Gå till innehåll

Topplista

Populärt innehåll

Visa innehåll med flest reaktioner på 2022-01-15 i alla kategorier

  1. achillesen käkar och ser ut att må bra. xanthrumen får inte vara ifred för de andra i zebrazoma-kirurgerna. försökte knäppa några foton idag. måste köra med kortare slutartid tror jag.
    5 poäng
  2. Tack! Jag har väl två doseringar idag. Den ena är Tropic Marin All-For-Reef, så någon form av "balling" ersättning. Tog Tropic Marin mest för att det är så bekvämt med bara en vätska. Sedan kör jag konstant med aktivt kol med. En halv deciliter ungefär som jag byter en gång i veckan, körs i en reaktor så de exponeras väldigt mycket av akvariets vatten. Tekniken är rätt simpel. Returpump och cirkulation: Tunze 3005 Skummare: Tunze 9004 Filterpump: Tunze 1605 ATO: Tunze Osmolator Nano 3152 Ljus: Giesemann Nova II med 250W lampa Doserpump: Jebao enkel 4 huvuds pump ... Jag hade tänkt säga att jag har en pump och en lampa men det blev en lista ändå. Vill man göda den mer så använder jag en Profilux Mini som timer till lampan med. Det går väldigt enkelt i akvariet, jag matar lite och svär åt alla alger som växer på rutorna. Jag bytte 10 liter vatten igår då jag sög ut lite cyano och trådalger som vuxit till sig de senaste tre månaderna. Så jag ser de som ett icke problem. Det är bra att något tvingar mig byta lite ibland. Skulle nog behöva klippa mer i Gorgonian, den sabba scapen lite när den är så mycket högre än resten av invånarna. Men det problemet sparar jag en stund.
    2 poäng
  3. Ny belysning Fluval Nano Marine - 20 W passar bättre för Cube n snyggt och Ljuset blev bättre också.
    2 poäng
  4. Lite snålt med uppdateringar här, har varit upptagen med mina andra byttor. Men det går rätt bra fortfarande! Stenkorallerna växer nästan besvärande fort så jag behöver snart göra något åt de. Min Xenia har dragit sig tillbaka ganska mycket och Kenya träden ökar stadigt i population. Gorgonian har sett lite ful ut. Alger som växer på den. Så har klippt lite i den. Tog ut lite teknik med som inte varit inkopplad på ett år snart.
    2 poäng
  5. Tjohooo! Nu har ett gäng småttingar flyttat in i fraggkaret. Blev totalt 17 st och av 12 arter…. Kul, nu får de gosa till sig lite och förhoppningsvis växa.
    2 poäng
  6. Phyplankton reaktorn limmad och tät prov snurrar blandarn - 5liter
    2 poäng
  7. Ja precis den. Men det var nog en stylophora ser jag nua. Hade ju lite bråttom senast Bara veva igång motorsågen och dyka i! Riktigt läcker var den!
    1 poäng
  8. 1 poäng
  9. Jag tycker vattenbyten är en viktig åtgärd för ett friskt kar, gillar inte "byt inget vatten metoder" - jag tror att de alltid slutar med "old tank syndrome" efter några år. Det finns helt enkelt för mycket icke mätbart "skit" som ackumuleras över tid om det inte späds med vattenbyten. Däremot så flaggar jag för att det är bättre med ett flertal mindre vattenbyten istället för ett stort - detta för att inte chocka karet.
    1 poäng
  10. Det är så galet snyggt! Väcker samma vibbar när man som pojk på 90 talet kikade in alla växtakvarium i Seras reklamhäften. Det är något mystiskt och väldigt naturligt i akvariet. Doserar du något nu? Teknikuppsättning?
    1 poäng
  11. Klipp en bit in i det friska. Var inte för snål och klipp direkt där det vitnar, då kan det följa med på fraggarna.
    1 poäng
  12. Värdena är på topp: KH - 8,5 Ca - 425 Mg - 1350 Fosfat - 0,03 Nitrat - 5 Alla andra koraller mår toppen. Bra tips om cirkulationen eftersom nedre delen av kolonin har legat lite ”i lä”. Kan prova att ge dem bättre drag…. Tack Micke!
