Gå till innehåll

Rekommenderade inlägg

Postat

Havre:

Det var en baddare du fick. Min flickvän hade slickat sig om munnen om hon fick höra detta. De är goda att salta in och koka, tycker hon (inte jag). Bortsett från smaken så är Bergyltor väldigt fina fiskar, men riktigt rovlystna. Så jag får se hur det går för min lilla terrorist.

Jag fångade en lite större Berggylta, ca 4 cm och trodde att den skulle gå bra ihop med mina övriga 2-3 cm fiskar. Det gick bra i ett par dagar. Sen stod den i ett hörn under tången och lurpassade på resten av invånarna. Så fort nån fisk kom i närheten högg han. Den fick väl ett par tre stycken smörbultar och bet fenor på läppfiskarna....Han åkte ut...

Vad är en lapparote??

Där ser man vilken skillnad det är. Hos sällskapet i Norge där jag drog upp den ses berggyltan som braxen eller motsvarande, det är inget man spiser!

Den hade lite hull om magen, men var inget mot makrill...

Hehe, lapparote är just läppfisk, de där som äter lakselus.

Mvh Thomas

  • Svar 260
  • Skapad
  • Senaste svar

Mest aktiva i detta ämne

Mest aktiva i detta ämne

Populära bilder

Postat

Vid vilken temperatur får man problem med kondens på rutorna? För att minska driftskostnaden på kylaren borde du kunna göra någon form av låda som du ventilerar med kall uteluft. Då får du ju även ner ljudvolymen.

Vore kul att testa detta, finns ju många intressanta och färgglada djur att stoppa i. En annan intressant fråga är ju varför man kan köra detta utan levande sten (antar iaf att du inte gör det) när man inte kan göra det i ett varmt kar (enligt handlare och de flesta här på guiden)?

Postat

Självklart kan man köra utan levande sten. Men du får mycket draghjälp av goda bakteriesubstrat. Du kan säkert köra vilket kar som helst på makaroner och biobollar om du vill, samt mata lite och byta vatten ofta.

Postat

Ok, kanske borde ha ställt frågan lite annorlunda... och frågat om det har varit några problem i och med att det inte används levande sten. Dvs. måste man byta vatten som en galning för att hålla balansen?

Postat

1,022 vid 16 grader motsvarar ca 33 promille men läser man med en saltmätare av densitetstyp så är den kallibrerad vid 25 grader och man får lite fel. Det är bättre med en refraktometer och få ut resultatet i promille även om man får ett litet temperaturfel där också. Ted - ja det är rätt men dina 1,014 är i ytvattnet nere vid Hallandskusten och det är salthalten i baltiska strömmen. Kommer du längre ner i vattenkolumnen så har du en högre salthalt. De roliga djuren (olika koraller, sjöstjärnor och andra lägre djur) finns i det kallare och saltare bottenvattnet. skall man ha dem så skall man ligga kring 6 - 12 grader (vinter-sommar) och en salthalt på ca 33 promille.

MVH Lasse

Postat
1,022 vid 16 grader motsvarar ca 33 promille men läser man med en saltmätare av densitetstyp så är den kallibrerad vid 25 grader och man får lite fel. Det är bättre med en refraktometer och få ut resultatet i promille även om man får ett litet temperaturfel där också. Ted - ja det är rätt men dina 1,014 är i ytvattnet nere vid Hallandskusten och det är salthalten i baltiska strömmen. Kommer du längre ner i vattenkolumnen så har du en högre salthalt. De roliga djuren (olika koraller, sjöstjärnor och andra lägre djur) finns i det kallare och saltare bottenvattnet. skall man ha dem så skall man ligga kring 6 - 12 grader (vinter-sommar) och en salthalt på ca 33 promille.

MVH Lasse

Jaha, okej, då fick man lära sig något nytt idag med! ;)

Postat
Du bör salta upp ditt akvarium till ca 33 promille om du vill hålla de lite svårare organismerna. Jag tvivlar på att du inne i Uddevalla får saltare vatten än 20 - 25 promille oavsett djup. Var noga med att du använder ett salt med en kalciumkoncentration på ca 400 ppm eller högre (de olika salterna som används till korallakvarier - inte de oftast lite billigare fisksalterna).

MVH Lasse

Vattnet utanför Uddevalla är, precis som du säger, alldeles för sött för att kunna användas till akvariet. Så mitt vatten hämtar jag utanför Lysekil. Enligt Kristinebergs hemsida http://www.kmf.gu.se/ är salthalten på 1 meters djup 22.7 promille just nu. De mäter på andra sidan Gullmarsfjorden, så saliniteten i Lysekils vatten är säkert samma. Så jag misstänker att jag får med alldeles för sött vatten (regnvatten?) från ytan när jag använder spann. Hade jag haft en pump med slang som hämtar nån meter ner skulle det nog bli bättre salthalt.

