Gå till innehåll

Ramq's nya saltsatsning (planeringstråd)


Rekommenderade inlägg

  • Svar 123
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Postat

Kommer att provfylla boxen endera dagen och det lär ju visa sig då. Ska bara ge silikonet ytterligare några dagar att få härna i lugn & ro - tålamod är ju som bekant en positiv tillgång i denna hobby.

Postat

Det räcker bra med handkraft, I alla fall om du inte är allför rädd om nagelacken ;-)

Fasta delen och gummipackningen inuti karet, plastbricken och muttern på utsidan.

Silikon brukar inte funka nåt vidare eftersom det inte fäster bra på PVC

Postat

Kära fader - jag har syndat.

Jag kunde bara inte hålla mig, då jag kände att silikonet hade härdat jättefint i snart 24h. Vad jag gjorde ser ni på bilderna:

post-2432-14468914037227_thumb.jpg

Värsta av allt... det håller tätt.

Ni vet nog vad det innebär...

post-2432-14468914037082_thumb.jpg

Postat
Kära fader - jag har syndat.

Jag kunde bara inte hålla mig, då jag kände att silikonet hade härdat jättefint i snart 24h. Vad jag gjorde ser ni på bilderna:

[ATTACH]14174[/ATTACH] [ATTACH]14175[/ATTACH]

Värsta av allt... det håller tätt.

Ni vet nog vad det innebär...

Tänkt på att när du har avbrutit härdningen av silicon så fortsätter den inte sen, har jag läst iaf och det verkar stämma med mina erfarenheter.

Även om det är tätt så är det ju inte lika starkt som om det hade fått härda klart, vilket gör att det kanske inte håller tätt så länge.

Men vad vet jag.

Postat

Vanligt silikon härdar under vatten också men det tar våldsamt mycket längre tid.

Jag har inte varit så noga med härdningstiden för silkonet till mina kar och aldrig fått problem. Men vissa silikonsorter härdar våldsamt mycket långsammare än andra. T.ex Perrenator jämfört med Casco glassilikon.

Postat

Ett dygn har räckt gott för mig alla gånger jag siliconat fast moduler, div bakgrunder och dyl. i mina sötvattenskar så jag hade inte varit det minsta orolig.

Postat

Jag ser inte att silikonet skulle kunna härda mycket mer än vad det redan gjort. Möjligtvis kommer det att bli lite hårdare med tiden med lite vattenexponering.

Icke att förglömma är att jag har limmat i två steg; första (grund-) fogen var redan härdad när jag tog mig an fogen som bildar en snygg rundad kant.

Har reglat upp lite mer på ovansidan och gjorde naturligtvis ett fatalt misstag då jag satte hörnreglarna kant-i-kant då dom skulle vara 10mm inskjuten. Får se ikväll om jag orkar göra om det eller om jag bara låter det vara.

Funderingarna går vidare kring fastsättningen av belysningen. Ett tag funderade jag på att använda fästanordningen för lampsocklarna som fäste för reflektorerna, men det visar sig vara lite för tunn plåt för att klara att staga upp hela reflektorn i bara det fästet. Verkar som att jag får hålla till min ursprungliga plan och försöka bygga en ram där reflektorernas kanter sitter i ramen.

Satte igång en 25L hink osmostillverkning nu så nu är det bara att köra igång.

Postat

Missade att du hade limmat i 2 steg.

Härligt!, nu gäller det bara att låta osmosen gå på högvarv då så du får vatten i baljan ! :P

Postat

Jajemen!

En sak oroar jag mig för; överflyttningen från gamla 400L-karet med närmare 140kg LS. Ska man satsa på att slabba på redan nu med att försöka bygga revpelare och sånt? Känns som hela projektet redan har dragit ut på tiden så det lutar nästan åt att strunta i såna "features" och bara försöka köra på...

Gumman är lite orolig över sina projekt i kåken hon har planerat också, hehe.

Postat

min erfarenhet var att det är DRYGT som sjutton och tar tid som TUSAN att hålla på och revbygga och vara duktig med revpelare och grejor. Det satte mitt projekt efter tidsschemat med flera veckor =/

Mvh Fredrik

Postat

Har revkonstruerat förut och det tog en eftermiddag (1920L-burken) och det blev rätt bra. Här är det dock lite andra förutsättningar och framförallt lite mindre stenar, vilket gör det lite mer trixigt.