    1 poäng
  13. Jösses vad tiden går... Flera år sedan jag uppdaterade här Akvariet är fortfarande igång! En utav clownerna gick bort tyvärr för nåt år sedan. Jag ersatte den med en betydligt yngre clown så att den kvarvarande inte skulle bli för ensam. De verkar gå ganska bra ihop Ikväll har jag lött i nya LED:ar i rampen. Tog samma sort som jag hade innan. 6 st cree XP-G2 "kallvita" samt 6 Royal blue XT-E 5W. Ett fåtal av de gamla hade dött efter att fått bada lite efter att jag slarvat och kört utan täckglas och litat för mycket på den värmeledande epoxin som höll dioderna på plats De var dock så pass gamla så att de ändå var dags att byta, något som är synligt med de nya på plats! Stor skillnad i tryck i ljuset! Har även mekat dit 3 RGB led-strippar från biltema, vilket tanken var att jag skulle kunna trimma färgen lite. Det gör väl en viss subtil skillnad iaf och för tillfället kör jag den på blått vilket ser ganska bra ut i mitt tycke. I akvariet går nu 2 clowner, ett par eremiter och sniglar av olika sort. Min hemmasnickrade doserpump är fortfarande i drift
    1 poäng
  14. Menar du denna??? Är det verkligen en Acro ? Fraggar den inte riktigt än, måste nog köpa en kraftigare fraggsax först. Grenar tjockare än fingrar Den som väntar på nått gott…..
    1 poäng
  15. Ja, speciellt eftersom jag har mina rötter i rovfiskträsket Jag sa åt Amir att beställa en hyfsat liten hane. Får helt enkelt se vad som dyker upp haha Tvivlar på det. Hade den fastnat på så vis hade den varit bra mer söndertrasad. Sen vet jag inte vad den skulle där och göra, har aldrig varit där och joxat innan. Det är en blåprickig (lymma) jag har beställt
    1 poäng
  16. och så, efter 8 dygn i karantän, så fick min achilles och lilla xanthrum flytta till visningskaret. där hade jag gjort en "bur" av fragg-raster som de fick bo i ett dygn. anledningen var att de inte skulle behöva bli attackerade direkt när de kom till sitt nya hem, och att de andra fiskarna skulle "känna av lukten" av dem. ikväll så tog jag bort ena sidan på buren och de simmade ut direkt. det blev en del bråk direkt och achillesen blev uppjagad i ett hörn. sedan gav de sig på xanthrumen. efter en timma och när ljuset dimmat ner så har det lugnat sig betydligt. nu simmar achillesen runt och betar, vilket är dess naturliga beteende. jag tänker det är ett positivt tecken. xanthrumen ser jag inte, men den står nog och gömmer sig. jag passade också på att skrapa rutan på ena kortsidan, där jag har en klistrad spegel på utsidan. några fiskar blev genast mer intresserad av att bråka med sin spegelbild än med de 2 nykomlingarna.
    1 poäng
  17. Det kan väl mycket väl vara bakterier men de bakterierna må ju finnas i havet också. Min gissning är att de först blir ett problem om korallen är försvagad av någon anledning. Du byter ju väldigt lite vatten. Jag hade börjat där. Jag är övertygad om att skit anrikas i karet över tid genom tillskott, händer i karet, damm, saker i luften osv. Vissa saker ser man på ICP test men de visar bara saker som man kan förvänta sig finnas i karet. Tänker att det nog är mycket de missar.
    1 poäng
  18. Det här akvariet har varit lite i skymundan då jag lagt min energi på många av mina andra kar för tillfället... Men jag sitter alltid ca 40 cm ifrån det så jag har inte förträngt det. Men det råkar bara sköta sig självt så väl. Fyller på ATO, kollar doserpumpen och byter kol. Matar med såklart. Resten sköter sig självt just nu. Jag roa mig med att öva på polypfoton så jag postar mest de idag. Lutar nog åt att nästa video kommer handla om en uppdatering om mina SPS koraller häri.