Jag använder Tropic Marine Pro-Reef när jag saltar mitt vatten. Ska jag sträva efter 400 ppm Ca i akvariet eller ska saltet ha den koncentrationen?

Vilka organismer är att betrakta som svåra att hålla? Detta kan ju bli en utmaning! :)

Tack för tipsen!

Postat
Vid vilken temperatur får man problem med kondens på rutorna? För att minska driftskostnaden på kylaren borde du kunna göra någon form av låda som du ventilerar med kall uteluft. Då får du ju även ner ljudvolymen.

Vore kul att testa detta, finns ju många intressanta och färgglada djur att stoppa i. En annan intressant fråga är ju varför man kan köra detta utan levande sten (antar iaf att du inte gör det) när man inte kan göra det i ett varmt kar (enligt handlare och de flesta här på guiden)?

Kondensproblemen beror helt på vilken relativ luftfuktighet man har i rummets luft. För min del kom det vid 13 grader på sommartid. Jag vill sänka temperaturen till runt 8 grader på vintern och då får jag nog ha dubbelglas.

Hoppas att du testar kallvatten, Perk! Det rekommenderas verkligen!

Det där med uteluft till kylaren var en intressant ide! Ska tänka lite på den...

Ok, kanske borde ha ställt frågan lite annorlunda... och frågat om det har varit några problem i och med att det inte används levande sten. Dvs. måste man byta vatten som en galning för att hålla balansen?

Som Trilobite sa så behövs det en hel del vattenbyten. Jag har ingen levande sten. Tror inte den klarar den låga temperaturen, så jag har ett ytterfilter på 600 l/h med Efisubstrat i. Där hoppas jag att bacillerna frodas. :)

När jag hade de stora fiskarna, som åt som hästar, bytte jag 1/3 vatten (30 liter) varje vecka.

Nu när jag matar lite mindre byter jag 10 liter i veckan. Men jag har fortfarande en nitrathalt på ca 10 ppm enligt Salifert. Funderar på att köra Vodka-metoden som du ser på bilden. Funkar det i kallt vatten? :smiley24:

post-2834-14468916093979_thumb.jpg

post-2834-14468916094203_thumb.jpg

Postat
Där ser man vilken skillnad det är. Hos sällskapet i Norge där jag drog upp den ses berggyltan som braxen eller motsvarande, det är inget man spiser!

Den hade lite hull om magen, men var inget mot makrill...

Hehe, lapparote är just läppfisk, de där som äter lakselus.

Mvh Thomas

Lakselus är havstulpaner, eller?

Makrill e gott!

Postat

Låter kanon med ett kallt möte med möjlighet att kolla i Gbg, det borde kunna bli riktigt kul. Vi får försöka se hur många som är intresserade och kolla dpå nåt datum, för min del är det ingen brådska, sånt här tål att vänta på.

När det sen gäller det där med salthalt så vill jag ju inte påstå att nån har fel men jag tänker lite annorlunda. För mig är det ju ett visst projekt att ta mig till havs och det jag troligen får tag på är ju strandnära djur i inte allt för salt vatten. Räkorna jag provar med nu t ex kommer från Barsebäck (lysräkor...) och en salthalt på runt 10 promille, det jag får tag på finns troligen i vatten från det och upp till kanske 25 promille. Visserligen brukar det vara tuffingar som tål mer bräckt vatten men hur abrupta salthaltsändringar som helst tror jag inte djuren uppskattar. Min kompromiss är att jag försöker lägga mig på 28 promille, där räknar jag med att det jag får tag på skall fungera utan att det blir onödigt stor skillnad för de djur som kommer från lägre salthalt. Visserligen kanske inte då e riktigt intressanta djuren fårn djupare vatten skulle funka men hur skulle jag få tag på dem i vilket fall som helst? Som sagt, det är min teori, andra tankar är välkommna.

Postat

Jag tog vatten vid Kyrkesund när jag hade kallt salt på 70- talet. Sedan peppade jag upp det med köpesalt till 2,8%. Där var det lerbotten på 6- 7 meters djup så där hiittade man ormstjärnor.

I övrigt fanns det ungefär samma som du har på klippväggarna. Men jag hade en maskeringskrabba länge också.

  • 9 månader senare...
Postat

Tyckte det var dags att uppdatera min tråd med några bilder. Ett intervall på ett år är väl lagom ;)

Det har hänt en hel del med burken. Fiskarna har växt till sig lite och det har medfört att räkorna försvann. Mina fina sjöborrar fick återvända till havet för de var lite för glupska och gav sig på kalkalgerna och lämnade efter sig ett vitt och trist damm.