Dessutom är det två olika kvalitéer blandade, så jag måste försöka få dom opopulerade stenarna i botten och dom finare längst upp... och ni kan ju gissa var dom ligger idag?

För övrigt har jag rättat till mina misstag med hörnreglarna på "huven" och under tiden har jag tillverkat osmosvatten på löpande band. Har precis fyllt hälften av burken och tänkte ge mig där då jag ska i med all sten + ta vatten från nuvarande karet.

Vattnet hade för bara 2 dagar sedan 18 grader, så doppvärmaren har fått jobba upp till nuvarande 22 grader imorse. Bara några grader till, sedan blir det att blanda salt.

Det som grämer mig är att jag har ännu inte fått till min tänkta belysningsupphägning, så reflektorerna ligger fortfarande på golvet och är i vägen. Lightline-armaturerna är separerade från sina drosslar så jag har drivdonen klara. Dessa tillsammans med sunk-AM 13K lamporna får duga tills ekonomin har kommit på fötterna igen.

Har beställt ett Deltec 20W UV och AM Tryckregulator för CO2 som jag tänkte hämta ut i Lördags... då man fick det "glädjande" beskedet att posten har tappat bort en container!

Hur gör man det?

Postat

ramq: Du har VERKLIGEN all tur man kan få med posten och diverse frakter :)

Jag vet inte hur dem kan tappa bort en container? crap! Dem är ju rätt stora att slarva bort..

Postat

Fick till slut hem grejjerna, så nu är man stolt(?) ägare till ett 20W Deltec UVC och en tryckregulator... som för övrigt får ligga nerpackad tills man hittar en gastub.

Arbetet fortskrider. Jag har tillverkat osmosvatten på löpande band och slutade vid ~300L då jag är osäker på hur mycket mer jag behöver, all sten och en del begagnat vatten ska ju ändå i. Vattnet har saltats så det är egentligen klart för överflyttning, sånär som på belysningen.

Bänken i sig har fått sig en slutlig touch som kommer att få bestå tills dess det blir luckor i framtiden. Så här såg det ut för bara några minuter sedan:

post-2432-14468914066252_thumb.jpg

post-2432-14468914065941_thumb.jpg

post-2432-144689140661_thumb.jpg

  • 2 veckor senare...
Postat

Man önskar att man hade tid med att kunna ha hand om både barn, hus, hem och akvarium samtidigt som man är frånvarande under en vecka... :död:

Arbetet tar sin grymma tid, det är en sak som är säker. Jag är så gott som "klar" med steg 1 av byggnationerna, dvs utan dörrar och annat onödigt kraffs. :)

Fick till slut tag på ett par vinkeljärn att använda till bygget - profiler i vitlackad plåt som man har till att installera innertak. Lagom vikt och hållbarhet för det tänkta behovet.

Saltet blandades redan tidigare så häromdan fick jag för mig att tömma halva 400L-burken på sten för att bygga någon form av rev. Det var naturligtvis en rejäl utmaning att försöka få det snyggt upp emot ytavrinningsboxen, men med en halv tub fragg-epoxi så gick det rätt smidigt att få LS att fästa mot glaset, utan att det blir för djupt. Den andra utmaningen är att försöka bygga ett rev av så små bitar LS som jag har. Det blir gärna en "stenhög" utan någon större stadga, så det gäller att bygga smart.

Jag får dra mitt strå till stacken och erbjuda lite bilder tills vidare. Fler är att vänta allt efter det finns något att rapportera...

post-2432-14468914141559_thumb.jpg

post-2432-14468914141099_thumb.jpg

post-2432-14468914141365_thumb.jpg

Postat

Smart med vinkel plåten.

Skulle det bli för mycket ljud underifrån i skåpet så tipps att isolera skåpet med undertaks plattor (Absorbent plattor) Har själv gjort det och upplever det funkar bättre med sådana här plattor än mekonomens även om dessa funkar bra dom med ;)

Postat

Ingen dum ide, tack för tipset! Ska höra lite på jobbet om samma vänliga själ har några plattor över.

Jag kommer dock använda isolering med sån där silvrig metallfolie på i överskåpet, allt för att reflektera ljuset.