    1 poäng
  19. Jag har skaffat ett ordentligt Macro objektiv till kameran, har suttit och lekt lite till med det. Jag tror kamera och objektiv inte längre är något problem för mig. Utan mitt problem är ljus, det blir väldigt vasst och skarpt. Lite fel vinkel med. Behöver lära mig olika sätt att jobba ifrån detta. Men det är kul att komma så nära det man vill fota nu. Här är min sps jag kallar Appleberry Montipora tills vidare. Den har ganska mysig färgkontrast såhär. Det här kanske är gammal skåpsmat med men det här är en sexstrålig korall, vilket alla stenkoraller och tror även anemoner är. Detta innebär att antalet armar på polyperna är 6 st eller en multipel av detta, på montiporan här så har vi 12 stycker armar per polyp. Här är gorgonian. Det är en åttastrålig korall, den räknas då till mjukkorallerna. Det finns dock som alltid en svartepetter... Blåkorallen Heliopora coerulea är den felande länken, det är en stenkorall med åttastråliga polyper! Hädelse... Jag är sugen på att hitta en sådan någon gång för övrigt, den och Porites lobata är stenkorallerna jag är ute mest efter idag. Kenya trädet, dennes polyper är så trevligt "ludna". Spännande med det här nästan puderaktiga vita som färgar den. Åtta armar här. Den här bilden var jag lite sådär nöjd med... Sedan såg jag att mitt miniatyr foto från min förra youtube video av denna var mycket bättre! Aja, så kan det hår. Tolv polyper här, men svårt att räkna på bilden. Sarcophyton polyper, de här är bökiga att fota. De sitter för långt från kroppen så det korta skärpedjupet är ytterst besvärande. Här är sinularia duran. Denna är en riktig plåga att fota av, vet ej riktigt varför. Men alla bilder blir tokigt exponerade och skärpa hittas nästan ingenstans. Den här bilden har manipulerats i mycket stor utsträckning för att få något som går att titta på...
    1 poäng
  20. Jag skulle tro att 0,02 i fosfat kan vara felmätningar. Använder du Hanna Checker low range bör värdet vara rätt annars inte. Men vita fläckar på Montipora kan komma på mindre än ett dygn pm fosfaten nollas. Kollar du på Reef2reef finns det en massa trådar om låg fosfat och nitrat. Den allmänna meningen där ligger att de värden jag angett är på ett ungefär idealiska. (Önskevärdena skiftar lite) De har också ett antal trådar med för högt kH till låg nitrat och fosfat. Det finns t o m de som hävdar att brist på fosfat eller nitrat blivit den vanligaste anledningen till problem med stenkoraller. Hans Werner Balling hävdar återkommande att 0,02 är gränsen som inte kan underskridas om koraller skall kunna ta upp fosfat ur vattnet. Balling är mannen bakom Ballingmetoden och jobbar nu som chefskemist på Tropic Marin. Av vad jag sett (och hört från mina kunder) är Montipora ett av de stenkorallsläktena som är känsligast för fosfatbrist.
    1 poäng
  21. För högt kH till för låg fosfat. Sänk kH till 7 ungefär om du vill fortsätta med så låg fosfat. Antagligen har fosfaten tillfälligt nollats. Jag skulle inte mixtra med ljuset då koraller hatar att man ändrar det. Man kan höja fosfaten med diverse tillsatser. Men kolla att inte nitraten går ned då. Det är vanligt i och med att nedbrytning, alg- och koralltillväxt kommer att öka. Idealiskt PO4 värde är 0,05 till 0,1 för ett ganska nytt akvarium. Hos mig har röda flakmontiporor färgat bäst vid 0,1 i fosfat medan många Acroporor färgar bäst vid ett lite lägre värde.
    1 poäng
This leaderboard is set to Stockholm/GMT+01:00
×
×
  • Skapa Ny...