Moderkollonier 110,000kr per år
Regenser 70,000kr per år
El och lokal ~120,000kr per år
dvs kostander på runt 380.000kr per år

Nu kanske det låter toppen, men du ska sälja dessa koraller också, nu vet jag inte exakt vad butiker har för marginaler på koraller, men när de köper från dejong eller liknande räknar jag med ca 100% marginal på inköppriset med tanke på vad koraller kostar på nätbutikerna, så dessa koraller är egentlgien bara värda runt 500,000kr för butiken jämfört med att "göra det enkelt för sig" och beställa hem med betydligt lägre risk

 

120,000kr per år för ett företag är inte särskillt mycket, visst man kan skala upp det större, men det blir mer och mer jobb och även mer och mer risk, krashar ett kar eller man får probelm (som vi alla vet händer i kar) kan ett kvartal gå helt förlorat. Sen skall man inte heller glömma att en såld frag, är en potentiel såld hel kolloni i butiken som inte blir såld, stor frag försäljning är nog inte så bra för standardupplägget vi har för försäljning av koraller.

Såklart siffror tagna helt ur luften för det mesta men om det är värt allt arbete, de vettefan, jag tror dessutom hobbyn är för liten i sverige för en odling ens i denna storlek

 

 



 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

6 minutes ago, Reuben said:

Såklart siffror tagna helt ur luften för det mesta men om det är värt allt arbete, de vettefan.

Kan inte uttala mig om siffrorna, men min tanke var mer att butiker skulle kunna ha en liten odling av "tråkiga" koraller för ett fåtal nybörjarakvarister som en inkörsport till hobbyn (givetvis förutsatt att det är billigare än att köpa in från grossist), inte att de skulle odla alla koraller de säljer i butiken.

 

Det vore förstås mer praktiskt om vanliga hobbyakvarister kunde sälja tillbaka lite av sitt överskott, så länge inte lagar och förordningar sätter stopp för det.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

12 timmar sedan, mikoto skrev:

Här är ett ursaxat citat från Facebook där Emil på företagsakvarium kommenterar:

 

"...nej, vi flyttar upp till Göteborg! Samma lokal som salt i Salt i Väst, den ligger bättre, är större och vi blir då 3 st som jobbar..."

 

- Emil Persson 20 Augusti 2023

 

Så som jag förstår det kommer butiken i Kungsbacka stänga och Salt i Västs butik kommer förstärkas? Är lite oklar hur den ska samexistera men det blir säkert bra 🙂 Det blir nog inte riktigt som att vi bara kommer ha en butik istället för två utan en större istället för två.

 

Det är fortfarande trevligare med konkurrens men samtidigt är jag nog inne lite på Thomas Salts skrivande att det är lite synd att så gott som alla butiker just nu skaffar djur från Dejong och TMC främst. Det ger ganska likartade priser. Bägge har nog ganska stora sortiment så butikerna kan nog nischa sig men samtidigt behöver man ju ha djur som säljer och då blir nog fiskutbudet ganska standardiserat.

 

Ett problem med hobbyn som hade varit väldigt trevligt att hitta en lösning på är cites situationen på stenkoraller. De är ju såklart cites av en anledning men sättet det regleras på gör att det är orimligt svårt för en privatperson att odla och sälja stenkoraller. Om jag inte förstår det galet blir det också ett problem för butikerna att köpa in stenkoraller från privatpersoner om inte privatpersonen har cites papper?

 

En helt annan diskussion dock. Jag själv hade gärna sett mer mjukkoraller i butikerna, men har förstått det som att det är utmanande att sälja de till priser som passar nybörjare samtidigt som de oftast inte är så attraktiva till många akvarister som hellre vill ha mer färg och stenkoraller. Fin bonus med mjukisarna är ju förstås att få av de är cites iaf, vilket borde öppna vägen för att odla och sälja de själv och kanske byta in i butiker som tycker de passar i deras sortiment.

