Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2016-03-30 i alla kategorier

  1. Logiska resultat. Med så högt pH som såväl 8.38 som 8.51, så ligger du med ett CO2(aq) under jämnvikten, dvs akvariet kommer dra ner CO2 från luften ner i karet. I då ett icke så bra ventilerat rum, som luften i en sump, så kommer akvariet på detta sätt rena den luften från CO2, dvs dra ner CO2 från luften ner i vattnet, o däremd ge ett lägre CO2 på den luften, precis som i ditt fall, på 400ppm. Ett exempel på hur en bra skummare i ditt fall, sänker pH i karet. Mitt kar har det omvända scenariot, jag har betydligt mer, till följd av hög belastning, CO2(aq) än vad jämnvikten med luft "vill"...dvs mitt kar andas ut CO2 till rummet, och därmed kommer en effektiv skumning i mitt fall höja pH, och tex ett sumprum skulle få ett PCO2 betydligt över rummets PCO2. Genom att veta akvariets pH, samt rummets PCO2, kan man räkna ut i vilken riktning CO2 kommer transporteras över vattenytan, antningen från karet ut i luften, eller tvärtom. Som riktvärde kan man säga att om pH är 8.2, så står CO2-transporten över natten/luft-interfacet still vid ett PCO2 på 400 ppm. Har man detta som utgångsinfo är det enkelt att förstå om ditt akvarium avger eller tar upp CO2: Om vi utgår ifrån en inomhusluft på 700 ppm så kommer akvariet vid pH under 8.0, avge CO2 till omgivande luft, och vid pH över 8.0 ta upp CO2 från rummet. (uträkningarna baseras på ett KH runt 8.0).
    3 poäng
  2. Säker på att den verkligen bara tappat färg? Låter mer som den tappat vävnad iom att du säger att den slemmar också. Är ju svårt att se på bilden. Har aldrig varit med om att en del av korallen bleknar så där kraftigt i jämförelse mot resten tyvärr. Om det är vävnad den tappat så kan det vara många anledningar men ofta pga svajigt KH. Hur ofta mäter du KH?
    1 poäng
  3. Det går ju räkna massa kul på det här med ackumulerande ämnen från kranvattnet. Min åsikt är att det nog inte är några bekymmer alls egentligen för nästan alla att blanda bytesvattnet med kranvatten. Men, har man något i kranen som inte är vettigt i för stora mängder så är det absolut vettigt att ersätta avdunstat vatten med osmos vatten. Om man gör vattenbytena med kranvatten och det inte blir kasst av de kommer det troligtvis aldrig bli kasst av det i framtiden heller om man inte ersätter avdunstat vatten med mer kranvatten, då kan det bli mer spännande. Detta är också beroende på hur noggrann man är med att byta vatten och vilken frekvens man byter det i. Jag lekte lite i excel med detta och skapa några olika exempel frekvenser. Om man byter ganska ofta så ser ni att värdet stabiliserar sig efter tag och håller sig ganska lågt. Men om man är dålig på att byta vatten så ser ni i den kolumen att det springer iväg ganska kraftigt. Då får man göra några stora byten för att komma ikapp sedan... Så vill man begränsa sitt osmos användande så är det absolut bäst att använda den till påfyllnad av vatten snarare än vattenbytena. Det värdet håller sig ju teoretiskt knäppkonstant.
    1 poäng
  4. Nu kan jag inte svara på det du faktiskt undrar, men du har misstagit lite olika begrepp för varandra. Det är den svenska namngivningen som rör till det. Anemoner (egentligen havsanemoner) har inte speciellt mycket med skivanemoner eller kolonianemoner (zoanthider) att göra, de är alla distinkta grenar bland koralldjuren. De två senare är lättskötta, medan havsanemoner kan vara lite knepiga ibland.
    1 poäng
  5. Hej Petter , snyggt kar , när man ser ett sånt kar längtar man allt lite tillbaks till salt träsket , mvh stefan
    1 poäng
  6. Detta kar är nedlagt och ett nytt mkt större projekteras och beräknas stå klart sent -16
    1 poäng
  7. Satt och letade efter ett gammalt inlägg på Kemidelen när jag såg detta inlägg som faktiskt är rätt viktigt om man använder Ozon i saltvatten. Brom i sig är inte giftigt runt de nivåer som finns i saltvatten normalt men ! Om du använder Ozon. Vid användning av ozon så blidas relativt giftiga stabila Bromin joner som sedan kan oxideras till stabila Bromat joner BrO3- som lagras upp i vävnader hos allt levande =Bioakumulation. Bromatjoner är både toxiskt och cancerogent vid låga doser . (Se EU gränsvärden 10ug/kg) Det är en av anledningarna till att ett bra aktivt kol som efter behandling är viktigt för att ta bort tex Bromatjonerna vid Ozon behandling. (sandfilter,biofilter kan också vara bra) Brom i olika former tas också upp i algfilter. Brom kan finnas som biprodukt i olika kemikalier och om du kört ozon utan efterbehandling så kan det lagras upp i alt levande som Bromat. mvh PeterG
    1 poäng
  8. Sjukt snyggt! Började inte du din bana med ett Juwel Lido precis som jag? En annan fråga. Vad har du för temperatur i akvariet? På sumpbilderna visar den 22 - 23 grader. Stämmer det verkligen?
    1 poäng
  9. Hade Vidofner på besök idag, passade på att showa lite och sågade bort parketten där karet ska stå.
    1 poäng
  10. kan bara hålla med till 100%! varje gång jag är på "nörd-träff" så kommer jag hem med 100% mer motivation än tidigare
    1 poäng
  11. Är han lik farsan och gillar spser eller fanns det bara det att välja på från stora burken
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+02:00
×
×
  • Skapa Ny...