För ett par månader sedan hittade jag en fin anemon, Tealia felina, på grunt vatten. Nu sitter den på botten och gör livet farligt för eremitkräftor och krabbor.

Har även hittat en pytteliten krabbtaska, sån man köper i fiskhandeln ni vet. Den är 1 cm över ryggskölden, men är nattaktiv, så den har jag inte sett röken av ännu…

Förra hösten hittade jag en fin Tångspigg, men de är bara ett-åriga, så den dog under vårvintern. Väldigt fin fisk med stor personlighet…

Tack vare att jag köpte en T5-ramp så har tången börjat växa med besked. De som växer bäst är den gröna havssallaten, Karragentången, Skräppe-taren och nån grön trådalg som jag inte vet vad den heter.

Tekniskt har jag bytt skummare till en Prizm, ersatt halogenlamporna med T5-rör och köpt ett större ytterfilter. Byggde även en ljuddämpande låda till kylaren.

Bildern är en månad gamla och tången har växt till sig ännu mer nu. Tyvärr har min flickvän snott min kamera och rest till sina föräldrar….hmmm. Damernas ord är vår lag, eller hur var det nu igen? -ger upp

Hoppas på en fin sommar med varmt vatten i havet och djur som snällt låter sig fångas in :)

PS. Visst är sjöstjärnan fin i närbild!?

post-2834-14468917585126_thumb.jpg

post-2834-14468917585329_thumb.jpg

post-2834-14468917585527_thumb.jpg

post-2834-14468917585741_thumb.jpg

post-2834-14468917586016_thumb.jpg

post-2834-14468917586228_thumb.jpg

post-2834-14468917586431_thumb.jpg

post-2834-14468917586628_thumb.jpg

post-2834-14468917586856_thumb.jpg

Postat

@a.nilsson och Illustratören:

Kul att ni gillar burken! Det e bara att slänga sig i bilen och komma hit :)

@Trilobite

Jag sänker temperaturen succesivt på hösten till 7 grader under vintern. Ljuset minskar också till ett minimum. Förra vintern hade jag vanliga halogenlampor, men nu har jag ju lysrör, så jag planerar att bara ha ett brinnande under 4-5 timmar per dag.

Resultatet förra vintern var att de mesta av trådalgerna dog bort. Tången klarar sig ganska bra. Det är kul att se hur snabbt det börjar växa på våren när ljuset kommer igång.

Problemet under vintern är att ingen växtlighet tar upp näringsämnen, så mitt nitratvärde sköt i höjden till mellan 50 - 100 ppm och pH sjönk till 7,8. I kombination med det felaktiga ljuset från halogenlamporna blev resultatet en fruktansvärt ful matta av grågröna trådalger.

Jag lyckades få ner nitraten med vodka-metoden, men i en så kall miljö tar det vääääldigt lång tid innan bakteriestammen växt till sig ordentligt. Det är inget jag ska pröva igen, så jag funderar på att fixa till ett externt algfilter istället.

Skickar med några dåliga bilder på en av eremiterna, ett stim med Sjustrålig smörbult där hanen försöker imponera på brudarna...

Och en sandbult (eller lerbult).

post-2834-14468917590725_thumb.jpg

post-2834-14468917590925_thumb.jpg

post-2834-14468917591142_thumb.jpg

Postat

Tänkte också på svavelkulefilter. Appropå sjustråliga smörbulten (som är en fantastiskt vacker liten fisk) - många smörbultar lever ju i symbios med pistolräkor. Man har sett att sjustrålig smörbult ofta lever i havskräftehålor, men det saknas helt forskning på om det är en äkta symbios eller bara att smörbulten utnbyttjar havskräftans bohål. Det kanske skulle vara någonting att prova? Då kan du ju göra lite pionjärstudier också ;-)

Postat

@Ganon:

Hehe, den frågan får jag alltid när jag berättar att jag har ett kallt akvarium hemma. "Har du torsk?" :)

Jag har inte testat, men det borde gå. Dock är torsken riktigt glupsk och fisk står på menyn. Så alla mina fina smörbultar hade nog raskt strukit med, även om torsken hade varit liten och klen.

@Capote:

Det var ett bra tips! Får se hur jag gör. Jag är dock väldigt tilltalad av det biologiska elementet i alg/turf-filter.

@Trilobite:

Va coolt! Det är så häftigt med symbios! Får fundera på om jag kan fixa ett akvarium med lerbotten i framtiden... Är du säker på att det är sjustrålig smörbult som avses? De lever ju mest i pelagen? Det är inte nån annan bottenlevande smörbult?

@Arcticreef:

Tackar! :ler:

Gå med i konversationen

Du kan posta nu och registrera dig senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Guest
Svara på detta ämne...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Ditt tidigare innehåll har återskapats.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Skapa Ny...