 

Ska jag lägga till något själv så saknar jag främst ciklidhuset, avslutandet av den butiken är en sorg. Dock ser Salt i västs butik otroligt fin ut nu så man behöver ju inte gråta sig till sömns. Men det var lite mer romantiskt att pilla loss saltflagorna hos Göran och hitta något riktigt knepigt man aldrig sett innan nere i källaren 🙂 

Företagsakvarium stänger ju sin butik. Salt i väst butiken blir den enda som är kvar. Samma lokal, så inte större som jag förstår det.

så här är det i denna bransch. Det finns inte plats för hur många butiker som helst om det skall bli lönsamt också. 
 

Emil gick ut med att han helt slutat men verkar ha ändrat sig och skall jobba lite hos salt i väst . Han kan säkert tillföra lite erfarenhet då salt i väst inte varit med så länge än. 

 

Ur ett privatkundsperspektiv är det naturligtvis inte bra  med bara en butik, konkurrensen försvinner, och man behöver inte längre ”tävla o vara bäst”.  

Det är absolut ingen bra nyhet för oss, men återigen, jag förstår till 100% skälen bakom och att det var mer eller mindre tvunget. Det måste ju vara lönsamt, och till en rimlig arbetsinsats. 

 



 

/J

 

Ändrat av jonasroman
  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

13 timmar sedan, David skrev:

Har bara sett att Företagsakvarium inlett samarbete med Salt i väst, inte att dom stängt butiken. Eller har jag missat något? :) 


 

ja det har du;-), butiken stänger. Tror september ut, men det är bara uppgifter ifrån dom själva för ett tag sedan. Exakt datum får vi väl se. tråkigt som sagt.

Ändrat av jonasroman
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

14 timmar sedan, Christian J skrev:

Ett orsak kanske är att erfarna akvarister ofta delar fraggar med varandra istället för att köpa dem från butiker? Butikerna kanske då lockas/tvingas specialisera sig på ovanliga och dyra varianter som kundkretsen inte redan förökar i stor skala.

 

Jag har inget emot extra färgglada korallsorter, men jag tror helhetsintrycket blir bättre om majoriteten av korallerna i ett kar har mer naturliga färger, och med bättre kontrast till de extra färgglada sorterna.


Butiker bör absolut ha ett sortiment av enkla/billiga koraller för exempelvis nybörjare. Säljer inte hobbyakvarister fraggar till butiker fortfarande? Och om hobbyakvaristerna inte håller de "tråkigaste" sorterna längre kanske butikerna kan odla lite själva (det behövs ju inga stora mängder om det bara är nybörjare som köper dem).

 

 

Det tror jag absolut inte är orsaken, fraggdelning är snarare en konsekvens av dyra priser, inte tvärtom. 

 

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

8 timmar sedan, Reuben skrev:


Som jag förstått det så får man begära CITES underlag i samband med att man köper en korall. Men är bara att prata med alla som har fraggkar hemma i lite större skala. För de flesta är det nära ett nollsummespel om man inte kör på riktigt high end grejer.

För min egen nyfikenhet räknade jag lite på det 

Säg att man skall odla 2000 fraggar från 50 moderkollonier åt gången
Varje fragg behöver ca 7x7cm utrymme 
Du behöver då ett eller flera kar motsvarande ca 7-8kvm med lite luft för annat

Kör man lite midrange belysning behöver du lägga ca 90,000kr
Kar kanske 45,000
Pumpar, Doserpumpar, larmsystem, redundans, akvariedator säkert över 100,00kr
Utöver detta AC anläggning, säkra upp elen och annat i lokalen säkert 50,000kr till
Lägre djur och fiskar för nitrat, algbekämpning och levande sten säkert runt 25,000kr till 

Ovan kanske man man behöver byta ut ca var 5e år för att inte dras med strulande hårdvara och risk för haverier, totalt kanske 320,000kr eller lite över 60,000kr per år - inte så farligt.