Postat

Tänkte visa lite mer hur jag löste upphängningen av "vaggan" för belysningen. Vinkelplåtarna är borrade i hörnen med en silikonklutt emellan, samt ihopdragna med 5mm skruvögla + muttrar/brickor. Kedjor av modell "overkill" (men billiga) som sitter på krokar i vardera hörn:

post-2432-14468914142668_thumb.jpg

En nackdel med reflektorerna är, förutom den tunna plåten, att socklarna och dess fästen är gjorda för att klara upp till 1000W MH-lampor - som naturligtvis är mycket längre. Det gör att det justerbara fästet (den vida fyrkantiga delen på baksidan) för sockeln är på tok för lång och i det här fallet tar emot väggen. Hade jag haft ett akvarium på 70cm eller större djup hade det gått vägen - i mitt fall är det 60cm + 4,5cm regel, vilket är för lite.

Sedan att det är lite extremt med 49x49cm reflektorer, det är en annan sak. :ler:

Men vilket ljus!!!

Jag är helt förstummad över att man kan få ut så mycket effekt av lamporna med dessa reflektorer! Spridningen är verkligen jättefin och bilderna nedan är inte rättvisa - det är verkligen ljust i hela karet.

Igen - Canon Ixus 55 är inte världsbäst kamera då det kommer till akvariefotografering.

Äntligen!

Jag passade på att skicka iväg sambo+dotter på egna äventyr för resten av kvällen så jag fick jobba ostört. Det sista (resterande 80+ kg sten och allt levande) flyttades i snabb men kontrollerad takt över till stora karet och allt gick väldigt bra. Revkonstruerandet gick någorlunda bra, jag har lite för mycket små stenar för att få till det exakt som jag vill ha det, samt att 60cm djup inbjuder inte till speciellt stora öppna ytor som jag vill eftersträva. Kanske något lite för mycket LS också, men jag tror i det stora hela så är jag nöjd med hur det blev.

Några justeringar kommer att göras, stenarna som ligger i framkant mot framrutan samt i vänstra hörnet kommer att avyttras. Koraller kommer att flyttas vartefter ljus och flöde justeras, just nu har jag bara en Tunze 6080 gåendes på högra kortsidan. Vattennivån är inte heller som den ska då ytavrinningen inte är igång ännu. Jag kommer troligtvis att börja limma en del rörbitar på undersidan för att stoppa upp durson under tiden jag inte har sump och sånt färdigt.

Vattnet var vid bildtillfället fortfarande rätt grumligt efter flytten så det ser lite skabbigt ut. Räknar dock med att det mesta har lagt sig på några dagar.

post-2432-14468914143313_thumb.jpg

post-2432-14468914143702_thumb.jpg

post-2432-14468914142467_thumb.jpg

post-2432-14468914142864_thumb.jpg

post-2432-14468914143072_thumb.jpg

post-2432-14468914143506_thumb.jpg

Postat
Ser verkligen bra ut! Vilket ljus! Bra spriding och lagom kulör.

Alltså color me clueless...

Det du ser på bilderna är AquaMedic Aqualine 10000 (13.000K) lampor på helt vanliga hederliga järnballaster. Dom är dessutom säkert över året gamla (okänd ålder) så dom är bara temporära. Jag har ingen hjälpbelysning med blårör heller - ändå är det så vitt det är, med en liten gnutta åt det blåa hållet. :smiley3:

Jag har svurit och spottat åt dessa Aqualine 10000, men ska deras SE-lampor vara så mycket bättre? DE-lamporna på elektronisk ballast suger verkligen stenhårt! Känner mig helt förvirrad just nu. :snurrig:

Postat

Ser bra ut, skoj bygge.

Mh-lampor ser oftast fruktansvärda ut så länge det finns alger i tanken i alla dess former.

Jag har haft "knallgula" lampor i akvarier med alger i, för att senare göra iordning tanken och få ett kanonljus med tex Blv 10000k & Blv 14000k.

Postat

Jag kommer att stänga den här tråden för att öppna en ny istället. Planeringen är liksom genomförd redan. :ler:

Vill passa på att tacka alla er på SG för era idéer och synpunkter!

Avslutar lite glatt med två bilder innan MH:n släcktes igår.

post-2432-14468914147494_thumb.jpg

post-2432-14468914147278_thumb.jpg

Guest
Detta ämne är stängt för fler inlägg

×
×
  • Skapa Ny...