Gå till innehåll

Musslor, musslor, musslor.


Clownen

Rekommenderade inlägg

  • Svar 114
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Grymma musslor Sunny!

Eftersom intresset för musslor verkar vara stort lägger jag även in lite länkar om skötsel och lite nybörjarfakta:

http://www.myreef.com/smf/index.php?topic=18.0;prev_next=prev

http://www.aquacon.com/clams.html

http://www.practicalfishkeeping.co.uk/pfk/pages/show_article.php?article_id=195

http://www.peteducation.com/article.cfm?cls=16&cat=1909&articleid=3097

Förutom att de är otroligt vackra djur så hjälper de även till att rena vattnet. Är det någon som har en uppfattning ungefär hur effektivt en stor mussla renar vattnet från exempelvis fosfat/nitrat?

"Clams benefit an aquarium

Besides their beauty, clams offer one important benefit to a saltwater aquarium: Their ability to filter nutrients from the water. Nutrients in a closed system, like an aquarium, often build to the point where they become problematic. Excess nutrients, like nitrate, lead to problems with low pH, algae and cyanobacteria blooms, and ultimately, poor health with the livestock in the system."

Det man ska tänka på är att inte skaffa för små exemplar då dessa till stor del fortfarande är beroende av phytoplankton för att växa och överleva. När de blir äldre och större klarar de sig bra utan tillsats genom att, likt koraller, ta upp näring genom solljuset. Jag rekommenderar inte att man skaffar exemplar som är mindre än runt 7cm.

Ett vanligt förekommande problem som ofta introduceras med musslor är pyramidsnäckor (se mer info och bilder i länkarna ovan). De irriterar och äter av musslan och kan även ge sig på snäckor. Kolla därför alltid noga innan ni köper/introducerar musslan i karet. Lättast är att se dem på natten med en ficklampa och förstoringsglas, de sitter ofta högst upp vid manteln och ser ut som små riskorn.

Ett sätt att se att musslan är frisk i butiken är att föra handen framför lampan ovanför musslan. Musslan bör då dra ihop sig/reagera.

Nedan är en bild på min Derasa som är runt 20cm stor. Den räknas som en av de mest snabbväxande arterna och är inte speciellt svårskött men kräver likt de flesta musslor inom familjen stark belysning.

Mvh Peter

post-1277-14468915043556_thumb.jpg

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Väldigt fina musslor!! Men hur mycket ljus behöver de? Jag har 70w Mh och 30w T8 rör. Funkar det i ett 50x50x50?

Mvh Jörgen Persson

Det är nog i underkant men sätter du den vid ytan så kan det nog gå. Vissa arter gillar också att vara i sanden och andra borrar ner sig i levande sten. Jag hade i så fall testat med en art som trivs på levande stenen. Fler utlåtande om det här?

Mvh Peter

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

  • 2 veckor senare...
jo jag tycker musslor är snygga men mina blir bara uppätna .ska köpa nya i veckan o se om det hjälper med att sätta lera om musslans botten .eller någon som har annat förslag är jag tacksam .

Vad misstänker du äter upp dem? Varför tror du inte att de nya kommer att bli uppätna? Lera på botten tycker inte jag låter som en praktisk eller bra idé. Du kan testa att sätta dem i en plastbytta el dyl på botten tills de hunnit etablera sig (under förutsättning att hotet är borta förstås).

Patu: grymma musslor som jag nog kan garantera inte köpts i Finland :).

Mvh Peter

Länka till kommentar
Dela på andra sidor

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...