Jag räknar med att varje cykel från microfrag -> frag för runt 250kr är runt 6månader förutsatt att man inte odlar typ hysterix eller montipora digitala (då dessa fraggar ska säljas också)

Löpande kostnader per år ~110 moderkollonier av bra storlek (räknar på ca 10% som inte trivs bra)  - inköpspris säkert runt 1000kr styck för butik - 110,000kr
Regenser - tänker en beprövad metod som inte kräver vattenbyten typ triton. Utgår från mitt gamla kar som hade super bra tillväxt på runt 1.5kvm där det gick åt 600ml balling dagligen motsvarande ca 100ml core7. I ett kar av denna storlek snitar man nog runt 500ml om dagen av core7 under 6 månaders perioden (mindre i början, mycket mot slutet). 90x4 liter regenser - 50,000kr 
Övriga regenster - icp tester, mätinstrument etc minst 20,000kr
EL - räknat på 2kr/kwh med alla avgifter o kostnader säkert runt 6,000kr i månaden med AC/avfuktare (72,000kr per år)

Lokalhyra runt 50,000kr per år
Och nu har vi inte räknat med karantänsystem och allt vad det innebär för att vara säker att man inte infekterar sin investering

 

Om vi nu inte räknar med förlorade koraller på vägen så har man fraggar för runt 1miljon per år
Avskrivning på utrustning etc 60,000kr per år
Moderkollonier 110,000kr per år
Regenser 70,000kr per år
El och lokal ~120,000kr per år
dvs kostander på runt 380.000kr per år

Nu kanske det låter toppen, men du ska sälja dessa koraller också, nu vet jag inte exakt vad butiker har för marginaler på koraller, men när de köper från dejong eller liknande räknar jag med ca 100% marginal på inköppriset med tanke på vad koraller kostar på nätbutikerna, så dessa koraller är egentlgien bara värda runt 500,000kr för butiken jämfört med att "göra det enkelt för sig" och beställa hem med betydligt lägre risk

 

120,000kr per år för ett företag är inte särskillt mycket, visst man kan skala upp det större, men det blir mer och mer jobb och även mer och mer risk, krashar ett kar eller man får probelm (som vi alla vet händer i kar) kan ett kvartal gå helt förlorat. Sen skall man inte heller glömma att en såld frag, är en potentiel såld hel kolloni i butiken som inte blir såld, stor frag försäljning är nog inte så bra för standardupplägget vi har för försäljning av koraller.

Såklart siffror tagna helt ur luften för det mesta men om det är värt allt arbete, de vettefan, jag tror dessutom hobbyn är för liten i sverige för en odling ens i denna storlek

 

 



 

korallenfarm i Tyskland gjorde så, ett stort kar i mitten med moderkolonier från vilka fraggar togs o såldes . Vet intre om det blir billigare dock jämfört med att köpa från tex dejong, då tillväxttid=pengar. 

 

/J

 

 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

On 8/23/2023 at 8:53 AM, jonasroman said:

Det tror jag absolut inte är orsaken, fraggdelning är snarare en konsekvens av dyra priser, inte tvärtom.

När det gäller de allra dyraste korallerna är det säkert mest en fråga om samlarmani, i stil med tulpanlökarna på 1600-talet. Hoppas inte butikerna köper på sig en massa onödigt dyra fraggar i spekulationssyfte och blir ruinerade...

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

@jonasroman, bra trådstart.

 

Detta är ju superintressant! Framförallt bör ju affärsinnehavarna vara intresserade av att veta vad vi kunder efterfrågar och vill ha. Win - Win.

 

* lägre djur = de som huserar någon form av hårt skal.

 

Jag själv, som är intresserad av friska djur, och som kanske ses som lite väl fyrkantig och noggrann när det kommer till "karantän" skulle vilja ha detta;

 

1. Separata kar/system i butikerna. Och någon typ av garanti för att lägre djur samt koraller inte kan "kontamineras" av fisk i samma system. (Korallerna och de lägre djuren ska då givetvis garanteras 45 dagar fiskfritt innan jag köper dem)

 

2. Helt "karantänade" fiskar enligt något vedertaget protokoll, som fungerar. 

Inget snack om att de observerats i x antal dagar och att butiken kör med uv...

 

3. Priserna är, faktiskt, rätt katastrofala när man ser till vad man betalar för kontra det man får. Idag köper gemene hobbyist fisk för tusentals kronor och vet inte hur länge de kan komma att leva och vad man riskerar att få med sig hem till sina "friska" fiskar. 

 

Jag köper fisk i Sverige ibland, men oftast från butiker ute i Europa som erbjuder fri frakt, hela vägen fram till dörren inom loppet av 1-2 dagar,  om beställningen överstiger 1500 kr.

(Ja, det kommer man aldrig under = alltid fri frakt)

 

 

 

Jaaaa, visst fan är jag jobbig?

Låter det som ett omöjligt scenario att genomföra?

Visst inser jag att marginalerna är små och att inflationen gör allt dyrare. Sure. 

Men nej, det finns faktiskt butiker ute i världen som tillhandahåller "karantänade" fiskar, koraller och lägre djur. Butiker som bla Biota, Dr.reef, Reef haven mfl.

 

Priserna kommer givetvis att vara högre på karantänad firre. Men jag kan lova att det i längden kommer att löna sig för hobbyisten. 

 

Jag känner inte till lagstiftningen för hur detta skulle kunna vara genomförbart i Sverige, med tanke på ev medicineringen. Men sjuka och infekterade djur har faktiskt rätt till vård och ett värdigt liv - då i princip alla butiker i vårt avlånga land har infekterade kar!

 

...det var min önskelista iaf. 😀

 

Må gott!

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

On 2023-08-24 at 20:31, Christian J skrev:

När det gäller de allra dyraste korallerna är det säkert mest en fråga om samlarmani, i stil med tulpanlökarna på 1600-talet. Hoppas inte butikerna köper på sig en massa onödigt dyra fraggar i spekulationssyfte och blir ruinerade...

håller med, jag tycker inte om att se för mkt låtsasexklusiva svindyra fraggar i butiker, det förstör. Tyvärr ser jag en sådan trend. Det är viktigt att det finns i majoritet prisvärda och tåliga koraller, så hobbyn överlever, samt att man hjälper till med budskapet att denna hobbyn handlar inte om att ha exklusiva rariteter, utan att bygga upp en vacker och hälsosam korallträdgärd, vilket görs i första hand med enklare och lite billigare koraller, som dessutom inte alls ser sämre ut än många dyrgripar. 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

On 2023-08-24 at 23:37, Jois skrev:

@jonasroman, bra trådstart.

 

Detta är ju superintressant! Framförallt bör ju affärsinnehavarna vara intresserade av att veta vad vi kunder efterfrågar och vill ha. Win - Win.

 

* lägre djur = de som huserar någon form av hårt skal.

 

Jag själv, som är intresserad av friska djur, och som kanske ses som lite väl fyrkantig och noggrann när det kommer till "karantän" skulle vilja ha detta;

 

1. Separata kar/system i butikerna. Och någon typ av garanti för att lägre djur samt koraller inte kan "kontamineras" av fisk i samma system. (Korallerna och de lägre djuren ska då givetvis garanteras 45 dagar fiskfritt innan jag köper dem)

 

2. Helt "karantänade" fiskar enligt något vedertaget protokoll, som fungerar. 

Inget snack om att de observerats i x antal dagar och att butiken kör med uv...

 

3. Priserna är, faktiskt, rätt katastrofala när man ser till vad man betalar för kontra det man får. Idag köper gemene hobbyist fisk för tusentals kronor och vet inte hur länge de kan komma att leva och vad man riskerar att få med sig hem till sina "friska" fiskar. 

 

Jag köper fisk i Sverige ibland, men oftast från butiker ute i Europa som erbjuder fri frakt, hela vägen fram till dörren inom loppet av 1-2 dagar,  om beställningen överstiger 1500 kr.

(Ja, det kommer man aldrig under = alltid fri frakt)

 

 

 

Jaaaa, visst fan är jag jobbig?

Låter det som ett omöjligt scenario att genomföra?

Visst inser jag att marginalerna är små och att inflationen gör allt dyrare. Sure. 

Men nej, det finns faktiskt butiker ute i världen som tillhandahåller "karantänade" fiskar, koraller och lägre djur. Butiker som bla Biota, Dr.reef, Reef haven mfl.

 

Priserna kommer givetvis att vara högre på karantänad firre. Men jag kan lova att det i längden kommer att löna sig för hobbyisten. 

 

Jag känner inte till lagstiftningen för hur detta skulle kunna vara genomförbart i Sverige, med tanke på ev medicineringen. Men sjuka och infekterade djur har faktiskt rätt till vård och ett värdigt liv - då i princip alla butiker i vårt avlånga land har infekterade kar!

 

...det var min önskelista iaf. 😀

 

Må gott!

Du har rätt, och tyvärr har jag inte sett någon butik i mina trakter som har karantän. Skulle jag starta igen, skulle jag under rådande omständigheter ha egen karantän, finns ingen chans annars att man kan vara säker. Om butiken inte har karantän (vilket den alltså inte har oftast), så kan man inte skylla på butiken om fisken drar med sig odinium eller andra sjukdomar. som kund får man ta den risken. Det dock butiken skall va tydlig med är just att dom inte har karantän o därmed aldrig kan garanter att en fisk är frisk. Det blir på köparens ansvar. Men OM butiken skulle ha riktig karantän, DÅ kan du klaga på butiken. för då finns en kval stämpel som skall uppfyllas. Idag har butikerna oftast inte denna kvalitetsstämpel, oavsett vad en o annan kanske står o säger. Det är ju bara att titta själv, fiskar kommer o planteras in i befintligt system och det enda man kan göra är att köra UV samt koppar. Då ärt fisken okej så länge den är i butiker, men absolut ingen garanti att den inte är bärare. Odinium kan vara undertryckt om man tex medicinerar med lite för låg kopparhalt, då håller sig fisken tull synes frisk, men så fort den lämnar systemet utan koppar, kan odinium blossa upp. Jag tror det är en utopi att butiker, särskilt nu med så få vi harm, och nu bara en kvar på västkusten (salt i väst), att det kommer bli nån ordning på en riktig karantän, så jag tror vi skall vurma istället för att varje akvarist får ha det hemma.  Samma gäller egentligen koraller med.

 

/J

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Det här med karantänad fisk är lite av en utopi - dels för att vattenkvalitet, bakterieflora, stress och utsatthet i det nya akvariet kan trigga utbrott av t.ex. Cryptocarion, speciellt hos kirurger även om fisken är frisk vid ankomst.

Ni som har eller har haft barnen i dagismiljö, vet hur det brukar bli när ungar kommer hem från semester olika håll och börjar på dagis igen...

Nästa problem är att "karantänad" fisk ofta gått några veckor i kopparmedicinering hos leverantören, med följd att den till synes friska fisken har ett kraftigt nedsatt immunförsvar, eller ännu värre organsvikt vid lång exponering/högre dos - när fisken kommer hem och börjar äta, funkar inte lever och njurar.

Det enda vettiga alternativet är att själv ha karantän för nyinköpta djur, i separat kar med samma vatten som huvudtanken i typ några veckor.

 

Tyvärr har ju priserna stuckit iväg rejält senaste tiden - leverantörer har höjt, fraktbolag har tokhöjt och kursen för vår inhemska valuta är "all time low" - vet inte vilka marginaler  handlare  ska kompensera detta med?

Det här är en entusiastdriven verksamhet med höga driftskostnader - om man räknar kronor/timme, blir det närmast att jämföra med volontärarbete!

  • Gilla 2
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

3 hours ago, jonasroman said:

håller med, jag tycker inte om att se för mkt låtsasexklusiva svindyra fraggar i butiker, det förstör. Tyvärr ser jag en sådan trend. Det är viktigt att det finns i majoritet prisvärda och tåliga koraller, så hobbyn överlever, samt att man hjälper till med budskapet att denna hobbyn handlar inte om att ha exklusiva rariteter, utan att bygga upp en vacker och hälsosam korallträdgärd, vilket görs i första hand med enklare och lite billigare koraller, som dessutom inte alls ser sämre ut än många dyrgripar. 

 

Jag tycker att dessa specialfraggar är på snudden oetiska, detta för att koraller har oehört hög plasticitet vad gäller färg och det finns inga som helst garantier att en dyr fragg behåller sin färgteckning. Jag har sett både zonathider och SPS koraller skifta radikalt i färg under olika förutsättningar. Färgranna zonathider som blivit tråkiga, Hystrix som gått från gul-grön till knallrosa och även en montipora som gått från knallgul till en djupröd färg med mörkgröna polyper.

 

Vad är det i slutändan som man faktiskt betalar för?

 

Mitt bästa köp i butik det senaste 10 åren var två stycken hela kolonier som jag köpte i fjol. En liten Acropora Tenuis för 119kr och en medelstor Acropora efflorescens för 199. Att då bettala 5-10ggr så mycket för en liten fragg, bara för att den är färggladare, känns då som rena galenskapen.

  • Gilla 1
Länka till kommentar
Dela på andra sidor

18 timmar sedan, Alexraptor skrev:

 

Jag tycker att dessa specialfraggar är på snudden oetiska, detta för att koraller har oehört hög plasticitet vad gäller färg och det finns inga som helst garantier att en dyr fragg behåller sin färgteckning. Jag har sett både zonathider och SPS koraller skifta radikalt i färg under olika förutsättningar. Färgranna zonathider som blivit tråkiga, Hystrix som gått från gul-grön till knallrosa och även en montipora som gått från knallgul till en djupröd färg med mörkgröna polyper.

 

Vad är det i slutändan som man faktiskt betalar för?

 

Mitt bästa köp i butik det senaste 10 åren var två stycken hela kolonier som jag köpte i fjol. En liten Acropora Tenuis för 119kr och en medelstor Acropora efflorescens för 199. Att då bettala 5-10ggr så mycket för en liten fragg, bara för att den är färggladare, känns då som rena galenskapen.

Spot on 

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

20 timmar sedan, greger skrev:

Det här med karantänad fisk är lite av en utopi - dels för att vattenkvalitet, bakterieflora, stress och utsatthet i det nya akvariet kan trigga utbrott av t.ex. Cryptocarion, speciellt hos kirurger även om fisken är frisk vid ankomst.

Ni som har eller har haft barnen i dagismiljö, vet hur det brukar bli när ungar kommer hem från semester olika håll och börjar på dagis igen...

Nästa problem är att "karantänad" fisk ofta gått några veckor i kopparmedicinering hos leverantören, med följd att den till synes friska fisken har ett kraftigt nedsatt immunförsvar, eller ännu värre organsvikt vid lång exponering/högre dos - när fisken kommer hem och börjar äta, funkar inte lever och njurar.

Det enda vettiga alternativet är att själv ha karantän för nyinköpta djur, i separat kar med samma vatten som huvudtanken i typ några veckor.

 

Tyvärr har ju priserna stuckit iväg rejält senaste tiden - leverantörer har höjt, fraktbolag har tokhöjt och kursen för vår inhemska valuta är "all time low" - vet inte vilka marginaler  handlare  ska kompensera detta med?

Det här är en entusiastdriven verksamhet med höga driftskostnader - om man räknar kronor/timme, blir det närmast att jämföra med volontärarbete!

Det var det jag också menade. Att butiker ska ha en vettig karantän är en utopi. Det hade förstås varit helt perfekt men jag har aldrig sett detta någon gång i någon butik sedan jag börja med det här , så det lär nog inte hända. Således får man ha sin egna karantän och hur man sätter upp den det är väl upp till var och en. Jag är faktiskt inte säker på hur min karantän i så fall skulle se ut , om man skulle  köra regelmässigt koppar i perfekt dos under två veckor för att eliminera även bärarskap? För det är ju det man vill också, att de inte ska ha med sig något latent.

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Skapa Ny...